Kas ragavo, žino - valgyti keptą brie sūrį yra labai gardi patirtis. Šį patiekalą pagamins net tas, kas virtuvėje nepratęs sukiotis. Keptą brie sūrį patiekite su batonu ar krekeriais.
Ingredientai
Reikės:
- 2 brie sūrių
- Duonos lazdelių
- Ryšulėlio šviežio čiobrelio
- Šlakelio alyvuogių aliejaus
- Kelių šaukštų spanguolių džemo
- Graikinių, lazdyno riešutų, džiovintų vaisių
- Kepintų kedro riešutų
Gaminimo eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C, įdėkite brie sūrį į mažą kepti orkaitėje tinkamą indą (kuriame ir bus patiekiamas sūris) arba kepimo popieriumi dengtą kepimo skardą.
- Kepkite apie 15-20 minučių. Švelniai palieskite brie viršų - jis turėtų būti itin minkštas.
- Įdėkite iškeptą sūrį į serviravimo indą (arba serviruokite kepimo inde), užpilkite medų ir uždėkite rozmarino šakelę.
- Patiekite kartu su vynuogėmis ir krekeriais ar prancūzišku batonu.
Receptu dalijasi „Maxima“.
Vienas skaniausių rudens užkandžių ne tik jaukiems vakarams, bet ir Helovino vakarėliui? Turiu idėją! Tai orkaitėje keptas Brie sūris sluoksniuotoje tešloje - gardintas mėgstama uogiene ar džemu, greitai paruošiamas, vos iš trijų ingredientų ir toks, kuris nepaprastai skanus tiek ką tik ištrauktas iš orkaitės, tiek jau gerokai pravėsęs. Ir dar.
Arba pabandykite šį variantą
- Ant sluoksniuotos tešlos lakšto dedame kelis šaukštelius mėgstamos uogienės ar džemo. Tuomet dedame sūrį ir aplink apipjauname didesnį apskritimą. Nupjautą sluoksniuotą tešlą padedame į šalį.
- Ant paruošto sūrio su tešlą apvyniojame sūrį taip, kad gautųsi moliūgėlio forma.
Fantastiškas užkandis draugų kompanijai, kurį paruošti yra itin nesunku, o vaizdas ir skonis pranoksta visus lūkesčius.
Keptas Camembert Sūris
Keptas Camembert sūris yra tikras skanumynas, norint pasimėgauti lėtais vėsiais vakarais. Gerai parinkti pagardai leis pilnavertiškai pajusti sūrio skonius - tad galima drąsiai teigti, jog šis užkandis puikiai tinka ir gardžiam laikui dviese.
Nereikėtų maišyti Brie sūrio su Camembert. Nepaisant to, jog Camembert ir Brie tikrai yra panašūs, tačiau tarpusavyje jie turi nemažai skirtumų.
Istorija byloja, jog Normandijos ūkininkė, klausydama iš Brie regiono atvykusio kunigo nurodymų pagamino pirmąjį Camembert sūrį. Tradiciškai Camembert yra gaminamas iš nepasterizuoto karvių pieno, tačiau šiais laikais tokius sūrius rasite tik autentiškuose ūkiuose. Tad galime tik rinktis geriausią pasterizuoto pieno produktą.
Parduotuvėse atskirti kur yra aukštesnės kokybės gaminys, visiškai nesudėtinga - kokybiškas sūris parduodamas medinėse pakuotėse. Mat nuo pat senųjų laikų, šios pakuotės leido sūrį transportuoti į kitus regionus ir netgi tolimas šalis. O dabar jos be transportavimo patogumo yra ir kokybės ženklas.
Brie ar Camembert?
Camembert, skirtingai nei Brie, yra gaminamas mažais ritinėliais. Taip pat jis tinkamas kepimui. O štai, Brie sūrio niekas nepataria kepti - mat prie aukštos temperatūros vyksta grubūs gaminio struktūros pakitimai. Todėl šaltam užkandžiui rinkitės Brie, o jei sugalvojote sūrį pašildyti, į pirkinių krepšelį drąsiai kraukite Camembert!
Camembert Nauda
Prancūzijos meno ir bohemos atstovai mėgaudavosi vien Camembert sūriu. Iš tiesų, jo paragavus visai nesunku suprasti kodėl šio gaminio atsivalgyti gali būti taip sunku… Tačiau, dėl visų sūryje esančių fermentų, jis tampa tikru mineralų bei vitaminų rinkiniu. Būtent šiame sūryje rasite daugybę B grupės vitaminų. Sakoma, jog kasdien suvalgius gabalėlį Camembert, galite pagerinti savo virškinimo sistemos darbą.
Iš tiesų, valgomas su kuo tik norite - šis sūris puikiai dera prie daugumos produktų.
Geriausi sūrio skoniai atsiskleidžia valgant su:
- Riešutais. Ypač graikiniais, lazdyno ir karijomis.
- Vaisiais. Figomis, vynuogėmis, kriaušėmis, įvairiais kaulavaisiais, uogomis (ypač avietėmis ir vyšniomis).
- Duona. Krekeriai, prancūziška bagetė, itališka ciabatta ar focaccia - dauguma kvietinės duonos rūšių ir gaminių puikiai derės!
- Pagardais. Čatniai, uogienės, džemai, padažai, medus - rinkitės pagal mėgstamą skonį.
- Gėrimais.
Receptai su Camembert sūriu
Slyvų pagardas
Ingredientai:
- 300 gr. prinokusių slyvų
- 150 gr. rudojo cukraus
- 50 gr. raudonojo svogūno
- 5 gr. aliejaus
- 10 gr. vandens
- 20 gr. balzamiko acto
Gaminimas:
- Slyvas nuplauname, išimame kauliukus ir supjaustome į keturias dalis.
- Stambiais kubeliais supjaustome raudonąjį svogūną.
- Į įkaitintą keptuvę su aliejumi dedame svogūną. Apie 5 minutes pakepiname ant vidutinės kaitros. Tuomet sudedame slyvas ir dar pora minučių pakepiname.
- Supilame cukrų ir balzamiko actą. Troškiname, kol cukrus ištirps, o pagardas karamelizuosis.
- Įpilame vandens.
Baravykų pagardas
Ingredientai:
- 200 gr. baravykų (ar kitų mėgstamų grybų)
- 50 gr. svogūno
- 10 gr. sviesto
- 5 gr. česnako
- 1 šaukštas šviežių čiobrelio lapelių
- 5 gr. slyvų-rozmarinų acto (arba obuolių acto)
- 130 gr. grietinėlės
Gaminimas:
- Svogūnus susmulkiname nedideliais kubeliais. Supjaustome baravykus. Smulkiai sukapojame česnaką.
- Į keptuvę dedame sviestą ir įkaitiname. Kai jis ištirpsta, sudedame svogūnus ir česnakus. Ant vidutinės kaitros kepiname apie 2 minutes. Tuomet sudedame baravykus. Dar pakepiname apie 4 minutes. Stengiamės kuo mažiau maišyti ir leidžiame grybams apskrusti.
- Pagardiname druska ir pipirais. Pilame slyvų - rozmarinų actą. Gerai išmaišome. Leidžiame actui nugaruoti.
- Pilame grietinėlę, dedame čiobrelio lapelius.
Medaus padažas su imbieru ir citrina
Ingredientai:
- 80 gr. medaus
- 10 gr. šviežio imbiero
- 10 gr. žaliosios citrinos sulčių
- 2 gr. aitriosios paprikos
Gaminimas:
- Į prikaistuvį sudedame visus ingredientus. Užverdame.
- Kai padažas užverda, prikaistuvį nuimame nuo kaitros.
Kaip Kepti Camembert Sūrį
Camembert galite kepti orkaitėje (kaip siūlome mes) arba kepsninėje.
Norint, kad sūris iškeptų greičiau orkaitėje, aliuminio folija pridenkite jo apačią ir kraštus, o viršų palikite atvirą. Taip pat nepamirštame nedideliais rombais įpjauti pačio sūrio viršaus.
Kepant kepsninėje, rekomenduojame sandariai folija apvynioti visą sūrį, o jo viršaus jokiu būdu neįpjauti.
Camembert viršų būtinai apšlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais. Mes mėgstame ant viršaus uždėti traiškytų česnako skiltelių bei žolelių (rozmarino arba čiobrelio).
Receptas su česnaku ir čiobreliu
Pagaminimo laikas: 30 minučių
Ingredientai:
- 250 gr. Camembert sūrio
- Ypač tyro alyvuogių aliejaus
- Šakelės čiobrelio
- Traiškytų česnako skiltelių
- Druskos, pipirų
Gaminimo instrukcijos:
- Įkaitiname orkaitę iki 200 C laipsnių.
- Sūrį dedame ant aliuminio folijos lakšto. Camembert viršų lengvai įpjauname kvadratėliais. Pagardiname jį druska, pipirais, apšlakstome alyvuogių aliejumi.
Kiti variantai
-
Rinkdamiesi šviežią duoną šiam patiekalui atkreipkite dėmesį, kad kepalo skersmuo atitiktų sūrio skersmenį. Jei nerandate tokio dydžio duonos, galite rinktis mažus brie sūrio gabaliukus ir mažus duonos kepaliukus.
Duonos kepalo viršų nupjaukite aštriu peiliu ir išimkite visą minkštimą. Gauto kubiliuko kraštus įpjaukite kąsnio dydžio gabalėliais, kad po to būtų galima atlaužti duonos gabalėlius kartu su sūriu ir iškart skanauti.
Paruoškite česnakinį sviestą. Į tirpintą sviestą išspauskite česnaką, įberkite žiupsnelį druskos ir gerai išmaišykite.
Paruoštu česnakiniu sviestu ištepkite išskobtos duonos vidų ir sudėkite karamelizuotus svogūnus, paskirstykite juos tolygiai ant dugno.
Brie sūrio viršutinį pelėsio sluoksnį nupjaukite ir visą sūrį be viršutinės dalies įsprauskite į išskobtos duonos vidų.
Česnako skiltelę supjaustytą riekutėmis susmaigstykite į sūrį. Tą patį padarykite su nuskabytomis rozmarino šakelėmis. Graikinius riešutus šiek tiek pasmulkinkite ir gausiai apibarstykite sūrį.
Nupjautą duonos kepaliuko viršutinę dalį suplėšykite maždaug kąsnio dydžio gabalėliais, supilkite ant jų likusį česnakinį sviestą ir gerai išmaišykite. Česnakinius duonos gabaliukus suberkite į kepimo skardą šalia duonos.
Taip paruoštą duonos kepaliuką dėkite kepti į iki 170 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su ventiliatoriaus funkcija ir kepkite apie 20-25 minutes.
Iškepusį sūrį duonoje skanaukite dar karštą.
-
Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
Sūrį išimkite iš dėžutės, jos neišmeskite, kepsime joje.
Sūrio paviršių įpjaukite peiliu padarydami groteles.
Dėkite smulkintą česnaką, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, medumi, užbarstykite riešutus.
Apklokite žalumynais ir padruskinkinte.
Patalpinkite atgal į dėžutę. Galima ir vynioti į foliją.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
Iškeptą sūrį atsargiai perkelkite į lėkštę, gražiai įpjaukite, kad sūris šiek tiek ištekėtų.
Patiekite iš karto. Išsilydžiusį karštą sūrį kabinkite batono riekele.
Keptas Kamamberto Sūris su medumi arba kumpiu
Be galo gardus, tirpstantis burnoje, greitai ir lengvai paruošiamas sūrio užkandis. Keptas kamemberto sūris puikiai tiks visiems metų laikams - šiltuoju sezonu jį galite kepti grilyje.
Mūsų siūlomas klasiškas ir saldenis variantas - su medumi. Kitas, labiau gurmaniškas - su kumpiu. Šis patiks ir tiems, kurie, patiekus užkandžių lėkštę, pirmiausia griebia kumpį. Dar vienas geras dalykas yra tas, kad šį sūrį galima patiekti ir kaip saldų užkandį, derinant jį su medumi, ir kaip užkandį, patiekiant su skrudinta duona ar krekeriais.
Reikės:
- Brie sūrio
- Kelių šaukštų medaus
- Saujos graikinių riešutų
Arba:
- Brie sūrio
- Šakelės rozmarino
- Baltos duonos su grūdais
Gaminimas:
- Sūrį suvyniokite į foliją ir kepkite orkaitėje arba ant griliaus maždaug 8-10 minučių.
- Išvyniokite iš folijos, apliekite medumi, apibarstykite graikiniais riešutais ir patiekite.
Jeigu norite nesaldaus varianto, sūrį keliose vietose įpjaukite įstrižai, apibarstykite rozmarinais, suvyniokite į folijoje ir kepkite orkaitėje arba ant griliaus maždaug 8-10 minučių. Ant sudrėkintų medinių iešmelių suverkite duonos gabaliukus ir juos paskrudinkite ant griliaus. Patiekite su sūriu.
Skanaus!