Grietinės marinatas kalakutienai
Ingredientai:
Gaminimo būdas:
- Sumaišykite visus ingredientus ir suplakite šakute iki vientisos masės.
- Vištieną nuplaukite ir nusausinkite.
- Į paruoštą marinatą sudėkite kalakutieną ir marinuokite mažiausiai 2 valandas.
- Įdėkite mėsos gabalėlius į kepimo indą ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ° C, kol kalakutiena iškeps.
- Kepimo metu periodiškai sutepkite mėsą marinato likučiais.
- Likus 10 minučių iki kepimo pabaigos pasūdykite, jei reikia, ir ant kiekvieno kalakutienos gabalėlio uždėkite ploną bet kokio kieto sūrio gabalėlį.
- Kepkite, kol sūris gražiai apskrus.
SEGEBUTĖS UŽRAŠAI
Paprasti, skanūs ir akiai patrauklūs patiekalai, prie kurių norisi grįžti vėl ir vėl. Čia pateikiami šeimos receptai, draugų virtuvės paslaptys, nauji kulinariniai bandymai. Anksčiau aprašyti receptai nuolat tobulinami ir tikslinami, todėl "pasenusių" receptų čia nėra.
Keptas kalakutas
Pernai Padėkos Dienai pirkau maždaug 6 kg sveriantį ekologišką paukštį-milžiną ir jį iškepusi susilaukiau teigiamo valgytojų įvertinimo. Receptas labai paprastas, tačiau jame slypi dvi paslaptys: 12 val. kalakuto mirkymas sūryme - užtikrinantis mėsos sultingumą, bei pradinis kepimas aukštielninkai - suteikiantis galimybę kalakuto nugarai pasidengti rusva žievele.
Pirmiausia kalakutas ištrinamas druska, nepažeidžiant paukščio odos. Trinimas druska pašalina ant odelės esančią lipnią plėvelę, padaro odelę pralaidesnę prieskoniams. Kalakutas nardinamas į vandenį, kuriame natūraliai ištirpsta visa druska.
Mirkant kalakutą sūryme, būtina turėti pakankamai vietos 15 litrų puodui šaldytuve, arba nešildomame balkone - jei pasisekė, ir lauke temperatūra tarp 0 ir +10°C laipsnių. Aš kalakutą puode įstatau į "kūlerį" - tai yra izoliuota plastmasinė skrynia su sandariu dangčiu, dažniausiai naudojama vasaros metu lauke, šaltiems gėrimams ledukuose atšaldyti. Pakanka nusipirkti vieną 3 kg (7 lb) maišą ledukų ir jais apiberti puodą iš išorės.
Prieš kepant, kalakutas ištepamas riebalais su juose įmaišytais prieskoniais. Aš naudoju tik šviežius prieskonius - juose daugiau skonio ir aromato. Druskos nereikia. Kalakuto mėsa jau yra prisisotinusi druskos nuo mirkymo sūryme. Skaniausia naudoti sviestą. Tačiau, jeigu kažkas yra alergiškas pieno laktozei arba jautienos baltymams, sviestą galima pakeisti antienos ar žąsienos taukais, tyru alyvuogių aliejumi.
Paruošimui reikia turėti milžinišką puodą, maždaug 15 litrų talpos, ir didelį metalinį, kepimui orkaitėje skirtą, indą, kuriame tilptų kalakutas.
Produktai "patalui":- 2 vnt. morkos arba pastarnokai
- 3 vnt. saliero stiebai
- 1 nedidelis svogūnas
- sauja razinų - nebūtinai
- Išimame kalakuto vidurius. Paukštį nuplauname, ištriname druska iš išorės ir iš vidaus. Kalakutą talpiname į puodą, pilame šalto vandens, kad padengtų visą paukštį, paliekame šaltai mirkti sūryme 12 valandų.
- Paruošiame 220°C (425°F) karštumo orkaitę. Išpilame sūrymą lauk, kalakutą gerai nuskalaujame, kad neliktų kur užantyse druskos sankaupų; paukštį lengvai nusausiname. Aš nupjaunu kalakuto sparnelių galus, nes jie kepant orkaitėje tik džiūsta ir dega. Nupjautus sparnelius, kaklą ir kogalvius (širdį, skilvį, kepenėles) atskirai panaudosime buljonui ruošti (žiūr. žemiau grybų padažo receptą).
- Nubraukiame nuo stiebų prieskonių lapelius, juos susmulkiname žirkėmis arba grūstuvėje. Sutraiškome ir sutriname česnaką. Sviestą sumaišome su česnaku ir kitais susmulkintais prieskoniais. Ištriname kalakutą prieskoniuotu sviestu, sviesto pertekliumi ištriname kalakuto vidų.
- Paukštį dedame į kepimo indą krūtine žemyn. Kalakuto ertmėn įdedame lauro lapą ir palikusios prieskonių stiebelius.
- Pašauname kalakutą į prikaitusią orkaitę ir kepame neuždengus apie 30 min.
- Tuo tarpu 1 cm kubeliais supjaustome pasirinktas "patalo" daržoves. Iš viso turi būti apie 1 stiklinė daržovių kubelių.
- Dabar ištraukiame kalakutą su visu kepimo indu. Paukštį apverčiame, kad gulėtų ant nugaros, t.y. krūtine aukštyn. Po kalakuto nugara beriame paruoštas susmulkintas "patalo" daržoves.
- Kalakutas grįžta į orkaitę. Palaukiame kol orkaitės parodymai grįžtą į pradinę kairtą. t.y. 220°C (425°F). Kepame karštai dar 30 min.
- Dabar sumažiname kaitrą iki 180°C (350°F) laipsnių. Vėl kepame neuždengus dar apie 3 valandas ar ilgiau, t.y. kiek yra likę paskaičiuoto kepimo laiko.
- Kas 40-60 min. kalakutą laistome kepimo dugne esančiu išsiskyrusiu sultiniu. Jeigu kepimo inde neužtenka skysčio - galima kalakutą aplieti baltu vynu.
- Gerai iškepusio kalakuto šlaunies, pasmeigtos kulinariniu termometru iki kaulo, temperatūra turi siekti 80°C (175°F) laipsnių; o pasmeigus krūtinėlę iškiliausioje vietoje iki mėsos vidurio - apie 73°C (165°F) laipsnius. Jeigu temperatūra aukštesnė - kalakutas yra perkepęs, gali būti sausa mėsa. Kitas būdas patikrinti, ar paukštis iškepęs: šakute pasmeigus paukščio šlaunį storiausioje vietoje iki pat kaulo ir po to paspaudus pradurtų skylučių vietą, tekantis mėsos sultinys turi būti skaidrus, be kraujo.
- Prieš pjaustant, paukštiena turi pagulėti kambario temperatūroje apie 20 min., kitaip pjaustant labai bėgs sultys ir mėsa liks sausa.
- Kalakutą tiekiame į stalą su bruknių, spanguolių arba citrusų uogiene, grybų padažu arba bet kokiu kitu jūsų megstamu mėsos padažu.

Kavoje marinuota kalakutiena
Pažįstantys mane žino kaip mėgstu įkišti trigrašį, tik jokiu būdu ne į kieno gyvenimą ar pokalbį, į maisto receptūras 🙂 Paukštienos mūsų namuose valgoma daug, itin pagarbią vietą užima putpelės ir fazanai, bet tai reti svečiai, dažniausiai perku kalakutieną, bet ir jos, kol nebuvau atradusi lėto kepimo būdo, irgi namuose būdavo retokai. O vieną lietingą rytą, besimėgaudama naujais, ypatingais kavos skoniais iš Kavosdraugas.lt iš atminties klodų iškilo kažkur skaitytas receptas, jame buvo siūloma vištieną marinuoti … kavoje. Ir kadangi mėgstu kišti trigrašį, į kavos marinatą sudėjau kalakutienos kumpio pjausnius, kuriuos iki vakaro palaikiau šaldytuve, o vakarienei iškepiau keptuvėje gerai įkaitintame kokosų aliejuje.
Na, tokios tylos valgant seniai negirdėjau. Kaip reta suderėjo kava ir kokosų nata ne saldžiame patiekale, skonį puikiai papildė aštrus poskonis, ateinantį savaitgalį planuojamam vakarėliui sutarėm kepti tokį patį gėrį ant žarijų, bus dar ir dūmo skonis. Pavydžiu sau, kaip sakė Linas.
Paruošti kepsnius nesudėtinga, ilgas tik pats marinavimo laikas, kuo ilgiau paukštiena pabus marinate, tuo gardesnė ji taps, tad nepagailėkite bent 8 valandų.
4 porcijoms pasiruošiu:
500 g kalakutienos kumpio (galima naudoti vištienos file)
0,5 aš rupios druskos
200 ml juodos stiprios kavos (mano nauja meilė ši kava)
2 vš tyro bekvapio aliejaus
po žiupsnį aitrios maltos paprikos, čiobrelių ir raudonėlių lapelių
kokosų aliejaus kepimui
Pirmiausiai paruošiu kavą ir palieku ją atvėsti. Kumpį supjaustau į apylyges 4 dalis, dedu į uždengiamą indą, sudedu kapotus česnakus, druską, prieskonius, pilu aliejų ir galiausiai pilnai atvėsusią kavą. Truputį paminkau mėsą marinate, dengiu dangtį ir indą dedu į šaldytuvą.
Jei garnyrui ruošiu bulves, jas verdu 20 min. prieš kepant kepsnius, bet jei būna jau išvirtų, jas sutrinu šakute, lipdau rutuliukus ir juos kartu su kepsniais pagruzdinu kokosų aliejuje.
Ištrauktus iš marinato kepsnius nusausinu, keptuvėje gerai įkaitinu 2 valgomus šaukštus kokosų aliejaus ir sudedu kepsnius. Kepu nemažinant kaitros po 3-4 minutes kiekvieną pusę, tuomet dengiu sandarų dangtį, išjungiu kaitrą ir palieku kepsnius subręsti 15 minučių.

Savaitgaliui artėjant - 29 skanutėliai šašlykų marinavimo receptai
Tikriausiai vienas populiariausių šiltų savaitgalių atributų - spragsinčios malkos ir kepamų šašlykų kvapas. Atrinkome, išbandėme ir rekomenduojame net 29 puikius šašlykų receptus skaniam savaitgaliui. Rasite ir klasikinių, ir įmantrių, ir vos per pusvalandį marinuojamų!
O jeigu ieškote, ne tik receptų, bet ir daugiau patarimų, kaip pasirinkti mėsą, kaip marinuoti ir kepti, rekomendame perskaityti šį puikį straipsnį.
Siūlome rinktis net iš 29 puikiausių LaMaistas.lt ir projekto SkoniuBlogas.LaMaistas.lt dalyvių receptų!

Vyno marinatas kalakutienai
Ingredientai:
Gaminimo būdas:
- Supjaustykite slyvas ir svogūnus žiedais.
- Sumaišykite vyną, svogūną, džiovintas slyvas, gvazdikus ir pipirus, išmaišykite.
- Marinuokite paukštį, laikydami jį šaldytuve mažiausiai 3 valandas.
- Marinavimo metu retkarčiais pamaišykite.
- Sūdikite kepimo pabaigoje arba prieš pat patiekiant.
Gaminimo laikas – 4 val.
Ingredientai:
- – 5 kg kalakuto
- – 100 g sviesto
- – 1 a. š. kmynų
- – Ryšelis citrininių (arba paprastųjų) čiobrelių
- – Citrinos žievelė
- – Apie 1,5 v. š. druskos
Keptoms daržovėms:
- – 300 g bulvių
- – 300 g morkų
- – 300 g vyšninių pomidorų
- – 300 g pievagrybių
- – Rapsų ar saulėgrąžų aliejus
- – Druska
- – Čiobrelių ar rozmarinų šakelės, kmynai, česnakai (pasirinktinai)
- Bulves ir morkas nuskutame, nuplauname ir supjaustome, bulves sudedame į šaltą vandenį. Vandenį pasūdome ir užkaičiame. Užvirus dar paverdame iki 10 minučių.
- Orkaitę įkaitiname iki 200 °C. Į skardą dedame daržoves, sumaišytas su aliejumi.
- Pagardiname prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Kepame orkaitėje apie 20 min., apverčiame ir kepame dar 20 min., kol apskrus. Gaminimo laikas – 50 min.
- Kmynus sutriname grūstuve.
- Minkštą sviestą sumaišome su druska ir pipirais, kmynais, smulkintais čiobreliais ir tarkuota citrinos žievele.
- Įtriname sviestu kalakutą. Kišame į kepimo rankovę ir dedame ant aliejumi pateptos skardos.
- Kepame 200 °C orkaitėje rankovėje val.
- Ištraukę iš rankovės kepame dar 30 min, kad apskrustų. Gaminimo laikas – 3 val.
