pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Trupininis pyragas su varške ir uogiene – receptas

Trupininis pyragas su varške ir uogiene yra kepinys, kurio pristatinėti tikrai nereikia. Visi esame jį ragavę ir turbūt visi mėgstame. Tokio tipo pyragus ir aš mėgstu, nes jie visada pavyksta, o skonis priklausomai nuo naudojamo džemo visada bus kiek skirtingas.

Trupininis pyragas su varške ir uogiene pagal „Saulėtą virtuvę“ - tai vienas iš tų nostalgiškų, jaukiais namais kvepiančių kepinių, kuris patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems. Šis desertas ypatingas savo kontrastais: traški, smulkiais trupiniais padengta tešla dera su minkštu, kreminiu varškės įdaru bei saldžiarūgšte uogiene.

Tokius pyragus Lietuvoje kepdavo jau mūsų močiutės - dažnai su naminėmis uogienėmis, sukauptomis vasarą. Šis trupininis pyragas ne tik gardžiai atrodo, bet ir puikiai tinka įvairioms progoms: šeimos savaitgalio popietei, vaišėms su draugais ar net šventiniam stalui.

Be to, jo gaminimas nereikalauja ypatingų įgūdžių - svarbiausia laikytis proporcijų ir neskubėti. Kiekvienas kąsnis tirpsta burnoje, suteikdamas malonų saldumo, rūgštumo bei švelnios varškės tekstūros derinį.

Šį kartą naudojau „Kėdainių fabriko“ aviečių džemą - turbūt su juo toks pyragas man yra skaniausias. Žinoma, puikiai tiks ir mėlynių ar kitų uogų džemas/uogienė. Geriau rinktis džemą/uogienę, kuris nebūtų nei labai skystas, nei tirštas. Toks per vidurį.

Varškę naudojau birią, ją su kitais ingredientais sutryniau blenderiu iki vientisos, glotnios masės. Šis trupininis pyragas su varške ir uogiene bus skanus bent keletą dienų. Geriausia jį laikyti šaldytuve.

Saldžiai kvepiantį pyragą gardinau ekologišku „Taylor & Colledge“ vanilės ekstraktu. Šaukštelis šio ekstrakto atitinka vieną vanilės lazdelę - tiek tikrai pakaks, kad desertams suteiktumėte švelnų vanilės skonį ir malonų aromatą.

Puikiai prisimenu laikus prieš daugiau nei dešimtį metų, kai tik pradėjau rašyti maisto tinklaraštį. Įsigyti kokybiškos vanilės tuomet būdavo nemenkas iššūkis - jei ir pavykdavo surasti specializuotoje parduotuvėje, kaina pasirodydavo pernelyg didelė. Gera suprasti, kiek daug pasikeitė per šį laiką - šiandien kokybiškos vanilės galima įsigyti tiesiog didesniame prekybos centre.

Nors vanilės ekstrakto ar pastos kaina tikrai kur kas didesnė už esencijų, patikėkite, skirtumas yra didžiulis. „Taylor & Colledge“ - daugiau nei 120 metų gyvuojantis prekės ženklas, pasaulyje pripažintas išskirtinės kokybės vanilės produktų gamintojas. Lietuvoje šį prekės ženklą atstovauja „Dr. Oetker“.

Receptas

Ingredientai

  • 260 g (2 st.) kvietinių miltų
  • 150 g šalto sviesto
  • 1 kiaušinio (L dydžio)
  • 60 g (1/2 st.) cukraus pudros
  • žiupsnelio druskos

Įdarui:

  • 500 g birios varškės (9 proc. riebumo)
  • 2 kiaušinių (L dydžio)
  • 1 valg. š. kvietinių miltų
  • 50 g (3 valg. š.) grietinės (30 proc. riebumo)
  • 50 g (5 valg. š.) cukraus
  • vanilinio cukraus

Džemui:

  • 150 g aviečių džemo
  • 1 arbat. š. bulvių ar kukurūzų krakmolo

Gaminimas:

  1. Dideliame inde sumaišyti miltus ir cukraus pudrą. Sutarkuoti sviestą. Rankomis ar šakute sutrinti iki trupinių. Lengvai išplakti kiaušinį. Jį supilti į tešlą. Išmaišyti ir suminkyti tešlą. Ją atskirti į dvi dalis: viena turi būti 2/3 tešlos. Padėti į šaldymo kamerą.
  2. Į dubenį sudėti visus įdaro ingredientus ir viską sutrinti blenderiu iki vientisos, glotnios masės.
  3. Kepimo indą iškloti kepimo popieriumi (24×24 cm), 2/3 dalį tešlos iškočioti ir įdėti į kepimo formą. Pirštais suformuoti 1-2 cm kraštus. Sukrėsti įdarą, mentele išlyginti viršų.
  4. Džemą sumaišyti su krakmolu. Šaukšteliu plonai apšlakstyti ant varškės įdaro. Sutarkuoti likusius trupinius, juos uždėti ant pyrago viršaus (tik nespauskite jų gilyn).
  5. Kepti 180 laipsnių temp. 40-45 min. ar kol viršus bus auksinės spalvos. Atvėsusį pyragą supjaustyti.

Patarimai:

  • Nors originalus receptas naudoja mėlynių uogienę, galite drąsiai eksperimentuoti su kitomis uogienių rūšimis.
  • Jei norisi dar daugiau skonio, ant viršaus užberkite migdolų skiedrelių.
Ingredientas Kiekis
Kvietiniai miltai 260 g
Šaltas sviestas 150 g
Varškė (9% riebumo) 500 g
Aviečių džemas 150 g