Kokios yra faršo rūšys?
Faršas, tai malta mėsa, tokia konsistencija yra neįtikėtinai patogi dėl paprastos priežasties, nes ji leidžia derinti skirtingų rūšių mėsą, kartu sukuriant reikiamą skonį. Tai gali būti sausesnė ir dietiškesnė malta mėsa iš vištienos krūtinėlės, riebi iš kiaulienos ir grubesnė jautiena, o gal įvairių rūšių mėsos mišinys, kuris turi keletą savybių, būtinų konkrečiam patiekalui.
Labiausiai paplitęs patiekalas, kurį galima paruošti iš faršo, žinoma, yra kotletai
Šis klasikinis kasdienis patiekalas gali būti paruoštas iš bet kokios maltos mėsos, priklausomai nuo jūsų asmeninio skonio. Kotletus galima ruošti bet kokiu patogiu ar būtinu būdu: juos galima kepti keptuvėje arba orkaitėje ir net troškinti garuose.
Tokį kasdienį receptą šiuolaikinės šeimininkės modifikuoja ir papildo naujais ingredientais. Dabar galite rasti kotletų receptų, į kuriuos dedama įvairių daržovių. Pavyzdžiui, paprikos, salierai, morkos, kopūstai, pomidorai ir žinoma kotletai su cukinija. Taip pat labai populiarūs kotletai su įdarų. Ruošiant juos, beveik bet koks įdaras suvyniojamas į maltą mėsą – grybai, įvairios daržovės ir šviežios žolelės. Labai skanūs kotletai su sūrio įdaru.
Kiti mums įprasti faršo patiekalai yra įvairūs sotūs apkepai
Dažniausiai jiems paruošti naudojamos bulvės, tačiau taip pat galima apkepus kepti su kitomis daržovėmis, pavyzdžiui: cukinijomis, pomidorais, baklažanais ir panaudoti bet kokias kitas daržoves. Tokie apkepai yra nepaprastai skanūs, sotūs ir gali lengvai pamaitinti didelę šeimą, svečius.
Štai keletas receptų:
- Cukinijų apkepas su malta mėsa ir pomidorais
- Cukinijų apkepas su mėsa, ryžiais ir grybais
Taip pat labai dažnai ruošiamos įvairios faršų įdarytos daržovės, daugiausia cukinija ir paprika. Faršų įdaryti patiekalai ruošiami troškinant arba kepant juos orkaitėje.
Štai keletas receptų:
- Įdarytos paprikos vištienoskrūtinėleir sūriu
- Įdarytos paprikos su faršu ir ryžiais
Dabar ypač labai populiarūs įvairūs pyragaičiai su faršo įdarų
Tai gali būti kaip maži pyragėliai su mėsos įdaru, pagaminti iš mielių ar sluoksniuotos tešlos, arba dideli pyragai. Tokių pyragų įdarai gali būti labai įvairūs, kai faršui naudojama įvairių rūšių mėsa, taip pat leidžiama pagal skonį pridėti beveik bet kokį ingredientą.
Patiekalai iš faršo
Dažniausiai išgirdę žodį “faršas”, pagalvojame iš karto apie mėsos maltinukus. Tačiau yra daugybė kitų gardžių patiekalų, kurių pagrindinis ingredientas – malta mėsa (o tai ir yra faršas). Vienas iš didžiausių faršo pliusų lyginant su nemalta mėsa – patiekalai iš faršo pagaminami gerokai greičiau. Be to, faršą galima patogiai laikyti užšaldytą šaldytuve ir išsitraukti tik tuomet, kai norime kažką pagaminti. Todėl jis gali būti visą laiką po ranka.
Daugiausiai patiekalų yra gaminama iš vištienos, kiaulienos ir jautienos faršo. Bet taip pat gali būti naudojamas ir avienos ar kalakutienos faršas. Dažnai jie yra maišomi tarpusavyje ir patiekalams naudojami jų mišiniai. Beje, malta žuviena irgi priskiriama prie faršų. Galime gaminti patiekalus vien tik iš faršo – kaip tradicinius maltinukus, arba galime naudoti faršą kaip įdarą su kitais produktais: cepelinams, kibinams, koldūnams, balandėliams, pyragams, pyragėliams arba picoms. Taip pat faršas puikiai draugauja su makaronais, ryžiais ar bulvėmis. Galime juo įdaryti įvairiausias daržoves: cukinijas, pomidorus, bulves, paprikas, ir netgi vaisius: pvz., obuolius (obuoliai ir mėsa tarpusavyje labai dera).
Patiekalai iš faršo gali atrodyti kaip įprastas kasdienis patiekalas, tačiau, iš tiesų, viskas priklauso nuo fantazijos ir pateikimo būdo. Jeigu užkepsime faršą su bulvėmis ir kitomis daržovėmis orkaitėje arba iškepsime lazaniją, kuri neįsivaizduojama be skanaus faršo – tai bus puikus šventinių pietų ar vakarienės patiekalas.
Čia rasite tiek įprastų tradicinių patiekalų iš faršo receptų – juk kartais būna taip, kad pasiilgsti tiesiog paprastų, tų pačių skaniausių mamos kotletukų arba balandėlių. Taip pat palepinsime egzotiškesniais receptais, kad paįvairintume savo virtuvės gyvenimą.

Ką dar iš faršo? 43 skanūs ir nesudėtingi maltos mėsos patiekalai
Nors iš maltos mėsos dažniausiai esame pratę kepti kotletus, tai - labai universalus ingredientas, kuris tinka ir kaip patiekalo pagrindas, ir kaip įdaras. Ne veltui mėgstamas bene visų šalių virtuvėse, o didžiulis jo privalumas - iškepa greičiau nei įprasta mėsa.
Žvalgotės idėjų gardžiai vakarienei ar pietums? Siūlome rinktis net iš 43 puikių, kvapnių ir labai skanių patiekalų receptų!

Cukinijos ir maltos mėsos apkepas
Smulkiai supjaustykite svogūną. Morkas sutarkuokite.
Pakepinkite svogūną, kol gražiai pagels (~3 min.). Sudėkite morkas, faršą, prieskonius ir kepinkite 15-20 minučių.
Kubeliais supjaustykite cukiniją ir pakepinkite atskiroje keptuvėje apie 5-10 min.
Sumaišykite kepintą mėsą su cukinijomis ir sudėkite į kepimo skardą.
Apibarstykite sūriu ir kepkite 20 minučių 180 laipsnių karštumo orkaitėje.