pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Mėsos Tefteliai su Grietinėlės Padažu: Receptas, Kuris Užkariaus Jūsų Širdį

Šiandien noriu su Jumis pasidalinti mėsos teftelių (kukulių) receptu, ruoštų orkaitėje. Gal šį patiekalą dauguma ir moka paruošti, tačiau šį kartą visa esmė bus grietinėlės padažas, kuris pakelia patiekalą į naują lygį. Tik paragavę suprasite, kaip jis čia tinka, o man žodžiais jį gana sunku apibūdinti. Bet galiu garantuoti, kad pamėginę, kitaip ruošti šio patiekalo nebenorėsite.

Tarybiniai mėsos tefteliai su ryžiais, grietinės, majonezo ir pomidorų padaže - tai autentiškas sovietinės virtuvės šedevras, kuris ir šiandien puikuojasi daugelio lietuvių namuose. Šis patiekalas - tai puikus praeities nostalgijos ir šiuolaikinės kulinarijos derinys. Minkšti, sultingi kukuliai, praturtinti ryžiais, paskendę aromatingame, sodraus skonio padaže - tobulas pasirinkimas tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui.

Ingredientai

Tefteliams:

  • Kiaulienos/jautienos faršas - 500 g
  • Virti ryžiai - 1 stiklinė
  • Svogūnas - 1 vnt.
  • Svogūnas - 1 vnt.
  • Česnakas - 2 skiltelės
  • Kiaušinis - 1 vnt.
  • Miltai apvoliojimui
  • šiek tiek juodųjų pipirų
  • 1 vienetas morkų
  • 100 gramų ryžių
  • 1 vienetas svogūnų
  • 1 kilogramas kiaulės faršo
  • 1 valgomasis šaukštas majonezo
  • šiek tiek prieskonių (mėsai)
  • šiek tiek druskos

Padažui:

  • Morka - 1 vnt.
  • Svogūnas - 1 vnt.
  • Pomidorų pasta - 1,5-2 valgomieji šaukštai
  • Cukrus - 1/2 valgomojo šaukšto
  • Druska, pipirai, paprikos milteliai (1 arbatinis šaukštelis), du lauro lapai
  • Kapoti žalumynai (krapai, petražolės)
  • Augalinis aliejus ir gabalėlis sviesto
  • 1 valgomasis šaukštas kvietinių miltų
  • 2 valgomieji šaukštai majonezo
  • 4 valgomieji šaukštai pomidorų padažo
  • 0.5 stiklinės vandens
  • šiek tiek druskos
  • 2 valgomieji šaukštai grietinės
  • šiek tiek krapų

Paruošimo laikas: Apie 5 min.

Gaminimo eiga

  1. Pirmiausia ryžius dėkite į verdantį vandenį ir pavirkite maždaug 10 minučių. Palikite atvėsti.
  2. Ryžius dedame į verdantį vandenį ir paverdame apie 10 minučių. Atvėsiname.
  3. Po to ryžius sumaišykite su 2 smulkiai supjaustytais svogūnais, faršu, kiaušiniu, 0,5 stiklinės vandens, susmulkintu česnaku, druska bei pipirais. Juos sumaišome su 2 smulkiai supjaustytais svogūnais, faršu, kiaušiniu, 0,5 vandens, smulkintu česnaku, druska pipirais.
  4. Į dubenėlį dedame mėsos faršą, virtus ryžius, smulkintą vieną svogūną ir česnaką, kiaušinį, pagardiname druska, pipirais ir išmaišome.
  5. Rankomis darome mėsos rutuliukus, apvoliojame miltuose ir pakepiname keptuvėje įkaitintame aliejuje, iš abiejų pusių ir dedame į puodą.
  6. Gaminame padažą: Du svogūnus susmulkinkite, apkepiname aliejuje kelias minutes, tada dedame sutarkuotas morkas, dar kelias minutes patroškinkite. 2 svogūnus susmulkiname, apkepiname aliejuje kelias minutes, tada dedame tarkuotas morkas, dar kelias minutes patroškinkite.
  7. Likusį svogūną susmulkiname, morką sutarkuojame smulkia tarka. Į keptuvę pilame aliejų, dedame sviestą, įkaitiname, dedame morką, svogūną ir pakepiname kelias minutes. Tada dedame pomidorų pastą, druską, pipirus, lauro lapus, paprikos miltelius, kapotus žalumynus, cukrų, pilame stiklinę vandens, išmaišome ir patroškiname penkias minutes.
  8. Dėkite pomidorų pastą ir permaišykite. Dėkite miltus ir dar kartą permaišykite. Dedame pomidorų pastą, permaišome. Dedame miltus. Permaišome.
  9. Užpilkite sultinio ir dar maždaug 5 minutes patroškinkite. Užpilame sultinio ir dar 5 min troškiname.
  10. Pasiruoštą padažą supilkite ant teftelių. Padažą pilame ant teftelių.
  11. Mėsos teftelius užpilame padažu ir troškiname ant silpnos ugnies 25-30 minučių.
  12. Kepimo indą uždenkite folija ir dėkite į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepimo indą uždengiama folija ir šauname į iki 180 laipsnių pagal Celsijų įkaitintą orkaitę.

Paruošimo būdas:

Paprastas ir skanus receptukas pietums. :) Ryžius išvirti (nes dar troškinsis orkaitėje). Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepinti. Morką sutarkuoti smulkia tarka ir apkepinti kartu su svogūnais. Faršą sumaišyti su ryžiais, morkomis, svogūnais, majonezu, įberti druskos, prieskonių. Suformuoti nedidelius kukulius ir dėti juos į kepimo formą. Sumaišyti padažo ingredientus ir užpilti kukulius. Uždengti viską folija ir kepti orkaitėje 200°C apie 50 min. Kepimo pabaigoje foliją nuimti ir dar apie 5-10 min. pakepti, kad gražiai apskrustų. P.S. Jei padažas neapsemia teftelių, kepdami karts nuo karto apipilkite jų viršų padažu. Skanaus!

Ryžius išvirti (nepervirti, nes dar troškinsis orkaitėje). Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepinti. Morką sutarkuoti smulkia tarka ir apkepinti kartu su svogūnais. Kepant morkas ir svogūnus juos galima paskaninti prieskoniais. Faršą sumaišyti su ryžiais, morkom, svogūnais, majonezu, įberti druskos, prieskonių. Suformuoti nedidelius kukulius ir dėti juos į kepimo formą. Sumaišyti padažo ingridientus ir užpilti kukulius. Uždengti viską folija ir kepti orkaitėje įkaitintoje 200 laipsniuose apie 50 minučių. Kepimo pabaigoje foliją nuimti ir dar apie 5-10 min. pakepti, kad gražiai apskrustų. Jei padažas neapsemia teftelių, kepdami karts nuo karto apipilkite jų viršų padažu. Skanaus!

Patiekite su bulvių koše, virtais grikiais, ryžiais arba kitu mėgstamu garnyru. Skanaus!

Galimos ingredientų alternatyvos

Nors tradiciškai naudojamas kiaulienos ir jautienos faršo mišinys, galite eksperimentuoti ir su kitomis mėsos rūšimis: vištiena, kalakutiena ar net elniena suteiks kitokį skonį jūsų patiekalui. Jei norite sumažinti kalorijų kiekį, rinkitės liesesnį faršą. Ryžius galima pakeisti perlinėmis kruopomis, bulguru arba kvinoją - taip patiekalas taps dar maistingesnis. Padažui galite rinktis neriebią grietinę arba graikišką jogurtą, o pomidorų padažą galite pakeisti šviežiais trintais pomidorais su žolelėmis. Skonį galite paįvairinti įvairiais prieskoniais: ciberžole, paprika, krapais ar petražolėmis.

Patiekalo gaminimo patarimai

Svarbiausias šio patiekalo paslaptis - tinkamai paruošti ryžius. Jie turi būti apvirti, bet ne iki galo, nes kepimo metu jie sugeria padažą ir toliau minkštėja. Formuojant kukulius, rankos turėtų būti šiek tiek sudrėkintos vandeniu - taip faršas nelips prie pirštų ir kukuliai išliks gražios formos. Kepant orkaitėje, rekomenduojama pirmąją kepimo dalį laikyti kukulius uždengus folija, kad išliktų sultingi, o paskui nuimti foliją ir leisti gražiai apskrusti.

"Labai skanus patiekalas! Tefteliai labai purūs ir sultingi. Jei norite daugiau padažo - dvigubinkite produktų kiekį", - rašo tinklaraščio „Jurgittos virtuvė“ autorė.