pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip skaniai paruošti paltusą: geriausi receptai

Paltusas – tai vertinga žuvis, pasižyminti švelniu skoniu, lengva tekstūra ir mažu kiekiu kaulų. Dėl savo universalumo, paltusas puikiai tinka įvairiems gaminimo būdams: orkaitėje, keptuvėje ir garuose. Šiame straipsnyje išnagrinėsime skirtingus paltuso paruošimo būdus, pateiksime receptus ir atskleisime paslaptis, kaip išgauti geriausią skonį iš šios žuvies.

Paltuso maistinė vertė ir nauda

Paltusas yra puikus omega-3 riebalų rūgščių, aukštos kokybės baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Omega-3 riebalų rūgštys yra svarbios širdies ir kraujagyslių sveikatai, smegenų funkcijai ir uždegiminių procesų mažinimui. Baltymai būtini raumenų augimui ir atstatymui, o vitaminai ir mineralai palaiko įvairias organizmo funkcijas.

Paltusas taip pat yra mažai kaloringas produktas, todėl tinka besilaikantiems dietos ar stebintiems savo svorį. Be to, paltusas lengvai virškinamas, todėl jį gali valgyti įvairaus amžiaus žmonės.

Paltuso paruošimas orkaitėje

Kepimas orkaitėje yra vienas iš sveikiausių ir paprasčiausių būdų paruošti paltusą. Šis būdas leidžia išsaugoti žuvies sultingumą ir natūralų skonį. Pateikiame kelis receptus, kaip kepti paltusą orkaitėje:

Paltusas su daržovėmis orkaitėje

Ingredientai:

  • Paltuso filė – 4 gabaliukai
  • Morkos – 2 vnt.
  • Bulvės – 2 vnt.
  • Svogūnai – 1 vnt.
  • Citrina – 1 vnt.
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska, pipirai, prieskoniai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Daržoves supjaustykite griežinėliais.
  3. Paltuso filė apšlakstykite citrinos sultimis, apibarstykite druska, pipirais ir prieskoniais.
  4. Kepimo skardą ištepkite alyvuogių aliejumi, sudėkite daržoves, ant viršaus – paltuso filė.
  5. Kepkite orkaitėje apie 20-25 minutes, kol žuvis bus iškepusi ir daržovės suminkštės.

Paltusas su sūrio apvalkalėliu orkaitėje

Ingredientai:

  • Paltuso steikai – 2 vnt.
  • Sviestas – 50 g
  • Jogurtas – 2 v. š.
  • Parmezano sūris – 50 g (smulkiai tarkuotas)
  • Druska, pipirai, citrinos sultys pagal skonį

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Paltuso steikus pabarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinos sultimis.
  3. Dubenyje sumaišykite sviestą, jogurtą ir smulkiai sutarkuotą parmezano sūrį.
  4. Gautą masę užtepkite ant paltuso steikų.
  5. Kepkite orkaitėje apie 15-20 minučių, kol sūrio apvalkalėlis gražiai apskrus.

Paltuso paruošimas keptuvėje

Kepimas keptuvėje yra greitas ir patogus būdas paruošti paltusą. Svarbu neperkepti žuvies, kad ji išliktų sultinga. Pateikiame kelis receptus, kaip kepti paltusą keptuvėje:

Paltusas keptas miltuose

Ingredientai:

  • Paltuso filė – 4 gabaliukai
  • Miltai
  • Druska, pipirai, prieskoniai pagal skonį
  • Aliejus kepimui

Paruošimas:

  1. Paltuso filė apibarstykite druska, pipirais ir prieskoniais.
  2. Apvoliokite žuvį miltuose.
  3. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi.
  4. Kepkite paltusą iš abiejų pusių po 3-4 minutes, kol gražiai apskrus.

Paltusas su citrininiu padažu keptuvėje

Ingredientai:

  • Paltuso filė – 4 gabaliukai
  • Citrina – 1 vnt.
  • Sviestas – 50 g
  • Česnakas – 2 skiltelės
  • Petražolės – smulkiai supjaustytos
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Aliejus kepimui

Paruošimas:

  1. Paltuso filė apibarstykite druska ir pipirais.
  2. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi.
  3. Kepkite paltusą iš abiejų pusių po 3-4 minutes, kol gražiai apskrus.
  4. Išimkite žuvį iš keptuvės ir atidėkite.
  5. Į tą pačią keptuvę dėkite sviestą, smulkiai supjaustytą česnaką ir citrinos sultis.
  6. Pakaitinkite, kol padažas sutirštės.
  7. Į padažą įdėkite smulkiai supjaustytas petražoles.
  8. Užpilkite padažą ant paltuso filė ir patiekite.

Paltuso paruošimas garuose

Gaminimas garuose yra vienas iš sveikiausių būdų paruošti paltusą, nes išsaugoma daugiausia maistinių medžiagų ir natūralus žuvies skonis. Pateikiame receptą, kaip paruošti paltusą garuose:

Paltusas su daržovėmis garuose

Ingredientai:

  • Paltuso filė – 4 gabaliukai
  • Morkos – 1 vnt. (supjaustytos griežinėliais)
  • Brokoliai – 100 g (suskaidyti į žiedynus)
  • Šparaginės pupelės – 100 g
  • Citrina – 1 vnt.
  • Druska, pipirai, prieskoniai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Į garų puodą įpilkite vandens ir užvirkite.
  2. Paltuso filė apibarstykite druska, pipirais ir prieskoniais.
  3. Sudėkite daržoves į garų puodą.
  4. Ant viršaus sudėkite paltuso filė.
  5. Uždenkite dangčiu ir garinkite apie 15-20 minučių, kol žuvis ir daržovės bus iškepusios.
  6. Patiekite su citrinos griežinėliu.

Patarimai, kaip išsirinkti ir laikyti paltusą

  • Pirkdami paltusą, atkreipkite dėmesį į jo išvaizdą. Žuvis turi būti šviežia, drėgna ir be nemalonaus kvapo.
  • Paltuso filė turi būti elastinga ir greitai atgauti formą paspaudus.
  • Šviežią paltusą galima laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip 1-2 dienas.
  • Norint ilgiau išlaikyti, paltusą galima užšaldyti. Užšaldytą paltusą galima laikyti iki 3 mėnesių.

Paltuso derinimas su kitais produktais

Paltusas puikiai dera su įvairiomis daržovėmis, grūdais ir padažais. Štai keletas idėjų, kaip derinti paltusą su kitais produktais:

  • Daržovės: brokoliai, šparaginės pupelės, morkos, bulvės, cukinijos, špinatai.
  • Grūdai: ryžiai, quinoa, bulgur.
  • Padažai: citrininis padažas, garstyčių padažas, grietinės padažas, pesto padažas.
  • Prieskoniai: česnakas, petražolės, krapai, rozmarinai, čiobreliai.

Paltusas yra universali žuvis, kurią galima ruošti įvairiais būdais ir derinti su įvairiais produktais. Išbandykite skirtingus receptus ir atraskite savo mėgstamiausią būdą mėgautis šia skania ir naudinga žuvimi.