Sojų aliejus - vienas populiariausių daržovių aliejų pasaulyje. Jis yra itin populiarus JAV - ten jis sudaro daugiau nei pusę viso suvartojamo aliejaus. Sojų aliejus - pasaulyje gerai žinomas aliejus, mėgstamas dėl aukštos smilkimo temperatūros ir plačių panaudojimo galimybių.
Sojų Aliejaus Sudėtis Ir Savybės
Malonaus kvapo skystis, spalva nuo šviesiai geltonos iki tamsiai geltonos. Tankis 924-934 kg/m3. Stingimo temperatūra nuo -8 iki -18 °C. Sojų aliejus - vienas iš aliejų, turintis daugiausia nesočiųjų riebalų rūgščių. Susideda iš linolo (44-60 %), oleino (20-30 %), linoleno (5-14 %), stearino, eikozano, palmitino, miristo rūgščių gliceridų. Sudėtyje yra 4,5 % fosfolipidų, vaškų, vitaminų (A, D, E ir K).
Sojų Aliejus Kosmetikoje
Sojų aliejus puikiai tinka sausai ir normaliai odos priežiūrai. Sojų aliejus aktyviai skirtas maitinti ir drėkinti odą, taip pat didinti jos vandens sulaikymą. Be to, reguliarus sojų aliejaus naudojimas sukuria savotišką apsauginį barjerą odos paviršiuje, saugantį ją nuo išsausėjimo ir agresyvaus aplinkos poveikio.
Sojų aliejaus populiarumas odos priežiūroje pirmiausia slypi jo sudėtyje. Kitas itin vertingas komponentas, kuris yra sojų aliejaus dalis - lecitinas. Būtent lecitinas vaidina svarbų vaidmenį formuojant naujas ir atkuriant pažeistas odos ląsteles, gerinant jos apsaugines funkcijas, taip pat palengvinant odos būklę sergant įvairiomis odos ligomis. Ypač lecitinas pasižymi maitinančiomis, minkštinančiomis, tonizuojamomis savybėmis.
Atskleiskite akivaizdžiai jaunatvišką, sudrėkintą odą ir stiprius, blizgančius plaukus su antioksidantų turtingu sojų kosmetiniu aliejumi! Iš sojų pupelių šaltuoju būdu išspaustame aliejuje yra vitamino E, kuris išlygina smulkias raukšleles, apsaugo nuo senėjimo radikalų, maitina plaukų folikulus ir atkuria skilinėjančius galiukus.
Pagrindinė sudedamoji dalis - vitaminas E, galingas antioksidantas, neutralizuojantis UV spindulių ir taršos žalingus laisvuosius radikalus ir mažinantis senėjimo požymius. Sojų aliejuje taip pat gausu riebalų rūgščių, pavyzdžiui, linolo rūgšties, kuri sustiprina odos drėgmės barjerą, apsaugantį nuo išsausėjimo ir sudirginimo. Be to, mūsų sojų kosmetiniame aliejuje esantys baltymai, lecitinas ir kitos maistingosios medžiagos maitina plaukų folikulus, kad jie optimaliai augtų ir stiprėtų.
Greitai įsigeriantis, neriebus ir neužkemšantis porų, grynas sojų aliejus gali būti naudojamas visų tipų odai ir plaukams. Įmaišykite kelis lašus į savo mėgstamą odos ar plaukų priežiūros procedūrą, kad gautumėte antioksidantų ir drėkinamųjų medžiagų!
Pavyzdys produkto su sojų aliejumi:
Kūno aliejus apima sojų pupelių aliejų, dygminų aliejų ir vitaminą E. Dygminų aliejus yra praturtintas riebalų rūgštimis, tokiomis kaip linolo rūgštis ir vitaminas E, kurios laikomos maistu sveika ir švytinti oda. Dygminų aliejus papildo vertingus komponentus, kurių trūksta arba trūksta odoje, todėl ji graži.
Kūno sviestas su vitaminu E skirtas kasdienei odos priežiūrai. Gali būti naudojamas kaip kūno losjonas, masažo aliejus ar vonios priedas. Natūralus aliejus minkština ir ramina odą.
Naudojimas: Odos priežiūrai ar masažui - tepkite ir paskirstykite ant kūno, kol visiškai įsigers. Jei norite išsimaudyti, į vandenį įpilkite 1 arba 2 kamštelius.
Sudėtis: Sojų aliejus (sojos glicinas), dygminų aliejus, vitaminas E (tokoferolio acetatas).
Sojų Aliejus Maisto Pramonėje
Sojų aliejus gaunamas presavimo arba ekstrahavimo būdu iš sojų sėklų. Būna nerafinuotas ir rafinuotas. Sojų aliejus vartojamas konditerijoje, kulinarijoje, maistui, margarinui, t. p. muilui, riebalų rūgštims, plovikliams, pokostui gaminti.
Kadangi soja yra pigi ir turi perdirbto maisto gamybai tinkamas savybes, sojų aliejus, miltai ir baltymai labai plačiai naudojami maisto pramonėje, todėl daugelis žmonių vartoja didelius kiekius sojos to net neįtardami.
Galima Sojų Aliejaus Žala
Jau seniai žinoma, kad jis nėra sveikas, tačiau dėl savo palyginti nedidelės kainos sojų aliejus dažnai naudojamas greito maisto restoranuose, šaldytuose pusgaminiuose ir net gyvūnų pašaruose.
Anksčiau ta pati mokslininkų komanda įrodė, kad sojų aliejus skatina pelių nutukimą, diabetą, riebalų kaupimąsi kepenyse ir atsparumą insulinui. Tiesa, vėliau mokslininkai išsiaiškino, kad sojų aliejus su mažesne linolo rūgšties koncentracija pasižymi mažesnėmis neigiamomis savybėmis.
Mokslininkai pastebėjo, kad sojų aliejus sukelia didelius pokyčius pelių pagumburio srityje. Ši smegenų sritis yra labai svarbi centrinės nervų sistemos dalis, kontroliuojanti daugybę procesų, įskaitant elgesį, nuovargį, miegą, cirkadinius ritmus, troškulį, alkį, kūno temperatūrą, kai kurių hormonų pusiausvyrą. Pagumburys labai svarbus ir kūno svorio kontrolei, nes jis padeda reguliuoti metabolizmą.
Grupėse, kurių pelės mito sojų aliejumi, mokslininkai pastebėjo daugiau nei 100 genų pokyčių. Vienas iš ryškiausių pokyčių - oksitocino lygio kritimas.
Taigi soja yra puikus baltymų šaltinis - ne toks geras, kaip mėsa ar kiaušiniai, tačiau geresnis nei kiti augalai. Soja taip pat turi daug fitino rūgšties, esančios visų sėklų apvalkale.
Sojos aliejuje yra beveik vien tik Omega 6 polinesiočiosios rūgštys, kas gali sukelti uždegiminius procesus organizme, kas sukelia įvairiais sveikatos problemas. Izoflavonai sojoje. Sojoje yra dideli kiekiai biologiškai aktyvios medžiagos - izoflavonų. Izoflavonai nurodomi kaip endokrininės sistemos pažeidėjai, kurie trukdo normaliam hormonų funkcionavimui žmogaus kūne.
Yra pastebėjimų, kad izoflavonai gali paskatinti kai kurių vėžinių ląstelių augimą, paveikti moterų vaisingumą ir trikdyti skydliaukės veiklą. Tačiau daugelis pastarųjų metų tyrimų neįrodė ryšio tarp sojos ir krūties vėžio, netgi atvirkščiai - didelių sojos kiekių vartojimas net gali padėti apsaugoti nuo jo. Soja gali apsaugoti taip pat nuo kitų vėžio formų - virškinamojo trakto, prostatos.
Dėl to peršasi išvada, kad dideli kiekiai izoflavonų iš sojos gali turėti neigiamą poveikį vyrų sveikatai. Daugelis tiki, kad soja gali sumažinti testosterono lygį, tačiau šis poveikis trumpalaikis.
Sojų Aliejaus Privalumai Ir Trūkumai
Norint geriau suprasti sojų aliejaus poveikį sveikatai, pateikiama lentelė, apibendrinanti jo privalumus ir trūkumus:
Privalumai | Trūkumai |
---|---|
Gausu nesočiųjų riebalų rūgščių | Didelis Omega 6 kiekis gali sukelti uždegiminius procesus |
Turi lecitino, kuris naudingas odai | Gali turėti genetinės modifikacijos riziką |
Turi vitaminų (A, D, E ir K) | Sudėtyje yra izoflavonų, kurie gali veikti hormonų pusiausvyrą |
Naudojamas kosmetikoje ir maisto pramonėje | Kai kurie tyrimai rodo galimą neigiamą poveikį smegenims |
Gali apsaugoti nuo kai kurių vėžio formų | Gali trikdyti skydliaukės veiklą, jei vartojama per daug |