Duonos tortas - tai neįprastas desertas, kuris pradėtas gaminti dar tarpukario Lietuvoje. Šio torto receptas apipintas įdomia istorija ir gaminamas iš juodos duonos miltų. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ Zarasuose gyvenanti Irena Kviatkovskienė pasakoja, kad kepti neįprastą duonos tortą ją išmokė netoliese gyvenusi kaimynė - Antano Smetonos laikų gaspadinė.
„Šį tortą kepti išmokau iš savo kaimynės - Antano Smetonos laikų gaspadinės“, - sako Irena Kviatkovskienė. Duonos tortą ji pradėjo kepti būdama vos vienuolikos ir iki šiol artimuosius juo lepina per didžiausias šventes. Nors anksčiau jo gamyba užtrukdavo kone visą dieną, dabar tai galima padaryti greičiau. „Šis tortas vaikystėje man buvo labai skanus, bet norėjau jį išmokti pasidaryti pati“, - sako I. Kviatkovskienė.
Duonos Torto Gaminimo Paslaptys
Juodos Duonos Miltai
Juodos duonos miltus I. Kviatkovskienė pasigamina pati: „Duoną reikėtų rinktis su kuo mažiau priedų. Išdžiovinu juodos duonos riekeles - geriausia tai daryti ant saulės. Vėliau, kai sudžiūsta, sumalu mėsmale.
Smetonos Laikų Receptas
Šio torto receptas atkeliavęs iš Smetonos laikų, tad nenuostabu, kad apipintas labai įdomia istorija. Produktų visai nedaug, tačiau pažiūrėsite, išbandysite ir įsitikinsite, jog šis tortas ir labai gardus.
Ilgas Galiojimo Laikas
Tiesa, dažniausiai jį paruošia keliomis dienomis anksčiau: „Šiame torte nėra riebalų, todėl jis gali ilgai stovėti.
Kulinarijos Paveldas ir Tortai Lietuvoje
Žodis tortas, ko gero pirmą kartą buvo ištartas prieš kokius 2000 ar daugiau metų, dar Senovės Romos imperijoje. Anuomet lotynišku žodžiu torta buvo vadinama apvalios formos plokščia kvietinė duona. Vėlesniais laikais - viduramžių Europoje - šis pavadinimas prigijo plokštiems pyragams su įdaru. Tortus lietuviai turėjo pažinti kartu su krikščionybe.
Įdaryti tortai į Lietuvą turėjo patekti su itališka gastronomine kultūra. Šios kultūros plitimas Lietuvoje dažniausiai siejamas su Milano kunigaikštyte Bona Sforza, ištekėjusia už Žygimanto Senojo ir 1518 m. tapusia Lietuvos didžiąja kunigaikštiene bei Lenkijos karaliene. Juk „tortukai visiems stalams“ yra įrašyti net jos vestuvių puotos, įvykusios 1517 m. gruodžio 6 d. Neapolyje, valgių sąraše.
Tortai Lietuvoje išpopuliarėjo baroko epochoje. Jie valgyti didikų rūmuose, turtingesnių miestiečių namuose, vienuolynuose. Radvilų virėjas pasižymėjo daugiau nei dešimtį tortų receptų. Dalis jų - nesaldūs (su vėžiais, su raugintais kopūstais, su kaštainiais, su špinatais, su veršiena ar balandžių mėsa).
XVIII a. Vilniaus Kavinės
Tame pat XVIII a. Vilniuje atsiranda naujos maitinimo įstaigos - kafenhauzai, kavinės ir restoranai. Tačiau XIX a. ir XX a. pirmojoje pusėje jose randame nemažai ir saldumynų. Tarpukario laikotarpiu Boleslovui Štraliui priklausiusiame „Raudonajame Štralyje“ torto porcija be kremo kainavo 50 anuometinės Lenkijos grošų, o su kremu - 85. Tai buvo pats brangiausias konditerinis kepinys.
Tortas Stefanija
Tai pačiai Štralių šeimai priklausęs Baltasis Štralis Pilies gatvėje garsėjo tortu Stefanija. Kaip ir priklauso belgiškam tortui - tortas Stefanija yra šokoladinis.
Duona Lietuvių Kultūroje
Nuo senų senovės lietuviai duoną suasmenindavo ir sudievindavo: ji minima pasakose, priežodžiuose ir patarlėse, jos gausu net iki šių dienų išlikusiuose ritualuose. Net šiais laikais duona - būtinas lietuvio pietų stalo atributas.
Alternatyvūs Duonos Torto Receptai
„Šis patiekalas sotus ir maistingas, nes „Biržų krašto Senolių“ duona gaminama iš ruginių miltų. Grietinėlę sugėrusi duona tampa puresnė ir minkštesnė už keptą torto biskvitą“, - sako „Biržų duonos“ maisto technologė R.
Ingredientai:
- Duona
- Grietinė
- Cukrus
- Kakava
- Vanilinis cukrus
- Želatina
- Riešutai
- Cukraus pudra
Gaminimo Eiga:
- Grietinę išplakite su cukrumi, kakava ir vaniliniu cukrumi.
- Sumaišykite su brinkinta ir ištirpinta želatina.
- Formą ištepkite sviestu, pabarstykite duonos trupiniais ir sukrėskite pusę duonos mišinio.
- Paviršių gerai išlyginkite, ant viršaus krėskite grietinės plakinį, suberkite smulkintus riešutus.
- Ant jos krėskite likusį duonos mišinį.
- Grietinėlę išplakite su cukraus pudra ir kakava.