„Skaniausi bulviniai vėdarai su spirgučiais“ yra tikras tradicinės lietuviškos virtuvės šedevras, apjungiantis senovinę kulinarinę tradiciją ir modernius skonio akcentus. Šis receptas pasižymi unikaliu bulvių, svogūnų ir apkepintos šoninės įdaru, kuris virsta autentiška ir nepakartojama skonio simfonija. Tradiciniai gaminimo metodai, naudojant kruopščiai paruoštas kiaulienos žarnas, užtikrina, kad kiekvienas kąsnis suteiktų džiaugsmo tiek šeimos nariams, tiek svečiams.
Daugelio lietuvių pamėgti ir metai iš metų gaminami kaimiški bulviniai vėdarai. Be to, traškūs spirgučiai, paruošti specialiai šiam patiekalui, papildomai išryškina skonio kontrastus ir padaro jį idealia vakarienės ar šventės pasirinkimu. Bulviniai vėdarai - patiekalas, kuris ne tik puikiai atspindi lietuvių kulinarinę istoriją, bet ir suteikia nostalgišką ryšį su praeitimi. Todėl net ir šiais laikais šį patiekalą neretai rasime ant lietuvių šventinių stalo!
Kadaise bulviniai vėdarai atsirado kaip ekonomiškas būdas išnaudoti turimus produktus - bulves ir kiaulienos žarnas. Ir nors šiandien mūsų mityba yra labai įvairi, o pasirinkimas - didžiulis, šis patiekalas išlieka populiarus dėl kelių skirtingų priežasčių. Pirmiausiai, vėdarai sukelia nostalgiškus prisminimus. O taip pat tai yra puikus šaltojo meto patiekalas, kai norisi kažko sotesnio.
Ingredientai
- bulvės: 12 (vid. dydžio)
- kiaulienos žarnos vėdarams
- pienas: 200 mililitrų (1 stiklinės)
- švieži lašinukai spirgučiams: 100 gramų
- svogūnai: 1
- morkos: 1
- krapai
- druska
- pipirai
- grietinė
Žingsnis po žingsnio: kaip pagaminti bulvinius vėdarus
- Žarnų paruošimas: Pirmiausia žarnas vėdarams pamirkome maždaug 2 valandas šaltame vandenyje. Po to jas labai gerai nuplauname ir išvalome. Žarnas kruopščiai nuplaukite ir palikite pusvalandžiui vandens su actu tirpale (1 stiklinė 9% acto 2 litrams vandens). Kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu.
- Daržovių paruošimas: Tuomet nuskutame bulves. Morkas taip pat nuskutame.
- Bulvių masės gaminimas: Bulves ir morkas sutarkuojame. Tarkavimui aš naudoju elektrinę tarką. Sutarkuotą masę lengvai nusunkiame bei užplikome verdančiu pienu.
- Spirgučių gaminimas: Keptuvėje pakepinti smulkiai supjaustytus spirgučius su svogūnu ir sudedame į bulvių masę. Lašinius supjaustykite kubeliais, mėsą - didesniais gabalėliais. Lašinius kepkite keptuvėje minutę, tada suberkite mėsą ir viską kepkite, kol apkeps. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną. Į bulves suberkite mėsą ir svogūnus.
- Įdaro paruošimas: Bulvių masę pasūdome, papipiriname, sudedame žalius krapus ir viską išmaišome. Taip pat į bulves, be manų kruopų, suberkite smulkinto česnako, pieno, druskos, pipirų ir prieskonių.
- Vėdarų formavimas: Paruoštą bulvių masę kimškite į žarnas su valgomuoju šaukštu. Abu žarnos galus užsandarinkite dantų krapštukais. Užriškite vieną žarnos galą siūlu. Prikimškite žarną paruošta mase. Atkreipkite dėmesį, kad neturėtų būti užpildyta daugiau kaip pusė žarnos.
- Kepimas: Išklokite kepimo skardą su kepimo popieriumi ir ištepkite aliejumi, sudėkite vėdarus. Kepimo skardą patepkite augaliniu aliejumi arba riebalais. Išdėstykite vėdarus taip, kad neliestų vienas kito. Kiekvienoje žarnoje padarykite 15-20 punkcijų per visą ilgį. Vėdarus kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių.
- Patiekimas: Gabalėliais supjaustytus vėdarus patiekite kartu su grietine.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Kiaulienos žarnos: Jei neturite šviežių žarnų, galite naudoti maisto prekių parduotuvėje įsigytas paruoštas žarnų alternatyvas.
- Šoninė: Vietoje tradicinės apkepintos šoninės galite panaudoti rūkytą kiaulienos kumpį arba net kokią nors dešros rūšį, kuri suteiks patiekalui savitą skonį.
- Svogūnas: Jei jums prieinami tik raudonieji svogūnai, jie taip pat puikiai tiks ir suteiks šiek tiek saldesnio aromato.
Viskas, sotūs bulviniai vėdarai paruošti. Šis bulvių patiekalas tiks ir ant šventinio stalo, ir kiekvienai dienai.