pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Saldus Pieno Sūris su Želė Gabaliukais: Lengvas ir Gaivus Desertas

Daugiau spalvų, daugiau saulės, daugiau lengvumo skoniuose, mintyse ir kasdienybėje - viskas prieš akis, nes pagaliau pavasaris! Norų ir planų šiam šiltajam metų sezonui turiu tiek, kad nebetelpa galvoje: nuo vakarienių terasoje iki saulėlydžių kalnuose, nuo kelionių nameliu ant ratų iki žygių miškais, nuo knygos skaitymo hamake iki burnoje sutirpstančių saulėtų desertų.

Šie saldūs varškės sūreliai - desertas, kuriam neabejingi bus visi, dideli ir maži. Sūreliai minkšti, saldūs, gaivūs, žaismingi ir spalvingi. Skonis, vertas dešimties balų, primena nostalgišką desertinį varškės sūrį iš vaikystės. Sūrelius paruošite itin greitai ir paprastai. Tai gaivus desertas, kuriam nereikia jungti orkaitės ar stovėti prie viryklės, tad puikiai tiks ir kaitriausioms vasaros dienoms.

Receptas: Desertinis varškės sūris su želė

Ingredientai:

  • 2 x 180 g varškės (9 proc.)
  • 250 g natūralaus jogurto (galite naudoti ir grietinę)
  • 3-4 valg. š. saldaus sutirštinto pieno (saldumą reguliuokite pagal save)
  • 2 pakelių skirtingų skonių želės
  • 20 g želatinos
  • 8 valg. š. vandens

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia, skirtingų skonių želę sustingdykite (vandens pilkite 250 ml, tuomet deserte ji bus tvirta).
  2. Želatiną 10-15 minučių brinkinkite vandenyje, paskui pakaitinkite, kol granulytės visiškai ištirps.
  3. Varškę ir jogurtą sutrinkite iki vientisos masės ir įmaišykite sutirštintą pieną.
  4. Į varškės masę įmaišykite tirpintą, kiek atvėsintą želatiną ir gerai išmaišykite.
  5. Sudėkite aviečių, agrastų skonių gabaliukais supjaustytą želę, išmaišiusi supilkite į formą ir pastačiau stingti į šaldytuvą kelioms valandoms, o geriausia nakčiai.

Patarimai:

  • Tirpindami išbrinkusią želatiną, būkite ypač atidūs ir neleiskite jai užvirti - užvirusi ji nebesustings.
  • Įmaišykite į varškės masę jau šiek tiek pravėsintą.
  • Desertą galite pjaustyti riekelėmis, gabalėliais ar sūrelių formos stačiakampiais. Patiekite, kaip tik norisi!
  • Desertui naudojau aviečių, apelsinų ir kivių skonio „Dr. Oetker“ želė.

Tai gaivus desertas, kuriam nereikia jungti orkaitės ar stovėti prie viryklės, tad puikiai tiks ir kaitriausioms vasaros dienoms. Desertą galite pjaustyti riekelėmis, gabalėliais ar sūrelių formos stačiakampiais. Patiekite, kaip tik norisi!

Varškės Sūris Lietuvoje ir Europoje

Kaip juoda duona, sūreliai, taip ir varškės sūris dažnai atsiduria tarp prašymų, ką lauktuvių atvežti iš Lietuvos ar kuo palepinti apsilankiusius svečius iš užsienio. Ne be reikalo - tokio varškės sūrio kitur vargiai paragausi.

„Pradėtas gaminti viduramžiais, jis paplito po Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemes, tačiau tik lietuviai šį autentišką gaminį iki šiol taip plačiai vartoja. Jį turi ir latviai, tačiau būtent lietuviškas varškės sūris dėl Lietuvai būdingos specifinės gamybos pateko į Europos Sąjungos produktų, pažymėtų saugoma geografine nuoroda, sąrašą. Mūsų tradiciniam skanėstui kompaniją sąraše palaiko tokie visame pasaulyje žinomi sūriai kaip itališki mocarela ir parmezanas, prancūziškas rokforas, olandiška gouda. Į šį sąrašą įtraukta vos 10 produktų iš Lietuvos, o tai tik pabrėžia varškės sūrio išskirtinumą“, - pasakoja pažymi „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė.

Idėjos, kaip valgyti varškės sūrį

  • Skanus tiesiog su džemu ar medumi.
  • Patrupintas į salotas.
  • Išpopuliarėjusiuose daržovių, kruopų dubenėliuose.
  • Sumuštinyje ant mėgstamos duonos.
  • Keptas - tuomet sūris įgauna labiau kremišką tekstūrą, yra labai imlus įvairiausiems prieskoniams ir gali tapti net karšta vakariene ar pusryčiais.

Keptas varškės sūris su prieskoniais

Reikės: 1 varškės sūrio, 2 šaukštelių aliejaus, mėgstamų prieskonių, pavyzdžiui: ½ arbatinio šaukštelio ciberžolės, žiupsnelio maltos aitriosios paprikos, česnakų granulių, džiovintų raudonėlių.

Gaminame: Varškės sūrį nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir padarykite jame kelias negilias įstrižas įpjovas. Įtrinkite prieskoniais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Uždengtame inde įdėkite į šaldytuvą bent 2 valandoms, kad sūris sugertų skonius. Sūrį suvyniokite į foliją arba dėkite į kepimo indą su dangčiu. Kepkite 20-40 minučių, priklausomai nuo sūrio dydžio, 180 laipsnių temperatūroje. Skaniausia patiekti šiltą.