pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Marinuoti agurkai griežinėliais: paprastas receptas žiemai

Šiemet mano agurkus užpuolė ligos, derliui amba… Tad su malonumu priimu bet kiek ir bet kokių agurkų, kokius tik dovanoja kaimynės ar draugės. O kai dovanoja, į dydį nežiūriu, pasitaiko ir liaunų, ir vidutiniškai nuaugusių, ir paršelių. Atvežė man mama daugybe kaimiškų agurkų. Tokių itin didelių, tarsi labai gerai nupenėti paršeliai. Sako, prisiruošk žiemai. Na jau, galvoju, tokių paršų į stiklainį tikrai niekaip nesukišiu. Dalį suvalgėme iškart (jau su medumi prisilaižėm!), dailiausius užraugėm šiaip, o iš didžiausių prisiminiau, kad galima padaryt nuostabią užkandą prie mėsos ir ne tik jos... Marinuoti, tik tiek, kad pjaustyti griežinėliais.

Darydavo kažkada, prieš daug daug metų, mano mama ir būtent iš labai didelių, kai daugiau nieko su jais neprigalvosi. Ir galiu pasakyti tikrai labai gerai gaunasi pagal šį receptą. Šie griežinėliai be saulę menančios spalvos turi malonaus aštrumo ir yra saldžiarūgščiai, produktų sąraše rasite klasikinio marinato ingredientus. Valgėme vienus, kabliuodami iš stiklainio, dėjau į lėkštes garnyrui, buvau netgi silkę užklojusi.

Kuo žavus šis konservavimo būdas? Ogi tuo, kad nereikia virti marinato, viską pagaminu viename puode ir be sterilizacijos. Tai vienas lengviausių man žinomų agurkų marinavimo būdų ir jis tobulas todėl, kad supjaustyti griežinėliais agurkai labai greitai perkaista, t.y.Labai pamėgome šiuos konservus važiuodami paturistauti ar kai reikia greito garnyro. Bet labiausiai šie griežinėliai dera ant karštų sumuštinių - ir žavūs, ir labai gardžiai papildantys skonį.

Ingredientai

  • 1 kg agurkų griežinėlių
  • 2 šaukštai (60 g) cukraus
  • 1 šaukštas (30 g) druskos
  • 100 ml obuolių acto
  • 50 ml tyro aliejaus
  • 3-4 skiltelės česnako

Gaminimo eiga

  1. Iš pradžių nuplautus agurkus supjaustykite stambesnėmis riekelėmis (maždaug 0,5-0,8 centimetro), sudėkite į puodą.
  2. Naudoju ne peraugusius agurkus, vidutinio dydžio ir kuo kietesne žieve, tik tuomet griežinėliai būna traškūs. Pjaustau aštriu peiliu, esu bandžiusi ir virtuvinio kombaino pjaustyklės peilius, tačiau griežinėlių forma nedžiugino. Kadangi marinavimo procese nedalyvauja vanduo, agurkų prieš gaminant konservus nemirkau, tačiau renkuosi kuo šviežesnius agurkus, nes bus reikalingos jų sultys.
  3. Supjaustytus agurkus beriu į gilų puodą, beriu druską, cukrų, smulkiai pjaustytus česnakus, pilu actą ir aliejų. Truputį pamaišau, dengiu dangtį ir palieku ramybėje 1 valandą. Vėl pamaišau, pažiūriu, kiek susidarė skysčio, vėl uždengiu dangtį. Ir taip kartoju 4 kartus - per tiek laiko agurkai išskiria visas savo sultis, kuriose ištirpsta druskos ir cukraus kristalai.
  4. Praėjus šiam laikui puodą statau ant viryklės, jungiu kaitrą, palaukiu, kol turinys užvirs ir agurkai pakeis spalvą. Viskas.
  5. Nedelsiant pilstau į švarius stiklainius, užsuku dangtelius ir dedu žemyn jais ant apkloto. Apkloju kitu pledu.

Jei visai nenorite karštą vasarą stovėti virtuvėje prie puodo su kunkuliuojančiu marinatu, šis agurkų marinavimo būdas jums tikrai patiks - čia nereikia nieko kaitinti ar virti, agurkai yra marinuojami savo pačių išskirtose sultyse. Iš pradžių leiskite agurkams pamirkti vėsiame vandenyje apie porą valandų - tai suteiks jiems traškumo. Tuomet supjaustykite riekelėmis, užpilkite druska ir palikite pastovėti dar porai valandų. Per šį laiką agurkai šiek tiek sukris, išskirs savo sultis.

Sudėję smulkintus česnakus (galite juos tiek tarkuoti, tiek pjaustyti plonomis riekelėmis), subėrę cukrų, supylę actą ir aliejų, leiskite agurkų riekelėms ilsėtis dar kelias valandas. Labai svarbu: kas valandą vis permaišykite agurkus, kad marinatą jie įgertų tolygiai, o cukrus ištirptų.

Pagal šį receptą paruošti agurkai yra itin sodraus skonio, traškūs, ryškiai jaučiamo česnakinio skonio. Jie bus skanūs iš karto, ir jei planuosite suvalgyti artimiausiu laiku - galite juos laikyti tiesiog šaldytuve, papildomai nepasterizuotus. Jei norite išsaugoti keletą stiklainėlių žiemai, dėkite į sterilius sandariai uždaromus stiklainius ir pasterizuokite pagal aprašymą recepte.

Stiklainių paruošimas

Jei ruošiate ilgam laikui (žiemai), prieš marinuodami agurkus, sterilizuokite stiklainius ir jų dangtelius. Tiek stiklainius, tiek dangtelius perliekite šiltu vandeniu, labai gerai ištrinkite valgomąja soda iš visų pusių, tuomet - kruopščiai išskalaukite. Galiausiai nuplikykite verdančiu vandeniu, pripildykite juo stiklainėlius ir palikite pastovėti apie 5-10 minučių. Vandenį išpilkite, stiklainėlius sudėkite ant švaraus medžiaginio rankšluostėlio ir leiskite nusivarvėti.

Taip pat galite naudoti ir kitą stiklainių sterilizavimo būdą: iškaitinti stiklainius orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ar kt.

Keli svarbūs momentai geram rezultatui

  • Agurkus būtinai reikia lupti ir nenaudoti minkštų, suvytusių daržovių.
  • Receptas patogus ir tuo, kad nereikia nieko kaitinti, nupylinėti, viską pagaminu viename dideliame puode.