pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Morkų Pyragas su Avižiniais Dribsniais: Sveikas ir Skanus Receptas

Sunku patikėti, kad šis morkų pyragas su avižomis gali būti toks draugiškas kalorijų atžvilgiu, tačiau patikėkite - šis desertas yra visiškai sveikas užkandis dienos pradžiai. Morkų pyragas pagamintas be pridėtinio cukraus ir su labai mažu riebalų kiekiu, todėl vienas jo gabalėlis turi viso labo 135 kalorijas bei pasižymi 7 gramais baltymų. Jis taip pat yra idealus laikyti šaldytuve, taigi visada po ranka turėsite greitus pusryčius prieš skubant į darbą.

Jeigu norite, siūlome eiti iki pat galo ir pagardinti morkų pyragą riešutų sviestu, bananais ir žiupsneliu chia sėklų. Dėka mūsų žemės riešutų sviesto miltelių, galite mėgautis riešutų sviestu su 70% mažiau riebalų. Ar gali būti geriau?

Morkų Pyrago Ingredientai (9 gabalėliams)

  • 200 g 100 proc.

Morkų Pyrago Gaminimo Eiga

  1. Viską gerai išmaišykite ir sudėkite masę ant kepimo skardos.
  2. Leiskite masei atvėsti 1 valandą šaldytuve, jog avižos galėtų sugerti dalį skysčių.
  3. Atvėsus, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros pagal Celsijų ir kepkite 25 minutes.
  4. Iškepus, atsargiai patraukite kepimo popierių ir leiskite pyragui atvėsti prieš supjaustant jį į 9 dalis.
  5. Likusią dalį sudėkite į oro nepraleidžiantį maišelį ir palikite šaldytuve.
  6. Jeigu patieksite pyragą iš karto, papuoškite jį mūsų pasigaminamu riešutų sviestų.

Ką dar naujo sugalvoti pusryčiams, kai norisi gardžiai, sveikai ir nebrangiai? Atsigręžkite į morkas. Derėtų atsiminti kelias taisykles, kaip morkas išlaikyti šviežias ilgiau.

Kaip Laikyti Morkas

Palikite jas tame maišelyje, su kuriuo įsigijote parduotuvėje, ir dėkite į šaldytuvo daržovių stalčių.

Kaip Laikyti Nuluptas ir (arba) Supjaustytas Morkas

Morkos ilgiausiai išsilaikys neskustos, nes odelė apsaugo jas nuo išdžiūvimo. Tačiau, jei patiekalui reikės daug morkų ir norite jų pasiruošti iš anksto siekiant sutrumpinti gaminimo laiką, yra triukas. „Pripildykite indą šalto vandens ir įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių. Nulupkite morkas ir galite jas palikti sveikas arba supjaustyti lazdelėmis, griežinėliais. Sudėkite į indą su vandeniu ir laikykite šaldytuve - geriausia, jeigu indas bus hermetiškas“.

Kaip Laikyti Šviežias Morkas su Lapais

Pasak daržovių žinovės, reikėtų pašalinti didžiąją dalį lapų, paliekant apie 3 cm žalių stiebų. Lapų neišmeskite, iš jų pasigaminkite „pesto“. Šaknis nuplaukite, sudėkite į maišelį, ir jį atidarytą laikykite šaldytuve.

Kaip Atkurti Nuvytusių Morkų Tvirtumą

Nuluptos ar nenuluptos, jei morkos apvyto, tapo minkštos ir gležnos, dar nebūtina jų išmesti. „Kaip ir kiti vaisiai bei daržovės, morkos mėgsta vandenį, o vanduo atgaivins apvytusias morkas. Tiesiog pripildykite indą vandens, sudėkite morkas ir pastatykite bent valandai į šaldytuvą. Jei morkos suglebo dėl to, kad šiek tiek išdžiūvo, šis būdas turėtų atkurti jų traškumą“.

Įdomu tai, kad ilgą laiką laukinės morkos buvo renkamos ne dėl šaknų, o dėl aromatinių sėklų ir lapų, kurie pirmiausia buvo naudojami medicinoje. Nors pagal šios daržovės spalvą lietuvių kalboje net atsirado žodis „morkinis“, šiandien populiariausios oranžinės morkos atsirado gana vėlai. Viduramžiais populiariausios buvo baltų, violetinių ir geltonų morkų rūšys. Oranžines išvedė olandai XVII a., norėdami pagerbti tuometinės Olandijos vėliavos ir karaliaus Vilhelmo Oranžiečio spalvą.

Morkos lietuviams - kone nacionalinė daržovė, retas be jų įsivaizduoja sriubas ar troškinius. „Kulinariniuose viražuose jų skonis puikiai dera su aštresnio skonio tos pačios šeimos augalais, įskaitant krapus, petražoles, kalendras (lapus ir sėklas), pankolį, anyžius ir pan. Morkų saldumą galima sustiprinti medumi arba subalansuoti rūgštimi, pavyzdžiui, citrinos ar rūgštesnio apelsino sultimis, actu“.

Kalbant apie morkų panaudojimą virtuvėje, neįmanoma nepaminėti morkų pyrago, kuris namus pripildo apetitą žadinančio malonaus aromato.

G. Urbonavičiūtė kviečia išmėginti kitokią, sveikesnę versiją - išsikepti gardžią košę su avižiniais dribsniais, morkomis ir riešutais.

Košės Su Avižiniais Dribsniais, Morkomis Ir Riešutais Receptas

  • Porcijos: 6
  • Gaminimo laikas: 60 min. (15 min. ruošti ir 45 min.
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių ir kepimo popieriumi išklokite kepimo indą.
  2. Kitame dubenyje sumaišykite pieną, kiaušinius, klevų sirupą arba medų ir vanilę.
  3. Drėgną mišinį supilkite į sausą ir gerai išmaišykite.
  4. Kepkite neuždengtą maždaug 40-45 minutes, kol lengvai paruduos.
  5. Palikite 5 minutes atvėsti ir patiekite.

Morkų Pyragas Be Kviečių Ir Be Cukraus

Šis morkų pyragas ypatingas, nes kas paragauja, sustoti negali. Aš asmeniškai po kelių bandymų pasirinkau keksų formas. Patraukliau atrodo ir labai patogiai valgosi. Prieš vakarėlius kepu net kelis kartus, nes juos tiesiog nušluoja nuo stalo. Tekstūra drėgna, labiau panaši į pyragaičių. Paįvairinimui prieš kepdama viršų pabarstau kokoso drožlėmis. Suteikia puikų prieskonį ir dailiai atrodo.

Morkų Pyrago Be Kviečių Ir Cukraus Receptas

  • Pasiruošimas 20 min.
  • Iš viso 1 hour val. 10 min.

Ingredientai

  • 550 g morkų ~5 didelės
  • 150 ml agavų sirupo jei neturite galite pakeisti 150 g nerafinuoto cukraus
  • 120 g avižų miltų
  • 90 g sviesto natūralaus
  • 4 vnt kiaušinių
  • 1 a. š. kepimo miltelių nebūtina
  • 0,2 g vanilės natūralios, nebūtina

Paruošimas

  1. Suplakite kiaušinius, kartu su agavų sirupu.
  2. Morkas sutarkuoti smulkia trintuve (bulvine) arba jei turite žaliavalgišką trintuvą - tiesiog sutrinkite.
  3. Sviestą ištirpinti vidutinėje temperatūroje.
  4. Visus produktus sudėkite į morkas, gerai išmaišyti ir sudėti į formą.
  5. Kepti ~50 min. iki +175 C įkaitintoje orkaitėje.

Maistinė Vertė (vienai porcijai)

Maistinė vertė Kiekis
Kalorijos 173kcal (9%)
Angliavandeniai 21g
Baltymai 4g
Riebalai 9g
Sočiosios riebalų rūgštys 4g
Cholesterolis 71mg
Natris 149mg
Kalis 204mg (10%)
Skaidulos 2g (6%)
Cukrūs 11g (44%)
Vitaminas A 7924µg (991%)
Vitaminas B6 1mg (71%)
Vitaminas B12 1µg (40%)
Vitaminas C 3mg (4%)
Vitaminas D 1µg (20%)
Vitaminas E 1mg (8%)
Vitaminas K 7µg (9%)
Kalcis 53mg (7%)
Varis 1mg (100%)
Folio rūgštis 19µg (10%)
Geležis 1mg (7%)
Manganas 1mg (50%)
Magnis 22mg (6%)
Fosforas 100mg (14%)
Selenas 8µg (15%)
Cinkas 1mg (10%)

Tas morkų pyragas - kažkas tobulo: purus, minkštas, drėgnas, jo saldumas puikiai dera su citrininiu ar apelsininiu glajumi. Tad recepte, kurį užtikau BBC „Good Food“, dalį miltų pakeičiu avižiniais dribsniais, ir turiu skaniausią morkų pyragą. Beje, tobulas ir tokiu atveju, jeigu kepti reikia iš anksto - šis morkų pyragas išlieka drėgnas net keletą dienų.

Morkų Pyragas Su Avižiniais Dribsniais Receptas

Reikės:

  • 175 g rudojo cukraus
  • 175 ml rapsų ar saulėgrąžų aliejaus
  • 3 didelių kiaušinių
  • 170 g tarkuotų žalių morkų
  • 100 g razinų (tinka ir džiovintos spanguolės ar vyšnios)
  • tarkuotos vieno apelsino žievelės
  • 150 g miltų
  • 1 arbatinio šaukštelio sodos
  • ketvirtadalio arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono
  • pusės arbatinio šaukštelio muskato riešuto
  • geros saujos avižinių dribsnių

Glajui:

  • 175 g cukraus pudros
  • 1,5-2 šaukštų apelsinų ar citrinų sulčių

Kaip Gaminti

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių (jeigu su vėjeliu - iki 160). Kepimo skardą ištepkite aliejumi ir išklokite kepimo popieriumi.
  2. Morkas sutrinkite, jeigu turite, ne pačia smulkiausia trintuve, bet ir ne ta, kuri skirta burokams - plonyčiais šiaudeliais. Bei jeigu neturite tokios trintuvės, tik ir smulkiausia.
  3. Sumaišykite cukrų, kiaušinius ir aliejų, suberkite trintas morkas, razinas, apelsino žievelę. Jeigu norite berkite paskrudintų ir susmulkintų graikinių riešutų branduolių.
  4. Miltus sumaišykite su soda, prieskoniais, avižiniais dribsniais, suberkite į kiaušinių masę ir sumaišykite. Nereikia maišyti ilgai - tik kol sudrėks sausi ingredientai.