pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lengvi ir greiti augalinės mitybos receptai

Augalinė mityba, dar žinoma kaip veganizmas arba vegetarizmas (su įvairiomis atmainomis), pastaraisiais metais sulaukia vis didesnio populiarumo. Tai ne tik mados reikalas, bet ir sąmoningas pasirinkimas, paremtas rūpesčiu savo sveikata, aplinka ir gyvūnų gerove. Šiame straipsnyje gilinamės į augalinės mitybos esmę, jos privalumus, galimus trūkumus ir pateikiame skanius bei sveikus receptus, tinkančius kiekvienai dienai.

Kas yra Augalinė Mityba?

Iš esmės, augalinė mityba reiškia atsisakymą vartoti gyvūninės kilmės produktus. Tačiau čia prasideda niuansai. Yra keletas pagrindinių augalinės mitybos tipų:

  • Veganizmas: griežčiausia forma, apimanti atsisakymą visų gyvūninės kilmės produktų, įskaitant mėsą, žuvį, pieno produktus, kiaušinius, medų ir kartais net želatiną ar kitus gyvūninės kilmės priedus.
  • Vegetarizmas: apima atsisakymą mėsos ir žuvies, tačiau leidžia vartoti pieno produktus (lakto-vegetarizmas) ir/arba kiaušinius (ovo-vegetarizmas). Lakto-ovo vegetarai vartoja tiek pieno produktus, tiek kiaušinius.
  • Pescetarianizmas: leidžia vartoti žuvį ir jūros gėrybes, tačiau atsisakoma kitos mėsos. Dažnai laikomas pereinamuoju etapu link vegetarizmo.
  • Fleksitarianizmas: lankstus vegetarizmas, kai daugiausia valgomi augaliniai produktai, tačiau kartais leidžiama nedideliais kiekiais vartoti mėsą ar žuvį.

Pasirinkimas priklauso nuo individualių įsitikinimų, sveikatos būklės ir gyvenimo būdo. Svarbu pabrėžti, kad bet kuriuo atveju, augalinė mityba turi būti gerai suplanuota, kad būtų užtikrintas visų reikalingų maistinių medžiagų gavimas.

Augalinės Mitybos Privalumai

Gerai suplanuota augalinė mityba gali turėti daug teigiamų pasekmių sveikatai:

Širdies ir kraujagyslių sveikata

Augalinė mityba dažnai yra mažiau riebi, ypač sočiųjų riebalų, ir neturi cholesterolio. Tai padeda sumažinti blogojo cholesterolio (LDL) kiekį kraujyje ir tokiu būdu sumažina širdies ligų riziką, įskaitant aterosklerozę, infarktą ir insultą. Didelis skaidulų kiekis augaliniuose produktuose taip pat padeda reguliuoti cholesterolio kiekį.

Svorio kontrolė

Augaliniai produktai paprastai turi mažiau kalorijų ir daugiau skaidulų, todėl padeda ilgiau jaustis sotiems. Tai gali padėti sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį ir palaikyti sveiką svorį arba numesti svorio. Skaidulos taip pat padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Cukrinio diabeto prevencija ir valdymas

Augalinė mityba gali padidinti jautrumą insulinui ir padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tai ypač svarbu sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu arba turintiems riziką susirgti šia liga. Sudėtiniai angliavandeniai, esantys augaliniuose produktuose, yra lėčiau virškinami, todėl cukraus kiekis kraujyje kyla palaipsniui.

Vėžio prevencija

Kai kurie tyrimai rodo, kad augalinė mityba gali sumažinti tam tikrų vėžio formų riziką, ypač gaubtinės žarnos, krūties ir prostatos vėžio. Tai siejama su dideliu antioksidantų, fitochemikalų ir skaidulų kiekiu augaliniuose produktuose. Antioksidantai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti ląsteles ir sukelti vėžį.

Virškinimo sistemos sveikata

Didelis skaidulų kiekis augaliniuose produktuose skatina sveiką virškinimą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir kitų virškinimo problemų. Skaidulos taip pat maitina naudingąsias žarnyno bakterijas, kurios svarbios bendrai sveikatai.

Aplinkosauga

Augalinės mitybos pasirinkimas daro teigiamą poveikį aplinkai. Gyvulininkystė yra viena didžiausių šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų, vandens taršos ir miškų kirtimo priežasčių. Mažinant gyvūninės kilmės produktų vartojimą, galima sumažinti savo ekologinį pėdsaką.

Galimi Augalinės Mitybos Trūkumai ir Kaip Juos Įveikti

Nors augalinė mityba turi daug privalumų, svarbu žinoti galimus trūkumus ir užtikrinti, kad gautumėte visas reikalingas maistines medžiagas:

Baltymų trūkumas

Baltymai yra būtini ląstelių atstatymui ir augimui. Augalinės kilmės baltymų šaltiniai, tokie kaip ankštiniai augalai (pupelės, lęšiai, žirniai), tofu, tempeh, seitan, riešutai ir sėklos, turi būti įtraukti į mitybą kasdien. Svarbu vartoti įvairius baltymų šaltinius, kad gautumėte visas reikalingas amino rūgštis. Taip pat galima vartoti baltymų miltelius iš augalinių šaltinių.

Vitamino B12 trūkumas

Vitaminas B12 daugiausia randamas gyvūninės kilmės produktuose. Veganai turėtų vartoti B12 papildus arba valgyti maistą, praturtintą šiuo vitaminu (pvz., augalinį pieną, dribsnius). B12 trūkumas gali sukelti anemiją ir neurologinius sutrikimus.

Geležies trūkumas

Augalinė geležis (ne-hemo geležis) yra sunkiau pasisavinama nei gyvūninė geležis (hemo geležis). Norint pagerinti geležies pasisavinimą, rekomenduojama vartoti produktus, turinčius vitamino C, kartu su geležies turinčiais produktais. Geri augaliniai geležies šaltiniai yra ankštiniai augalai, lapiniai žalumynai, džiovinti vaisiai ir riešutai. Taip pat galima vartoti geležies papildus, tačiau prieš tai pasitarkite su gydytoju.

Kalcio trūkumas

Kalcis svarbus kaulų sveikatai. Augaliniai kalcio šaltiniai yra lapiniai žalumynai (ypač kopūstai, brokoliai), tofu, praturtintas augalinis pienas ir sėklos. Jei nepakanka kalcio su maistu, reikėtų apsvarstyti kalcio papildus, ypač moterims po menopauzės.

Omega-3 riebalų rūgščių trūkumas

Omega-3 riebalų rūgštys svarbios smegenų ir širdies sveikatai. Pagrindinis augalinis omega-3 šaltinis yra alfa-linoleno rūgštis (ALA), kurią galima rasti linų sėmenyse, chia sėklose, graikiniuose riešutuose ir kanapių sėklose. ALA turi būti paverčiama į EPA ir DHA, bet šis procesas nėra labai efektyvus. Todėl veganams rekomenduojama vartoti dumblių aliejų, kuris yra tiesioginis EPA ir DHA šaltinis.

Jodo trūkumas

Jodas svarbus skydliaukės funkcijai. Veganai gali būti jodo stokojantys, jei nevartoja joduotos druskos arba jūros dumblių. Svarbu vartoti joduotą druską saikingai ir pasirinkti jūros dumblius kaip jodo šaltinį. Per didelis jodo kiekis taip pat gali būti žalingas, todėl svarbu laikytis rekomenduojamų normų.

Augalinės Mitybos Receptai Kiekvienai Dienai

Štai keletas paprastų ir skanių augalinės mitybos receptų, kuriuos galite įtraukti į savo kasdienį racioną:

Pusryčiai: Avižų košė su vaisiais ir riešutais

Ingredientai:

  • 1/2 puodelio avižinių dribsnių
  • 1 puodelis augalinio pieno (migdolų, sojų, avižų)
  • 1 šaukštas chia sėklų
  • 1/2 puodelio mėgstamų vaisių (uogos, bananai, obuoliai)
  • 1 šaukštas riešutų (migdolų, graikinių riešutų)
  • Klevų sirupas arba agavos nektaras (pagal skonį)

Paruošimas:

  1. Sumaišykite avižinius dribsnius, augalinį pieną ir chia sėklas puode.
  2. Užvirkite ir virkite ant mažos ugnies apie 5 minutes, vis pamaišydami, kol košė sutirštės.
  3. Perkelkite į dubenėlį, papuoškite vaisiais, riešutais ir apšlakstykite klevų sirupu.

Pietūs: Lęšių sriuba

Ingredientai:

  • 1 puodelis raudonųjų lęšių
  • 1 svogūnas
  • 2 morkos
  • 2 stiebai saliero
  • 4 puodeliai daržovių sultinio
  • 1 skardinė smulkintų pomidorų
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 šaukštelis kumino
  • 1/2 šaukštelio ciberžolės
  • Druska ir pipirai (pagal skonį)
  • Šviežios kalendros (papuošimui)

Paruošimas:

  1. Nuplaukite lęšius.
  2. Susmulkinkite svogūną, morkas ir salierus.
  3. Puode įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir pakepinkite svogūną, morkas ir salierus, kol suminkštės.
  4. Įdėkite česnaką, kuminą ir ciberžolę, pakepinkite dar 1 minutę.
  5. Supilkite daržovių sultinį, smulkintus pomidorus ir lęšius. Užvirkite ir virkite ant mažos ugnies apie 20-25 minutes, kol lęšiai suminkštės.
  6. Pagardinkite druska ir pipirais.
  7. Patiekite papuoštą šviežiomis kalendromis.

Vakarienė: Tofu su daržovėmis ir ryžiais

Ingredientai:

  • 1 blokas kieto tofu
  • 1 paprika
  • 1 svogūnas
  • 1 brokolio galva
  • 1 morka
  • 2 šaukštai sojų padažo
  • 1 šaukštas kukurūzų krakmolo
  • 1 šaukštelis imbiero
  • 1 skiltelė česnako
  • Sezamo aliejus (kepimui)
  • Virti ryžiai (patiekimui)
  • Sezamo sėklos (papuošimui)

Paruošimas:

  1. Išspauskite iš tofu vandenį ir supjaustykite kubeliais.
  2. Sumaišykite sojų padažą ir kukurūzų krakmolą dubenėlyje. Įdėkite tofu kubelius ir gerai išmaišykite.
  3. Susmulkinkite daržoves.
  4. Įkaitinkite sezamo aliejų keptuvėje ir pakepinkite tofu, kol apskrus. Išimkite iš keptuvės.
  5. Į tą pačią keptuvę įdėkite daržoves, imbierą ir česnaką. Kepinkite, kol daržovės suminkštės.
  6. Įdėkite atgal tofu į keptuvę ir išmaišykite.
  7. Patiekite su virtais ryžiais ir papuoškite sezamo sėklomis.

Užkandis: Avokado skrebučiai

Ingredientai:

  • 2 riekelės pilno grūdo duonos
  • 1/2 avokado
  • Citrinų sultys (pagal skonį)
  • Druska ir pipirai (pagal skonį)
  • Raudonėlis (pagal skonį)

Paruošimas:

  1. Apkepkite duonos riekeles.
  2. Sutrinkite avokadą šakute.
  3. Užtepkite avokado masę ant skrebučių.
  4. Apšlakstykite citrinų sultimis, pagardinkite druska, pipirais ir raudonėliu.

Patarimai Pradedantiesiems

Jei svarstote pereiti prie augalinės mitybos, štai keletas patarimų:

  • Pradėkite palaipsniui: Nebūtina visko atsisakyti iš karto. Pradėkite nuo vienos dienos per savaitę be mėsos, o tada palaipsniui didinkite augalinių patiekalų skaičių.
  • Planuokite savo mitybą: Įsitikinkite, kad gaunate pakankamai baltymų, vitamino B12, geležies, kalcio, omega-3 riebalų rūgščių ir jodo. Jei reikia, vartokite papildus.
  • Eksperimentuokite su receptais: Išbandykite įvairius augalinės mitybos receptus, kad atrastumėte jums patinkančius patiekalus.
  • Skaitykite etiketes: Atidžiai skaitykite produktų etiketes, kad išvengtumėte paslėptų gyvūninės kilmės ingredientų.
  • Pasitarkite su specialistu: Jei turite kokių nors sveikatos problemų arba nesate tikri, kaip tinkamai suplanuoti savo mitybą, pasitarkite su gydytoju arba dietologu.

Augalinė mityba gali būti skani, sveika ir naudinga aplinkai. Svarbiausia – gerai suplanuoti savo mitybą ir įsitikinti, kad gaunate visas reikalingas maistines medžiagas.