Čirviniai blynai daugeliui asocijuojasi su vaikyste ir jaukiais rytais virtuvėje. Saldus kvapas, šiluma ir vaikų rankelės vis sumažinančios kepamų blynų krūvelę... Šiek tiek nostalgiški, visada gardūs, gražiai atrodo, o patiekti su ypatingu padažu dar ir maloniai nustebina.
Arno močiutės čirvinių blynų receptas
„Nors ir esame suvalkiečiai, bet su močiute dalijamės jos firminiu čirvinių blynų receptu“, - šmaikštauja tinklaraščio „Skanus žmogus“ autorius Arnas Raulinaitis. Sekėjai žino: receptai, kuriais dalijasi šiuo metu Portugalijoje gyvenantis vyras, išbandyti, patikrinti ir tikrai verti dėmesio. Daugiau kaip pusantrų metų Portugalijoje gyvenantis vyras moka vertinti maistą.
Tinklaraštį „Skanus žmogus“ kuriantis Arnas sako, kad portugališka virtuvė jam patinka. „Patiekalai paruošiami paprastai, bet produktai kokybiški, todėl skanu. Ką portugalai moka, tai moka - gerai ruošti žuvį, mėsą, išmano konditeriją“, - pasakoja Arnas. Tačiau jis niekada nepamiršta ir lietuviškų patiekalų, kurių receptais pasidalija ir su tinklaraščio sėkėjais. Vienas tokių - močiutės čirviniai blynai. Juos Arnas gamina tik viešėdamas pas močiutę.
„Traškūs (čia man svarbiausia), riebūs, ne per saldūs - tobuli čirviniai blynai. Močiutė juos kepa apie 60 metų, taigi, per tiek metų atkalusi ranką kaip reikiant“, - pasakoja į Lietuvą sugrįžtantis bei močiutę Suvalkijoje aplankantis Arnas Raulinaitis.
Vyras planuoja įsigyti tokią pat kaip pas močiutę čirvinių blynų keptuvę, kad skaniu patiekalu galėtų mėgautis ir namuose Portugalijoje. Norint, kad iškeptas blynas nesuminkštėtų Arnas rekomenduoja jį atremti į puodelį ar stiklinę - vaikystėje, mena, močiutė jį kabindavo ant vinuko sienoje.
Reikės:
- 100 g sviesto
- 3 kiaušinių
- 1 v. š. cukraus
- Žiupsnelio druskos
- 3 v. š. grietinės
- 6 v. š. su kaupu miltų
- Apie 0,5 stiklinės vandens
- Rūkyto lašinio patepimui
Gaminimas:
- Ištirpinti pusę pakelio sviesto, sumaišyti su trimis kiaušiniais, šaukštu cukraus, žiupsneliu druskos, trimis šaukštais grietinės.
- Dėti 6 kupinus šaukštus miltų, išmaišyti ir tada maišant po truputį piltu vandenį (reikės apie pusės stiklinės), kad tešlos tirštumas būtų kaip video.
- Įkaitinti keptuvę, patepti rūkytu lašinuku, dėti 4-5 šaukštus tešlos ir pavartant kepti kol bus auksinės spalvos.
- Valgyti iškart, kol traškūs, su sviestu, rūgščia (man geriausia slyvų) uogiene.
Skanaus!
VMG čirvinių blynų receptas su pasiflorų padažu
Paruošti čirvinių blynų tešlą ir juos iškepti yra tikrai lengva: pavyks net viena ranka.
Reikės (4 asmenims):
- 3 kiaušinių
- 2 šaukštų cukraus
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 200 g miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 125 g lydyto sviesto
- 100 ml pieno
Padažui:
- 150 g grietinės
- 1 mangokelių šviežių pasiflorų arba 1 šaukšto pasiflorų sirupo
Gaminimas:
- Kambario temperatūros kiaušinius plakikliu suplakite su cukrumi.
- Sviestą ištirpinkite ir šiek tiek atvėsinkite.
- Į kiaušinių ir cukraus plakinį suberkite miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Po truputį supilkite pieną ir ištirpintą sviestą.
- Gerai išmaišykite ir kepkite vaflius gerai įkaitintoje vaflinėje, kol gražiai apskrus.
- Paruoškite padažą: mangą nulupkite ir jo minkštimą sutrinkite su grietine.
- Pasiflorų minkštimą įmaišykite į padažą arba tiesiog sudėkite ant viršaus.
Trapių ir purių blynų receptas
Kokius ingredientų reikia norint išsikepti trapius, purius ar elastingus blynus? Jeigu norisi iškepti trapesnius, kietesnius blynus, tešlai turime naudoti vieną ingredientą, jeigu minkštesnius - kitą. Ir svarbu žinoti, kas su kuo draugauja.
Jeigu norime trapesnių blynų, reikia miltų, sviesto, kiaušinių, cukraus, jeigu norime minkštesnių, tuomet sviesto galime nenaudoti išvis, bet pilti grietinėlę arba pieną. Kas nori tokių paprasčiausių, labai minkštų ir greitų, gali naudoti kefyrą. O jeigu mes trapių ir purių, reikėtų įberti kepimo miltelių arba sodos (nugesinti grietine).
Reikia:
- 4-5 kiaušinių
- 150 g cukraus
- 150 g miltų
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 150-200 g sviesto
- Žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės
- Žiupsnelio druskos
- Aliejaus (kepti)
Gaminimas:
- Atskirkite kiaušinių baltymus su tryniais ir atskirai išplakite su cukrumi. Įberkite druskos. Plakite tol, kol ištirps cukrus.
- Į dubenį suberkite miltus, vanilinį cukrų, supilkite trynius, lydytą sviestą ir viską maišykite.
- Įtarkuokite citrinos žievelės.
- Maišant supilkite kiaušinių baltymus. Jei tešla atrodo per skysta, įberkite daugiau miltų.
- Keptuvę patepkite aliejumi ir pilkite tešlą.
Keliaujančių su vaikais čirvinių blynų receptas
Štai „Kelionės su vaikais” čirvinių blynų receptas - išbandytas daug kartų ir pavykęs visada. Čirviniai blynai puikiai tiks kaip patogus ir skanus užkandis kelionėse, piknikuose ar išvykose. O taip pat tai puiki idėja savaitgalio pusryčiams.
Ingredientai:
- 2 Kiaušiniai 🍳
- 3 valg. šaukštai Cukraus 🍬
- 250 ml Pieno 🧃
- 200 g Kvietinių miltų 🌾
- 50 g Sviesto (ištirpinto) 🧈
- 1 arb. šaukšt. Kepimo milteliai
Gaminimas:
- Į dubenį mušame kiaušinius, beriame cukrų, miltus, pilame pieną.
- Geriau miltus ir pieną pilti dalimis, kad neliktų gumulėlių.
- Supylus viską, gerai išmaišome.
- Gaunasi tokia skystoka tešla.
- Į išmaišytą tešlą pilame tirpintą sviestą, dar pamaišome.
- Įkaitiname čirvinių blynų keptuvę ir kepame.
- Kadangi tešloje yra sviesto, mes net netepame keptuvės aliejumi.
- Gaunasi traškūs čirviniai blynai kaip vafliukai.
Čirviniai blynai tiekiami su mėgstama uogiene, apibarstyti cukraus pudra, arba apšlakstyti tirpintu šokoladu.
Skanių čirvinių blynų receptas
Ingredientai:
- 2 kiaušiniai;
- 160 g kvietinių miltų;
- 1,5 valgomojo šaukšto cukraus;
- 270 ml pieno;
- 50 g sviesto.
Gaminimas:
- Į dubenį mušame kiaušinius, beriame cukrų, miltus, pilame pieną.
- Geriau miltus ir pieną pilti dalimis, kad neliktų gumulėlių.
- Į išmaišytą tešlą pilame tirpintą sviestą, dar pamaišome ir kepame širdutės formos blynelius čirvinių blynų keptuvėje.
- Čirviniai blynai tiekiami su mėgstama uogiene, apibarstyti cukraus pudra, arba apšlakstyti tirpintu šokoladu.
Greitas ir paprastas receptas
- Kiaušinius išplakite su pienu ir cukrumi bei vaniliniu cukrumi.
- Į plakinį įsijokite su kepimo milteliais ir druska sumaišytus miltus.
- Pastovėjusi tešla turėtų būti grietinės tirštumo.
- Jeigu tešla per tiršta, įpilkite šlakelį pieno ar vandens ir perplakite.
- Kepkite įkaitintoje vaflinėje ar specialioje keptuvėje.
Ingredientų lentelė
Kiekis | Ingredientas |
---|---|
2 vnt. | Kiaušiniai 🍳 |
3 valg. šaukštai | Cukraus 🍬 |
250 ml | Pieno 🧃 |
200 g | Kvietinių miltų 🌾 |
50 g | Sviesto (ištirpinto) 🧈 |
1 arb. šaukštelis | Kepimo milteliai |
Patarimai, kaip kepti tobulus čirvinius blynus
- Suberkite sausus ingredientus - miltus, kepimo miltelius, druską ir vanilę.
- Įkaitinkite čirvinių blynų keptuvę arba elektrinę vaflinę.
- Patiekite su mėgstamais priedais - cukraus pudra, uogiene, medumi ar grietine. Skanaus!
Čirviniai blynai - tai skonis, kuris nukelia į vaikystę ir jaukius rytus virtuvėje. Šių blynų traškumas išorėje ir nepaprastas purumas viduje suteikia ypatingą malonumą kiekvienam kąsniui. Kepti iki auksinės spalvos, jie dvelkia namų jaukumu ir saldžiais prisiminimais.