Prieskoniai yra vienas svarbiausių ingredientų bet kurioje virtuvėje. Jie praturtina ne tik skonį, bet ir suteikia patiekalams unikalų aromatą bei tekstūrą. Prieskoniai ne tik suteikia patiekalams skonį, bet ir atspindi skirtingų pasaulio virtuvių istoriją bei tradicijas. Kiekvienas prieskonis turi savo unikalų charakterį ir paskirtį, todėl tinkamas jų pasirinkimas ir derinimas gali visiškai pakeisti jūsų patiekalų kokybę. Tačiau norint tinkamai panaudoti prieskonius, svarbu žinoti jų savybes, kiekį ir tinkamą laiką juos pridėti.
Prieskoniai, Puikiai Derantys su Varške
Varškė, sūris puikiai dera su šiais prieskoniais:
- Kmyninis kuminas
- Asafetida
- Peletrūnas
- Mėtos
- Ciberžolė
- Muskato riešutas
- Kalendra
- Džiovinta paprika
- Juodieji pipirai
- Cinamonas
- Juodosios garstyčios
- Kmynai
- Raudonėlis
Kmynai
Daugelis nuskubėjo prie atvežtinių prieskonių, o šis vietinis prieskonis yra primirštas. Visgi linkėčiau prieskonių skyrelyje kmyno turėti. Jis tinka ir sriuboms, ir troškiniams. Labai skanu į troškinį įdėti ne tik kmynų sėklų, bet ir šaknų bei stiebų, tik prieš valgant juos reikia išimti, kaip ir lauro lapą išimame. Kmynai turi daug gerų savybių - gerina virškinimą, padeda nuo pilvo pūtimo.
Kmynų arbata labai padeda persivalgius - ji pagreitins virškinimą ir nemalonus sunkumas pilve praeis. Pasak žolininkės, kmynai ne veltui dedami raugiant kopūstus, į duoną ir baltą sūrį, nes labai naudingi mūsų virškinimo sistemai, o geras virškinimas lemia gerą sveikatą. Yra paplitęs stereotipas, kad kmynų arbata tinka tik žindančioms moterims, kad turėtų daugiau pieno, o vyrai labai nusistatę prieš šią arbatą. Tačiau pašnekovė juokauja, kad vienas kitas kmynų arbatos puodelis vyrų potencijos tikrai nesumažins ir pieno jie tikrai duoti nepradės.
Kalendra
Kalendros žalumynai labai tinka varškei gardinti, sriuboms, troškiniams. Jeigu nepatinka pačios žolės kvapas, galima naudotis sėklas. Neįsivaizduoju nė vienos užraugtos daržovės be kalendros.
Peletrūnas
Pasak žolininkės, anksčiau peletrūnas būdavo kiekviename darželyje, jo dėdavo į vėdarus, į virtinius ar varškę. Tai labai geras antioksidantas, taip jį verta įvesti į mitybą žmonėms, turintiems mažą hemoglobiną, kadangi šioje žolelėje labai gausu geležies. Taip pat peletrūnas mažina nuovargį.
Kiti Prieskoniai ir Žolelės
Tam, kad taptum virtuvės maestro, juk turi mokėti suvaldyti visas po ranka pasitaikiusias prieskonines žoleles.
Bazilikas
Aromatingais baziliko lapais ir ūgliais dažniausiai skaninamos salotos, sriubos, užkandžiai, mėsos patiekalai. Plačiai vartojamas europinėje bei nacionalinėse virtuvėse. Italų, Kaukazo virtuvės neįsivaizduojamos be baziliko. Bazilikas - klasikinio pesto sudedamoji dalis. Geriausi deriniai su petražolėmis, rozmarinais, čiobreliais. Labai daug rūšių. Gamindami karštus patiekalus baziliką dėkite jau nukaitę nuo ugnies.
Krapai
Plačiai vartojamas prieskonis augalas. Ypač populiarus skandinaviškoje virtuvėje. Lietuviški šaltibarščiai arba šviežios bulvės neįsivaizduojami be krapų. Tinka ir aukštajai, ir namų virtuvei. Nepamainomas marinatų ir rauginimų prieskonis. Partnerystė: žuvis, ypač lašiša, bulvės, burokėliai, agurkai, cukinijos, dauguma daržovių, kiaušiniai, ryžiai.
Laiškiniai Česnakai
Švelnaus skonio laiškiniai česnakai ypač populiarūs europinėje virtuvėje. Tai - viena būtinų prancūziškų prieskonių mišinių sudedamoji dalis: „remulado“ padažui, „višisuas“, „fines herbes“. Netinka apdoroti termiškai. Tinka su žuvimi, bulvėmis, avokadais, kiaušiniais, grietine, varške, cukinijomis ir kitomis daržovėmis.
Mairūnai
Malonaus, saldaus aromato. Puikiai tinka mėsos, ypač maltos, patiekalams. Tinka daržovių, ypač ankštinių, patiekalams, padažams, sriuboms. Pamėginkite įberti mairūnų lapelių į šviežių daržovių salotas arba pagaminkite žolelių padažą. Vartojami švieži, džiovinti. Naminė dešra neįsivaizduojama be mairūnų.
Mėtos
Gaivaus ir tyraus kvapo, aštraus skonio. Labai daug rūšių. Puikiai dera su daržovėmis, mėsos patiekalais, ėriena su mėtų padažu - klasikinis patiekalas. Mėtomis gardinamos salotos. Dažnai vartojamos konditerijoje, šokolado gamyboje. Į karštus patiekalus dedama prieš pat patiekiant. Puikiai tinka su jaunomis daržovėmis, pvz., žaliaisiais žirneliais.
Petražolės
Klasikinė prieskoninė žolelė, idealus prieskonis daugeliui patiekalų. Dedama į salotas, mėsos, žuvies, daržovių patiekalus, sriubas, jomis galima aromatizuoti sviestą, iš jų gaminami pagardai. Gali būti lygialapės ir garbanotosios. Persiladas - prieskonių mišinys su petražolėmis.
Rozmarinai
Aitraus ir labai stipraus kvapo. Geriausiai tinka avienai, žvėrienai, sriuboms, troškiniams, keptai vištienai, keptoms aliejuje arba su aliejumi daržovėms. Pastaruoju metu ypač išpopuliarėjo saldūs kepiniai su rozmarinais. Gamindami barbekiu ant žarijų dėkite rozmarinų šakelių dėl papildomo aromato. Taip pat rozmarinų šakeles galima naudoti vietoje iešmelių.
Šalavijai
Šalavijai labai tinka ankštinių daržovių ir riebios mėsos (ypač avienos, žąsienos), žuvies patiekalams paskaninti. Labai tinka orkaitėje keptoms bulvėms. Šalavijų lapai vartojami gaminant aštrius marinatus, konservus, sūrius, vyną. Šalavijai tinka kepiniams arba desertams su obuoliais, kriaušėmis, slyvomis. Nebijo terminio apdorojimo. Dideli gruzdinti šalavijų lapai - puikus garnyras.
Čiobreliai
Jais gardinamos sriubos, salotos, padažai. Čiobreliais gardinami sūriai, kiaušinių patiekalai, šviesūs padažai. Čiobreliai - puikus marinatų, ypač vištienai, ėrienai, ingredientas. Gardūs grybų marinatai su čiobreliais.
Receptas: Šviežios Daržovės su Varškės Užtepėle
Užsuko draugė į svečius, vietoje sausainių traukite daržoves, varškę ir prieskonius. Kol kalbėsitės Jūs galite greitai varškę su prieskoniais sutrinti, tiks įmestas gabalėlis fetos sūrio. Dėl Covid-19 ir kitų virusų geriau mirkyti daržoves į atskirus indelius. Labai tinka stikliukai degtinei :D Kol jūs rūpinsitės užtepėle, draugė supjaustys daržoves.
Ingredientai
- 200 g varškės (geriausiai parduodama kvadratiniais pakeliais, tinka ir feta sūris)
- 100 g kalafioro
- 90 g agurko
- 80 g morkos
- 60 g paprikos (raudonos arba geltonos)
- 50 g ridikėlių
- 10 g žalumynų šviežių
- 2 v. š. jogurto
- 5 g česnako
- 2 g druskos
- 2 g pipirų
Paruošimas
- Daržoves (morkas, agurkus) supjaustome šiaudeliais (į 6 dalis).
- Kalafiorus išskaidome žiedynais.
- Ridikėlius supjaustome ketvirčiais arba per pusę.
- Galima šiaudeliais smulkinti įvairių spalvų papriką, kaliaropę.
- Padažui paruošti reikės česnaką ir žalumynus susmulkinti smulkintuvu ir viską sumaišyti su varške ir jogurtu.
- Užberti druskos ir pipirų.
- Padažas patiekiamas mažuose indeliuose šalia daržovių.
- Užtepėlę galima daryti ir be varškės, tik iš jogurto. Skanaus.
Maistinė Vertė (Vienai Porcijai)
Komponentas | Kiekis | Procentinė dalis |
---|---|---|
Kalorijos | 228kcal | 11% |
Angliavandeniai | 6g | |
Baltymai | 14g | |
Riebalai | 16g | |
Sočiosios riebalų rūgštys | 9g | |
Cholesterolis | 54mg | |
Natris | 546mg | |
Kalis | 241mg | 12% |
Skaidulos | 2g | 6% |
Cukrūs | 3g | 12% |
Vitaminas A | 3855µg | 482% |
Vitaminas B6 | 1mg | 71% |
Vitaminas B12 | 1µg | 40% |
Vitaminas C | 36mg | 45% |
Vitaminas E | 1mg | 8% |
Vitaminas K | 10µg | 13% |
Kalcis | 384mg | 48% |
Varis | 1mg | 100% |
Folio rūgštis | 31µg | 16% |
Geležis | 1mg | 7% |
Manganas | 1mg | 50% |
Magnis | 12mg | 3% |
Fosforas | 37mg | 5% |
Selenas | 1µg | 2% |
Cinkas | 1mg | 10% |
Eksperimentuokite, atraskite naujus derinius ir nebijokite pridėti prieskonių šiek tiek daugiau, kad praturtintumėte savo patiekalus. Prieskoniai - tai raktas į skonio gylį ir aromatą. Naudojant juos tinkamai, kiekvienas patiekalas gali tapti unikaliu kulinariniu kūriniu.