pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ką Valgyti Sergant Refliuksu: Mitybos Patarimai Ir Rekomendacijos

Vieniems refliuksas - tiesiog ligos pavadinimas, kitiems - nemaloni kasdienybė. Vien maistu refliukso greičiausiai neišgydysite, tačiau tinkama mityba išties gali palengvinti ligos simptomus, o tam tikri maisto produktai, priešingai, - ligą pasunkinti.

Kas Yra Refliuksas?

Kaip rašo „Healthline“, refliukso simptomai atsiranda tada, kai skrandžio rūgštis paliečia stemplę ir sukelia dirginimą bei skausmą. Viena iš priežasčių, kodėl taip nutinka, yra susilpnėjęs arba pažeistas apatinis stemplės sfinkteris (ASS). Gastroezofaginio refliukso liga (GERL) yra būklė, kai apatinis stemplės sfinkteris/raukas tinkamai neužsiveria ir skrandžio turinys, dažniausiai rūgštus, patenka atgal į stemplę.

Šis sveikatos sutrikimas labai dažnas ir yra paplitęs net tarp 10 - 20% viso pasaulio gyventojų (dažniausiai vakarų šalyse). Tam tikro laipsnio refliuksas į stemplę, ypač po valgio, yra fiziologinis, t.y. normalus reiškinys, kuris žmogui jokių simptomų nesukelia, yra trumpalaikis ir nevyksta nakties metu. Tačiau gausesnis skrandžio rūgšties atsiliejimas į stemplę ir jos gleivinės dirginimas sukelia deginimo pojūtį epigastriume (duobutėje), už krūtinkaulio ar gerklėje.

Rėmuo gali trukti nuo kelių minučių iki kelių valandų ar ilgiau, ir dažnai pablogėja po maisto. Kas yra rėmuo žino beveik kiekvienas žmogus ir kartas nuo karto pavalgęs riebaus, aštraus, kepto ar greito maisto pajunta šią nemalonią būseną. Gastroezofaginis refliuksas gali būti ne tik suaugusiems, tačiau ir vaikams. Taip pat GERL dažnas reiškinys nėščioms moterims.

Didžiausią įtaką refliukso atsiradimui turi anatominiai apatinio stemplės rauko pokyčiai, gyvenimo būdo bei mitybos įpročiai. Taip pat gali pasireikšti kaip kitų ligų (pvz.

Refliukso Simptomai:

  • Rėmuo: deginimo jausmas/skausmas už krūtinkaulio epigastriumo srityje.
  • Skrandžio turinio atpylimas.

Pagrindinė anatominė prielaida GERL atsiradimui yra apatinio stemplės rauko nepakankamumas bei diafragmos stemplinės angos skrandžio išvarža (sutrumpintai hiatinė išvarža), kuomet dalis skrandžio išsiveržia aukščiau diafragmos - raumeninės pertvaros, skiriančios pilvo ertmę nuo krūtinės ląstos. Dėl šio anatominio defekto dingsta natūralus barjeras, atsiranda palankios sąlygos vykti gastroezofaginiam refliuksui. Tačiau toli gražu ne visi, kuriems diagnozuota hiatinė išvarža, serga GERL.

GERL pirmiausia diagnozuojama pagal šiai ligai būdingus tipinius simptomus (žr. aukščiau). Endoskopinis stemplės ir skrandžio tyrimas patvirtina arba paneigia GERL diagnozę. Esant didelei hiatinei išvaržai ar detalesnių tyrimų metu nustačius ryškų skrandžio turinio refliuksą į stemplę, galimas ir operacinis išvaržos gydymo būdas.

Vienas svarbių indikatorių, nurodančių, kad operacija padės ženkliai sumažinti refliukso simptomus yra tai, kad rūgštį slopinantys vaistai (omeprazolis ir kiti šios grupės preparatai) labai gerai ar visiškai panaikina refliukso simptomus.

Mitybos Įtaka Refliuksui

Maistas, kurį vartojame, turi įtakos skrandžio gaminamos rūgšties kiekiui. Skrandžio rūgštingumą didina keptas, riebus, aštrus maistas; mėsa, pieno produktai, citrusiniai ir kiti rūgštūs vaisiai, rūgščios uogos, šokoladas, pipirmetės, mėtos, pomidorai ir jų patiekalai, agurkai, ridikėliai, krienai, pipirai, česnakai, svogūnai, žemės riešutai, saulėgrąžos, patiekalai su actu.

Maisto Produktai, Mažinantys Skrandžio Rūgštingumą:

  • Daržovės: jose natūraliai yra mažai riebalų ir cukraus, jų pH dažniausiai šarminis, todėl padeda neutralizuoti skrandžio rūgštį.
  • Imbieras: turi priešuždegiminių savybių ir yra natūrali priemonė, padedanti atsikratyti rėmens ir kitų virškinamojo trakto problemų.
  • Avižiniai dribsniai: puikus skaidulų šaltinis. Dieta, kurioje gausu skaidulų, yra siejama su mažesne refliukso rizika.
  • Necitrusiniai vaisiai.
  • Liesa mėsa ir jūros gėrybės.
  • Kiaušinio baltymas.
  • Sveikieji riebalai: avokadai, graikiniai riešutai, linų sėmenys, alyvuogių aliejus, sezamo aliejus ir saulėgrąžų aliejus.
  • Bananai, arbūzai, avokadai, melionai, kokosų vanduo, švelnaus skonio sriubos, virtos daržovės (bulvės, moliūgai, burokėliai).
  • Moliūgų sėklos, migdolai, anakardžiai, graikiniai ir pekano riešutai, sezamo sėklos.

Vaisiai ir daržovės yra svarbūs sveikai mitybai. Tačiau kai kurie vaisiai gali sukelti arba pasunkinti GERL simptomus, ypač tai pasakytina apie labai rūgščius vaisius. Šokolade yra metilksantinu vadinamos medžiagos. Šie maisto produktai refliuksą sukelia ne visiems, tačiau jei mėgstate šias daržoves, savo maisto dienoraštyje atidžiai stebėkite, kada ir kiek jų valgote.

Gyvenimo Būdo Pakeitimai

Refliukso simptomus galima bandyti kontroliuoti pakeitus ne tik mitybą, bet ir gyvenimo būdą: miegokite ant aukštesnės pagalvės, kad nejaustumėte refliukso simptomų nakties metu.

Pasak gydytojo dietologo Edvardo Grišino, labai svarbu atsikėlus ryte yra neskubėti. „Atrodo banalu, bet dažnai tai užmirštame - greitai išgeriame kavą, kažką suvalgome ir išbėgame. Reikia neskubėti, šiek tiek pajudėti, kad atsibustų skrandis, ir tada valgyti pusryčius“, - sakė gydytojas dietologas. Antra - 20 minučių prieš pusryčius, kaip ir prieš kitus valgymus, rekomenduojama išgerti kambario temperatūros vandens. Jis padės suaktyvinti virškinimą ir geriau suvirškinti patį maistą.

Pašnekovas išskiria 2 didžiausias blogybes, kurias ryte daro žmonės. Viena iš jų - tai kavos puodelis „ant tuščio skrandžio“. „Toks elgesys tik dar labiau paskatins refliukso simptomus. Kai kurie žmonės nieko nejaučia, bet ilgainiui tai atsilieps. Todėl nerekomenduoju gerti kavos nieko nesuvalgius“, - patarė gydytojas. Be to, pasak pašnekovo, kavos vartojimas turint gastroezofaginį refliuksą turi būti labai apribotas.

„Jei žmogus jaučia, kad išgėrus kavos jam kyla rūgštys, tai jam išvis reikėtų vengti kavos. Nesu linkęs sakyti, kad jos išvis negalima, nes tada jos norėsis dar labiau. Bet kava turėtų būti apribota. Tai priklauso ir nuo refliukso simptomų sudėtingumo“, - sakė E. Grišinas. Antra dažnai daroma klaida: turint gastroezofaginį refliuksą nevalgyti pusryčių išvis.

Pusryčiai Sergant Refliuksu

Pasak E. Grišino, turintiems refliuksą pusryčiams reikėtų rinktis neutralų maistą, kuriame būtų daug skaidulų. „Aš rinkčiausi košes, bet neriebias - ne tokias, kurios virtos su riebiu pienu ir įvairiais pagardais. Tai turėtų būti paprasta košė arba bet kokios kruopos, kurios dažniausiai padeda skrandžiui. Jeigu vargina pilvo pūtimai - rekomenduočiau vengti kvietinių kruopų pagrindų gamintų košių“, - sakė gydytojas dietologas.

Taip pat tinka omletas, jei jame nėra daug prieskonių. Reikia prisiminti, kad įvairūs prieskoniai, kai jų yra daug, apsunkina refliukso simptomus. „Sumuštinis taip pat tinka, bet reikia atkreipti dėmesį į tai, kokią duoną vartojame. Nerekomenduoju vartoti pirmo kepimo duonos, turėtų būti „antradienė“, kuri yra ne tokia rūgšti. Vengčiau duonos, kurioje labai daug sėklų, nes ji bus sunkiau virškinama. Geriausia valgyti paprastą tamsią duoną, kuri yra nerūgšti“, - kalbėjo E. Grišinas.

Reikia atkreipti dėmesį į tai, kokius pagardus dedate ant duonos. Vietoje sviesto geriau dėti neriebų tepamą sūrelį ar varškytę. Galima užsidėti liesos mėsos, tuo metu sūdyta mėsa, lašiša kartais paskatina refliukso atsiradimą. Virti kiaušiniai, pasak E. Grišino, tikrai gali būti mitybos raciono dalimi sergant GERL. Tačiau miltinių patiekalų, pavyzdžiui, blynų, reikėtų vengti vien dėl to kad jie nėra valgomi be nieko - grietinė ir kiti pagardai tikrai gali sukelti nemalonių pojūčių.

„Vienas svarbiausių dalykų yra reguliarumas ir pastovumas. Tai apsaugos nuo refliukso paūmėjimo. Kad nebūtų tuščias skrandis visą dieną, o vakare prisikemšama daug. Blogai ir tada, jei žmogus nuolat užkandžiauja ir valgo tuos produktus, kurie situaciją tik pablogina. Tai didžiausias kirvis ir čia dažniausiai paslystame. Neretai žmogus žino, ką valgyti, bet nespėja, nepavalgo, po to persivalgo“, - įspėjo gydytojas.

Jei negalime gyventi be kavos ar juodos, žalios arbatos, reikėtų pasistengti padaryti šią arbatą silpnesnę. „Bet jei ir nuo tokios kavos jaučiasi blogai, jos išvis reikėtų vengti. Kava su pienu kartais simptomus dar labiau paskatina. Žolelių, vaisinės arbatos dažniausiai būna tinkamos“, - kalbėjo E. Grišinas.

Papildomi Patarimai

  • Stenkitės valgyti reguliariai, dažnai ir nedidelėmis porcijomis.
  • Valgykite ne vėliau kaip likus 3 valandoms iki miego.
  • Praktikuokite sąmoningą valgymą - valgykite iš lėto, sėdėdami kuo įmanoma tiesiau.
  • Atidžiai stebėkite, ar kasdien išgeriate pakankamą kiekį vandens.
  • Vietoje riebaluose kepamo maisto, rinkitės ant grotelių ar orkaitėje keptus, virtus arba troškintus maisto produktus.
  • Pomidorus keiskite morkomis, pupelėmis ir kitomis „švelnesnėmis“ daržovėmis.
  • Alkoholio ir nikotino vartojimas daugeliui žmonių paskatina skrandžio rūgštingumo padidėjimą.

Vaistai Nuo Refliukso

Daugeliu atveju refliukso kontrolei tereikia palaikyti sveikus gyvenimo būdo įpročius, derinant su skrandžio rūgštingumą mažinančių nereceptinių vaistų vartojimu. Specialistai rekomenduoja rinktis antacidinius vaistus, kuriuose yra magnio. Gastrotuss sirupas bei kramtomos tabletės nuo refliukso, kurių sudėtyje yra magnio alginato - puikus pasirinkimas siekiant sumažinti refliukso simptomus, išvengiant nemalonių virškinimo trakto šalutinių poveikių. Gastrotuss mechaniniu būdu sukuria barjerą, kuris neleidžia skrandžio turiniui bei rūgštims kilti aukštyn, tuo pačiu nepaveikia virškinimui reikalingų skrandžio skysčių, todėl nesutrikdo virškinimo proceso.

Apibendrinimas

Netinkama mityba bei stresas sukelia ypač nemalonias skrandžio problemas, su kuriomis susiduria daugelis. Laikantis aukščiau išvardintų rekomendacijų, dažniausiai ne tik susitvarko skrandžio problemos, tačiau pavyksta sumažinti kūno apimtis ir kur kas geriau jaustis, kadangi tiek riebus, tiek cukringas maistas apskritai nerekomenduojamas. Mitybos plano sudarymą palikite specialistams, kad sudarytas valgiaraštis užtikrintų visų svarbių maistinių medžiagų poreikį. Paprastai jau po dviejų mėnesių pavyksta susigrąžinti normalų organizmo funkcionavimą. Tačiau tai nereiškia, kad išsprendus problemą reikia vėl, bet kaip maitintis.