Namuose šilta ir nuotaiką kelia ką tik iškeptas obuolių pyragas: ne per šlapias, ne per sausas, vietomis traškus, o svarbiausia ne per saldus.
Pyragas lėtai ištirpsta burnoje.
Panašų pyragą paragavau pas savo vyro tėčio žmoną ir „užsikabliavau“.
Beveik metus laiko ieškojau savojo recepto ano pagrindu, matavau ingridientų svorius ir proporcijas.
Šį pyragą kepu tada, kai noriu pyrago, bet neturiu laiko jį kepti.
Jei vyro paprašau pritarkuoti obuolių, apskritai gaminti beveik nebereikia.
Ingredientai:
- 5 dideli obuoliai (~550g jau nuluptų ir be sėklyčių) (man labiausiai tinka nesaldūs, truputį, bet ne per daug rūgštūs obuoliai
- 2 vidutiniai bananai
- 2 nubraukti arbatiniai šaukšteliai cinamono
- 2/3 nubraukto arbatinio šaukštelio kardamono
- 1/4 nubraukto arbatinio šaukštelio malto imbiero
- 1 nubrauktas arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
- Žiupsnelis maltos vanilės arba 1 arbatinis šaukštelis vanilinio ekstrakto
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 3 valgomieji šaukštai cukraus
Gaminimo eiga:
- Obuolius nulupame, išimame sėklas ir supjaustome mažais gabalėliais.
- Bananus taip pat nulupame, perpjauname išilgai į 4 dalis ir supjaustome gabalėliais.
- Į obuolių ir bananų masę sudedame cinamoną, kardamoną, maltą imbierą ir vanilinį cukrų.
- Į kitą indą supilame manus, miltus, cukrų ir gerai sumaišome.
- Į didelį sandarų apvalų arba stačiakampį kepimo indą įtieskite kepimo popierių ir ištepkite sviestu.
- Pirma sausų produktų mišinio dalimi tolygiai apibarstykite indo dugną.
- Ant viršaus paskleiskite pusę tarkuotų obuolių.
- Suberkite antrąją dalį sauso mišinio. Nespauskite, tiesiog apibarstykite.
- Labai plonai supjaustykite sviestą ir išdėliokite ant pyrago viršaus.
Labai svarbi dalis - ant pyrago viršaus kruopščiai klojame sviestą, plonai, bet be jokių tarpelių.
Nuo to priklausys ar pyragas nesušoks į nepageidaujamus neiškepusius manų gabalėlius.
Kol išmokau, išeidavo kartais ir visas sviesto pakelis.
Tačiau tikrai mano minėto dydžio kepimo indas užsikloja su max 0,75 pakelio sviesto (~135 g).
Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių ir nustatome karšto oro funkciją.
Kepame maždaug 30 min kol gražiai paruduos viršus.
Aš dar mėgstu viską išjungus palaikyti apie pusvalandį ar valandą orkaitėje, kad pyragas nepatirtų šoko ir lėtai atvėstų iki man reikiamos temperatūros.
Tačiau tai visai nebūtina.
Tai, kaip iškeps pyragas dar labai priklauso ir nuo orkaitės.
Kiekviena orkaitė turi savo kepimo būdus ir kartais prie to paties karščio vienose patiekalas iškepa greičiau nei kitose.
Tad kepdamos pasireguliuosite laiką palei save.
Jei nepatinka kardamonas ar imbieras, galite apsieiti ir be jų.
Vietoje kvietinių miltų jau ne kartą naudojau šviesius speltų miltus.
Ateityje planuoju juos pamaišyti su avižiniais, o gal skaniai pavyktų ir vien su pastaraisiais…
Viršų mėgstu apibarstyti smulkiais avižiniais dribsniais, kurie suteikia malonaus traškumo.
Pateikiau ir tikslius pavadinimus kai kurių produktų, kadangi pastebėjau jog pyragą kepant su kitų gamintojų produkcija naudojami kiekiai šiek tiek gali skirtis.
Malonaus JUMS gaminimo!
Labai lauksiu komentarų ar patarimų kaip dar galėtume pyragą pagerinti.