pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminio acto receptai

Jau seniai kirbėjo mintis, kad reikia pasigaminti naminio acto. Ir štai pagaliau atsirado proga - kaimynė rudenį padovanojo žieminių obuolių. Prisiskynėme tiek, kad suvalgyti niekaip nepajėgėm, o kai vasario mėnesį obuoliai pradėjo raukšlėtis, nusprendžiau pabandyti pagaminti obuolių vyno ir jį sugadinti - paversti actu 🙂

Po kelių savaičių gaminta antra partija labai pradžiugino. Natūralus actas skoniu nė kiek nepanašus į pirktinį. Tai labai kvapnus, truputį gazuotas, natūralus produktas. Naudoju jį bet kur, kur reikia acto (valymui tokio produkto naudoti ranka nekyla) - sodai pyragams gesinti, barščiams ir burokėlių salotoms, užpilams, padažams ir net naminiam limonadui gaminti.

Actas - vienas svarbiausių ingredientų maistą mylinčio žmogaus virtuvėje. Tiesa, net ir ne naujokui pasimesti tarp acto rūšių ar panaudojimo būdų tikrai nesunku. Tačiau ar žinojote, jog visai nereikia kokybiškam, unikaliam bei skaniam actui išleisti daugybės pinigų?

Actą galime bandyti brandinti namuose, išleisti krūvas pinigų gurmaniškiems balzaminiams ar šampano actams. Tačiau dažnai taip norisi greitai pagaminamo kokybiško produkto, kuris gali būti unikalus, savotiškas bei… slaptas sezono ingredientas!

Kaip namie pasigaminti actą?

Tai yra pats paprasčiausias ir lengviausias dalykas. reikia, tai acto pagrindo, stiklainio, marlės ir laiko. praverčia ir acto mamulė.

Actas - vienas labiausiai paplitusių fermentuotų maisto produktų, gaminamų jau tūkstančius metų. Jo nesunkiai pasigaminsite namie. Naminio acto skonis geresnis nei pirktinio, be to, jį galite paskaninti mėgiamais prieskoniais ir žolelėmis.

Gaminimo eiga: Actas yra alkoholio fermentacijos produktas. Pagrindinė šiame produkte esanti rūgštis yra acto rūgštis, kuri pasigamina fermentuojantis alkoholiui. Actą galima gaminti su laukinėmis arba kultūrinėmis mielėmis.

Pirmas žingsnis - alkoholio gaminimas

  1. Tam, kad pasigamintumėte acto, pirmiausiai turite pagaminti alkoholio. Jums reikės maždaug 4 l nepasterizuotų vaisių sulčių.
  2. Supilkite sultis į indą su oro vožtuvu. Jis naudingas tuo, kad leidžia pasišalinti anglies dvideginio dujoms, bet užkerta kelią pašalinėms bakterijoms, kurios gali pakenkti fermentacijos procesui.
  3. Palikite 4-6 savaites fermentuotis kambario temperatūroje. Per tą laiką natūralios mielės reaguos su sultyse esančiu cukrumi, fermentuosis ir gamins alkoholį. Sultys turėtų burbuliuoti, o jų paviršiuje gali atsirasti pilkų putų (tai nekenksmingos mielės).
  4. Kai sultys nustos burbuliavusios, visas cukrus jau bus virtęs alkoholiu. Dabar reikia antros fermentacijos, kurios metu pasigamins acto rūgštis, svarbiausias acto komponentas!

Antras žingsnis - acto gaminimas

  1. Jei naudojate kultūrines mieles, dabar pats laikas jas sudėti.
  2. Leiskite alkoholiui reaguoti su deguonimi, kad būtų pamaitintos mielių sporos. Apriškite viršų švariu virtuviniu rankšluosčiu ar kitu švariu audiniu. Jis turi būti gerai prigludęs, kad į vidų nepatektų vaisių muselės ir kiti vabzdžiai.
  3. Antroji fermentacija gali trukti ilgai, net 6 ar 9 mėnesius. Jos trukmė smarkiai priklauso nuo temperatūros. Ideali kambario temperatūra fermentacijai yra 21-26 laipsniai.

Obuolių acto receptas

Lietuvoje, kur obuolių netrūksta nei soduose, nei turguose, naminį obuolių actą pasigaminti tikrai verta - be jokių konservantų, cukraus ar cheminių priedų.

Reikia:

  • 0,5-1 kg obuolių
  • 1l vandens
  • 100 g cukraus

Obuolių acto gamyba:

  1. Pasirinkite gražesnius be sumušimų obuolius. Švariai juos nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais ir palikite kambario temperatūroje, kol paruduos (galite palikti su odele ir sėklomis).
  2. Parudavusius obuolius perdėkite į stiklinę talpyklą ir užpilkite litru saldinto vandens (100 g cukraus ištirpinkite 1 l vandens). Uždenkite viską marle ir palikite stovėti tamsioje, šiltoje talpykloje. Maždaug po savaitės skystį nupilkite ir iš obuolių išspauskite sultis. Viską supilkite į indą, jį pridenkite marle ir laikykite kambario temperatūroje dar 1-2 savaites.
  3. Po šio rūgimo proceso sultyse nusistovės drumzlės, jas reikėtų pašalinti. Pašalinę drumzles, supilstykite sultis į butelius ir brandinkite dar 3-4 mėnesius.

Taip pat galima pasigaminti ir silpnesnį, bet aromatingesnį actą iš uogų.

Obuolių acto gamyba:

  1. Obuolius nuplaukite ir supjaustykite - su visa odele, koteliais ir net sėklomis.
  2. Vandenyje ištirpinkite cukrų arba medų. Užpilkite obuolius taip, kad jie būtų visiškai apsemti.
  3. Uždenkite stiklainį marle ar linu, kad cirkuliuotų oras, bet nepatektų vabzdžių. Stiklainį laikykite kambario temperatūroje, tamsesnėje vietoje (pvz., spintelėje).
  4. Po 10-14 dienų obuoliai pradės skaidytis, skystis įgis obuolių sidro kvapą.
  5. Laikykite skystį neuždengtą sandariai, bet apsaugotą nuo dulkių - dangtelį pridenkite lengvai. Po 3-4 savaičių actas bus pasiruošęs!
  6. Kai skonis jums patinka, actą perkoškite dar kartą ir supilstykite į švarius stiklo butelius.

Vaisinių actų receptai

Vaisiniams actams gaminti tereikia vaisių, obuolių acto, žolelių bei vaizduotės. Apie obuolių acto naudą sveikatai internete yra daugybė straipsnių, tad kartu beruošdami patiekalus galite savo kurtais vaisių actais ir pasisveikatinti.

Slyvų ir rozmarino actas

  • 140 gr. obuolių acto
  • 50 gr. slyvų
  • 2 gr. šviežio rozmarino

Šis actas puikiai tinka gaminant kiaulienos / veršienos / jautienos patiekalus arba garnyrą prie jų.

Vyšnių ir chilli actas

  • 140 gr. obuolių acto
  • 50 gr. vyšnių
  • 8 gr. chilli pipiro

Vyšnios su aitriu poskoniu suteiks puikaus skonio paukštienai Ir visai nesvarbu kokią paukštienos rūšį rinksitės - jis dera tiek gaminant vištienos, tiek antienos ar žąsienos patiekalus.

Juodųjų serbentų ir šalavijo actas

  • 140 gr. obuolių acto
  • 50 gr. juodųjų serbentų
  • Šakelė šalavijo

Tinkantis grill daržovėms.

Aviečių actas

  • 140 gr. obuolių acto
  • 50 gr. aviečių

Aviečių actas yra tikras išsigelbėjimas, kai norisi seniems, pabodusiems salotų užpilams suteikti naują poskonį.

Gaminimo eiga

  1. Kiekvieno acto ingredientus sudedame į skirtingus, sandariai uždaromus stiklinius indelius. Jeigu reikia, stambesnius vaisius supjaustome vidutinio dydžio gabalėliais.
  2. Prikaistuvyje kaitiname actą tol, kol šis pasiekia 70 C laipsnių temperatūrą.
  3. Actą supilame į indelius su vaisiais, uogomis ir žolelėmis. Atvėsiname iki kambario temperatūros, sandariai uždarome ir laikome tamsioje vietoje.
  4. Rekomenduojama actą pabrandinti apie savaitę, tačiau jeigu nekantraujate, galite jį pradėti naudoti praėjus 24-48 valandoms po pagaminimo.
  5. Teikite pirmenybę šviežioms uogoms, žolelėms ar vaisiams. Ypač atėjusiu vasaros sezonu.