pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Japoniškas Sūrio Pyragas: Receptas ir Gaminimo Paslaptys

Japoniškas sūrio pyragas - tai stulbinamo populiarumo sulaukęs desertas. Šis suflė primenantis purus, lengvos tekstūros kepinys - tradicinis japoniškas desertas, kurį japonai dar vadina vatiniu pyragu. Kepamas be miltų, todėl juo gardžiuotis gali ir tie, kurie netoleruoja gliuteno.

„Tokį tortą esu mačiusi tik internete ir niekada nėra tekę ragauti nieko panašaus“, - LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ sako jos vedėja ir kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson.

Receptai ir Gaminimo Eiga

Apie šį stulbinamo populiarumo sulaukusį pyragą vos iš trijų ingredientų skelbėme anksčiau: „Japoniškas pyragas be miltų: receptas plinta tarsi virusas“. Jis sudomino tūkstančius portalo skaitytojų. Tai rodo daugybė pačių įvairiausių atsiliepimų internete - toli gražu ne visoms šeimininkėms pyragas gaunasi purus, gražiai iškilęs.

Japoniškas Sūrio Pyragas (Pirmas Receptas)

Jeigu nepavyko iškepti pyrago pagal japonės receptą, gal pavyks labiau vakarietiška jo versija? „Home Cooking Adventures“ garsiojo japoniškojo pyrago receptūrą papildė keliais ingredientais ir nufilmavo gamybos procesą.

Reikalingi Produktai:

  • 6 kiaušiniai
  • 250 g kreminės (pyragams skirtos) varškės, kambario temperatūros
  • 50 g sviesto, kambario temperatūros
  • 100 ml pieno
  • 3 g vanilės ekstrakto
  • 1 v. š. citrinų sulčių
  • 60 g miltų
  • 2,5 v. š. (20 g) krakmolo
  • Ketvirtadalio šaukštelio druskos
  • 2/3 puodelio (135 g) cukraus

Gaminimo Eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.
  2. 20 cm skersmens apvalią kepimo formą ištepkite sviestu ir išklokite kepimo popieriumi. Šonai turi būti mažiausiai 10 cm aukščio. Kepimo formą iš išorės apvyniokite dviem sluoksniais aliuminio folijos.
  3. Atskirkite baltymus nuo trynių.
  4. Dubenį dėkite virš garų puodo, sudėkite sviestą, kreminę varškę ir pieną ir pašildykite plakdami šluotele, kol sviestas ištirps, masė taps glotni ir lygi. Supilkite vanilės ekstraktą ir leiskite masei atvėsti.
  5. Tuomet į masę supilkite citrinų sultis ir kiaušinių trynius, įsijokite miltus, krakmolą ir druską. Sumaišykite.
  6. Baltymus išplakite. Po truputį suberkite cukrų ir plakite, kol susiformuos tvirta puta.
  7. Pamažu įmaišykite išplaktus baltymus į tešlą ir atsargiai sumaišykite. Nepermaišykite, kad nesukristų!
  8. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą, kelis kartus lengvai ją trinktelkite į stalą, kad pasišalintų oro burbuliukai, dėkite į didesnę kepimo formą ir statykite į orkaitę. Į didesnę formą pilkite verdančio vandens, kad siektų maždaug iki pusės kepimo formos sienelių.
  9. Kepkite 1 valandą ir 10 minučių, kol paviršius taps aukso spalvos.
  10. Tuomet išjunkite kaitrą, vos vos praverkite orkaitės dureles ir leiskite pyragui pastovėti 15-30 minučių. Pyragas šiek tiek sukris ir atsiskirs nuo sienelių.
  11. Ištraukite jį iš orkaitės ir leiskite atvėsti. Perkelkite jį ant serviravimo lėkštės ir palaikykite šaldytuve bent 4 valandas arba pernakt. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra.

Japoniškas Sūrio Pyragas (Antras Receptas)

Laidos viešnia - L.Geštautaitė iš Tauragės, o jos šeima 25 metus sukasi kepinių versle, kuris gimė namų virtuvėje. Pati Lina taip pat negali gyventi be konditerijos - itin domisi tortų puošyba.

Apie japonišką sūrio pyragą L.Geštautaitė sužinojo netikėtai: „Pamačiau eilę prie parduotuvės - ten buvo kepami šie pyragai ir pirkėjai jų laukė. Pradėjau ieškoti receptų, bandžiau jų labai daug - buvo ir nesėkmių. Buvo, kad jis ir sukrenta, ir neiškyla, būna neskanus. Pagaliau atradau receptą, kuris skanus visiems.“

Ji sako, kad pyragą išsikepti patiems tikrai verta, tačiau prireiks kantrybės. „Man iš pirmo karto nepavyko, bet esu tokia, kuri siekia tobulybės. Žinoma, kad ir kaip jis beatrodytų, jo skonis vienodas“, - tikina moteris.

Ingredientai:

  • 250 g grietinėlės sūrio
  • 6 kambario temperatūros kiaušiniai
  • 140 g cukraus
  • 60 g sviesto
  • 100 ml pieno
  • 1/2 citrinos sultys ir žievelė
  • 60 g miltų
  • 20 g kukurūzų krakmolo
  • Papuošimui: šviežių uogų ir cukraus pudros

Japoniškas Sūrio Pyragas (Trečias Receptas)

Ir nors receptūra neatrodo sudėtinga, vistik iškepti jį nėra paprasta. Todėl Ochikeron pateikia nuodugnias instrukcijas ir prašo jomis vadovautis.

Reikės:

  • 3 kiaušinių
  • 120 g baltojo šokolado
  • 120 g „Philadelphia“ tipo sūrio (neutralaus skonio)

Gaminimo Eiga:

  1. Pirmiausia reikia atskirti kiaušinių baltymus nuo trynių. Prieš tai kiaušinius reikėtų palaikyti šaldytuve, kad išplakti baltymai būtų tvirtesni. Orkaitė turi būti įkaitinta iki 170 laipsnių.
  2. Šokoladą sulaužyti, dėti į dubenį ir ištirpinti virš verdančio puodo.
  3. Baltymus labai gerai išplakti mikseriu, kol susidarys tvirta puta - ji turi nekristi apvertus dubenį.
  4. Po to į šokoladą reikia įmaišyti sūrį, nukelti nuo garų puodo ir įmaišyti trynius.
  5. Į šią masę atsargiai įmaišyti trečdalį plaktų baltymų. Po to įmaišyti visus likusius baltymus.
  6. Kepimo popierių ištepti aliejumi ar sviestu, iškloti juo maždaug 15 cm skersmens kepimo skardą, suformuoti bortelius. Supilti tešlą, lengvai pakratyti skardelę, kad pasišalintų oro burbuliukai. Dėti ant didesnės skardos, į ją įpilti karšto vandens. Jeigu jūsų skarda - su nuimamais šonais, reikėtų tvirtai apjuosti ją keletą kartų folija, kad į vidų nepribėgtų vandens.
  7. Dėti į įkaitintą orkaitę ir 15 min. kepti 170 laipsnių temperatūroje, po to dar 15 minučių - 160 laipsnių temperatūroje. Išjungus kaitinimą palikti pyragą pastovėti orkaitėje 15 minučių.
  8. Išėmus reikia dėti ant grotelių ir palikti visiškai atvėsti. Apibarstyti cukraus pudra ir patiekti.

Šokoladinis Japoniškas Sūrio Pyragas (Ketvirtas Receptas)

Man patinka, kaip paprasta, bet įspūdinga Japoniškas šokoladinis sūrio pyragas yra padaryti su tiesiog keturi ingredientai. Lengva, erdvi tradicinio japoniško sūrio pyrago tekstūra sujungiama su sodriu, maloniu šokolado skoniu, todėl puikiai tinka bet kokiai šventei ar kaip ypatingas skanėstas namuose.

Ingredientai:

  • Kiaušiniai
  • Juodasis šokoladas (60-70 % kakavos)
  • Grietinėlės sūris (riebus)
  • Citrinų sultys (šviežiai spaustos)

Gaminimo Eiga:

  1. 6 colių (nenuimamo pagrindo) kepimo formą ištepkite riebalais ir išklokite dugną kepimo popieriumi.
  2. Šokoladą ir grietinėlės sūrį ištirpinkite virš verdančio vandens, tik tiek karšto, kad ištirptų šokoladas - neleiskite užvirti. Nukelkite nuo ugnies, tada sudėkite kiaušinių trynius ir gerai išmaišykite. Atidėkite į šalį.
  3. Į kiaušinių baltymus įpilkite citrinos sulčių ir plakite iki standžių putų. Trimis dalimis švelniai įmaišykite meringue į sūrio mišinį.
  4. Gerai išmaišytą tešlą supilkite į paruoštą skardą. Įdėkite kepimo formą į kepimo skardą, užpildytą karštu vandeniu (apie 1 cm arba ½ colio gylio) ir kepkite iki 170 °C (325 °F) įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Tada sumažinkite temperatūrą iki 160°C (300°F) ir kepkite dar 15 minučių.
  5. Išjunkite ugnį ir palikite pyragą orkaitėje su uždarytomis durelėmis dar 15 minučių. Išimkite pyragą iš orkaitės ir leiskite jam visiškai atvėsti, tada laikykite šaldytuve bent 2 valandas arba per naktį.

Patarimai ir Gudrybės

  • Į šokolado mišinį įmaišydama meringue, darau švelniai ir dalimis. Noriu, kad oras išliktų bese, kad pyragas liktų lengvas ir orus. Per daug sulankstytas jis gali ištuštinti, todėl norisi, kad purumas prasiskleistų.
  • Sūrio pyragą dedu į vandens vonią, kad iškeptų tolygiai ir nesutrūkinėtų. Šis triukas padeda sukurti švelnią, pastovią šilumą, kuri neleidžia išdžiūti.
  • Kepdama neatidarau orkaitės durelių, kad temperatūra būtų pastovi ir neįskiltų. Baigęs išjungiu orkaitę ir leidžiu sūrio pyragui atvėsti viduje 15 minučių. Šis lėtas aušinimas padeda išvengti įtrūkimų ir išlieka švelnus.
  • Kad sūrio pyragas būtų tobulos tekstūros, visada leidžiu per naktį atvėsti šaldytuve. Tai padeda sūrio pyragui sutvirtėti, palengvina pjaustymą ir suteikia skoniui laiko sustingti.

Ingredientai ir Paruošimas

Tai labai madingas, labai kaprizingas japoniškas sūrio tortas, kurį laidos rubrikoje „Mano firminis tortas“ kepė Lina Geštautaitė iš Tauragės. Svarbiausia šiame pyrage - torte, tai gerai išplakti baltymus, kad jie standūs būtų, išlaikytų formą, ir juos jau sujungus su sūrio mase, ta visa masė buti puri ir oriška, nes jeigu nepakankamai išplaksite baltymus, tai baltymai neišlaikys sūrio masės ir nutekės į apačią (tuomet apačia bus kieta, o baltymų plutelė viršuje puri). Šitas pyragas ne tik, kad gražus, bet ir gardus.

Avietės mano mėgstamiausios uogos, tad buvo tikras malonumas jį gaminti, o po to skanauti.

Ingredientai:

  • šiek tiek cukraus pudros (pabarstymui)

Biskvitui:

  • 6 vienetai kiaušinių
  • 300 gramų maskarponės sūrio
  • 200 mililitrų pieno
  • 140 gramų cukraus
  • 60 gramų sviesto
  • 60 gramų miltai
  • 20 gramų krakmolo
  • 1 žiupsnelis druskos

Kremui:

  • 300 gramų aviečių
  • 2 vienetai kiaušinių
  • 80 gramų sviesto
  • 80 gramų cukraus
  • 2 vienetai kiaušinių trynių

Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val. Porcijų skaičius: 12

Paruošimo būdas:

  1. Išardomą 22 - 24 cm skersmens kepimo formą iš išorės apsukti dvigubu folijos sluoksniu, vidų iškloti kepimo popieriumi. Aš naudojau 23 cm skersmens formą.
  2. Sūrį su pienu dėti į metalinį indą įtaisyti virš puodo su garais. Maišyti tol, kol jie susijungs į vientisą masę, tada pridėti ir ištirpinti sviestą.
  3. Trynius suplakti su cukrumi į purų balkšvą kremą. Įmaišyti į sūrio masę.
  4. Įsijoti ir gerai išmaišyti miltus bei krakmolą. Miltus ir krakmolą berti per sietelį iš lėto bemaišant, kad tolygiai pasiskirstytų ir nesušoktų į gumulėlius.
  5. Baltymus su druska išplakti iki standžių putų ir atsargiai, kabinant mentele iš apačios į viršų, įmaišyti į atvėsusią sūrio masę.
  6. Krėsti tešlą į kepimo formą ir kepti iki 160 C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 1 val. 20 min. Patikrinti mediniu iešmeliu - įsmeigti ir ištraukti, jei ištrauktas iešmelis sausas, biskvitas iškepė. Jeigu aplipęs tešla - kepti dar 5 - 7 minutes ir vėl tikrinti.
  7. Avietes sumaigyti ir pertrinti per sietelį, atskiriant sėklytes. Užkaisti prikaistuvį su sviestu bei cukrumi ir kaitinti, kol ištirps, tada sumažinti ugnį iki mažiausios ir maišant šluotele įmaišyti trinių ir kiaušinių plakinį. Virti, kol kremas sutirštės, apie 10 min. Įmaišyti uogas ir po kelių minučių nukaisti.
  8. Pilti kremą ant pyrago ir 6 - 12 val. palikti jį šaldytuve. Tiekti truputį pabarsčius cukraus pudrą. Galime valgyti su plakta grietinėle.

Subtilumas ir Delikatumas

Tai, kas japoniška, visada būna itin subtilu ir delikatu. Toks ir šitas pyragas. Labai lengvas, labai grynas ir švelnus. Kai valgai, net nesupranti ar čia biskvitas, ar sūrio pyragas. Gaminimas irgi nėra labai sudėtingas, nors prisiskaičiau, kad dažniausiai jis iš pirmo karto nepavyksta. Aš savo bandymą vertinčiau kaip pavykusį - tiek skoniu, tiek tekstūra, tiek išvaizda.

Pastabos:

Nors originaliame recepte nurodyta kepti valandą ir 10 min, aš kepiau lygiai valandą (nes pastebėjau, kad viršus įtrūko, tiesa, vėsdamas susitraukė atgal), ir dar 10 min laikiau išjungtoje orkaitėje.

Jei norite šį pyragą paversti tortu - papuoškite šviežiomis uogomis ir plakta grietinėle, manau, nustebinsite ne vieną svečią.

Japonišką sūrio pyragą valgykite visiškai šiam atvėsus.