Burokėlių sriuba - tai vienas labiausiai atpažįstamų lietuviškos virtuvės patiekalų, kuris šildo ne tik kūną, bet ir sielą. Ryškios spalvos, malonaus salstelėjusio skonio ir pilna daržovių - ji tinka ir kasdienai, ir šeimos savaitgalio pietums. Burokėlių sriuba - tai tikras lietuviškos virtuvės perlas, primenantis vaikystę, jaukius šeimos pietus ir rudeninius daržovių kvapus. Ji ne tik skani, bet ir sveika, spalvinga, maistinga.
Ingredientai
- 200 g kiaulienos ar jautienos (nebūtinai), gali būti su kaulais
- ~2 l vištienos arba daržovių sultinio (natūralaus ar kubeliais)
- 2-3 švieži burokėliai
- 1 nedidelė morka
- 200 g šviežio kopūsto
- 1 didesnė arba 2 mažos bulvės
- 1 svogūnas
- Gabalėlis sviesto ir šlakelis aliejaus svogūnui ir morkai pakepinti
- 5 pipirai, 1-2 lauro lapai
- Saujelė šviežių petražolių
- 4-5 vnt. šviežių ekologiškų burokėlių (jei jauni stiebai, tai naudojame ir lapus)
- 3-5 vnt. šviežių nedidelių ekologiškų bulvių
- 1 vnt. šviežios nedidelės ekologiškos morkos
- 1 vnt. ekologiško svogūno
- 3 vnt.
Burokėlių ir marinuotų agurkų sriubai pagaminti reikia:
- 2 vidutinių morkų
- 2 nedidelių svogūnų
- 2 skiltelių česnako
- 6-7 šitakių arba kitų mėgstamų grybų
- 2-3 šaukštų BASSO itin gryno alyvuogių aliejaus
- 1 šaukšto KIKKOMAN sojų padažo
- 3 KĖDAINIŲ KONSERVAI marinuotų agurkų „Saldžiarūgščiai“
- 3 šviežių burokėlių
- 400 g konservuotų lęšių
- 2 šaukštų KĖDAINIŲ KONSERVAI pomidorų padažo „Be konservantų“
- 6 šaukštų KĖDAINIŲ KONSERVAI marinuotų agurkų skysčio
- 750 ml SUKČIUS natūralaus jautienos sultinio
- Žiupsnelio SANTA MARIA maltų juodųjų pipirų
- Žiupsnelio SANTA MARIA maltų kalendrų
- 1 šaukšto grietinės
- Keleto šviežių kalendrų šakelių
Gaminimas
- Į puodą su vandeniu dedame nedideliais gabalėliais pjaustytą mėsą, pipirus, lauro lapus, sultinio kubelius (jeigu sultinys natūralus, mėsą dedame į sultinį o ne į vandenį). Užviriname, nugraibome putas, šiek tiek paverdame ir beriame šiaudeliais pjaustytą kopūstą, tarkuotus arba šiaudeliais pjaustytus burokėlius.
- Verdame ant mažos ugnies, kol mėsa išvirs. Į keptuvę dedame sviestą, pilame šlakelį aliejaus, beriame kubeliais pjaustytą svogūną, truputį pakepiname ir dedame burokine tarka sutarkuotą arba šiaudeliais pjaustytą morką. Viską dar pakepiname kelias minutes ir verčiame į puodą.
- Bulves pjaustome kubeliais ir dedame į puodą. Viską dar paviriname ant mažos ugnies apie 10 minučių, arba kol daržovės suminkštės. Jeigu burokėlių sriuba per tiršta, pilame dar sultinio.
- Visai prieš baigiant virti beriame smulkiai pjaustytas petražoles.
Kiti gaminimo būdai:
- Morkas nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka. Svogūnus ir česnakus supjaustykite kubeliais, grybus - griežinėliais. Į puodą supilkite BASSO itin gryną alyvuogių aliejų, įkaitinkite ir apkepkite pjaustytas daržoves. Supilkite KIKKOMAN sojų padažą, suberkite smulkintus KĖDAINIŲ KONSERVAI marinuotus agurkus „Saldžiarūgščiai“ ir viską išmaišykite.
- Virkite apie 10-15 min. Burokėlius nuplaukite, gerai nusausinkite, įvyniokite į foliją ir sudėkite į kepimo skardą. Kepkite įkaitintoje 180 °C orkaitėje apie 60 minučių. Iškeptus burokėlius sutarkuokite į puodą su daržovėmis, sudėkite lęšius, KĖDAINIŲ KONSERVAI pomidorų padažą „Be konservantų“.
- Supilkite agurkų skystį ir SUKČIUS natūralų jautienos sultinį, išmaišykite. Sriubą pagardinkite SANTA MARIA maltais juodaisiais pipirais ir maltomis kalendromis. Į dubenį pilkite sriubos, dėkite šaukštą grietinės. Papuoškite šviežiomis kalendrų šakelėmis ir pagardinkite juodaisiais pipirais.
- Pilame į puodą aliejaus ir pakepiname smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką bei morką, vėliau dedame taip pat pjaustytas kvadratėliais bulves. Pilame verdančio vandens ir dedame susmulkintus burokėlius bei beriame prieskonius. Pabaigoje dedame pomidorų padažą.
- Uždengiame dantį ir verdame, kol daržovės tampa ne ištižusios, išlieka traškumas. Jei norime šiek tiek sočiau, tai galime valgyti su graikišku jogurtu ar viso grūdo duonele.
Ne veltui sakoma, kad naminė sriuba yra lyg apkabinimas: nuramina, „įžemina”, dovanoja saugumo jausmą. Naminė burokėlių sriuba su saldžiarūgščiais marinuotais agurkais yra lyg apkabinimas su spustelėjimu - soti, atmerkianti akis (labai tinka, jeigu už lango - vis dar niūroka…) ir šildanti. Burokėlis suteikia rūgštumo, marinuotas agurkas - saldumo, rezultatas - neatsivalgomas! Palepinkite mylimus. Be to, ši sriuba yra viena tų, kurios kitą dieną dar skanesnės, todėl išvirkite jos daugiau. Labai skanu valgyti su grietine ir juoda duona.
Patarimai
- Įmaišykite pomidorų padažą (ar pastą), cukrų, šiek tiek druskos, acto arba citrinos sulčių - tai padės išlaikyti ryškią burokėlių spalvą.
- Jeigu manote, kad sriuba yra per tiršta, galite įpilti daugiau sultinio.
Burokėlių sriubos ingredientų lentelė
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Kiauliena ar jautiena | 200 g |
Vištienos arba daržovių sultinys | ~2 l |
Švieži burokėliai | 2-3 vnt. |
Morka | 1 nedidelė |
Šviežias kopūstas | 200 g |
Bulvės | 1 didesnė arba 2 mažos |
Svogūnas | 1 vnt. |
Sviestas ir aliejus | Pagal skonį |
Pipirai | 5 vnt. |
Lauro lapai | 1-2 vnt. |
Petražolės | Saujelė |
Burokėliai yra didelis vitaminų šaltinis, kuriame gausu kalcio, geležies, vitaminų A ir C. Taip pat tai folio rūgšties šaltinis ir puikiai tiks skaidulų, mangano ir kalio atsargoms papildyti. Be galo skanu ir visai šeimai tai vienas mėgstamiausių sriubų variantų.