Obuolių pyragų yra visokių: purių, trapių, sausesnių, drėgnesnių, su varške, su avižomis - trumpai tariant - kiekvieno norams ir skoniui. Ir kai šio kepinio receptą išmokstame mintinai, be problemų ingredientus išberti gramų tikslumu galėtume pažadinti vidurnaktį, ima ir pasirodo nauja obuolių pyrago versija.
Sveikuolių Obuolių ir Riešutų Pyragas
Šis „Sveikuolių obuolių ir riešutų pyragas“ yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveikesnio deserto, išlaikant sodrų ir kvapnų skonį. Pagamintas su avižiniais dribsniais, kiaušiniais, jogurtu ir mėgstamais riešutais, šis pyragas suteikia energijos ir gausų kiekį maistinių skaidulų, o obuoliai papildo desertą natūraliu saldumu bei antioksidantais.
Ingredientų Alternatyvos
- Avižinius dribsnius galima pakeisti pilno grūdo miltais ar grikių miltais.
- Jei norite veganiško varianto, jogurtą keiskite augaliniu (pvz., kokosų ar migdolų jogurtu).
- Mėgstamus riešutus taip pat galite keisti pagal skonį: graikiniais riešutais, migdolais arba anakardžiais.
Gaminimo Patarimai
- Kad pyragas būtų dar puresnis, galite kiaušinių baltymus išplakti atskirai ir įmaišyti į tešlą prieš kepant.
- Be to, naudodami karšto oro gruzdintuvę, sutaupysite laiką ir išlaikysite pyrago drėgmę.
Sveikatos Privalumai ir Trūkumai
Avižiniai dribsniai ir riešutai šiam pyragui suteikia skaidulų, omega-3 riebalų rūgščių ir vitaminų, kurie padeda išlaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą bei palaikyti energijos lygį. Obuoliai taip pat yra puikus vitamino C šaltinis, stiprinantis imunitetą.
Labai Sultingas Obuolių Pyragas (pagal Alfo receptą)
Bet jeigu mėgstate labai sultingus, su labai daug obuolių ir kreminės konsistencijos, šis pyragas tobulai išpildo visas sąlygas. Šiame pyrage pagal Alfo receptą - net 1 kilogramas obuolių!
Reikalingi Ingredientai (6-8 asm.)
- 1 kg obuolių
- 1 citrinos
- 40 ml romo
- 1 šaukštelio cinamono
- 50 g ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviesto
- 100 ml ŽEMAITIJOS A2 pieno be laktozės
- 3 kiaušinių
- 100 g DANSUKKER ekologiško cukraus „Panevėžio Plius“
- 100 g miltų
- 80 g GAIDELIS pusrytainių su morkomis ir cinamonu
- 2-3 MAGIJA glaistytų sūrelių su vanile
Gaminimo Eiga
- Obuolius nuplaukite, nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
- Ant obuolių užtarkuokite citrinos žievelės, įspauskite sulčių. Supilkite romą, suberkite cinamoną. Viską išmaišykite.
- Į puodą sudėkite ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviestą, supilkite ŽEMAITIJOS A2 pieną be laktozės ir pakaitinkite, bet neužvirkite.
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite DANSUKKER ekologišką cukrų „Panevėžio Plius“, išplakite elektriniu plakikliu. Suberkite miltus, plakite toliau.
- Maišydami į tešlą supilkite pieno ir sviesto mišinį.
- Iš obuolių išpilkite skystį, obuolius užpilkite tešla, suberkite rankomis trupintus GAIDELIS pusrytainius su morkomis ir cinamonu. Viską išmaišykite.
- Kepimo popierių sušlapinkite ir juo išklokite kepimo formą.
- Sudėkite į formą pyrago masę, išdėliokite laužytus MAGIJA glaistytų sūrelių su vanile gabalėlius.
- Kepkite įkaitintoje 180 °C orkaitėje apie 40 min.
Traškus Obuolių Pyragas su Avižiniais Dribsniais
Kaip niekada anksčiau traškaus obuolių pyrago versija naujausiame kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizode dalijasi kepyklų technologė Ieva Montvydaitė ir muzikos grupės „16Hz“ narys Petras Jucevičius. Ruošiant šį obuolių pyragą atsisakoma kiaušinių ir grietinės, todėl gaminys tampa šiek tiek sausesnis, o jo traškumą užtikrina avižiniai dribsniai.
Ingredientai Tešlai
- 150 g avižinių dribsnių „RIMI BASIC“
- 100 g kvietinių miltų „RIMI BASIC“
- 170 g sviesto (82 proc. riebumo) „RIMI BASIC“
- 250 g cukraus
- žiupsnelis druskos
Ingredientai Įdarui
- 500 g obuolių
- 100 g cukraus
Gaminimo Eiga
- Įdarui nulupkite obuolius. Išimkite sėklalizdžius, supjaustykite obuolius nedideliais gabaliukais, sumaišykite su cukrumi.
- Sumaišykite avižinius dribsnius, miltus, druską, cukrų.
- Dėkite supjaustytą sviestą ir viską rankomis sutrinkite iki trupinių.
- Į kepimo formą įtieskite kepimo popierių, ištepkite jį sviestu.
- Tuomet tolygiai sutrupinkite trečdalį pasigamintos tešlos trupinių.
- Ant tešlos dėkite obuolių įdarą, ant viršaus užtrupinkite likusią dalį tešlos.
- Pyragą pašaukite į iki 180°C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 60 min.
- Pyragą galite patiekti ir šiltą, ir atvėsusį. Šiltą pyragą valgykite su ledais.
Papildomi Patarimai
- Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.
- Sumaišykite persijotus miltus, avižinius dribsnius, cinamoną ir kepimo miltelius.
- Obuolius supjaustykite mažais kubeliais ir sumaišykite su citrusinių vaisių sultimis.
- Kepimo formą sutepkite sviestu ir tolygiai paskirstykite tešlą.
- Prieš patiekdami apibarstykite cukraus pudra.
- Pyragas gali būti patiektas tiek šiltas, tiek šaltas!
Esame tikri, kad skanėstas akimirksniu bus suvalgytas, o receptas taps vienu iš jūsų mėgstamiausių.