pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Geriausi naminiai Cicinsko kepsniai - receptas ir paruošimas

Labai gardūs, greitai ir lengvai pagaminami tinginių Čičinsko kepsniai su pieniškomis dešrelėmis.

Jei bulves išsivirsite iš vakaro – sekančią dieną tokius tinginių Čičinsko kepsnius pagaminsite vos per pusvalandį. Gamindama čičinskus, tešlą visada stengiuosi pasidaryti šiek tiek minkštesnę, nepridėti per daug miltų, tuomet čičinskai iškepa labai gardūs, tiesiog tirpstantys burnoje. Būna labai skanūs ne tik karšti, bet ir jau pravėsę, tad kuo puikiausiai tinka ir į priešpiečių dėžutes.

Reklama

Kas pietums, brangioji?

Kas šiandien pietums? Ar dažnai girdite šį klausimą? Tuomet ir jums, kaip ir man tenka nuolat sukti galvą, ką šiandien paruošus? Mano virtuvėje-nuolatinis judėjimo procesas: kuriu, buriu ir tobulinu… O šiandien ir dalinuosi su visais neabejingais virtuvei ir tam nenumaldomam norui paragauti kažko skanaus ir išbandyti kažką naujo… Ar pas jus jau tarška kilnojami puodai ir čirška kepami, skrudinami ar verdami produktai? Tai kas pas jus šiandieną pietums, brangieji?

Pono Čičinsko kepsniai

Esu žemaitė ir mūsų kraštai garsėja kastiniu su karštomis bulvėmis. Kai pirmą kartą išgirdau apie Čičinsko kepsniu, nesupratau apie ką eina kalba. Tačiau tikriausiai Panevėžyje daugumai aišku, kas tai per daiktas su kuo ir kaip valgomas. Kepsnys vaizdžiai vadinamas dvarininko Čičinsko vardu, ir kaip teigia legenda, jis vien tik šiuos kepsnius ir tevalgė. Tačiau kita versija teigia, jog atsitiktinai, kažkas sugalvojo pavadinimą ir prilipo, nes pats kepsnys lyg ir nieko bendro neturi su Čičinsku ir tikrai ne kažkada gyvenęs grafas Čičinskas jį sugalvojo.

Čičinskas yra istorinis legendinis personažas ir toli gražu ne teigiamas, o tikras blogiukas. XVII amžiaus viduryje Panevėžio krašte Upytėje gyveno toks dvarininkas Čičinskas, o tiksliau Sicinskis . Istorijoje jis išgarsėjo tuo, kad išardė Varšuvos seimą ir tapo neigiamu herojumi. Dar jis buvo Upytės mokesčių rinkėjas. O kokiam žmogui mokesčių rinkėjas gali būti mielas – nelaukiamas svečias kiekvienuose namuose.

Bet legendų apie šį nedorą poną yra sukurta daugiau negu liko tikrų istorinių faktų. Netgi didysis Maironis sukūrė poemą apie jo nelabus darbus. Kaip legendos byloja, tas Čičinskas liepę žmonėms supilti kalną, ant kurio pasistatė dvarą. Ir dar jis visokių žiaurybių buvo prigalvojęs – liepdavo žmonėms įlipti į medį ir kukuot, o paskui nušaudavo, užsirūstinęs ant kunigo įjojo į bažnyčią su arkliu ir panašiai. Žodžiu buvo visai nevaldomas ponas. Bet jis dėl visų savo blogų darbų dangaus bausmės neišvengė – trenkė į jį žaibas ir prasmego skradžiai žemių Čičinskas su visu dvaru. Ir liko tik legenda, o tas piliakalnis iki šiol vadinamas Čičinsko piliakalniu. O kaip kepsniui prilipo Čičinsko vardas, neaišku, greičiausiai tose vietovėse jis buvo pradėtas gaminti.

Apie įdarą turbūt net neverta kalbėti. Tradiciškai naudojamas kiaulienos faršasą, bet čia yra pasirinkimo reikalas, kas Jums labiau patinka – galit per pusę su kiauliena įmaišyti jautienos. Arba pabandyti su veršienos faršu. Tik žiūrėkit, kad faršas nebūtų per sausas. Tuo tarpu aš šį kartą rinkausi greitą būdą pagaminti Čičinskus su geros kokybės dešrelėmis, bet kitą kartą būtinai gaminsiu su faršu ir būtinai pasidalinsiu rezultatais su Jumis.

Instrukcijos

Pirmiausia pasiruošiame tešlą – su lupena virtas bulves nulupame ir sutarkuojame smulkia tarkele, dedame į dubenį.

Beriame druskos, miltų, įmušame kiaušinį, įpilame kefyro ir užminkome tešlą.

Tešla turi būti minkšta, tačiau labai nelipti prie rankų. Jei labai limpa – įberkite šiek tiek miltų, jei gavosi per kieta – įpilkite kefyro.

Paruoštą tešlą paliekame 15 minučių pastovėti.

Pasiruošiame mėsos įdarą – į dubenį dedame smulkintą kiaulienos kumpį, beriame druskos, maltų kvapiųjų pipirų, mėgiamų prieskonių ir gerai išminkome.

Iš suprieskoniuotos smulkintos mėsos suformuojame pailgas dešreles.Gilesnėje keptuvėje arba puode įkaitiname aliejų.Dedame suformuotus Čičinsko kepsnius.Kepame gerai įkaitintame aliejuje po kelias minutes iš visų pusių.

Receptas

Tikrieji virtų bulvių ir kefyro tešlos Čičinsko kepsniai su maltos mėsos įdaru.Porcijos 6Paruošti 30 min minKepti 30 min min
Virtų bulvių ir kefyro tešlai pagaminti reikės:
  • 4 didesnių bulvių virtų su lupena
  • 1 kiaušinio
  • 700 ml miltų
  • 180 ml kefyro vidutinio riebumo
  • 1 žiupsnio druskos
Mėsos įdarui:
  • 600 g kiaulienos kumpio smulkinto
  • 1 a.š universalaus prieskonių mišinio
  • 1 žiupsnelio maltų kvapiųjų pipirų
  • 1 žiupsnelio druskos
Nuoroda į receptą: https://www.geri-receptai.lt/receptas/cicinsko-kepsnysReklama

Toma 2014-01-05 14:16:01
Reikia pabandyt :)

foto savininke 2013-05-17 19:19:20
Kodel jus svetima nuotrauka be sutikimo publikuojat?

foto savininkÄ— 2013-05-17 19:16:58
O kodÄ--l jÅ«s svetimÄ. nuotraukÄ. be leidimo publikuojat?

cents firsork 2012-10-24 17:58:19
darau pagal kita recepta, 3 virtos bulves(kg manu ryskiai perdau) ir pakeli varskes, jei nenorit, kad prisigertu riebalu ipilkit sauksta degtines.man prie 3 bulviu,180g varskes vos ne per mazai kilogramo farso, nezinau pagal si recepta tai vien tas bulves tektu valgyt. seip musu seima megsta juos valgyt:)

vika 2012-10-23 08:35:23
reikÄ--s pasigaminti,vertas dÄ--mesio

Reklama

Raimonda 2012-10-23 08:33:24
Manau turÄ--tų bÅ«ti skanu

oksana 2010-08-13 00:14:12
bey juk nebutinai juos virti alijuja gakima juk ir keptuveja nedidelio kiekio aliejuja,nes tas riebumas negivai visur uzkniso

jolanta 2010-08-10 06:10:58
o kaip i tuos kepsnius ideti mesa,kad reikia juos apsukt?

Zilvinas 2010-02-28 11:07:42
patiko, verta pasigaminti

inga 2009-08-26 18:05:00
labai skanus