Vasaros sezonui įsibėgėjant, vis dažniau mėgaujamės ant grotelių kepta mėsa. Jogurtinis padažas - puikus pasirinkimas, norint suteikti patiekalui gaivumo ir lengvumo. Jis puikiai tinka ne tik mėsai, bet ir žuviai ar jūros gėrybėms.
Yra toks padažas, kuris yra toks universalus, kad net universalesnis nei visų mėgstamas kečiupas! „Universalus“ būtų žodis, puikiai tinkantis šiam padažui, bet yra ir kitas ne mažiau tinkantis žodis - gardus! Nejuokauju sakydama, kad graikiško jogurto padažo šaldytuve turiu beveik visada. Jis tinka toli gražu ne tik picai!
Žemiau pateikiame keletą jogurtinių padažų receptų, kurie praturtins jūsų patiekalus naujais skoniais.
Tzatziki Padažas
Tzatziki, arba dzasziki - kaip pavadinsi, taip nesugadinsi! Tie, kas keliavo po Graikiją, man pritars, kad be tzatziki neapsieina jokia graikiška fiesta, jokie pietūs nei vakarienė. Dar prieš kurį laiką, pamenu, tzatziki pagaminti buvo tikras iššūkis, mat pas mus nebūdavo kokybiško graikiško jogurto! Natūralaus skonio lietuviškas jogurtas gal ir būdavo geras pakaitalas skonio prasme, bet tik ne konsistencijos!
Ingredientai:
- 200 g graikiško jogurto
- 1 skiltelė česnako (arba 1 arb. š. česnako granulių)
- ¼ vidutinio svogūno (arba 1 arb. š. svogūnų granulių)
- 1-2 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 2 valg. š. citrinos sulčių arba baltojo vyno acto
- 1 valg. š. smulkintų krapų
- ½ arb. š. druskos
- ¼ arb. š. maltų baltųjų pipirų
- 1 arb. š. tarkuoto agurko
Paruošimas:
- Labai svarbu gaminant tzatziki kuo sausiau nuspausti susmulkintus (sutarkuotus) agurkus - tik taip padažas nepavandeniuos, išliks standus, pačios geriausios konsistencijos. Agurkus sutarkuokite stambia tarka, ir pabarstę apie ¼ šaukštelio rupios druskos, išmaišykite.
- Palikite kelias minutes pastovėti, kad agurkai išskirtų kuo daugiau skysčio. Sukrėskite agurkų masę į dviejų sluoksnių marlės gabalėlį, ir kuo sausiau nuspauskite sultis. Agurkų tirščius sudėkite į dubenėlį (sultis išpilkite).
- Į tą patį dubenėlį sudėkite sutrintus česnakus, supilkite actą, aliejų, sudėkite graikišką jogurtą, ir viską labai gerai išmaišykite.
- Pagardinkite baltaisiais pipirais ir druska.
Kiti Jogurtiniai Padažai:
Štai keletas kitų jogurtinių padažų variantų, kuriuos galite lengvai pasigaminti namuose:
- Amerikietiškas padažas: 200 g jogurto, 1 v. š. pomidorų pastos, 1 a. š. Vorčesterio padažo.
- Bearnaise padažas: 200 g jogurto, 1 a. š. smulkinto estragono, 1 a. š. petražolių.
- Česnakinis padažas su mėtomis: 200 g jogurto, 1,5 a. š. smulkintų kornišonų, 1-2 smulkintos skiltelės česnako, ¼ a. š. maltų čili pipirų, 1,5 a. š. smulkintų mėtų.
- Gaivusis padažas: 200 g jogurto, 1 smulkinta skiltelė česnako, 1 a. š. malto kumino, 1 a. š. citrinos sulčių.
- Indiškas padažas su kariu: 200 g jogurto, 0,5 a. š. kario miltelių, 0,5 a. š. ciberžolės, 0,5 a. š. malto imbiero, 0,5 a .š. kumino.
- Krapų padažas: 200 g jogurto, 1 v. š. smulkintų krapų, 0,5 v. š. citrinos sulčių.
- Krienų padažas: 200 g jogurto, 1 v. š. krienų.
- Pipirinis padažas: 200 g jogurto, 0,5 a. š. garstyčių, 0,5 a. š. maltų juodųjų pipirų.
- Rytietiškas padažas: 200 g jogurto, 0,5 a .š. sojos padažo, 0,5 a. š. sezamų aliejaus.
- Tartar padažas: 200 g jogurto, 2 a. š. smulkintų marinuotų kornišonų, 0,5 a. š. garstyčių.
Šie padažai suteiks jūsų mėsos patiekalams naujų skonių ir taps puikiu priedu prie bet kokio stalo.
