pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Juoda Duona su Vaisiais: Receptas ir Patarimai

Juoda duona, arba lietuviška juoda duona, yra neatsiejama mūsų kultūros dalis. Duonos receptas su vaisiais yra puikus būdas mėgautis sveiku ir skaniu užkandžiu, o namuose kepta duona iki šiol yra tradicijų, lietuviškumo, namų simbolis, nes šviežios naminės duonos skonis mus pavergia, o švelnus jos kvapas pripildo namus jaukumo.

Kaip ir iš ko lietuviai tradicinę juodą duoną kepa šiandien?

Amžiams bėgant tautos tobulino savo duonos rūšis. Kiekviena šalis turi savo tradicinę duoną, kaip antai, Italija - čiabatą ar fokačią, Prancūzija - bagetes, Indija - čapati, uzbekai - „lepioška“, mes - tradicinę pilno grūdo kvietinę arba ruginę duoną. Prekybos centruose ir kepyklėlėse, - įvairių formų kvietinės, ruginės, raugintos ir kelių grūdų duonos kepalai, rageliai, bandelės, spurgos, keksiukai, paplotėliai, pitos, riestainiai ir kiti - atspindi daugybės kultūrų mitybos tradicijas.

Šiandien tradicinę kvietinę ar ruginę visadalių grūdų duoną gali išsikepti kiekvienas žmogus savo namuose pagal savo šeimos ar giminės receptą. Rupius ar įprastus visiems kepiniams naudojamus miltus bendrovės “Kauno Grūdai“ miltų ir jų produktų technologė Inesa Šileikienė siūlo pakeisti specializuotais visadalių grūdų miltais kvietinei ar ruginei duonai. „Žmonės, norėdami namuose išsikepti tradicinę lietuvišką duoną, gali išbandyti specializuotus pilno grūdo duonai tinkančius rupaus malimo miltus, iš kurių iškepama aukštos kokybės duona. Taikant specialią technologiją išmalami optimaliausio rupumo kvietiniai ar ruginiai miltai, kuriuose išsaugotos grūde esančios maistingosios medžiagos: vitaminai ir mineralai. Iš tokių specializuotų daug skaidulinių medžiagų turinčių miltų galima išsikepti gardžiausią visadalių grūdų duoną pagal savo šeimos receptą“, - sakė technologė.

Receptas: Juoda Duona su Džiovintais Vaisiais

Kvietinė duona, pagardinta įvairiomis džiovintomis uogomis, riešutais ir sėklomis kasdieninį maistą paverčia šventišku.Duonai reikės:

  • 400 g visadalių grūdų specializuotų kvietinių miltų duonai
  • 110 g linų sėmenų
  • 150 g saulėgrąžų sėklų
  • 50 g kviečių sėlenų
  • 80 g 3 grūdų dribsnių
  • Savo mėgstamų džiovintų vaisių
  • 2 stiklines šilto vandens (30-35°C)
  • Pusę valgomojo šaukštelio druskos
  • 2 valgomus šaukštelius cukraus
  • 22 g šviežių mielių (arba 7 g sausų mielių)

Gaminimo eiga

  1. Užmaišant tešlą duonai, pirmiausia reikia į dubenį supilti vandenį, sudėti mieles, cukrų ir druską, ištirpinti mieles ir supilti likusius ingredientus.
  2. Viską išmaišyti iki vientisos masės, uždengti audeklu ir palikti 1 val.
  3. Vėliau reikėtų perminkyti tešlą, šlapiomis rankomis suformuoti kepaliukus ir dėti juos į riebalais išteptą formą.
  4. Uždenkite kepaliukus audeklu ir kildinkite dar 1 val.
  5. Sudrėkinkite duonos paviršių ir šaukite formas su kepaliukais į įkaitintą iki 180°C orkaitę.

Sveikatos Privalumai

Antai ir mitybos specialistai teigia, kad visadalių grūdų produktai (košės, duona) sveikesni, nes turi daugiau mineralinių ir kitų biologiškai naudingų veikliųjų medžiagų. Sveikiau valgyti rupių arba pilno grūdo miltų duoną, nes joje esanti ląsteliena valo virškinimo sistemą, greitina šaltuoju metų laiku sulėtėjusią medžiagų apykaitą, greitina žarnyno peristaltiką ir šalina toksinus. Tinka vartoti norintiems numesti svorio. Be to, rupiai maltų miltų juodoje duonoje yra 30 proc. daugiau geležies, dvigubai daugiau kalcio ir trigubai daugiau magnio nei baltoje.

Rupių miltų duonos gaminiai suteikia organizmui įtampą slopinančio magnio, kalio fosforo, vitaminų E, PP ir B grupės. Taip pat baltymų, nepakeičiamų aminorūgščių, riebalų, angliavandenių ir cholesterolio bei cukraus kiekį kraujyje mažinančių nesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų.

Kuo naudinga visadalių grūdų duona?

Dažnai žmonės klausia, kuo naudinga visadadalių grūdų duona, kad ji tapo tokia populiari? Ji ilgam pasotina, todėl rečiau norisi užkandžiauti, suteikia daug vertingų mineralų, vitaminų ir energijos. Tokia duona greitina medžiagų apykaitą, gerina virškinimą, mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu ir žarnyno vėžiu. Be to, stiprina nervų sistemą, gerina protinę veiklą.

Kaip Teisingai Pasirinkti Duoną?

Svarbiausi kriterijai pasirenkant duoną - tiek ruginę, tiek kvietinę - skonis ir duonos šviežumas: taip mano net 97 proc. apklausoje dalyvavusių mūsų šalies didmiesčių gyventojų. Taip pat svarbu vartojimo patogumas: net 83 proc. respondentų nurodė perkantys jau supjaustytus duonos gaminius.

Duona sudaro sveikos mitybos piramidės pagrindą, nes joje gausu angliavandenių - pagrindinio energijos šaltinio. Pagal tai, iš kokių grūdų miltų iškepta, duona skirstoma į kvietinę ir ruginę. Nustatyta, kad vertingiausių maistinių ir biologinių savybių turi juoda ruginė duona. Ją valgant cukraus kiekis kraujyje didėja lėtai, o tai svarbu sergantiesiems cukriniu diabetu.

Atsargumo priemonės

Pasak mitybos specialistų, nors visadalių grūdų duonos gaminiai sveikesni, jie tinka ne visiems. Skrandžio ir žarnyno ligomis sergantiems žmonėms rekomenduojama valgyti baltą duoną, nes rupių miltų dirgina skrandžio gleivinę. Be to, ruginė juoda duona yra rūgštesnė, todėl gali didinti skrandžio sulčių rūgštingumą. Taigi turintiems jautrų skrandį, geriau rinktis ne visadalių grūdų, bet maišytą su rupiais miltais šviesesnę duoną.

  • Sutrikus virškinamojo trakto veiklai, sergant kepenų ir širdies ligomis, tinkamesnė bemielė ir šiek tiek apdžiūvusi duona, nes lengviau virškinama - labai minkšta ar šilta duona „užkiša“ virškinamąjį traktą.
  • Sergantiesiems lėtiniu gastritu, kolitu ir opalige patartina valgyti kvietinę duoną, iškeptą iš aukščiausios ir pirmosios rūšies miltų.
  • Sergantiesiems inkstų nepakankamumu geriau valgyti specialiai kepamą baltyminę duoną, o sergantiesiems cukriniu diabetu - dietinę duoną, kuri yra be druskos, su mažesniu baltymų ir angliavandenių kiekiu.
  • Na, o sveikiems žmonėms, taip pat tiems, kurių viduriai linkę užkietėti, kurie turi antsvorio, serga reumatu, cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, vertėtų rinktis rupių miltų ar pilno grūdo duonos gaminius.