Kuršėnų vyniotinis - vienas populiariausių desertų Lietuvoje, turintis ilgą istoriją ir daugybę variacijų. Šis vyniotinis yra puikus pasirinkimas tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Šiame straipsnyje rasite tradicinį Kuršėnų vyniotinio receptą ir keletą modernių interpretacijų, kurios padės jums atrasti naujus skonius ir nustebinti savo artimuosius.
Kuršėnų Vyniotinio Istorija
Kuršėnų vyniotinio autorė yra Kuršėnuose ilgai gyvenusi Eugenija Dragūnienė. Prisiminimai apie šį desertą dažnai siejami su vaikyste ir šeimos tradicijomis. Kaip tik, tuo metu, į svečius užsuko mano sesuo ir negalėdama patikėti tuo, ką mato, pareiškė: „Tai ką, mažasis kuršiukas siaučia“?
Šiandien jau daug kas pasikeitę - dukros artimiausiu metu grasina pralenkti ūgiu, parduotuvėje pro kulinarijos skyrių vėl praeinu ramiai, bet užplūdus nostalgijai, visuomet kepu „kuršiuką“. Tad, šis išskirtinę dieną klasikinis „Kuršėnų“ vyniotinis virto „kuršiuku“.
Klasikinis Kuršėnų Vyniotinio Receptas
Jūsų dėmesiui paprastas, nebrangus, lengvai pagaminamas, bet toks mielas širdžiai „Kuršėnų“ arba „kuršiuko“ vyniotinis. Nedaugžodžiausiu - receptas tobulas ir skanesnio varianto nesu ragavusi. Beje, šį kartą jokių pastabų ar patarimų neturiu (retas atvejis), nes viskas labai nesudėtinga ir elementaru. Bet, jeigu iškils klausimų - būtinai rašykite.
Ingredientai:
- Biskvitui:
- 4 vidutinio dydžio kiaušiniai
- 4 šaukštai cukraus
- 4 šaukštai miltų
- Nedidelis žiupsnelis druskos
- 2-3 šaukštai cukraus pudros
- Kremui:
- 180 g labai minkšto, kambario temperatūros sviesto
- 180 g pusriebės arba riebios varškės
- Apie 170 ml saldinto sutirštinto pieno (kondensuoto pieno)
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
Gaminimo Eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Standartinę orkaitės skardą truputį patepkite aliejumi (kad lengviau būtų paskirstyti tešlą ir popierius nejudėtų) bei įtieskite kepimo popierių.
- Į du skirtingus dubenis atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Į trynius suberkite cukrų ir virtuviniu mikseriu plakite apie 4 minutes, kol masė pabals, taps puri ir padidės jos tūris.
- Į trynių masę įsijokite miltus ir labai atsargiai bei švelniai viską išmaišykite.
- Į baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir virtuviniu kombainu plakite apie 4 minutes, kol masė taps tiršta bei standi.
- Į trynių masę per du kartus labai atsargiai ir švelniai įmaišykite išplaktų baltymų masę. Tešla turi būti labai puri ir lengva.
- Tešlą švelniais judesiais tolygiai paskirstykite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir išlyginkite paviršių. Šaukite į įkaitintą orkaitę (180 laipsnių) ir kepkite apie 12 minučių, kol biskvitas taps švelniai gelsvos spalvos.
- Kol biskvitas kepa, ant stalo patieskite švarų, šiek tiek didesnį nei skarda rankšluostį ir per smulkų sietelį tolygiai apibrstykite jį cukraus pudra.
- Iškeptą biskvitą išimkite iš orkaitės ir apverskite ant paruošto rankšluosčio, taip, kad kepimo popierius liktų viršuje. Tuomet, atsargiai nuimkite nuo paviršiaus kepimo popierių ir kartu su rankšluosčiu susukite į volelį.
- Palikite atvėsti. Kol biskvitas vėsta, pasiruoškite kremą. Į dubenį pertrinkite varškę per tankų metalinį sietelį ir atidėkite.
- Į kitą dubenį sudėkite minkštą sviestą ir elektriniu mikseriu, didesniu greičiu (ne maksimaliu) plakite apie 10 minučių, kol jis taps purus. Vėliau, nuolat plakant, po truputį supilkite kondensuotą pieną bei vanilės ekstraktą ir viską plakite dar apie 1 minutę. Į kremą sudėkite varškę ir nedideliu greičiu maišykite, kol masė taps vientisa.
- Atvėsusį biskvitą išvyniokite, tolygiai aptepkite kremu ir rankšluosčio pagalba suvyniokite į ritinį.
- Vyniotinį perkelkite ant pailgos lėkštės ir prieš tiekiant palaikykite 2 valandas šaldytuve, kad sustengtų kremas. Iš šaldytuvo vyniotinį išimkite 15 minučių prieš tiekiant (kad įgautų ryškesnį skonį) ir dosniai apibarstykite cukraus pudra. Skanaus!
Modernios Kuršėnų Vyniotinio Interpretacijos
Šiais laikais lengva rasti įvairių produktų alternatyvų ir pasigaminti skanesnį bei šiek tiek sveikesnį desertą. Siūlome keletą modernių Kuršėnų vyniotinio interpretacijų, kurios patiks net išrankiausiems smaguriams:
Vyniotinis su Maskarponės ir Uogų Kremu
Vietoje sviestinio kremo naudokite maskarponės sūrį, kuris suteiks vyniotiniui lengvumo ir švelnumo. Pagardinkite kremą šviežiomis uogomis - braškėmis, šilauogėmis ar avietėmis. Jos suteiks desertui gaivumo ir vasariško skonio.
Ingredientai:
- Maskarponės sūris
- Šviežios uogos (braškės, šilauogės, avietės)
- Agavų sirupas arba medus (pagal skonį)
Keto Kuršėnų Vyniotinis
Šis receptas yra legenda tarp propaguojančių keto mitybą. Nors eiga išties panaši, keto Kuršėnų vyniotinį, sakyčiau, pagaminti daug paprasčiau. Sumaišius biskvito ingredientus, būtinai luktelėki, kol luobelės išbrings. Tada drąsiai skirtyki norimo dydžio stačiakampį. Jeigu bijai, kad neturi tinkamo dydžio kepimo formelės - viskas ok, naudoki skardą. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės.
Kremui:
Vidų sutepu maskarponės ir varškės duetu. Man patinka kai mažiau jaučias varškės grūdeliai, o Andriui atvirkščiai. Tad recepte nurodytas proporcijas drąsiai reguliuoki. Taip pat galima išplakti grietinėlę ir ją sumaišyti su varške. Kremas + uogos = win win kombinacija. Tą paliudys bet kas, ragavęs Biržų duonos skarelių.
Šiaip aš esu dėjusi drauge su kremu esu derinus tokias uogas: spanguoles; šaldytas atitirpintas avietes + sauja bruknių; šaldytus serbentus (viską šiek tiek pakaitinu, patraiškau uogas; jeigu jos buvo prieš tai šaldytos, geriau sukaitinti taip, kad būtų mažiau skysčio (arba jį nupilti), dar esu dėjusi pasifloras - irgi faina, bet kažko papildomai norisi, nesuteikia kremui jos tokio minkštumo/skystumo kaip naminė „uogienė”. Ai tiksliai - gali naudot bet kokią turimą uogienę! Keto?
Patarimai ir Gudrybės
- Drėkinimas: Gaminant vyniotinį rekomenduojama iškepusį biskvitą lengvai sudrėkinti rūgščiomis sultimis - obuolių arba praskiestas svarainių sultis.
- Kremo Pagerinimas: Varškės kremą galima pagerinti uogomis, šokolado gabaliukais, kokosų drožlėmis.
- Dekoravimas: Biskvitą galima dekoruoti mandarinais ir šokoladu, galima papuošti plakta grietinėle su šviežiomis uogomis.