pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kalakutienos Patiekalai su Padažais: Receptai ir Patarimai

Kiekviena šeimininkė turi savo tradicinį „trofėjų”, iškilmingai pateikiamą šventės kulminacijoje. Kokią šventę bešvęstumėme mūsų namuose, ta kulminacija ant stalo geriausiai žiūrisi paukščio pavidalu. Višta - pats papraščiausias, laiko patikrintas, patikimiausias ir visuomet tinkamas pasirinkimas. Būdų kaip paruošti vištą gausu ir mano, ir kitų šeimininkių blog’uose.

Su antimis ir žąsimis, turiu prisipažinti, dar nesusidraugavau:) O štai kalakuto premjera ant mūsų šventinio stalo įvyko pastarųjų Kalėdų vakarą. Kadangi skaičiau visą literatūrą, kokią tik pasisekė rasti apie tai, kaip tinkamai iškepti kalakutą, norėčiau savo atrastomis žiniomis pasidalinti ir su jumis. Amerikiečiai - tikri kalakutų kepimo čempionai.

Kaip Kepti Kalakutą: Patarimai ir Temperatūra

Man šitas būdas pasirodė kiek sudėtingas, tad ėmiausi paprastesnio metodo. Mano 8.3kg paukštis likus kelioms dienoms iki jo kelionės šventinio stalo link buvo gausiai įtrintas aliejumi, pipirais ir česnakais (susmulkinau bene 2 galvutes) ir šiek tiek druskos. Druskos nedėjau per daug, kad mėsa neprarastų sultingumo. Šventės dieną kalakutą iškilmingai pašauname į įkaitintą orkaitę.

Du dalykai, kurie įtakos kalakuto kepimo laiką: tai paukščio svoris ir orkaitės temperatūra. Gourmet live žurnalas iki smulkmenų nagrinėja aukštos ir žemos temperatūros privalumus ir trūkumus skrudinant mėsą. Mano nuomone, geriausia naudoti kombinuotą temperatūrą tikintis paties geriausio rezultato - t.y. minkšto ir sultingo kepsnio.

Todėl mano pasiūlymas - pradėti kalakutą kepti 200C temperatūroje (priklausomai nuo jo dydžio - apie 20-40 min), o paskui sumažinti kaitrą iki 150-160C ir kepti kol įsmeigus į storiausią vietą aštrų peilį, mėsa bus minkšta ir sultys - skaidrios. Kepant kalakutą maždaug kas 20 minučių reikės jį laistyti išsiskyrusiomis sultimis. Pradžioje, kol sulčių nėra daug, paukštį laistykite sultiniu (tą sultinį greitai išsivirsite iš kelių šakninių daržovių - morkos, saliero, svogūno - ir kalakuto kaklo).

Kalakuto Įdaras: Kruopos ir Džiovinti Vaisiai

Kai jau mėsa tinkamai iškepusi ir minia prie stalo pasiruošusi iškilmingam vakaro momentui - kalakuto įnešimui, nepamirškite dar vieno labai svarbaus momento: iškepusi mėsa turi pastovėti kurį laiką (dideliam kalakutui prireiks net pusvalandžio ir daugiau), kad mėsos sultys viduje pasiskirstytų tolygiai, padarydamos mėsą itin minkštą ir sultingą. Dar vienas svarbus momentas - tai kalakuto įdaras. Kai kurie nesiima kimšti kalakuto vidaus, bet aš raginu nepraleisti šios unikalios progos ir pagaminti patį gardžiausią garnyrą.

Man patinka įdarai, pagaminti iš kruopų (ypač tinka perlinės! taip pat miežinės kruopos), ir jį pagardinti džiovintais vaisiais. Garnyrą aš gaminu taip: kruopas išverdu pasūdytame vandenyje. Džiovintus vaisius - slyvas, abrikosus, obuolius, razinas - nuplaunu ir trumpai pamirkinu šiltame vandenyje. Keptuvėje aliejuje pakepinu svogūną ir jį sumaišau su kruopomis bei džiovintais vaisiais. Viską pagardinu muškatu, kvapniais pipirais, cinamonu, druska ir pipirais. Mišinį kemšu į kalakuto vidų ir susiuvu konditeriniu siūlu kalakuto odą šalia uodegos. Kojas surišu tarpusavy, o sparnus pakišu po kalakutu, patį paukštį guldydama į skardą pilvu į apačią.

Jei dažnai kepate kalakutą, vištas ar šiaip mėgstate skrudintą mėsą, pravartu įsigyti skrudinimui tinkntį indą su grotelėmis. Aš kalakutą (ir vištą) mėgstu pateikti su šiltais garnyrais. Neįsivaizduoju mūsų šventinio stalo be morkų ir žirnelių garnyro , taip pat su skrudintomis bulvytėmis su rozmarinu ir žinoma, su saldžiu spanguolių padažu.

Saldus Spanguolių Padažas

Spanguoles sudedame į puodą, sudedame ananasus, imbierą, gvazdikėlius, cinamoną, čili, įberiam nemažai cukraus ir kaitinam ant vidutinės ugnies nuolat maišant. Kai masė ima tirštėti, paragaujame, ar netrūksta cukraus, rūgšties. Pabaigoje įberiam citrinos žievelę ir paliekam atvėsti.

Šventės baigiasi, ir lieka kalnas nesuvalgutos kalakutienos… Nenusiminkite, nes ją panaudoti galima skaniai ir tinkamai. Visų pirma iškeptus kaulus ir mėsą galima naudoti sultiniams ir sriuboms (visi žinom, koks geras daiktas po švenčių yra dubenėlis karštos sriubytės:)). Taip pat mėsą galima susmulkinti, apkepinti su svogūnu, primaišyti saldžiarūgščio čili padažo, sojos padažo, pripjaustyti šviežių kalendrų ir tokiu azijietišku įdaru įkimšti lietinius blynelius.

Kalakutienos Maltinukai su Padažu

Kalakutienos maltinukai gali būti puikus pasirinkimas vakarienei ar pietums. Pateikiame receptą su padažu ir patarimais:

  1. Pirmiausia pagaminkite padažą į dubenį sudėję ir gerai išmaišę visus jam skirtus ingredientus. Padėkite į šaldytuvą, kol prireiks.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.
  3. Dideliame dubenyje sumaišykite kalakutieną, kiaušinį, cukiniją, visus prieskonius, smulkiai kapotus žalumynus bei druską. Drėgnomis rankomis suformuokite nedidelius plokščius maltinukus (iš viso apie 18-20).
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite maltinukus iš abiejų pusių iki auksiškos spalvos - tam užteks apie 4-6 min, ne ilgiau. Nepersistenkite su aliejumi - jo į keptuvę pilkite nedaug, maltinukai neturi jame plaukioti.
  5. Atsargiai perkelkite maltinukus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pabaikite kepti orkaitėje - tai užtruks dar apie 15-18 min.
  6. Patiekite karštus ar kambario temperatūros su padažu ir lengvomis salotomis ir /ar ryžiais.

Kalakutienos Kukuliai su Grybų Padažu

Kalakutienos kukuliai su grybų padažu - tai puikus patiekalas, kuris patiks visai šeimai. Štai kaip juos paruošti:

  1. Sumaišome visus ingredientus kukuliams. Svogūnas turėtų būti smulkiai pjaustytas, sūris sutarkuotas, česnakas sutrintas arba smulkiai sukapotas.
  2. Formuojame kukuliukus. Juos apkepiname įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus. Nereikia, kad kukuliai pilnai iškeptų, nes juos dar troškinsime. Juos apskrudinkite, kol taps auksiniai ir patraukliai skanūs.
  3. Ruošiame padažą. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir sviestą. Dedame smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnaką. Po poros minučių sudedame pjaustytus grybus ir dar kepiname. Įmaišome miltus ir dar apie minutę pakepiname. Lėtai, nuolat maišydami pilame sultinį.
  4. Kai jau padažas sutirštėja, dedame cinamoną, rozmariną, beriame druskos, pipirų. Į padažą dedame kukulius ir troškiname apie 10 min. Jeigu padažas per tirštas, dar pilame sultinio ar tiesiog vandens.
  5. Kai jau procesas baigtas, dedame pelėsinio sūrio, apibarstome su smulkintais laiškiniais česnakais. Pateikiame su bulvių koše, makaronais ar ryžiais.

Kalakutienos Krūtinėlės Kepsnys

Jei šventėms norite iškepti kalakutienos, bet nenorite kepti viso kalakuto, kuo puikiausias pasirinkimas būtų kalakutienos krūtinėlės kepsnys. Kad iškepęs kepsnys būtų sultingas, nes kepdama kalakutienos krūtinėlė linkusi sausėti, nakčiai mėsą užmerkite į sūrymą.

Ingredientai Kalakutienos Krūtinėlei

  • Kalakutienos krūtinėlė
  • Mažos šviežios morkytės
  • Lietuvos ūkininko užaugintos bulvytės
  • Šviežių spanguolių padažas

Manau, taip ruošta kalėdinė kalakutienos krūtinėlė tikrai patiks neriebaus ir sveikesnio maisto mėgėjams.

Kalakutienos su Moliūgais Troškinys

Šis patiekalas puikiai tinka rudens sezonui:

  1. Mėsą ir moliūgą supjaustykite stambiais kubeliais - kraštinė turi būti apie 3-4 cm. Svogūną ir česnakus supjaustykite kuo smulkiau.
  2. Storadugniame puode įkaitinkite 2-3 šaukštus aliejaus ir trumpai apkepinkite mėsą. Išimkite ją ir atidėkite.
  3. Sumažinkite ugnį ir sudėkite svogūną, kepkite, kol suminkštės ir įgaus auksinę spalvą. Sudėkite česnakus, druską ir prieskonius. Greitai išmaišykite, kol pasijus paprikos kvapas. Ilgai nekaitinkite, nes paprika taps karti!
  4. Sudėkite mėsą, moliūgą, slyvas, medų ir užpilkite vandeniu. Atsargiai išmaišykite, padidinkite ugnį ir palaukite, kol užvirs. Paragaukite, ar užtenka prieskonių. Uždenkite dangčiu ir virkite ant labai mažos ugnies apie 1 val., kol mėsa taps visai minkšta (kartkartėmis patikrinkite, ar netrūksta vandens).
  5. Dar geriau šį patiekalą troškinti orkaitėje, tokiu atveju moliūgą galima sudėlioti ant viršaus - jo gabalėliai mažiau suteš ir bus skanesni.
  6. Valgykite su bulvių koše ar kuskusu.

Kiti Kalakutienos Receptai

  • Kalakutienos faršas su daržovėmis
  • Kalakutienos kukuliai su įvairiais padažais
  • Kalakutienos sriubos
  • Kalakutienossalotos