Kiaušiniai yra vienas universaliausių ir populiariausių maisto produktų visame pasaulyje. Jie gali būti naudojami įvairiuose patiekaluose, tačiau dažniausiai mėgstame juos virti. Ar tai būtų minkšti, vidutinio kietumo ar kietai virti kiaušiniai - tobulo rezultato pasiekimas kartais tampa tikru iššūkiu. Netinkamai išvirti kiaušiniai gali būti per skysti, per kieti ar net turėti nemaloniai žalsvą atspalvį aplink trynį.
Pagrindiniai kiaušinių virimo principai
Kiaušinių virimas yra svarbus kulinarijos įgūdis. Tobulas virtas kiaušinis priklauso nuo virimo laiko ir temperatūros. Svarbu išvengti žalio žiedelio aplink trynį. Žaliasis žiedas atsiranda pervirus kiaušinį. Tinkamas kiaušinių virimo režimas svarbus. Skirtingi virimo laikai suteikia skirtingas konsistencijas. Maisto gaminimas namuose yra svarbus. Ypač tobulų kiaušinių virimas prisideda prie sveikesnio gyvenimo. Norint gauti gerus virtų kiaušinių, reikia suprasti virimo procesą.
Svarbūs veiksniai
- Temperatūra ir laikas yra svarbūs.
 - Kiaušinius dedame į šaltą vandenį ir užvirame.
 - Užviręs vanduo, kaitra turi būti sumažinta.
 - Kiaušinių skaičius taip pat svarbus. Viriame vienu metu ne daugiau nei 6 kiaušinių.
 - Virimo laikas - priklauso nuo norimos kiaušinio konsistencijos.
 
Tobulo virto kiaušinio pasiekimas reikalauja kruopštaus dėmesio. Jei norite gauti gerus kiaušinių rezultatą, tai svarbu žinoti, kiek laiko juos reikia virti. Konsistencijos gali būti įvairios, nuo minkštų iki kietų. Virimo laikas gali skirtis, priklausomai nuo kiaušinių dydžio ir šviežumo. Šviežesnių kiaušinių išvirdame greičiau.
Kiek laiko virti kiaušinius?
Kiaušinio virimo laikas priklauso nuo jo svorio. Jeigu kiaušinis sveria 50 g ar 70 g (XL), atitinkamai sutrumpinkite/ prailginkite virimo laiką (-/+ 1 min). Vanduo puode turi pilnai apsemti visus verdamus kiaušinius. Į vandenį būtina įdėti druskos arba galite pilti acto, kad suskilus kiaušiniui, jo baltymas išliktų viduje.
Virimo laikas karštame vandenyje:
- Minkštai virti kiaušiniai (trynys bus skystas): po užvirimo virkite 4-5 minutes. Baltymas bus sutvirtėjęs, o trynys - visiškai skystas.
 - Vidutiniškai virti kiaušiniai (trynys bus minkštas, bet ne skystas): po užvirimo virkite 6-7 minutes. Baltymas visiškai sutvirtės, o trynys bus švelniai minkštas, tačiau ne visai skystas.
 - Kietai virti kiaušiniai (trynys bus visiškai sukietėjęs): po užvirimo virkite 9-12 minučių, priklausomai nuo kiaušinių dydžio. Baltymas ir trynys bus visiškai kieti.
 
Virimo laikas šaltame vandenyje (jei verdate ant itin greitai įkaitintos indukcinės kaitlentės, pridėkite po 1-2 minutes):
- Minkštai virti kiaušiniai (trynys bus skystas): po užvirimo virkite 1 minutę. Baltymas bus sutvirtėjęs, o trynys - dar skystas.
 - Vidutiniškai virti kiaušiniai (trynys bus minkštas, bet ne skystas): po užvirimo virkite 2-3 minutes. Baltymas visiškai sutvirtės, o trynys bus švelniai minkštas, tačiau ne visai skystas.
 - Kietai virti kiaušiniai (trynys bus visiškai sukietėjęs): po užvirimo virkite 4-6 minutes, priklausomai nuo kiaušinių dydžio. Baltymas ir trynys bus visiškai kieti.
 
Nepervirkite kiaušinių, nes pernelyg ilgai pabuvę kaitroje, jie sunkiai lupsis ir praras savo tekstūrą - baltymas bus tarsi guminis, aplink trynį susidarys pilkšvas ar žalsvas sluoksnis.
Patarimai, kaip pasiekti geriausią rezultatą
- Prieš įdedant kiaušinius, vanduo puode turi užvirti. Tada kiaušiniai bus virti geriausiai.
 - Niekada nevirtinkite kiaušinių ilgiau nei 10 minučių.
 - Niekada neuzdengkite puodo dangtį.
 - Profesionalai rekomenduoja į vandenį įbėrė druską arba citrinos sulčių.
 - Švieži kiaušiniai greičiau išverda nei senesni.
 - Laikydami šių taisyklių, gausite puikų virimo rezultatą.
 
Kodėl svarbu atvėsinti kiaušinius po virimo?
Kai kiaušiniai paliekami karštame vandenyje ar yra ištraukiami, tačiau iškart neatvėsinami, dėl susikaupusius šilumos jie ir toliau verda - kitaip tariant, išvirus minkštą kiaušinį ir jo neatvėsinus, gali tekti skanauti pusiau kietą kiaušinį. Panardinus kiaušinius į šaltą vandenį, šis procesas sustabdomas.
Kita priežastis - lengvesnis lukšto nulupimas. Staigi temperatūros kaita tarp karšto ir šalto vandens padeda atsiskirti kiaušinio lukštui nuo baltymo. Dėl to lukštas tampa trapesnis, jį lengviau pašalinti.
Kaip išvengti kiaušinių trūkinėjimo verdant?
Jei kiaušinius nusprendėte virti karštame vandenyje, tikėtina, kad vienas kitas gali imti ir suskilti. Taip nutinka dėl temperatūrų skirtumo: jei kiaušiniai ištraukti tiesiai iš šaldytuvo, o vanduo verdantis - lukštas neatlaiko temperatūrų kaitos. Kiaušinio viduje esantis oras plečiasi greičiau nei lukštas gali išsiplėsti, todėl lukštas suskyla.
Taigi prieš virdami iš šaldytuvo ištrauktus kiaušinius, kelioms minutėms panardinkite juos į šiltą, kambario temperatūros vandenį. Kitas naudingas patarimas - į vandenį įberkite šaukštelį druskos arba šaukštą acto, kuris padės sustabdyti baltymo ištekėjimą, jei lukštas visgi įtrūktų.
Kaip patikrinti, ar kiaušinis nėra sugedęs?
Jei kiaušiniai namuose ilgiau užsigulėjo ar išmetėte pakuotę su nurodyta galiojimo data, galite lengvai pasitikrinti, ar jie dar tinkami valgymui. Įpilkite vandens į dubenį tiek, kad pilnai apsemtų kiaušinį. Įdėkite kiaušinį į vandenį ir stebėkite:
- Jei kiaušinis nugrimzta ir guli ant šono - jis šviežias.
 - Jei kiaušinis nugrimzta, bet atsistoja vertikaliai - jis jau senesnis, tačiau dar tinkamas vartoti.
 - Jei kiaušinis plūduriuoja - kiaušinis sugedęs ir netinkamas naudoti.
 
Kiaušinių laikymo rekomendacijos
Kai kiaušiniai yra su lukštu šaldytuve, jie gali būti laikomi iki savaitės. Nelaikykite virtų kiaušinių kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas. Jie gali sugesti. Prieš valgant virutus kiaušinius, patikrinkite, ar jie nepakito spalva ar neturi nemalonaus kvapo. Laikantis maisto saugos rekomendacijų, galite mėgautis skaniais ir sveikais virtais kiaušiniais.
Kiaušinių panaudojimas
Kiaušinių virimas yra būtinas daugeliui patiekalų. Jis labai pakeičia galutinį rezultatą. Salotoms ir sumuštiniams reikia kietai virti kiaušiniai. Jie lengvai supjaustyti ir įdėti į patiekalą. Škotiškiems kiaušiniams dažnai naudojami vidutiniškai virti kiaušiniai. Svarbu pasirinkti tinkamą virimo metodą ir laiką. Per ilgas virimas kiaušiniams gali atsirasti nepageidaujamų savybių.
Apibendrinimas
Tinkamai išvirti kiaušiniai yra skanus ir sveikas maistas. Laikydamiesi šių patarimų, galėsite pasiekti puikių rezultatų kiekvieną kartą.
| Kiaušinio tipas | Virimo laikas (karštame vandenyje) | Virimo laikas (šaltame vandenyje) | 
|---|---|---|
| Minkštai virti | 4-5 minutės po užvirimo | 1 minutė po užvirimo | 
| Vidutiniškai virti | 6-7 minutės po užvirimo | 2-3 minutės po užvirimo | 
| Kietai virti | 9-12 minučių po užvirimo | 4-6 minutės po užvirimo | 
                                                
                                            