pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminis Tinginys su Pienu: Tradicinis Receptas

Tai yra Lietuviško tradicinio tinginio receptas, kuriam yra naudojami paprasčiausi ingredientai - sausainiai, pienas (taip pienas, ne kondensuotas pienas), kakava bei cukraus. Šitaip tinginį ruošiu ganėtinai retai, nes įprastai patingiu virti šokoladinį sirupą su pienu, paprasčiau bei greičiau būna gaminti tinginį su kondensuotu pienu. Tačiau šio tradicinio tinginio skonis man visada primena vaikystę ir močiutę. Taip pat, jis yra šiek tiek kitoks, nei pagamintas su kondensuotu pienu.

Tai yra toks tinginys, kokį seniau mokiniai valgydavo mokykloje per pertraukas. Kaip dabar gerai prisimenu. Tuomet tinginys buvo visiškai įprastas saldėsis, kurio galėjai nusipirkti kur tik nori. Tinginį galima formuoti kepimo formoje arba tiesiog suvynioti į maistinę plėvelę. Aš pati labai mėgstu suvynioti į maistinę plėvelę, nes man tinginys gardžiausias pjaustytas apvaliais griežinėliais. Tinginio formavimas priklausys tik nuo to, kokios formos gabaliukų norisi - apvalių ar keturkampių.

Tam, kad mūsų tinginys gerai sustingtų naudojame sviestą, ne margariną, ir būtinai riebesnį bei kietesnį sviestą. Jeigu norisi, tinginį galima aplieti šokoladu arba apibarstyti cukraus pudra. Einam gaminti.

Ingredientai Tinginiui

  • Sausainiai: klasikiniam tinginiui puikiai tinka paprasti sausainiai "Gaidelis" arba "Maria", tačiau galima naudoti ir sviestinius, avižinius ar net šokoladinius sausainius skonio variacijoms.
  • Sviestas: galima naudoti ir sūdytą sviestą, kuris suteiks įdomesnį skonį kontrastą su saldžia mase.
  • Pienas: galite pakeisti įprastą pieną riebiu kokosų pienu, kuris suteiks egzotišką poskonį.
  • Cukrus: baltas cukrus gali būti pakeistas rudu cukrumi, kuris suteiks karamelizuotą poskonį, arba medumi (naudojant mažesnį kiekį).
  • Kakava: galite naudoti karčią kakavą arba net aukštos kokybės juodąjį šokoladą, sutrintą į miltelius.
  • Prieskoniai: be vanilinio cukraus, galima įdėti šiek tiek cinamono, kardamono ar net žiupsnelio malto čili pipiro drąsesniems skonio pojūčiams.

Gaminimo Eiga

  1. Visus sausainius smulkiai sulaužykite arba supjaustykite. Man greičiausia tai atlikti aštriu peiliu. Gautus gabalėlius sudėkite į didelį dubenį.
  2. Tada nedideliame puode išlydykite sviestą ant vidutinės kaitros.
  3. Supilkite pieną, suberkite cukrų, kakavą, vanilinį cukrų bei druską. Maišykite, kol masė pradės virti.
  4. Virkite maždaug 3-4 minutes ant silpnos kaitros nuolatos maišydami. Masė per tą laiką šiek tiek sutirštėja.
  5. Tuomet iš karto užpilkite ant sausainių ir gerai išmaišykite.
  6. Kai sausainių masė šiek tiek atvės, ant stalviršio patieskite maistinę plėvelę ir sudėkite sausainių tešlą bei suformuokite ritinį.
  7. Tuomet sausainius susukite į plėvelę, gerai užspauskite plėvelę, kad neliktų oro tarpelių, užsukite ritinio galus ir dėkite į šaldytuvą stengti mažiausiai porai valandų arba dar geriau per visą naktį.

Sausainių mišinį sudėkite į formą, išklotą kepimo popieriumi arba maistine plėvele. Viską išlyginkite ir stipriai suspauskite, kad neliktų oro tarpų. Dėkite viską sustingti į šaldytuvą maždaug porai valandų. Tinginį supjausčiau gražiai kvadratėliais ir apibarsčiau kakava. Taip pateiktas tinginys atrodo gražiai ir elegantiškai.

Kitas Tinginio Receptas (Su Kondensuotu Pienu)

Tai matyt pats paprasčiausias tinginio variantas, kurį tik galima surasti.

Užtruksime: 30 min.

Ingredientai:

  • 4 pak. paprastų sausainių
  • 1 pak. šokoladinių sausainių
  • 1 ind. kondensuoto pieno
  • 5 v.š. kakavos

Į sviestą supilame sutrištintą saldintą pieną ir suberiame kakavą.

Patarimai ir Variacijos

  • Sausainių pasirinkimas: Trapios tešlos sausainiai ("Gaidelis" ir pan.) puikiai tinka.
  • Priedai: Galima įdėti džiovintų abrikosų, slyvų ir lazdyno riešutų.
  • Pateikimas: Suspauskite tinginį tarp dviejų plonų nesaldžių vaflių lakštų ir supjaustykite rombais.
  • Papildomi ingredientai: Įdėkite džiovintų spanguolių, smulkintų riešutų, šviesių razinų ar smulkintų džiovintų slyvų.