Subalansuota ir sveika mityba - elementarūs klausimai, aktualūs sveikos mitybos žinioms pasitikrinti.
Mitybos principai norint išvengti problemų
Daugeliui žmonių, kuriems pasireiškia rėmuo skrandyje, simptomai paaštrėja valgant netinkamą maistą, taip pat patiriant stresines situacijas.
Rūgštingumo problema aktualesnė pavasarį. Pasitinkrinkite, kokių mitybos principų reikėtų laikytis norint išvengti nemalonaus jausmo skrandyje.
Kokių svarbių mitybos taisyklių svarbu paisyti, jei turite problemų, susijusių virškinimu?
Faktai apie optimalią mitybą
Kokia turi būti optimali mityba: idealus riebalų, angliavandenių ir baltymų kiekis?
Kurie riebalai yra gerieji? Ką žinoti apie geruosius ir bloguosius riebalus? Kaip ant maisto produktų pakuočių atpažinti sudėtyje esančius geruosius ir bloguosius riebalus?
Angliavandeniai - organizmo energijos šaltinis. Daug šių maisto medžiagų turintį maistą geriausia vartoti pirmojoje dienos pusėje.
Vanduo - būtinas mūsų organizmui. Netekęs apie 12-20 procentų vandens organizmas žūsta, apsinuodijęs savo paties apykaitos produktais.
Cukrus - visai geras dalykas mūsų smegenų veiklai, tačiau jo vartoti reikėtų saikingai.
Kofeinas, - naudinga medžiaga, kuri, vartojama saikingais kiekiais, padeda mums gražiai ir žvaliai pradėti rytą, pasimėgauti kavos gėrimo ritualu. Ką turėtume žinoti apie kofeino vartojimą ir jo savybes?
Medikai sutartinai tvirtina: žmonės, kurių figūra primena obuolį, turėtų mesti svorį - net ir tie, kurie nelaiko savęs storais!
Gydytojai perspėja apie naują epidemiją, kurią gali sukelti metabolinis sindromas.
Ką turėtume žinoti apie plokščio pilvuko priešus - riebalus, ir kodėl būtina juos kontroliuoti?
Rūkymas - tai priklausomybė, lemianti didesnes ligų rizikas, sukelianti kenksmingas sąlygas netgi nerūkantiems žmonėms. Ką apie rūkomas medžagas turėtų žinoti kiekvienas rūkantysis, kad prisiimtų atsakomybę už savo aplinkinių žmonių sveikatą, padės sužinoti šis testas.
Pyktis ir kitos stiprios emocijos gali sutrikdyti širdies ritmą ir sukelti staigią mirtį, rašoma žurnale Journal of the American College of Cardiology. Žmonėms su išreikštomis emocijomis konstatuojama 10 kartų dažnesni ritmo sutrikimai.
Mums svarbu, kad dažniausiai mums kylančios emocijos būtų teigiamos, o neigiamas emocijas mes gebėtume protingai valdyti. Juk sakome, kad problemas reikia spręsti, o ne dėl jų liūdėti!
Svarbūs klausimai apie mitybą
- Dietų laikytis neverta? Įvairūs žurnalai kaip lengviausią išeitį lieknėjančioms siūlo dietas. Tačiau mitybos specialistai jų nauda smarkiai abejoja - greitai numestas svoris taip pat sparčiai ir atauga. Maža to, tyrimai rodo, jog viena iš priežasčių, kodėl pasaulyje daugėja nutukusių žmonių, yra būtent dietos. Kuo jos drastiškesnės, tuo atsiranda didesnių apetitą reguliuojančių hormonų pusiausvyros pakitimų. Moksliniai tyrimai patvirtina ir tai, kad, nustojus laikytis dietos, 95 proc. žmonių buvęs svoris „grįžta“, o 70 proc. priauga.
- Kuo svarbūs raumenys? Nustatyta, kad nuo 30 metų amžiaus pradeda mažėti kūno raumenų masė. Jei nesportuojate, per 10 metų neteksite maždaug 3 kilogramų. Kas atsiras vietoj raumenų, atspėti nesunku. Be abejo, riebalai. Ką galite padaryti? Reguliariai sportuoti ir tvirtinti raumenis, nes jie naudoja energiją, degina kalorijas. Jei turite mažai raumenų, vadinasi, sudeginate mažiau kalorijų ir priaugate daugiau svorio.
- Kiek gerti vandens? Yra pačių įvairiausių rekomendacijų. Kai kas pataria gerti kuo daugiau. Vis dėlto daugelis mitybos specialistų atkreipia dėmesį, kad per daug vandens kenkia organizmui. Žinoma, vandens poreikis priklauso ir nuo individualių organizmo savybių, bet apytikslę dienos normą dietologai siūlo apsiskaičiuoti taip: 1 kg kūno svorio turėtų tekti 30-35 ml skysčių.
- Mėsai „taip“ ar „ne“? Būti vegetaru ar valgyti mėsą - bene populiariausias mitybos klausimas ir ginčų objektas. Šiuolaikiniai, moderniosios pakraipos mitybos specialistai sako, kad abu būdai geri, jei valgiaraštyje nestinga organizmui reikalingų medžiagų. Jei valgysite nesveikai, nesvarbu - būsite mėsavalgis ar vegetaras - abiem atvejais kenksite sveikatai.
- Kodėl reikia mirkyti sėklas? Riešutai, sėklos, ankštinės kultūros - puikus augalinių baltymų, ląstelienos ir įvairių mikroelementų šaltinis. Bet jei prieš valgydami jų nepamirkysite, žaliavalgiai sako, kad organizmui bus maža naudos. Kai tik sėklos gauna drėgmės, prasideda fermentacijos procesas - baltymai virsta amino rūgštimis. Tokių atgijusių sėklų maistinė vertė padidėja net keliasdešimt kartų. Taigi jei ketinate ruošti, tarkim, lęšių troškinį, užmerkite juos iš vakaro. Kitą dieną ne tik virsite trumpiau, bet ir valgysite sveikiau.
- Ar verta valgyti bulves? Lietuviška virtuvė be šių šakniavaisių vargiai įsivaizduojama. Visgi pastaraisiais metais dažnai diskutuojama apie tai, ar bulves valgyti sveika. Mitybos specialistai nėra nusiteikę prieš šias daržoves. Tačiau perspėja, kad jos naudingos tik tada, jei valgomos su saiku ir tinkamai ruošiamos. Beje, daugelis šeimininkių pačią naudingiausią bulvių dalį - lupenas - išmeta į šiukšlių dėžę. Jei norite gauti iš šių daržovių naudos, ruoškite jas su lupenomis.
- Ar mums reikia pieno? Šiuo klausimu tarp mitybos specialistų verda itin aštrios diskusijos. Nemažai mokslininkų jau pasisako už tai, kad suaugusiam žmogui pieno apskritai nereikėtų vartoti. Kai kurie kiti mitybos specialistai sako, kad saikingai vartojamas natūralus šviežias karvės pienas organizmui yra naudingas. Kuri teorija priimtinesnė, spręskite patys. Galima rasti įvairių nuomonių ir apie kitus pieno produktus. Mitybos specialistai vieningai sutaria, kad organizmui naudingiausi fermentuoti pieno produktai (natūralus jogurtas bei rūgpienis ar kefyras).
- Kiek galima gerti šviežiai spaustų sulčių? Pastaruoju metu ypač liaupsinama vaisių bei daržovių sulčių nauda organizmui. Tad daugelis mano, kad šviežiai spaustų sulčių galima gerti, kiek tik širdis geidžia. Netiesa. Visų pirma, derėtų suprasti, kad šviežios sultys neskirtos malšinti troškuliui. Daugelyje sulčių gausu natūralaus cukraus, tad jos dargi gana kaloringos, netinka padidėjusį cukraus kiekį kraujyje turintiems žmonėms. Kad iš šviežių sulčių gautumėte naudingų medžiagų, nereikia jų gerti litrais. Optimalus kiekis - nuo 20 ml iki 500 ml per dieną (priklausomai nuo sulčių rūšies).
- Kiek valgyti žalumynų? Statistika byloja, kad mes, lietuviai, valgome per mažai žalumynų, vaisių bei daržovių. Pagal bendrąsias mitybos rekomendacijas, per dieną reikėtų suvalgyti ne mažiau kaip 400 g daržovių bei žalumynų ir apie 300 g vaisių bei uogų. Naudingi ne tik mums įprasti salotų ar špinatų lapai. Pasistenkite valgyti kuo įvairesnių žalėsių: prieskoninių žolelių, pievų žalumynų (tarkim, šviežių kiaulpienių, garšvų lapelių) ir pan.
- Ar svarbu, kaip valgome? Iš tikrųjų sveika mityba prasideda ne nuo sveiko maisto, o nuo sveiko valgymo. Net pats kokybiškiausias maistas neduos tiek naudos, kiek galėtų, jei valgysite, kaip papuola, gerai jo nesukramtysite. Štai ajurvedos žinovai pataria valgyti lėtai, pasimėgaujant, kiekvieną kąsnį kramtyti mažiausiai 32 kartus, gerti taip pat lėtai ir nedideliais gurkšneliais. Kai valgote, visą dėmesį sutelkite tik į maistą - ne į televizorių, kompiuterį ar kitą dirgiklį.
- Kai valgome, geriau negerti? Daugelis specialistų palaiko teoriją, kad maisto geriau niekuo neužgerti - tada skrandžio sultys sklandžiau atlieka savo darbą, geriau virškina maistą. Galima, žinoma, gurkštelėti šiek tiek vandens, bet tai turėtų sudaryti ne daugiau nei trečdalį suvalgyto maisto tūrio. Kada po valgio gerti? Teigiama, kad praėjus ne mažiau nei 15-20 minučių.
- Kaip atskirti emocinį alkį nuo tikrojo? Mokslininkai pastebi, kad pastaruoju metu labai daug žmonių nebesugeba suprasti savo kūno siunčiamų signalų, tarp jų - ir alkio. Neretai kaip alkį interpretuojame norą atsigerti, o dar dažniau - stresą. Galbūt sunku patikėti, bet nerimas, nuobodulys neretam iš mūsų pasireiškia alkio jausmu. Pasak mokslininkų, būtent emocinis valgymas yra dažniausia šių laikų nutukimo priežastis. Maistu (ir dažniausiai nesveiku) kompensuojame savo nepatenkintus emocinius, fizinius, bei dvasinius poreikius. Kaip įveikti tokį norą valgyti? Pirmiausia išgerkite stiklinę vandens.
- Kokios temperatūros maistas tinkamiausias? Mėgstate valgyti ką tik nuo viryklės nukaistą maistą arba gerti vos tik užplikytą kavą? Šio įpročio verta atsisakyti. Priežastis rimta - pernelyg karštas maistas trikdo virškinimą, mažina enzimų, virškinimo sulčių išsiskyrimą. Natūraliosios mitybos žinovai teigia, kad pati tinkamiausia maisto temperatūra turėtų būti kaip kūno - ne aukštesnė nei 40 laipsnių. Ar maistas per karštas, padės nustatyti toks testas: tarkim, į kavą, kurią ketinate gerti, įkiškite pirštą ir jį palaikykite.
- Kaip dažnai valgyti? Dabar daugelis esame tokie užsiėmę, kad neturime laiko net pavalgyti. Ypač blogas įprotis - kone visą dieną gyventi pusbadžiu, o vakare prisikirsti. Jei svajojame apie gerą savijautą ir liekną kūną, jūsų mityba turėtų būti reguliari. Taip maitindamiesi, palaikysite optimalią medžiagų apykaitą, tolygų cukraus kiekį kraujyje, išvengsite alkio priepuolių ir skuboto persivalgymo, taip pat mažiau norėsite saldumynų.
- Kiek produktų reikia pietums? Net ir nesilaikydami maisto derinimo principų, galime suvokti paprastą dalyką: kuo daugiau produktų primaišote, tuo labiau apsunkinate virškinimo sistemą, kepenis. Ko stebėtis, kad po tokių pietų norisi tik nusnūsti. Jūsų vargšas kūnas visą energiją yra sutelkęs į tokių pietų „rūšiavimą“, niekam kitam jos jau nebelieka.
- Kuo pavojinga padidėjusi rūgštinė organizmo terpė? Sveikos gyvensenos šalininkai pataria vartoti 70 proc. organizmą šarminančio maisto ir 30 proc. organizmą rūgštinančio maisto. Kas rūgština mūsų organizmą? Didžiausių kaltininkų sąraše alkoholis, per daug mėsos, cukrus, druska, baltų miltų gaminiai, saldaus pieno produktai, gazuoti vaisvandeniai ir pan.
- Kodėl žūva žarnyno mikroflora? Bakterijų ir kitų mikroorganizmų, kurie sudaro mūsų natūralią organizmo mikroflorą, yra nuo 1 iki 10 kartų daugiau nei ląstelių, tad jie ypač svarbūs mūsų sveikatai. Deja, pastebėta, kad pastaruoju metu daugelio žmonių organizmo mikroflora yra pažeista. Pažeistą mikroflorą, be abejo, galima atkurti. Tačiau ne taip paprasta, kaip kartais teigiama probiotikų reklamose.
- Kaip pasiruošti sveiką gėrimą? Žaliosios mitybos propaguotojas Paulius Jaruševičius siūlo Ann Wigmore propaguotą fermentuotą gėrimą - redžiuvelaką (angl. k. rejuvelac), kuris šarmina organizmą ir papildo jį natūraliais probiotikais. Šį gėrimą galima gaminti iš įvairių sėklų bei augalų. Redžiuvelakas gaminamas paprastai: 3 šaukštus bolivinių balandų vakare užpilkite vandeniu. Ryte nupilkite, gerai perskalaukite ir palikite trijų litrų stiklainyje dygti 2 dienas. Kas vakarą vis perskalaukite ir nupilkite vandenį. Po 2 parų sudygusias bolivines balandas dar kartą gerai perskalaukite (geriausiai - filtruotu vandeniu) ir, užpylę 3 l vandens, laikykite 3 paras kambario temperatūroje. Maždaug po tiek laiko vandenyje atsiras burbuliukų ir jis ims maloniai kvepėti.
- Kodėl reikia atsisakyti cukraus? Tyrimais nustatyta, kad cukrus sukelia tokią pačią priklausomybę kaip narkotikai. Daugelis iš mūsų cukraus vartojame per daug. Juk jo dedama ne tik į saldumynus, bet ir į daugybę kitų produktų, pavyzdžiui, duonos gaminius, ypač daug cukraus vaisvandeniuose.
- Kaip saldinti gyvenimą? Vienas iš geriausių būdų kompensuoti saldumynų poreikį - naudoti kakavą. Žinoma, kokybišką. Pati vertingiausia neskrudinta (pvz., Criollo rūšies).
Testai - tai individualizuoti klausimų rinkiniai, kurie išanalizavę gautus atsakymus, pateikia tam tikras išvadas bei rekomendacijas.
Testus sudaro įvairus klausimų skaičius. Kartais klausimai pateikti vizualiai, t. y. paveikslėlio pavidalu, kad spręsti būtų įdomu.
Įdomūs testai, skirti pažinti save
Kaip jau minėjome, atsakant į testo klausimus, galiausiai gaunate rezultatų ataskaitą.
Joje būna nurodyta, koks jūsų asmeninis būdo bruožas, susijęs su sveika gyvenseną ar sportu.
Taip pat nurodome, kokių priemonių reikėtų imtis, kad dabartinis būdo bruožas būtų patobulintas ar pagerintas. Mums svarbiausia - nuolatinis progresas ir judėjimas pirmyn.
Taip pat rekomendacijų gale pateikiame tam tikrą nuorodą, kuri gali padėti išspręsti problemas ir padėti tobulėti toliau.