pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Salotos su keptu ožkos sūriu ir pinijų riešutais: receptas

Salotos gali būti tik gaivus, lengvas priedas prie žuvies, mėsos, o gali būti ir savarankiškas patiekalas. Tokiomis jos taps šiek tiek pastiprintos - mėsa, sūriu, riešutais, ankštiniais. Šįkart mūsų pasiūlymas sudomins drąsesnius žmones - juk jokia paslaptis, kad ožkų pieno sūris yra stipresnio skonio, kvapo, salotose jis drąsiai griežia pirmuoju smuiku. Už tai jį gurmanai ir vertina.

Salotų su keptais burokėliais ir ožkos sūriu receptas

Burokėlių ir ožkos sūrio derinys salotose - tai modernios virtuvės klasika, pakerėjusi gurmanus visame pasaulyje. Šis patiekalas žavi ne tik savo ryškiomis spalvomis, bet ir išskirtiniu skonių balansu: žemiškas burokėlių saldumas harmoningai dera su aštriu, šiek tiek rūgštoku ožkos sūrio charakteriu, o papildomi ingredientai, tokie kaip riešutai, žalumynai ir padažas, sukuria nepakartojamą tekstūrų bei poskonių simfoniją. Tai patiekalas, kuris gali būti tiek lengvas užkandis, tiek sotus pagrindinis patiekalas ar elegantiškas garnyras. Pradėkime nuo vieno populiariausių ir gardžiausių būdų paruošti šias salotas - naudojant keptus burokėlius. Kepimas koncentruoja burokėlių skonį, suteikia jiems švelnaus karamelizuoto saldumo ir malonią tekstūrą.

Ingredientai (4 porcijoms):

  • Burokėliai: 3-4 vidutinio dydžio švieži burokėliai (apie 500-600 g)
  • Ožkos sūris: 100-150 g minkšto arba pusiau kieto ožkos sūrio (pvz., Chèvre tipo)
  • Žalumynai: Didelė sauja (apie 100 g) mėgstamų salotų lapų (ypač tinka gražgarstės (rucola), jaunų špinatų lapai arba mišinys)
  • Riešutai: 50 g graikinių riešutų, pekano karijų arba kedrinių pinijų (lengvai paskrudintų)

Padažui:

  • 3 valgomieji šaukštai (VŠ) aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • 1.5 VŠ balzaminio acto (arba raudonojo vyno acto)
  • 1 arbatinis šaukštelis (AŠ) Dižono garstyčių (nebūtina, bet suteikia gilumo)
  • 1 AŠ skysto medaus arba klevų sirupo (arba pagal skonį)
  • Druskos pagal skonį
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Papildomai (nebūtina): 1 maža skiltelė česnako (labai smulkiai sutrinta į padažą), šviežių čiobrelių lapelių (burokėliams kepant)

Gaminimo Eiga:

  1. Burokėlių paruošimas: Įkaitinkite orkaitę iki 200°C (180°C su ventiliatoriumi). Burokėlius kruopščiai nuplaukite, nenupjaudami šaknelių ir palikdami apie 2-3 cm stiebelių (tai padeda išlaikyti sultis ir spalvą). Kiekvieną burokėlį atskirai įvyniokite į aliuminio foliją (galima prieš tai lengvai pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti druska bei pipirais, įdėti čiobrelio šakelę). Dėkite į kepimo skardą ir kepkite 1-1.5 valandos, priklausomai nuo dydžio, arba kol suminkštės (patikrinkite įsmeigdami peilį ar medinį iešmelį - jis turėtų lengvai įsmigti).
  2. Burokėlių atvėsinimas ir pjaustymas: Iškepusius burokėlius šiek tiek atvėsinkite, kad galėtumėte paimti į rankas. Odeles turėtų būti lengva nulupti (patogiausia tai daryti po tekančiu šaltu vandeniu arba mūvint pirštines, kad nenusidažytų rankos). Nuluptus burokėlius supjaustykite norimo dydžio gabalėliais - kubeliais, skiltelėmis ar griežinėliais.
  3. Riešutų skrudinimas: Jei naudojate neskrudintus riešutus, paskrudinkite juos sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies kelias minutes, kol taps aromatingi ir šiek tiek paruduos. Būkite atsargūs, kad nesudegintumėte. Atvėsinkite ir, jei reikia (pvz., graikinius riešutus), stambiai sukapokite.
  4. Padažo paruošimas: Nedideliame indelyje ar stiklainyje sumaišykite visus padažo ingredientus: alyvuogių aliejų, balzaminį actą, garstyčias (jei naudojate), medų ar klevų sirupą, druską ir pipirus. Galima įspausti ir labai smulkiai sutrintą česnako skiltelę. Gerai išplakite šakute ar suplakite uždarame stiklainyje, kol padažas taps vientisas (emulsija). Paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite skonį (daugiau acto rūgštumui, medaus saldumui, druskos ar pipirų).
  5. Salotų surinkimas: Dideliame dubenyje arba tiesiai lėkštėse paskleiskite nuplautus ir nusausintus salotų lapus. Ant viršaus išdėliokite pjaustytus burokėlius. Tolygiai užtrupinkite arba išdėliokite gabalėliais ožkos sūrį. Pabarstykite skrudintais riešutais.
  6. Patiekimas: Prieš pat patiekiant, salotas tolygiai apliekite paruoštu padažu. Stenkitės nepermaišyti per daug intensyviai, kad nesutraiškytumėte sūrio ir nenudažytumėte visko burokėlių spalva. Patiekite nedelsiant.

Variacijos ir Subtilybės: Kaip Pakeisti ir Patobulinti Receptą

Nors aukščiau pateiktas receptas yra puikus atspirties taškas, tikroji šių salotų magija atsiskleidžia eksperimentuojant. Kiekvienas ingredientas ir paruošimo būdas gali būti keičiamas, atveriant naujus skonio horizontus.

Burokėlių Paruošimo Alternatyvos:

  • Virti burokėliai: Tai greitesnis būdas nei kepimas. Burokėlius galima virti vandenyje arba garuose, kol suminkštės. Virimas suteikia švelnesnį skonį ir kiek drėgnesnę tekstūrą nei kepimas. Svarbu nepervirti, kad išliktų šiek tiek tvirtumo.
  • Žali burokėliai: Norint maksimalaus traškumo ir gaivumo, galima naudoti žalius burokėlius. Tokiu atveju juos reikėtų nulupti ir supjaustyti labai plonais griežinėliais (geriausia mandolina) arba sutarkuoti šiaudeliais. Žali burokėliai turi ryškesnį, šiek tiek aštresnį žemišką skonį. Juos galima trumpai pamarinuoti padaže prieš dedant į salotas, kad šiek tiek suminkštėtų.
  • Marinuoti burokėliai: Galima naudoti ir kokybiškus pirktinius marinuotus burokėlius, ypač jei neturite laiko ruošti šviežių. Tačiau atkreipkite dėmesį į marinato skonį - jis gali būti saldus arba rūgštus, todėl reikės atitinkamai koreguoti padažo sudėtį.
  • Karamelizavimas keptuvėje: Jau išvirtus ar iškeptus ir supjaustytus burokėlius galima trumpai apkepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus ir medaus ar klevų sirupo, kol krašteliai šiek tiek karamelizuosis. Tai suteiks papildomo saldumo ir tekstūros.

Ožkos Sūrio Pasirinkimas ir Paruošimas:

  • Sūrio tipai: Rinkoje yra įvairių ožkos sūrių. Jaunas, minkštas sūris (panašus į kreminį sūrį) yra švelnesnio skonio ir lengvai tepamas ar trupinamas. Pusiau kietas, brandintas sūris (pvz., ritinėlio formos Chèvre) turi intensyvesnį, aštresnį skonį ir tvirtesnę tekstūrą, jį galima pjaustyti riekelėmis ar trupinti. Yra ir kietųjų, brandintų ožkos sūrių, kuriuos galima tarkuoti. Skonio intensyvumas dažnai priklauso nuo brandinimo laiko.
  • Sūrio paruošimas: Sūrį galima tiesiog trupinti ar pjaustyti. Tačiau įdomus variantas - sūrio riekeles trumpai pašildyti. Galima jas apvolioti džiūvėsėliuose ar riešutuose (pvz., pistacijose, moliūgų sėklose) ir trumpai apkepti keptuvėje arba pašauti į karštą orkaitę, kol sūris šiek tiek suminkštės ir taps šiltas. Šiltas sūris suteikia salotoms papildomo jaukumo ir prabangos.
  • Alternatyvos ožkos sūriui: Jei ožkos sūris nėra mėgstamas, jį galima pakeisti kitais sūriais. Populiarus variantas - feta sūris, kuris suteikia sūrumo ir šiek tiek kitokio pobūdžio aštrumo. Taip pat tiktų mėlynasis sūris (pvz., Gorgonzola, Roquefort) tiems, kas mėgsta intensyvesnius skonius, arba švelnesnis variantas - rikota ar net mocarela (ypač burrata).

Padažo Variacijos:

Padažas yra kertinis elementas, jungiantis visus ingredientus. Klasikinis balzaminis padažas puikiai tinka, tačiau galima eksperimentuoti:

  • Citrusinis padažas: Vietoj acto naudokite šviežiai spaustas citrinų ar apelsinų sultis. Tai suteiks gaivumo, ypač gerai dera su žaliais ar virtais burokėliais.
  • Garstyčių variacijos: Išbandykite skirtingas garstyčias - grūdėtąsias, saldžiąsias.
  • Žolelių priedai: Į padažą galima įmaišyti smulkintų šviežių žolelių - petražolių, krapų, mėtų, bazilikų.
  • Jogurtinis padažas: Lengvesniam variantui dalį aliejaus galima pakeisti natūraliu jogurtu ar graikišku jogurtu, įmaišant citrinos sulčių ir žolelių.

Papildomi Ingredientai Įvairovei:

Norėdami paįvairinti salotas, galite pridėti:

  • Vaisiai: Plonai pjaustyti obuoliai (ypač rūgštesni, pvz., 'Granny Smith'), kriaušės, apelsinų ar greipfrutų skiltelės suteiks gaivumo ir papildomo saldumo ar rūgštumo.
  • Džiovinti vaisiai: Džiovintos spanguolės, vyšnios ar razinos pridės saldžiai rūgštaus akcento ir kramtomos tekstūros.
  • Daržovės: Plonais pusžiedžiais pjaustyti raudonieji svogūnai ar askaloniniai česnakai suteiks švelnaus aštrumo. Agurkai pridės gaivumo ir traškumo. Avokado gabalėliai - kremiškumo ir sveikųjų riebalų.
  • Ankštiniai: Virti avinžirniai ar lęšiai (ypač juodieji Beluga) gali paversti salotas sotesniu patiekalu, pridedant baltymų ir skaidulų.
  • Grūdai: Įmaišius virtų bolivinių balandų (kynva), kuskuso ar perlinių kruopų, salotos taps dar maistingesnės ir sotesnės, tinkamos kaip pagrindinis patiekalas.

Šias salotas galima patiekti kaip užkandį, lengvą pagrindinį patiekalą, garnyrą, ar šventinio stalo dalį.

Kiti receptai

Salotos su keptu ožkos sūriu, cukinijomis ir saulėje džiovintais pomidorais

Ingredientai: batono riekelės, cukinijos, ožkos sūris, saulėje džiovinti pomidorai, salotos, žalumynai, aliejus, balzaminis padažas, citrinos, pipirai.

  1. Batono riekeles išdėliokite kepimo skardoje, ant jų dėkite cukinijų griežinėlius, tada sūrį, po saulėje džiovintą pomidorą ir kepkite 5-7 min.
  2. Paruoštas užkandėles išdėliokite į keturias lėkštes, ant viršaus berkite salotų ir žalumynų, baltųjų pipirų, šalia pašlakstykite padažo.

Salotos su burokėliais, ožkos sūriu ir pinijų riešutais

Ingredientai: salotos, burokėliai, ožkos sūris, kedrinės pinijos, aliejus, balzaminis actas, medus, garstyčios, druska, pipirai.

  1. Salotas nuplaukite, nusausinkite salotų džiovykloje ar kiaurasamtyje, sudėkite į sandarų indą ir palaikykite šaldytuve, kad būtų traškesnės.
  2. Burokėlius supjaustykite plonesniais griežinėliais arba šiaudeliais, apšlakstykite aliejaus ir apelsinų sulčių mišiniu ir labai trumpai pakepkite karštoje orkaitėje, kad suminkštėtų.
  3. Salotas suplėšykite, išdėliokite lėkštelėse. Ant viršaus dėkite atvėsintų burokėlių, išdėliokite ožkų sūrio kubelius, berkite sausoje keptuvėje skrudintų kedrinių pinijų.
  4. Nedideliame indelyje iš aliejaus, balzaminio acto, tirpinto medaus, grūdėtųjų garstyčių užmaišykite padažą, jį pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir prieš pat valgant, kad salotos nepavandenytų, užpilkite ant salotų.

Kulinaro patarimas. Ožkų pieno sūrį skanu tiekti ir karštą: gabalėlius apvoliokite kukurūzų kruopose ir iškepkite karštame svieste.