pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Spanguolių arbatos nauda ir receptai

Spanguolės - lietuvių mėgstamos ir nuo seno vertinamos uogos, todėl nenuostabu, kad vos pasirodžiusios parduotuvių lentynose jos sulaukia pirkėjų susidomėjimo, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Susipažinkime su spanguole

Paprastosios spanguolės (Oxycoccus palustris) - daugiamečiai, visą laiką žaliuojantys puskrūmiai, užaugantys iki 5-10 cm aukščio ir išauginantys iki 40-100 cm ilgio gulsčiius, daugelyje vietų įsišaknijančius ūglius. 6-12 mm lapai yra stori, trumpakočiai, žemyn užlinkusiais kraštais. Viršutinė lapų pusė tamsiai žalia, apatinė - melsva.

Žiedai sukrauti po 1-4 subrendusių ūglių viršutinės dalies lapų pažastyse. Žiedkočiai 2-5 cm ilgio, laibi, o 6-7 mm skersmens vainikėlis - rausvas. Paprastosios spanguolės žydi nuo gegužės iki birželio, tačiau kartais pavieniai žiedai skleidžiasi ir liepos mėnesį. Vaisius - tamsiai raudona arba raudona su melsvu apnašu kiaušinio, rutulio ar kriaušės formos 12-18 mm skersmens uoga su daug smulkių sėklų.

Spanguolės sunoksta rugsėjo mėnesį. Nesurinktos ir paukščių nesulestos spanguolės pasislėpusios tarp kiminų įsiterpusių augalų išsilaiko sveikos iki kitų metų pavasario pabaigos ar net vasaros pradžios.

Paprastosios spanguolės auga aukštapelkėse, tarpinėse pelkėse, paežerių liūnuose, pelkiniuose pušynuose, jas dažniausiai galima rasti ant kemsų. Joms labiausiai tinka rūgščios durpės. Spanguolės paplitusios visoje Lietuvoje ir joms tinkamos buveinės būna gausios. Vis dėlto jų ištekliai yra palyginti nedideli, nes nemaža dalis joms tinkamų buveinių buvo numelioriuota, iškastos durpės.

Kadangi spanguolės auga drėgnose miškų vietose - pelkėse, ruošiantis spanguoliauti, pasak V. Daugudžio, svarbiausia yra tinkamai pasirinkti avalynę. Geriausia avėti ilgaaulius guminius batus, pasirūpinti patogia apranga, o daugiau jokių kitų ypatingų įrankių spanguoliavimui neprireiks. Užteks paprasto kibirėlio. Einant spanguoliauti svarbu pasirūpinti savo saugumu - nebristi giliai į nepažįstamą pelkę. Nespanguoliauti vienam, geriausia į kompaniją pasikviesti patyrusį uogautoją arba apylinkes bent šiek tiek pažįstantį žmogų.

„Spanguoliavimo privalumas yra toks - jeigu radote spanguolėmis gausias vietas, žinokite, kad čia grįžti galėsite ir kitais, ir dar kitais metais. Mat šios uogos kasmet auga tose pačiose vietose. Spanguolių rasti lengvai rasti galima visuose Lietuvos regionuose, tereikia pasidomėti, kur yra pelkingos vietos“, - pataria uogautojas.

Spanguolės - vitamininga uoga

Spanguolė - vitamininga uoga, kurią galima užsiauginti namuose. Kadangi spanguolėse yra banzoinės rūgšties, kuri yra geras konservantas, nuskintos uogos gali būti ilgai laikomos neperdirbtos. Spanguolių uogas, užpiltas virintu vandeniu, kad nesuvystų, galima laikyti vėsioje patalpoje per visą žiemą. Surinktas ir švariai perrinktas spanguoles galima užšaldyti.

Šios uogos daugiausia valgomos pedirbtos - iš jų verdamos uogienės, kompotai, kisieliai, spaudžiamos sultys, gaminami gaivieji ir svaigieji gėrimai, saldainiai.

Spanguolių nauda organizmui

Daugelis žmonių spanguoles laiko supermaistu dėl didelio maistinių medžiagų ir antioksidantų kiekio jose. Spanguolės susikaupia iki 5 proc. cukrų, daugiausia monosacharidų, iki 3,6 proc. organinių rūgščių (citrinų, benzoinės, ursolo, obuolių ir kt.), apie 1 proc. pektinų, vitaminų, favonoidų, mineralinių medžiagų.

Spanguolės yra ne tik maistinis, bet ir senas vartojimo liaudies medicinoje tradicijas turintis augalas ir labai tinka organizmui stiprinti.

Spanguolių arbatos nauda sveikatai:

  • Karščiuojant galite pasidaryti spanguolių arbatos ir ją gerti mažais gukšneliais.
  • Tinka šlapimo takų infekcijų gydymui, bei profilaktikai. Spanguolėse esantis didelis antioksidantų proantocianidinų kiekis gali padėti išvengti tam tikrų bakterijų prilipimo prie šlapimo takų sienelių. Tokiu būdu spanguolės padeda išvengti infekcijos. Šlapimo takų infekcijų gydymui veiksmingi spanguolių papildai, arba šviežiai spaustos spanguolių sultys (komerciškai parduodamos sultys tokio poveikio neturi).
  • Įtraukus spanguoles į kasdienę mitybą gali sumažėti širdies ir kraujagyslių ligų rizika, padidėti „gerojo“ cholesterolio kiekis.
  • Spanguolių arbata taip pat gali padėti sulėtinti vėžio progresą: sulėtinti vėžinių ląstelių augimą, sukelti jų žūtį, mažinti uždegimus organizme.
  • Šios uogos dėl savo sudėtyje esamų proantocianidinų taip pat gali padėti apsaugoti dantis nuo ėduonį sukeliančių bakterijų, bei veikti prevenciškai prieš įvairias dantenų ligas.

Kaip paruošti spanguolių arbatą

Spanguolių arbata itin mėgstama šaltuoju metų sezonu dėl savyje sukaupusių sveikatai naudingųjų medžiagų: fruktozės, pektinų, gliukozės, baltymų, organinių rūgščių, vitaminų, mineralinių druskų ir kt. Šios uogos žinomos ir vartojamos jau nuo seno.

Receptas:

Jums reikės:

  • 1 litro vandens
  • 200 g spanguolių
  • 1 cinamono lazdelės

Gaminimo eiga:

  1. Vandenį supilkite į puodą, įdėkite cinamono lazdelę ir užvirinkite.
  2. Pusę spanguolių (100 g) sutrinkite maisto smulkintuvu. Galite perkošti.
  3. Į užvirusį vandenį supilkite 100 g spanguolių ir 100 sutrintų spanguolių tyrelę.
  4. Nukelkite puodą nuo kaitros ir uždengtą palikite pastovėti bent 10 min.
  5. Galite pilstyti į puodelius, pagardinti medumi ar kitu jūsų mėgstamu saldikliu ir skanauti.

Šį receptą galite papildyti įvairiais prieskoniais: pavyzdžiui gvazdikėliais, žvaigždanyžiais, kardamonu ar kt. - juos dėkite kartu su cinamono lazdele. Jeigu norėsite pagardinti citrina, apelsinu ar greipfrutu - griežinėlius dėkite į arbatą pravėsus į supilstytus puodelius.

Liepų, čiobrelių ir spanguolių lapų arbata

Arbatoms tinka ne tik spanguolių uogos, tačiau ir lapeliai. Juos galite sumaišyti kartu su liepų žiedais, bei čiobreliais - tokia arbata suteiks net 3 vaistažolių naudingas savybes. Liepa nuramins, čiobreliai įkvėps, o spanguolių lapai veiks prieš uždegimus ir stiprins imunitetą.

Jums reikės:

  • 1 arbatinio šaukštelio liepų lapų
  • 1 arbatinio šaukštelio čiobrelių
  • 1 arbatinio šaukštelio spanguolių lapų
  • 1 litro vandens
  • Saldiklio (medaus, cukraus ar kito jūsų mėgstamo saldiklio)

Į puodą ar arbatinuką suberkite vaistažoles ir užpilkite jas verdančiu vandeniu. Palikite apie 5-10 min nusistovėti, pilant į puodelius perkoškite. Pasaldinkite medumi ar kitu mėgstamu saldikliu ir skanaukite.

Spanguolių gira

Jums reikės:

  • 1,5 kg spanguolių
  • 800 g cukraus
  • 40 g mielių
  • 10 l vandens

Gaminimo eiga:

  1. Perrinktas spanguoles nuplikykite verdančiu vandeniu, sudėkite į puodą ir pavirkite 10 min.
  2. Uogas perkoškite ir jas sutrinkite.
  3. Kelis kartus perplaukite gautu nuoviru ir vėl perkoškite.
  4. Į spanguolių nuovirą suberkite cukrų.
  5. Nuovirui atvėsus suberkite su cukrumi ištrintas mieles.
  6. Kai gira įrūgsta, supilstykite į butelius, užkimškite ir laikykite šaltoje patalpoje.
  7. Gira bus tinkama gerti po 2-3 dienų.

Spanguolės jūsų grožiui

Kadangi spanguolės pasižymi priešuždegiminėmis ir antivirusinėmis savybėmis, turi natūralių rūgščių, jos puikiai tinka gydyti odą nuo spuogų, dėmelių, smulkių randelių, padeda išvengti porų užsikimšimo. Iš spanguolių uogų išsunkite šiek tiek spanguolių sulčių, kad sudrėkintumėte vatos diskelį ar tamponą. Užtepkite ant odos ir palikite išdžiūti. (Parduotuvėje pirktos spanguolių sultys neturės tokių stiprių savybių, kaip šviežiai išspaustos sultys).

Norėdami pašalinti odos pigmentaciją, šiek tiek šviežiai spaustų spanguolių sulčių sumaišykite su keliais gramais miltų, tepkite ant odos kaip kaukę ir pamasažuokite 10-15 min. Paskui nuplaukite.

Spanguolės taip pat turtingos antioksidantais, tad kovoja prieš laisvuosius radikalus, tad suteikia odai jaunatviško švytėjimo, bei elastingumo. Šiek tiek šviežiai spaustų spanguolių sulčių sumaišykite su natūraliu jogurtu ir užtepę ant veido pamasažuokite 5 min. Paskui nuplaukite vėsiu vandeniu.

Šviežiai spaustos spanguolių sultys sumaišytos su apelsinų sultimis taps tikra C vitamino bomba, bei paskatins kolageno gamybą. Kolagenas padeda pernešti deguonį ir maistingąsias medžiagas į odą, tad suteikia elastingumo, bei stangrumo efektą. Šią kaukę palaikykite apie 10 min, paskui nuplaukite vėsiu vandeniu.

Spanguolių šalutinis poveikis

Spanguolės yra natūralus maisto produktas, galintis būti naudingas sveikatai, tačiau tai nereiškia, kad jis tinka visiems. Jas vartoti gali būti naudinga ne visiems. Svarbu žinoti, kad spanguolių ir jų sulčių, arbatų turėtumėte vengti jeigu:

  • Jūsų skrandžio sulčių rūgštingumas yra padidėjęs.
  • Vartojate kraują skystinančius vaistus. Spanguolių vartojimas gali padidinti kraują skystinančių vaistų poveikį.
  • Esate jautrūs kalcio oksalato tipo akmenims - spanguolių produktai gali paskatinti inkstų akmenų susidarymą.
  • Esate nėščia arba žindote kūdikį.

Spanguolės, medus ir imbieras

Spanguolės, medus ir imbieras - tai ne tik skanūs, bet ir itin sveikatai naudingi produktai. Kartu jie sudaro galingą derinį, kuris padeda stiprinti imuninę sistemą, kovoja su uždegimais ir suteikia organizmui reikalingų vitaminų bei mineralų.

Kodėl verta derinti spanguoles, medų ir imbierą?

Visi trys ingredientai turi savų unikalių savybių, tačiau kartu jų poveikis organizmui dar labiau sustiprėja:

  • Spanguolės: Šios uogos turi daug vitamino C, antioksidantų ir fitonutrientų, kurie padeda kovoti su infekcijomis, mažina uždegimą ir gerina šlapimo takų sveikatą.
  • Medus: Natūralus antiseptikas ir energijos šaltinis. Medus ne tik suteikia natūralų saldumą, bet ir turi antibakterinių bei priešuždegiminių savybių.
  • Imbieras: Žinomas dėl savo priešuždegiminių, virškinimą gerinančių ir imunitetą stiprinančių savybių. Imbieras taip pat padeda sušvelninti pykinimą ir skatina kraujotaką.

Kaip tinkamai paruošti spanguoles su medumi ir imbieru?

Štai paprastas receptas, kaip pasigaminti šį sveikatai naudingą mišinį:

Ingredientai:

  • 200 g šviežių arba šaldytų spanguolių
  • 2-3 šaukštai natūralaus medaus
  • 1 valgomasis šaukštas tarkuoto šviežio imbiero (arba 1 arbatinis šaukštelis maltų imbierų)
  • 1 citrinos sultys (nebūtina, bet suteiks papildomo gaivumo)

Paruošimas:

  1. Jei naudojate šviežias spanguoles, jas gerai nuplaukite. Šaldytas spanguoles atšildykite kambario temperatūroje.
  2. Sutrinkite spanguoles trintuve arba šakute, kol gausite vienalytę masę.
  3. Įdėkite tarkuotą imbierą ir gerai išmaišykite.
  4. Įpilkite medų ir, jei norite, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių.
  5. Dar kartą viską gerai išmaišykite ir laikykite stiklainyje šaldytuve iki 1 savaitės.

Vartojimas:

  • Imunitetui stiprinti: 1-2 arbatinius šaukštelius per dieną.
  • Arbatai: Įdėkite mišinį į šiltą (ne karštą) vandenį, kad išsaugotumėte visas naudingas medaus savybes.
  • Su jogurtu ar koše: Mišinys puikiai tinka kaip pagardas pusryčių patiekalams.

Nauda sveikatai: kodėl verta vartoti spanguoles su medumi ir imbieru?

  1. Stiprina imuninę sistemą. Dėl didelio vitamino C ir antioksidantų kiekio šis mišinys padeda apsaugoti organizmą nuo peršalimo, virusų ir kitų infekcijų. Medaus antibakterinės savybės padeda greičiau sveikti, o imbieras stiprina organizmo atsparumą ligoms.
  2. Mažina uždegimą ir skausmą. Imbieras ir spanguolės turi priešuždegiminių savybių, kurios padeda sumažinti sąnarių skausmą, raumenų uždegimą ir netgi gali palengvinti artrito simptomus.
  3. Gerina virškinimą. Imbieras skatina virškinimo fermentų išsiskyrimą, padeda sumažinti pilvo pūtimą ir skatina žarnyno peristaltiką. Spanguolės taip pat padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemos mikroflorą.
  4. Palaiko širdies sveikatą. Antioksidantai spanguolėse padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį kraujyje, o imbieras skatina gerą kraujotaką. Medus savo ruožtu palaiko sveiką kraujagyslių būklę.
  5. Padeda išvengti šlapimo takų infekcijų. Spanguolėse esantys proantocianidinai neleidžia bakterijoms prisitvirtinti prie šlapimo takų sienelių, todėl šis mišinys gali padėti išvengti šlapimo takų infekcijų.
  6. Padeda kovoti su stresu ir nuovargiu. Medus suteikia organizmui natūralios energijos, o imbieras ir spanguolės skatina geresnį medžiagų apykaitos procesą, todėl organizmas greičiau atsigauna po fizinio ar emocinio streso.

Kam reikėtų vartoti atsargiai?

Nors spanguolių, medaus ir imbiero mišinys yra sveikatai naudingas, tam tikrais atvejais reikėtų jį vartoti atsargiai:

  • Diabetikams: Medus turi daug natūralaus cukraus, todėl žmonėms, sergantiems diabetu, reikėtų vartoti mažesniais kiekiais arba pasitarti su gydytoju.
  • Esant skrandžio problemoms: Imbieras gali dirginti skrandį, todėl žmonėms su skrandžio opomis ar gastritu reikėtų šį mišinį vartoti saikingai.
  • Alergija: Jei esate alergiški bičių produktams ar imbierui, šio mišinio reikėtų vengti.

Kaip atpažinti aukštos kokybės spanguoles?

Prekybos tinklo ekspertė akcentuoja, kad renkantis spanguoles iš prekybos centro visuomet verta atsižvelgti į jų išvaizdą ir net pakuotę, nes tai išduoda apie tam tikrą spanguolių kokybės lygį.

„Rinkdamiesi aukštos kokybės spanguoles, rinkitės tvirtas, stambias, sodrios raudonos spalvos uogas su nepažeista odele. Venkite minkštų uogų, su spalvos pakitimais ir turinčių bet kokių pelėsio ar pažeidimų požymių. Jei perkate fasuotas spanguoles, apžiūrėkite, ar pakuotė nepažeista, ir patikrinkite tinkamumo vartoti terminą. O tam, kad spanguolės išliktų optimaliai šviežios, laikykite jas šaldytuve arba užsišaldykite“, - rekomenduoja O.Suchočeva.

Spanguolių tiramisu

Kviečiame išmėginti netradicinio spanguolių tiramisu receptą: saldžiarūgštis deserto skonis atgaivins po gausių šventinių vaišių bei nustebins svečius savo unikalumu.

Spanguolių padažui reikės:

  • 450 g šaldytų arba šviežių spanguolių
  • 200 g granuliuoto cukraus
  • 480 ml vandens
  • 10 ml vanilės ekstrakto
  • 60 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių

Maskarponės įdarui reikės:

  • 4 vnt. kiaušinių trynių
  • 135 g granuliuoto cukraus
  • 450 g maskarponės sūrio
  • 240 g riebios grietinėlės

Sirupui reikės:

  • 250 g spanguolių padažo
  • 60 g apelsinų likerio arba spanguolių sulčių
  • 180 ml spanguolių sulčių
  • 200-250 g damų pirštelių

Papuošimui reikės:

  • 30 g liofilizuotų (šaltyje džiovintų) braškių
  • 1 v. š. granuliuoto cukraus

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite spanguolių padažą. Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies sumaišykite spanguoles, cukrų, vandenį ir vanilę. Užvirinkite ir retkarčiais pamaišydami virkite 12-15 minučių, kol šiek tiek sutirštės. Supilkite citrinos sultis ir dar pavirkite 3-5 minutes. Padažas turi būti uogienės konsistencijos. Jei reikia, įpilkite šlakelį vandens, kad konsistencija būtų „laisvesnė“.
  2. Paruoškite įdarą. Į vidutinio dydžio dubenį suberkite cukrų ir kiaušinių trynius. Plaktuvu arba mikseriu plakite, kol mišinys taps šviesiai auksinės spalvos, lengvos konsistencijos ir ištirps didžioji dalis cukraus. Sudėkite maskarponės sūrį (arba kreminį sūrį) ir toliau maišykite, kol masė bus įmaišyta. Supilkite grietinėlę ir plakite 2-3 minutes, kol taps lengva ir puri. Mišinys bus skystos, purios konsistencijos, šiek tiek „laisvesnis“ už plaktą grietinėlę.
  3. Paruoškite mirkymo sirupą. Į vidutinio dydžio dubenį, pakankamai didelį, kad tilptų vienas damos pirštelis, supilkite 250 g spanguolių padažo mišinio su apelsinų likeriu (jei naudojate) ir spanguolių sultimis. Maišykite, kol susimaišys.
  4. Paruoškite kepimo indą ir sudėliokite tiramisu. Prieš save pastatykite maždaug 22 x 15 centimetrų kepimo indą. Kiekvieną damų pirštelį kelioms sekundėms panardinkite į sirupą, įsitikinkite, kad jis visiškai panardintas ir padengtas sirupu. Dėkite damų pirštelius vieną šalia kito į kepimo indą tol, kol visiškai padengs indo dugną. Ant pirštelių sukrėskite maždaug ketvirtadalį kambario temperatūros spanguolių padažo ir mentele tolygiai paskirstykite. Į lėkštę supilkite pusę maskarponės įdaro ir tolygiai paskirstykite. Ant įdaro nedideliais, tolygiai šlakeliais sukrėskite pusę spanguolių padažo ir tolygiai paskirstykite mentele arba šaukštu. Pakartokite su likusiais ingredientais: ant viršaus užtepkite išmirkytus damų pirštelius, spanguolių padažą ir maskarponės mišinį. Uždenkite plastikine plėvele arba dangčiu ir padėkite tiramisu į šaldytuvą, kad atvėstų, mažiausiai 3 valandoms prieš patiekdami, geriausia - per naktį.
  5. Pagaminkite braškių cukrų. Šis veiksmas neprivalomas, tačiau jis iš tiesų pagerina šio deserto išvaizdą. Prieš pat patiekdami tiramisu, sudėkite liofilizuotas braškes ir cukrų į virtuvinį kombainą arba malūnėlį. Trinkite, kol gausite smulkius miltelius. Naudodami sietelį pabarstykite miltelius ant tiramisu.

Šalia obuolių, kriaušių, slyvų, įvairiausių rūšių moliūgų, morkų, kopūstų parduotuvėse pirkėjai noriai į krepšelius dedasi ir dar vieną jau pasirodžiusią rudenišką miško gėrybę - spanguoles. Juo labiau, kad šiemet jos siūlomos už patrauklią kainą - 200 g indelis su „Iki“ lojalumo kortele kainuoja 1,79 Eur“, - sako V. Budrienė.

Spanguolių panaudojimas virtuvėje

Pasak J. Sabaitienės, lengviausias ir greičiausias būdas išsaugoti spanguoles ir jų naudingąsias savybes yra šaldymas. Populiaru ir konservavimas, terminis apdorojimas. Ne visi mėgsta šias uogas valgyti vienas, tačiau gera žinia ta, kad jos puikiai dera tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose receptuose.

  • Spanguolės kaip pusryčių priedas. Spanguolės pasižymi stipriu skoniu, kuris puikiai tinka prie saldžių avižinių dribsnių, kokteilių ar glotnučių. Jis skaniai dera su tokiais ingredientais kaip šokoladas, obuoliai ir cinamonas. Taip pat verta išbandyti egzotiškesnių skonių kompozicijas - su kokosais, bananais, ananasai ar citrusiniais vaisiais.
  • Desertai su spanguolėmis. Uogos saldiems kepiniams suteiks nepamainomą skonį. Jomis galima puošti pyragus ir tortus.
  • Spanguolės pikantiškuose patiekaluose. Šios uogos tinka prie paukštienos - anties, žąsies, vištienos ar kalakuto. Uogienės dažnai atsiduria ir lėkštėse prie raudonos mėsos patiekalų. Daugelyje Europos virtuvių galima rasti tradicinių spanguolių paštetų receptų.
  • Spanguolių sultys ir arbatos. Džiovintų uogų arbata turi daug naudos sveikatai. Spanguolių sulčių taip pat galima tiesiog įpilti į juodosios arbatos užpilą. Šis variantas ypač skanus rudenį ir žiemą.

G. Urbonavičiūtė siūlo ir visai paprastai pagaminamą spanguolių padažo receptą, kuris bus idealus palydovas prie mėsos, paukštienos patiekalų. Dideliame puode ant vidutinės ugnies sumaišykite cukrų, apelsinų sultis ir vandenį. Virkite ant vidutinės ugnies, dažnai maišydami. Palikite atvėsti bent 30 minučių. Uždenkite ir laikykite šaldytuve.

Apibendrinimas

Spanguolės yra vertingos uogos, turinčios daug naudingų savybių. Jas galima naudoti įvairiais būdais - ruošiant arbatą, gaminant desertus ar padažus. Svarbu atsižvelgti į galimą šalutinį poveikį ir vartoti saikingai.