Sveika vakarienė per 10 minučių: valgiaraštis visai savaitei
Publikuotas 2017 24 kovo 66941
Daugeliui pažįstamas jausmas, kai po ilgos dienos grįžus į namus norisi arklį praryti, tačiau jėgų ir laiko gaminti vakarienę – ne per daugiausiai. Jei nesinori leisti pinigų restoranuose ar teršti organizmą pašildytais pusfabrikačiais, išbandykite šiuos receptus – reikės vos 10 minučių.
Garsieji makaronai su orkaitėje kepta feta ir pomidorais
Šie socialiniame tinkle “TIK TOK” išgarsėję makaronai tapo pastarųjų mėnesių interneto legenda. Ir ne be reikalo - paruošti labai paprasta, skoniai puikiai dera, o ingredientai visiškai nesudėtingi. Originaliame recepte makaronai gardinami šviežiais bazilikais, tačiau žiemos sezonu jų kokybiškų rasti tikrai sudėtinga, tad mes gardinome mėtomis ir jos čia be galo tiko. Tikrai taip, šie makaronai ir mums buvo skonio bei paruošimo lengvumo atradimas, tad su entuziazmu prisidedame prie jų populiarumo viruso!
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt
Savaitę planuokite iš anksto
Planuodami savaitės darbus iš anksto, galite gerokai supaprastinti vakarienės po darbo rutiną. Savaitgalį skirdami šiek tiek laiko patiekalų planavimui, sumažinsite stresą dėl paskutinės minutės sprendimų. Apsvarstykite galimybę sudaryti valgiaraštį, kuriame būtų įvairių maistinių medžiagų: liesų baltymų, neskaldytų grūdų ir daug daržovių. Toks subalansuotas požiūris užtikrina, kad patenkinsite savo mitybos poreikius be vargo.
Dar viena įrodymais pagrįsta strategija – iš anksto pasiruošti ingredientus. Supjaustykite daržoves, marinuokite baltymus arba virkite grūdus ir laikykite juos šaldytuve. Tai padės greičiau ir efektyviau paruošti maistą savaitės vakarą. Labiau tikėtina, kad laikysitės plano, kai viskas bus paruošta. Planuodami maistą, kontroliuojate savo maistingumą ir užtikrinate, kad nuolat valgysite visavertes, sotinančias vakarienes, nenusileisdami sveikatai ar skoniui.

Apsirūpinkite būtiniausių produktų atsargomis
Gerai aprūpinta virtuvė yra pagrindas greitai ir maistingai pavalgyti po darbo. Po ranka turėdami įvairių būtiniausių ingredientų, galėsite be didelio vargo pasigaminti lengvą vakarienę. Daugiausia dėmesio skirkite universaliems produktams, kuriuos galima naudoti įvairiems patiekalams gaminti. Apsvarstykite neskaldytų grūdų, pavyzdžiui, kvinojos, rudųjų ryžių ar pilno grūdo makaronų, kurie suteikia sudėtingų angliavandenių, būtinų energijai palaikyti.
Labai svarbūs liesi baltymai. Sandėliuke ir šaldiklyje laikykite konservuotų pupelių, lęšių, šaldytos vištienos ar žuvies. Šiuos baltymų šaltinius galima greitai paruošti ir juose yra gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, geležies ir omega-3 riebalų rūgščių. Nepamirškite sveikųjų riebalų – alyvuogių aliejaus, riešutų ir avokadų, kurie yra susiję su širdies sveikata.
Nepakeičiamos šviežios arba šaldytos daržovės. Jose gausu vitaminų ir mineralų, todėl visada turėkite lapinių žalumynų, paprikų ir brokolių. Konservuoti pomidorai ir sultinys su mažu natrio kiekiu puikiai tinka patiekalams suteikti skonio ir gilumo.

Greitas tarkuotų bulvių kugelis keptuvėje
Ar kada esate ruošę kugelį keptuvėje? Jei ne, siūlome būtinai išbandyti. Skonis puikus, o paruošimas užtruks gerokai trumpiau ir nereikės kaisti orkaitės. Taip keptas kugelis labai skanus ir taupus. Į bulves dar tinka įmaišyti pakepintos mėsos gabaliukų arba mėgstamos maltos mėsos.

Gnocchi saulėje džiovintų pomidorų padaže
Esame ragavusi daugybę skirtingai ruoštų Gnocchi variantų su įvairiais padažais ir drąsiai galime teigti, kad su saulėje džiovintų pomidorų padažu jie yra vieni skaniausių. Kreminis, aromatingas, kupinas sodraus ir švelnaus skonio patiekalas, kurį ne tik verta, bet ir reikia išmėginti savo virtuvėje. Tikras skonių džiaugsmas burnoje, o gaminimas super paprastas ir greitas.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai
