Vasarą dažnai dairomasi lengvesnio maisto ir pirmenybė teikiama daržovėms ar žuviai. Juolab kad įvairiai paruošta žuvis, o ypač lašiša, gali būti tikras delikatesas. Žuvis ne tik turi organizmui naudingų medžiagų, bet yra ir gana lengvai paruošiama. Be to, galima improvizuoti ir atrasti netikėtus derinius, pavyzdžiui, iškepti pyragą su lašiša, kuris tiks ir kasdieniam stalui, ir ypatingai progai.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai šiltąjį sezoną renkasi daugiau šviežių daržovių ir žuvies, kuri padeda subalansuoti racioną. „Vasarą žuvis dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose kaip mėsos alternatyva. Pagal pardavimų duomenis matome, kad žuvies kategorijos pardavimai didėja“, - teigia V.Budrienė.
Kišas - universalus patiekalas
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad norint daugiau žuvies įtraukti į kasdienį valgiaraštį, galima ne tik ją kepti, bet ir rinktis lengvai pagaminamus patiekalus, kuriuose žuvis derinama su kitais ingredientais. Pavyzdžiui, pagaminti kišą su lašiša. Šis patiekalas gali būti lengvas užkandis. Taip pat kišą galima valgyti ir pusryčiams, pietums ar vakarienei. Kadangi žuvies skonis dera su kitais produktais, kišas su lašiša patiks vaikams. Ir dar vienas itin didelis kišo pranašumas - jį galima valgyti tiek šaltą, tiek karštą.
„Kišas - tai nesaldus prancūziškas kepinys su traškiu tešlos pagrindu, kurio vidus užpildomas įvairiais priedais. Tai gali būti žuvis, mėsa, grybai, sūris bei prieskoniai. Šio pyrago paruošimas yra labai paprastas. Pirmiausia pagaminamas plonas tešlos pagrindas, o tada sudedamas pasirinktas įdaras. Šis patiekalas toks paprastas ir kartu ypatingo skonio, kad tinka valgyti bet kur ir bet kada“, - pasakoja V.Juodkazienė.
Kišo kilmė
Nors kišas žinomas kaip klasikinės prancūzų virtuvės patiekalas, iš tikrųjų jis atsirado Vokietijoje, viduramžių Lotaringijos karalystėje, kurią valdė germanai. Manoma, kad žodis kišas kilęs iš vokiško žodžio „kuchen“, reiškiančio žodį pyragas arba pyragėlis. Vis dėlto bėgant laikui taip susiklostė, kad šiandien kišas yra vienas žinomiausių Prancūzijos patiekalų. Jis patiekiamas beveik kiekvienoje prancūzų kavinėje ar restorane.
Ingredientų įvairovė
Daržovės - dar vienas puikus ingredientas, tinkantis pagardinti kišą. Jos tampa ne tik gardžiu priedu, bet ir suteikia galimybę panaudoti visas šviežio derliaus gėrybes, kurios suteiks organizmui vitaminų.
„Į pyragą galimą įdėti bet kokių mėgstamų daržovių. Čia tinka viskas. Išmėginkite špinatus, paprikas, smidrus, cukinijas, porus, svogūnus. Tereikia viską smulkiai supjaustyti ir įmaišyti į įdarą. Taip pat galite pagardinti šviežiomis prieskoninėmis daržovėmis - bazilikais, krapais, petražolėmis, kalendromis. Jos sustiprins ką tik iškepto pyrago skonį“, - pataria maisto žinovė ir dalijasi keliais įdomiais faktais apie kišą, kurių galbūt nežinojote.
Įdomūs faktai apie kišą
- Didžiausias kišas. Didžiausias kišas buvo iškeptas 1997 metų lapkričio 22 dieną. Jam virtuvės šefas panaudojo maždaug 120 litrų pieno, 1928 kiaušinius, 70 kg rūkytos kiaulienos, 60 kg sviesto ir 65 kg miltų.
- Vengdavo valgyti kišą. XX a. pr. kišo valgyti dažnai vengdavo „tikri“ vyrai, nes jo sudėtyje buvo daugiausia vegetariškų ingredientų, o mėsos mažai. Tuo metu atrodė, kad tikras rimtas valgis būtinai turi būti mėsiškas.
- Galima dėti beveik viską. Į kišą galima dėti beveik viską, kas skanu ir netgi saldu. Jei šaldytuve turite užsilikusių maisto produktų, tokių kaip poras, cukinija, šoninė - nieko neišmeskite. Apkepkite ingredientus keptuvėje ir paruoškite nuostabaus skonio kišo įdarą.
Trys gardūs kišo receptai
Lašišos kišas su porais
Reikės:
- 200 g lašišos
- 1 puodelio miltų
- 6 šaukštų sviesto
- 1 šaukštelio druskos
- 0,25 puodelio vandens
- 2 porų
- 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 4 kiaušinių
- 2 puodelių varškės
- 2 šaukštų šviežių krapų
- 0,5 puodelio tarkuoto sūrio
- 0,25 šaukštelio druskos
- 0,25 šaukštelio pipirų
- 2 šaukštų šviežių krapų
Kaip gaminti:
- Į virtuvinio kombaino dubenį sudėkite miltus, druską ir nedideliais gabalėliais supjaustytą sviestą. Maišykite, kol masė taps vientisa.
- Į tą patį dubenį supilkite šaltą vandenį ir maišykite, kol tešla pradės jungtis.
- Tešlą perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite didelį ploną apskritimą. Paruoštą tešlą įdėkite į šaldytuvą bent 1 valandai.
- Atvėsintą tešlą perkelkite į kepimo indą, šakute subadykite tešlą ir vėl įdėkite į šaldytuvą 1 valandai.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Visiškai atvėsintą tešlą kepkite apie 10-15 minučių.
- Porus nuplaukite ir plonais griežinėliais supjaustykite baltąją dalį. Sudėkite juos į keptuvę, apliekite alyvuogių aliejumi ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes, kol porai pradės minkštėti. Iškepus atidėkite juos į šalį.
- Atskirame dubenyje suplakite kiaušinius ir varškę. Įberkite druskos, pipirų, smulkintų krapų ir tarkuoto sūrio.
- Sudėkite maždaug 2/3 lengvai apkeptos lašišos, supjaustytos nedideliais gabalėliais (šiek tiek palikite papuošimui) ir suberkite keptus porus.
- Viską sumaišę, supilkite ant pyrago pagrindo. Lašišos gabalėliais papuoškite kišo viršų.
- Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 35-45 minutes, kol kišo įdaras sukietės ir apskrus iki auksinės spalvos. Mėgaukitės!
Lašišos kišas su ožkų pieno sūriu
Reikės:
- 180 g lašišos
- 400 g sluoksniuotos tešlos
- 0,5 valg. š. nesūdyto sviesto
- 2 skiltelių česnakų
- 1 vnt. svogūno
- pusės poro
- 100 g ožkų pieno sūrio
- 1 puodelio plaktos grietinėlės
- 4 vnt. kiaušinių
- žiupsnelio Kajeno paprikų
Gaminame:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Vidutinėje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite smulkiai supjaustytus česnakus ir porus, kol jie suminkštės. Atidėkite į šalį, kad atvėstų.
- Vidutinio dydžio dubenyje plaktuvu sumaišykite grietinėlę, kiaušinius, druską, pipirus ir Kajeno paprikas. Vėliau į tą patį dubenį sudėkite smulkintą lengvai apkeptą lašišą, sūrį, česnakus ir porus, viską gerai išmaišykite ir atidėkite į šalį.
- Ant lengvai miltais apibarstyto paviršiaus iškočiokite sluoksniuotą tešlą iki apskritimo formos ir perkelkite tešlą į kepimo indą. Švelniai užspauskite tešlos kraštus pirštais. Visą pyrago formą subadykite šakute.
- Ant tešlos pagrindo tolygiai supilkite lašišos ir daržovių mišinį. Dėkite kepimo indą į orkaitę ir kepkite apie 35-40 minučių, kol pyragas lengvai paruduos. Prieš pjaustydami iškepusį kišą leiskite jam 5-10 minučių atvėsti ir mėgaukitės!
Lašišos kišas su špinatais be tešlos
Reikės:
- 100 g lašišos
- 1 arbat. š. sviesto
- 1 vnt. raudonojo svogūno
- 1 vnt. česnako skiltelės
- 6 vnt. kiaušinių
- 150 g pieno
- 2 šaukštų parmezano sūrio
- 120 g špinatų lapų
- 0,5 arbat. š. druskos
- 0,5 arbat. š. pipirų
Gaminame:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ant vidutinės ugnies. Suberkite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir česnakus bei kepkite, kol jie įgaus auksinę spalvą ir pradės karamelizuotis. Viską sudėkite į kepimo indą.
- Atskirame nedideliame dubenyje šakute lengvai suplakite kiaušinius su pienu, tarkuotą parmezano sūrį, įberkite druskos, pipirų, sudėkite špinatų lapus bei supjaustytą lengvai apkeptą lašišą, viską gerai išmaišykite.
- Supilkite mišinį ant jau iškeptų svogūnų ir česnakų, tolygiai paskirstykite špinatus ir lašišą. Kepimo indą perkelkite į orkaitę ir kepkite apie 20-30 minučių, kol paviršius lengvai paruduos. Leiskite kišui atvėsti apie 10 minučių, tada supjaustykite skiltelėmis ir patiekite.
Sluoksniuotos tešlos pyragai: receptai
Sluoksniuotos tešlos pyragas su kumpiu ir sūriu
Ingredientai:
- 4 lakštai sluoksniuotos tešlos
- 2 valg. šaukšt. Dijono garstyčių
- 8 griežinėliai mėgstamo virto kumpio - tinka kalakutienos, kiaulienos, jautienos
- 150 g minkšto ar pusminkščio fermentinio sūrio, pvz., Griujerio ar panašaus, sutarkuoto „burokine“ tarka
- 1 kiaušinis, paplaktas su šaukštu vandens
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 190°C laipsnių temperatūros.
- Sulipdykite po 2 tešlos lakštus taip, kad gautume 2 vienodo dydžio kvadratus. Vieną jų klokite į kepimo popieriumi išklotą didelę skardą. Visą šį tešlos lakštą, išskyrus kraštelius, patepkite garstyčiomis. Ant garstyčių klokite kumpio griežinėlius, o šiuos tolygiai pabarstykite sūriu.
- Ant tešlos pagrindo su įdaru klokite antrąjį tešlos lakštą, labai gerai apspaudykite kraštelius, kad įdaras būtų „uždarytas“ (galite naudotis ir šakute, kaip gamindami čeburekus).
- Patepkite pyrago viršų kiaušinio plakiniu.
- Dėkite į orkaitę ir kepkite apie pusvalandį arba kol tešla bus gražiai parudusi. Leiskite 10 min. pabūti kambario temperatūroje, o tada pjaustykite. Šis pyragas skanus tik tądien, kai buvo iškeptas.
Sluoksniuotos tešlos pyragas su džemu ir obuoliais
Ingredientai:
- 3 lakštai sluoksniuotos tešlos
- 3 šaukštai ryškaus skonio, geriau geltono džemo - abrikosų, apelsinų, svarainių (jei džemas labai tirštas, galite kiek pakaitinti su šaukštu vandens, kad taptų tepamos konsistencijos)
- 1 kiaušinis, paplaktas su šaukštu vandens
- 3 didesni obuoliai (rinkitės tokius, kurie kepant išlieka tvirtesni), nulupti, išsėklinti ir supjaustyti plonais pusapskritimiais
- 30 g šalto sviesto, supjaustyto mažyčiais kubeliais
- 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 190°C laipsnių temperatūros.
- Ant kepimo popieriumi išklotos skardos sudėkite kiek atšilusius tešlos lakštus ir, uždėję vienas ant kito horizontaliųjų kraštinių kraštelius bei paspaudę pirštais, sujunkite 3 lakštus į vieną. Gautojo lakšto kraštus (apie 1,5 cm) patepkite kiaušinio plakiniu.
- Kiaušiniu neapteptą tešlos pagrindo plotą tolygiai ištepkite džemu. Ant džemo klokite obuolius, tegul jų pusapskritimiai kiek persidengia vienas su kitu, tačiau labai storo sluoksnio nesukraukite.
- Obuolių sluoksnį pabarstykite cukraus bei cinamono mišinius, o tada tolygiai pamėtykite sviesto kubelių.
- Dėkite į orkaitę ir kepkite apie pusvalandį arba kol tešla bei obuoliai bus gražiai paskrudę. Leiskite 10 min. pabūti kambario temperatūroje, o tada pjaustykite. Šis pyragas skanus tik tądien, kai buvo iškeptas.