Riešutų sviestas itin pamėgtas Amerikoje. Sakoma, kad šios šalies gyventojai jo suvalgo tiek, kad plonu sluoksniu galima būtų padengti net Didžiojo kanjono teritoriją. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad riešutų sviestas mėgstamas ir mūsų šalyje. „Lietuviai improvizuoja virtuvėje, naudoja daugiau įvairiausių prieskonių, padažų, užtepėlių. Populiarėja ir riešutų sviestas. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų šio ingrediento asortimentą: nuo žemės riešutų sviesto iki traškaus migdolų-anakardžių riešutų kremo“, - teigia V. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, riešutų sviesto rūšių gali būti pačių įvairiausių.
Pasak „Maximos“ Pirkimų departamento direktoriaus Mariaus Tilmanto, riešutų sviestas ir kremai turi savo mėgėjų ratą, kuris kasmet po truputį plečiasi. „Šiuo metu asortimente turime 25 įvairius riešutų gaminius - skirtingų rūšių saldaus ir nesaldaus sviesto, desertinių riešutų kremų, užtepėlių. Turbūt nenustebinsiu - populiariausias yra žemės riešutų sviestas. Tačiau pirkėjai noriai išbando alternatyvas, todėl sekame tendencijas ir stengiamės pasiūlyti įvairesnių riešutų sviestų bei kremų: migdolų, anakardžių, lazdynų“, - kalba M.Tilmantas.
Riešutų sviesto nauda ir pasirinkimas
Mėgstate pasmaližiauti, tačiau atidžiai stebite, kas atsiduria jūsų lėkštėje? Į savo racioną įtraukite riešutų sviesto, kuris yra ne tik ypatingo skonio, bet ir pasižymi įvairiausių gerųjų savybių gausa. Be to, šį skanėstą paprastai pasigaminsite ir namuose.
„Populiariausios rūšys yra žemės riešutų, migdolų, anakardžių, lazdyno riešutų sviestas. Nuo to, kokius riešutus gamindami riešutų sviestą naudosite, priklauso jo maistinė vertė, tačiau, kad ir kokios rūšies riešutų sviestas būtų, visi jie pasižymi mineralų bei vitaminų gausa, įskaitant E, B3 ir B6, folio rūgštį, magnį, varį ir manganą. Taigi, ar jūsų mityba yra subalansuota, galite pasitikrinti ragaudami žemės riešutų sviestą.
„Riešutų sviestas yra nepaprastai maistingas gaminys - kaloringas, tačiau gausus gerųjų riebalų, baltymų, pasižymintis savitu ypatingu skoniu. Universaliausias ir sveikiausias pasirinkimas - natūralaus skonio riešutų sviestas be papildomų saldiklių, druskos. Tokį riešutų sviestą vertinčiau kaip papildomą baltymų, vitaminų ir skaidulų dozę bet kokiam gaminamam patiekalui - jais galima pagardinti sriubas, rytines košes, glotnučius, gaminti padažus salotoms, mėsai ir žuviai, o tuo pačiu - gardinti pyragus ar gaminti saldumynus. Jeigu įsigysite saldinto riešutų sviesto - su salotomis jis nederės, bet bus puikus desertas arba pagardas naminiams saldumynams“, - kalba B.Baratinskaitė.
„Jeigu atidarę stiklainėlį paviršiuje pamatėte aliejų - neišsigąskite ir jo neišpilkite. Tai sveikatai naudingas riešutų aliejus, kuris sviestui ar kremui suteikia malonią tekstūrą, o jį išpylus, masė liktų sprangi. Prieš vartodami riešutų sviestą, tiesiog jį gerai išmaišykite“, - pataria B.Baratinskaitė ir dalinasi paprastais, bet nuostabaus skonio patiekalų receptais.
Kaip atskirti gerą žemės riešutų sviestą?
Nors prekyboje galime rasti pakankamai platų žemės riešutų sviesto pasirinkimą, vis dėl to svarbu atkreipti dėmesį į etiketę ir produkto sudėtį. Neretai į didžiuosiuose prekybos tinkluose parduodamą žemės riešutų sviestą dedamas palmių aliejus ar hidrogenizuoti riebalai, druska bei kiti priedai, sudarantys iki 40 proc. Geras žemės riešutų sviestas yra toks, kurį sudaro 97-100 proc. riešutų: malant skrudintus riešutus išskiria aliejai, kurių pakanka siekiant išgauti kreminę konsistenciją. Be to, natūraliame žemės riešutų svieste papildomas aliejus skrudinimui nenaudojamas. Skoniui pastiprinti gali būti dedama šiek tiek druskos, tačiau ji neturėtų sudaryti daugiau nei 3 proc.
Riešutų sviesto gaminimas namuose
Riešutų sviestą labai paprasta pasigaminti ir namuose. Dar šiltus riešutus sudėkite į trintuvę ir malkite: vis pamaišydami ir nubraukdami prilipusius riešutus nuo kraštų. Laikas nuo laiko leiskite trintuvei pailsėti, kad neperkaistų. Prieš baigdami malti į masę įberkite druskos ar papildomų ingredientų.
Kūrybiški riešutų sviesto panaudojimo būdai
Vos vienas šaukštas riešutų sviesto patiekalams gali suteikti ne tik ypatingo skonio, bet ir papildomo maistingumo. Štai keletas patarimų, kaip kūrybiškai panaudoti riešutų sviestą gaminant.
- Žemės riešutų sviestas - puikus pakaitalas džemui ar įprastiems sumuštiniams.
- Žemės riešutų sviestą kulinarijoje galima panaudoti pačiais įvairiausiais būdais. Žinoma, populiariausia yra šį skanėstą tepti ant sumuštinių, juo gardinti košę. Arba paprasčiausiai valgyti su vaisiais: obuoliais ar bananais.
- Visgi, šis ingredientas dažnai naudojamas ne tik saldiems, bet ir pikantiškiems patiekalams ruošti. Riešutų sviestas dedamas į įvairiausias sriubas ar troškinius. Pavyzdžiui, vištienos, avinžirnių, čili troškinį. Arba trintą riešutų sviesto sriubą, kuri gaminama iš riešutų sviesto, vištienos sultinio, svogūnų, česnakų, salierų ir mėgstamų prieskonių.
- Jei mėgstate gaminti naminius ledus, pabandykite dalį jogurto, grietinės ar grietinėlės pakeisti riešutų sviestu - tokie ledai bus sotūs, sodraus riešutinio skonio, kreminės konsistencijos.
- Klasikinį tinginį galima gaminti ne su sviestu, o su riešutų kremu.
Padažai su riešutų sviestu
„Azijos šalių virtuvėje naudojami padažai su riešutų sviestu pagaminami labai paprastai: tereikia riešutų sviesto, sojos padažo, žaliosios citrinos sulčių, medaus, tarkuoto imbiero ir smulkinto česnako. Visi šie ingredientai yra sudedami į nedidelį indelį, užpilami karštu vandeniu ir sumaišomi. Vėliau gautas padažas yra atvėsinamas ir naudojamas įvairiausiems patiekalams pagardinti“, - sako V.
Receptai su riešutų sviestu
Ryžių makaronai su aštriu riešutų sviesto padažu
Reikės: pakelio ryžių makaronų (180 g), 3 skiltelių česnako, šaukštelio tarkuoto imbiero, šlakelio alyvuogių aliejaus, 2/3 puodelio kreminio žemės riešutų sviesto, 4 šaukštų sojos padažo, puodelio karšto vandens, šaukšto sezamų aliejaus, 2 šaukštų „Sriracha“ padažo, šaukšto klevų sirupo, aitriųjų paprikų (čili) dribsnių pagal skonį.
Kaip gaminti: Smulkiai supjaustykite česnaką, sudėkite į keptuvę su šlakeliu aliejaus ir pakepkite 2-3 minutes. Po to įdėkite imbierą ir dar trumpai pakepkite. Nukelkite keptuvę nuo ugnies ir kartu su visais likusiais padažo ingredientais sudėkite apkeptą česnaką ir imbierą į elektrinį plakiklį. Viską plakite iki vientisos masės, įpildami vis daugiau vandens, kol pasieksite norimą riešutų padažo konsistenciją. Užvirinkite didelį puodą vandens, išvirkite makaronus pagal instrukcijas ir gerai sumaišykite su padažu.
„Į taip paruoštus makaronus galite įdėti ir šviežiai pjaustytų daržovių arba patiekti kartu su garuose troškintais brokoliais ir ant grotelių kepta vištiena. Šiuos makaronus galima valgyti ir šaltus, todėl jie puikiai tinka įsidėti į dėžutę kitos dienos pietums. Prieš valgant galite apibarstyti raudonųjų pipirų dribsniais, smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais arba grūstais žemės riešutais, kurie suteiks šiek tiek traškumo”, - pataria „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.
Migdolų sviesto bananų duona
Reikės: 4 gerai prinokusių bananų, 2 šaukštų migdolų pieno, pusės puodelio migdolų riešutų sviesto, pusantro puodelio kvietinių miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 50 g cukraus, 2 šaukštelių cinamono ir žiupsnelio druskos. Kiti priedai neprivalomi: smulkinti riešutai, šokolado drožlės.
Kaip gaminti: Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir nedidelę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Dideliame dubenyje šakute sutrinkite prinokusius bananus, kol beveik neliks gumuliukų ir masė taps skysta. Migdolų sviestą, migdolų pieną ir cukrų sumaišykite su trintais bananais iki vientisos masės. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Sausus ingredientus suberkite į paruoštą masę ir maišykite mediniu šaukštu arba silikonine mentele, kol tešla taps vientisa. Jei norite, įmaišykite smulkintus riešutus ir šokolado drožles. Perdėkite tešlą į paruoštą kepimo indą ir kepkite apie 40-55 minutes. Po 30 minučių duonos paviršių galite apdengti sudrėkintu kepimo popieriumi, kad kepinys per greitai neapskrustų. Skanaus!
Kreminis anakardžių sviesto padažas Cezario salotoms
Reikės: pusės puodelio anakardžių riešutų sviesto, vienos citrinos sulčių, 2 šaukštų Dižono garstyčių, 2 šaukštelių kaparėlių, 2 skiltelių česnako, vandens ir pipirų, druskos pagal skonį.
Kaip gaminti: Sudėkite anakardžių riešutų sviestą į elektrinį trintuvą kartu su visais likusiais ingredientais ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei mėgstate skystesnį padažą, plakdami įpilkite daugiau vandens. Paruoštą anakardžių padažą supilkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve iki savaitės. Šis nuostabus kreminis padažas puikiai tinka naminėms Cezario salotoms, tačiau B.
Kiti receptai
- Sluoksniuotą tešlą atšildykite ir iškočiokite. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklytes ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir išdėliokite lakštus taip, kad neliktų tarpų. Išklotą tešlą padenkite riešutų sviestu, ant viršaus tvarkingai išdėliokite obuolių skilteles, apibarstykite cinamonu ir užlankstykite tešlos kraštus, suformuodami krepšelį. Paruoštą pyragą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite apie 20 minučių.
- Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Vidutiniame puode sumaišykite cukrų, sviestą ir pieną. Viską užvirkite ir pavirkite apie minutę. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite žemės riešutų sviestą, vanilę ir druską, tuomet suberkite avižas ir viską išmaišykite. Iš gautos tešlos suformuokite sausainius ir padėkite ant paruoštos kepimo skardos, leiskite sausainiams sustingti.
- Veganiškas skanėstas, kuriam naudojamas naminis riešutų sviestas ir populiarėjantys speltų miltai, nepaliks abejingų. Idealiai tinka prie bet kokio jūsų mėgstamo karšto gėrimo puodelio. Kai norisi traškaus burnoje tirpstančio kepinuko, sausainiai nepralenkiami.
- Blynelį plonai aptepkite riešutų sviestu.
- Nuplaukite obuolius, į kiekvieną jų įsmeikite ilgą medinį pagaliuką ar šakelę, apliekite šlakeliu karamelės ir palaukite, kol karamelė šiek tiek sustings. Likusią karamelės masę ant atvėsusio torto užtepkite taip, kad ji nutekėtų torto kraštais.
Įdomūs faktai apie žemės riešutų sviestą
- Daugiausiai žemės riešutų sviesto eksportuoja Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) ir Kinija.
- 1884 metais kanadietis Marcellus Edson‘as patentavo savo žemės riešutų sviestą, kurį gamindavo kaitindamas ir skrudindamas riešutus.
- JAV per metus suvalgoma daugiau nei 340 mln. kilogramų žemės riešutų sviesto, o sausio 24 d. Žemės riešutų sviestas būna dviejų rūšių: „tolygus“ ir traškus.
- Žemės riešutų sviestą 1895 m. pirmą kartą pagamino amerikiečių gydytojas ir mitybos specialistas Johnas Harvey’us Kelloggas. Įdomu tai, kad jis riešutų sviestą sukūrė vyresniems žmonėms, kuriems buvo sunku kramtyti riešutus ar kitą daugybę maistingų medžiagų turintį maistą.
- Riešutų sviestas labiausiai išpopuliarėjo per pasaulinius karus. Mat kariams tai buvo skanus ir paprastas būdas greitai gauti reikiamų medžiagų.
- Laikui bėgant Amerikoje šis ingredientas tapo toks populiarus, kad netgi turi savo dieną. Amerikiečiai - riešutų sviestą išties labai mėgsta, per metus vienas šios šalies gyventojas vidutiniškai suvalgo pusantro kilogramo riešutų sviesto.