Lengvai paruošiama kopūstų sriuba su lašinukais. Greitai paruošiamas nostalgiškas bulvinis blynas, dar vadinamas - studentišku bulviniu blynu.
Žiedinių kopūstų sriuba
Ingredientai:
- Žiedinis kopūstas (vidutinio dydžio) - 1 vnt.
- Bulvės (nedidelės) - 2 vnt. arba viena didesnė
- Svogūnas - 1 vnt.
- Česnakas - 1-2 skiltelės
- Daržovių arba vištienos sultinys - 1 litras
- Pienas - 1/2 litro
- Sviestas - 40 g
- Alyvuogių aliejus - 40 g
- Grietinė - 2 valgomieji šaukštai
- Garstyčios - 1/2 arbatinio šaukštelio
- Raudonėlis (Oreganas) arba kiti mėgstami prieskoniai - 1/2 arbatinio šaukštelio
- Druska
Gaminimas:
- Žiedinį kopūstą nuplauname, suskirstome žiedynėliais.
- Bulves nuskutame, nuplauname ir supjaustome kubeliais.
- Svogūną supjaustome pusžiedžiais, žesnaką susmulkiname.
- Į puodą pilame alyvuogių aliejų, dedame sviestą.
- Kai sviestas išsilydys, dedame svogūną, česnaką ir bulves.
- Kepiname kelias minutes vis pamaišant.
- Dedame žiedinius kopūstus, sumaišome, puodą uždengiame dangčiu, labai sumažiname ugnį ir taip kaitiname apie 8 minutes.
- Pilame sultinį, pieną, paskaniname prieskoniais, druska ir kaitiname ant mažos ugnies kol daržovės išvirs.
- Puodeliu nusemiame dalį skystimo (vėliau galėsime reguliuoti sriubos tirštumą).
- Grietinę sumaišome su garstyčiomis ir dedame į sriubą.
- Viską suplakame plaktuvu.
- Jeigu žiedinių kopūstų sriuba gavosi tirštoka, galima supilti skystimą iš puoduko.
- Žiedinių kopūstų sriubą galima patiekti su krutonais (skrebučiais).
Raugintų kopūstų sriuba
Ingredientai:
- 0,5 kg - kiaulienos kaulai/mėsa
- 2 litrai vandens
- 0,5-0,7 litro - rauginti kopūstai (priklausomai kokio tirštumo sriubos norite)
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 1 šaukštas sviesto ir šlakelis augalinio aliejaus
- 3-4 valgomieji šaukštai pomidorų padažo
- 2-3 lauro lapai, 5 juodieji pipirai
Gaminimas:
- Į puodą pilame vandenį, dedame mėsą, raugintus kopūstus, prieskonius, užviriname ir verdame 1 valandą.
- Keptuvėje ištirpiname sviestą, pilame šlakelį augalinio aliejaus.
- Riebalus įkaitiname ir juose pakepiname smulkiai pjaustytą svogūną ir stambia tarka sutarkuotą morką.
- Keptuvės turinį sukrečiame į puodą ir verdame dar ~20 minučių, kol kopūstai suminkštės.