Plovas - tai artimųjų rytų patiekalas. Egzistuoja šimtai ir net tūkstančiai plovų rūšių ir tikriausiai kelis kartus daugiau jų gaminimo receptų. Turbūt labiausiai žinomas uzbekiškas plovas, gaminamas su aviena arba ėriena. Bet reikia nepamiršti, kad ispaniška paella arba itališkas risotto irgi labai primena plovą.
Ingredientai ir paruošimas
Plovui reikia gana paprastų ir visai neįmantrių produktų: ryžių, mėsos, morkų ir svogūnų. Pabandykime pasinaudoti pačiu paprasčiausiu plovo gaminimo receptu. Tai kaip atskirti tikrą plovą nuo ryžių košės su mėsa? Mėsa turėtų būti riebesnė. Morkos ir svogūnai - privalomi. Svarbiausias plovo prieskonis - kuminas (išvaizda panašus į kmyną, bet kitokio skonio).
Rutos receptas
Ingredientai:
- 4 vienetai morkų
 - 2 stiklinės ryžių
 - 4 vienetai svogūnų
 - 600 gramų kiaulienos
 - šiek tiek druskos
 - 0.5 stiklinės aliejaus
 - šiek tiek prieskonių
 
Paruošimo būdas:
- Kiaulieną supjaustyti kubeliais, sudėti į puodą, įpilti apie pusę stiklinės aliejaus, įdėti druskos, prieskonių, išmaišyti ir sumažinti ugnį.
 - Kol troškinasi mėsa, nulupti svogūnus, supjaustyti žiedeliais ir sudėti ant mėsos.
 - Tada nuskusti morkas, sutarkuoti ir sudėti ant svogūnų (viską sudėti sluoksniais ir negalima maišyti! Prieskoniuojam tik mėsą!).
 - 2 stiklines ryžių gerai išplauti kol vanduo taps skaidrus ir užpilti ant morkų (ant viršaus), įpilti 4 stiklines vandens, uždengti dangčiu ir įkišti į orkaitę valandai.
 - Po valandos plovą išmaišyti, orkaitę galima išjungti ir dar pusei valandos aš palieku kad subręstų.
 
Labai skanu! Autorius: RUTA
Plovo gaminimo gudrybės
Žinant kelias gudrybes visai paprastai galite sukurti tikrai gurmanišką patiekalą. Svarbu išsirinkti tinkamus ryžius - jie turi būti ilgi ir skaidrūs. Tokie ryžiai išliks birūs ir nepavirs lipnia koše. Perkant ryžius atkreipkite dėmesį, kam jie skirti ir kiek juose krakmolo. Kuo krakmolo mažiau, tuo geriau. Jei naudosite paprastus ryžius, kelis kartus juos perplaukite šaltame vandenyje. Ryžiai bus tinkami virimui, kai vanduo nebepabals.
Užpilkite ryžius karštu, sūriu vandeniu ir palikite brinkti apie valandą. Visai nebūtina rinktis avieną, tiks ir jautienos ar kiaulienos kumpis. Svarbiausia mėsą pamarinuoti prieš verdant plovą. Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais, apibarstykite druska, pipirais ir užpilkite šiltu aliejumi. Kai atvės dėkite į šaldytuvą ir palikite per naktį. Taip paruošta mėsa bus minkšutė.
Plovo ruošimui geriausia naudoti storasienį puodą (ketaus metalo ar greitpuodį, bet jokiu būdu ne emaliuotą) ar ketaus troškintuvą. Plovo ruošimo paslaptis - eiliškumas. Pirmiausia reikia ištroškinti mėsą su daržovėmis ir tik paskui suberti ryžius. Į puodą ar troškintuvą įpilkite aliejaus ir sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Kepkite ant didesnės ugnies, kol pradės geltonuoti. Tuomet sudėkite nuvarvintą mėsą ir apkepkite, kol apskrus plutelė.
Sumažinkite ugnį iki mažos ir suberkite smulkiais šiaudeliais pjaustytas morkas. Įpilkite vandens tiek, kad tik šiek tiek apsemtų morkas. Sudėkite česnako galvutes (jų visai nulupti nereikia, pašalinkite tik sausas luobeles, o jei norite daugiau skonio, česnako galvutes lengvai sutraiškykite peiliu), įberkite druskos, kadagio uogų, kvapiųjų pipirų ir šiek tiek aitriosios paprikos miltelių. Troškinkite, kol morkos suminkštės.
Išbrinkusius ryžius nukoškite ir suberkite ant morkų. Įpilkite šiek tiek vandens (ryžiai neturi būti apsemti).
Kiti plovo receptai
Taigi dedame ėriuko minkštimą supjaustytą mažais gabaliukais, o jei jo nėra tai galima naudoti ir kiaulienos minkštą mėsą. Naudoti galima bet kokią, net ir užšaldytą. Taip pat reikės vištienos arba kalakutienos file (galima ir abiejų po truputį), ryžių švariai nuplautų, morkų, svogūnų, rafinuoto saulėgrąžų aliejaus, vištos sultinio kubelių, maltų raudonųjų pipirų.
Imkite vienai daliai ryžių dvi dalis vandens. Jei naudosite kitą santykį tai plovas bus arba per daug sausas arba gausis tešla. Morkas ir svogūną nuvalykite ir supjaustykite kubeliais jie turėtų užimti ne daugiau 2/3 kazano. Mėsos pagal svorį turėtų būti tiek pat kaip ir daržovių, arba šiek tiek mažiau. Ryžių kiekį galima paskaičiuoti pagal būsimų valgytojų skaičių - pusė stiklinės vienam žmogui, o vandens (kaip buvo rašyta) dvigubai daugiau.
Mėsą ir daržoves reikia paruošti iš anksto, ryžius užpilti šaltu vandeniu, o mėsą sudėti į kazaną ir užpykus aliejumi kad apsemtų - pastatyti katilą ant stiprios ugnies. Pastoviai maišant šiek tiek patroškinti ir įdėjus daržoves viską gerai išmaišyti. Po to troškinti kol svogūnai pasidarys lengvai permatomi. Visą tai užpilti iš anksto paruoštu verdančiu vandeniu, įmesti sultinio kubelius ir pagardinus trupučiu pipirų troškinti tol kol išnyks putos.
Į verdančią masę supilti ryžius, prieš tai nupylus nuo jų šaltą vandenį. Ir vienodai išskirstyti ryžius paviršiuje. Kai šis mišinys vėl pradės virti - sumažinkite ugnį iki mažiausios padalos ir virkite uždengę dangčiu lygiai keturiasdešimt penkias minutes. Prie šio plovo tinka salotos, kefyras arba pomidorų sultys.
Prieskoniai plovui
Prieš pradėdami nagrinėti receptus, stabtelėkime ties prieskoniais. Klasikiniu variantu laikomas ziraTačiau kai kuriems ji gali pasirodyti pernelyg nuobodi. Gerai, galite imtis baravykų vaisių skonio ir lengvo rūgštumo. Jei norite ją pagardinti, galite pagardinti įprastais prieskoniais: juodaisiais pipirais. Jei norite gilesnio skonio, turėtumėte rinktis mišrios paprikos. Citrusinių vaisių ir aštraus skonio kalendrosir ryškių bei sudėtingų skonių - šafranas. Jei nenorite pirkti daugybės skirtingų prieskonių ir abejojate, ar sugebėsite juos derinti, rinkitės paruoštus plovo prieskonių mišinius.
                                                
                                            