Smagus pasisėdėjimas su draugais ir artimaisiais tikrai neįsivaizduojamas be kvapnių šašlykų. Kad nereikėtų tenkintis prekybos centruose parduodamais jau paruoštais, galime šašlykų priruošti patys.
Mėsos Pasirinkimas Šašlykams
Norint pasigaminti skanius šašlykus, labai svarbu teisingai pasirinkti mėsą. Dažniausiai šašlykams renkamasi kiaulieną, avieną, jautieną arba vištieną, atsižvelgiant į asmeninį skonį ir tradicijas.
- Kiauliena: Populiariausias pasirinkimas dėl jos sultingumo ir minkštumo, ypač verta rinktis nugarinės ar šonkaulių dalis. Mėgstamiausia - kiaulienos sprandinė, kuriai labai tinka šašlykų marinatas su majonezu ir svogūnais.
- Aviena: Pasižymi intensyvesniu skoniu ir puikiai tinka tiems, kas mėgsta ryškų mėsos skonį.
- Jautiena: Nors ir kietesnė, tinkamai paruošta gali tapti itin skani.
- Vištiena: Ypač jos šlaunys, yra lengvesnė alternatyva, kuri greitai pasisavina marinato skonius.
Renkantis liesesnę mėsą rekomenduojame pabandyti veriant šašlykus ant iešmų į tarpelius įverti plonas juosteles kiaulienos lašinukų. Riebaliukas suteiks ypatingesnį skonį.
Pasak A. Karbausko, geriausia mėsa šašlykui - kiauliena ir aviena. „Jeigu renkamės visų populiariausią ir pamėgtą mėsą - kiaulieną, geriausia imti sprandinę, nes ji turi riebaliuko. Kai keps mėsa, riebalas duos drėgnumo ir ji neišdžius tiek. Taip pat galima rinktis ir mentę, nes ji irgi yra minkšta, tad bus ganėtinai skanus šašlykas. Tik jokiu būdu ne kumpį, nes tokiu atveju šašlykai bus sausi. Galbūt ir rasite receptų, kurie rašys, jog verta imti kumpį, bet neapsimoka. Jeigu negaunate sprandinės, tad rinkitės mentę, kitaip dar ji vadinama petinė“, - pasakojo mėsininkas.
Mėsos Šviežumas
Labai svarbu atsižvelgti į mėsos šviežumą ir kokybę. Geriausiai rinktis šviežią mėsą iš patikimų tiekėjų ar prekybos vietų. Lietuvoje puikią ir šviežią mėsa rasite vietinėse mėsinėse, produktai nėra išmirkyti ir nestovi ilgai prekybos lentynose, tad garantuojama, kad produktas bus šviežias ir gero skonio.
Šašlykų Paruošimas
Šašlykų mėsą supjaustykite maždaug 3-5 cm kubeliais arba tokio dydžio, koks jums patogiausias valgyti. Šašlykams ruošti jokiu būdu nesirinkite šaldytos mėsos!
Sūdyti ar nesūdyti - spręsti jums patiems, tačiau verta atminti, kad per didelis druskos kiekis kietina ir sausina mėsą, nes druska šalina skysčius. Taigi nepersistenkite. Galite daugiau jos užberti prieš marinavimo pabaigą.
Mėsą reikėtų pjaustyti vienodo dydžio gabalėliais, kad visi jie vienodai iškeptų.
Įkaitintas grilis arba šašlykinė, ant kurio kepami šašlykai, turi būti tinkamai paruošti - mėsa neturėtų liesti liepsnos, kad neiškeptų iš išorės, likdama neapkepusi viduje.
Šašlykų Marinavimas
Mėsą šašlykams rekomenduojama marinuoti mažiausiai kelias valandas, o dar geriau - per naktį. Marinatas ne tik suteikia mėsai pageidaujamą skonį, bet ir padaro ją minkštesnę.
Marinatui naudoti galima pačius įvairiausius prieskonius, tarkime, svogūnai minkština mėsą ir suteikia itin gardų aromatą, pikantiško skonio suteiks česnakai, sojų padažas, majonezas, pomidorų padažas, vynas, alus, vaisių ir uogų sultys (pomidorų, obuolių), rauginti pieno produktai, citrusiniai vaisiai, šviežios prieskoninės žolelės... Žinoma, tikras šašlykų raugimo žinovas greičiausiai sakys, kad visi šie priedai tikram šašlykui nereikalingi. Kodėl gi nepaeksperimentavus ir nepaieškojus naujų skonių?!
Mėsos minkštinimo paslaptis
Jeigu norite išminkštinti mėsą - galima įdėti ir kivio. Nes kivio vaisiuje yra rūgštelės. Tačiau reikia žinoti, kad, jeigu per ilgai pamarinuosite šašlyką su kiviu ar per daug jo įdėsite - ištirps mėsa ir nukris nuo iešmo. Tad su kiviu reikia labai atsargiai ir marinuoti su juo reikia nepersistengti, nes šašlykai gali tapti pratižę. Manyčiau, kad kilogramui mėsos užtektų pusės kivio“, - mėsos suminkštinimo paslaptimi dalijosi mėsininkas.
Paprastas Marinatas Pagal Mėsininką
Mėsos specialistas pasiūlė patį paprasčiausią ir geriausią marinatą, kurį rekomenduoja išmėginti visiems: „Tai 1 kilogramas sprandinės mėsos, pusę kilogramo svogūno, 1 nedidelė citrina, truputį juodųjų pipirų, šiek tiek kvapniųjų ir druskos“.
Štai pats paprasčiausias šašlykų paruošimas: „Mėsą susipjaustyti gabaliukais, svogūną - griežinėliais, išspausti citrinos sultis, įdėti druskos, pipirus. Svogūną geriausia pertrinti rankomis, kad išleistų sultis. Sudėti mėsą. Pamarinuoti apie porą valandų tikrai reikia, o 3-4 valandas būtų tikrai neblogai, jei nutartumėte palikti ir per naktį - dar geriau būtų. Tai yra pats paprasčiausias ir geriausias šašlyko receptas.
Kiti kalba, kad reikia pilti mineralinio vandens - galima, bet tokiu atveju, reikia labai silpnai gazuoto. Aš buvau taip daręs, bet man nepasitvirtino. Geriausia, kai darai paprastai, tai geriausiai ir pavyksta. Jeigu naudojame pipirus, visi turime tų paprastų - juodųjų ir kvapniųjų - jų pilnai užtenka, bet jeigu pipirus turime žirneliais, tai geriausia būtų tuos pipirus keptuvėje šiek tiek pakaitinti ir tada kavamalėje sumalti. Jie palieka kiek kitokie ir tada skonis būna puikus“.
Na, o kiek reikia dėti druskos? Druską mėsininkas matuoja taip: „Jeigu norima dėti pagal normą - 8-9 g kilogramui mėsos. Toks santykis yra idealus šašlykams. Bet geriausia druską pabarstyti prieš pabaigą, kepimo momentu. Nes druska išsausina mėsą ir ištraukia visas sultis. Aišku, galima viską ir iškart susisūdyti. Nieko tokio nenutiks“.
Greitas Marinavimo Būdas
Kad daugiau panašių pasiteisinimų nereikėtų, rekomenduoju jums užsirašyti šį greitą marinavimo būdą. Kol šeimininkės ruoš stalą, kol šašlykinėse spragsės užkurtos malkos, jūsų pamarinuoti šašlykai bus pasiruošę kepti.
2,5 kg kiaulienos sprandinės reikės: 3 v. š. šašlykų prieskonių mišinio; 1 didelės arba poros mažų svogūnų galvučių; poros saujų vandens; 3 v. š. aliejaus.
Ant supjaustytos mėsos dedame prieskonius, sutarkuotus svogūnus, pilame aliejų ir vandenį. Tada maišome rankomis, be jokių įrankių, 10 min. Mėsą reikia stipriai išmasažuoti.
Vanduo reikalingas, kad mėsa neapdžiūtų, tad nepersistenkite jo pildami. Jei tuomet, kai šašlykus sumausite ant iešmų, indo dugne liks vandens, vadinasi, kitą kartą pilkite jo mažiau, jo turi nelikti.
Šeimos Receptas
Šis, pačių geriausių šašlykų receptas yra ne mano, o mano mamos. Tai yra vienas iš daugelio per eilę metų ištobulintų firminių jos patiekalų.
Marinuojant pagal šį receptą mėsa bus minkštutėlė, itin sultinga ir fantastiško skonio. To pagrindinė paslaptis yra didelis kiekis svogūnų bei prieskoninių žolelių ir geras mėsos išminkymas.
Šašlykus ruošiant didesniam kiekiui žmonių svogūnų lupimas ir pjaustymas privers nubraukti ne vieną ašarą. Todėl pasidalinsiu savo vyro išradimu kaip to išvengti, nes kartą pasisiūlęs padėti, viesiems laikams perėmė šį darbą. O paslaptis paprasta, jis užsideda vienkartines pirštines ir plaukimo akinius.
Ingredientai:
- 1 kg. kiaulienos sprandinės
- 1 kg. geltonųjų svogūnų (svoris nurodytas nuluptų)
- 1 saujelės šviežios kalendros (neatsisakykite kalendros, net jeigu ir labai nemėgstate, mėsoje jos nesijaus)
- 1 saujelės šviežio baziliko
- 1 didesnės saujos šviežių plačialapių petražolių
- 1 šaukšto pomidorų padažo (kečupo)
- iš pusės vidutinio dydžio citrinos išspaustų sulčių
- 1 arbatinio šaukštelio smulkiai sukapotų česnako skiltelių
- pusės smulkiai supjaustyto raudono čili pipiro be sėklų (jeigu aštriai nemėgstate, šią dalį praleiskite)
- 1 arbatinio šaukštelio džiovinto čiobrelio
- 0,5 arbatinio šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
- 1 lauro lapo
- 0,5 arbatinio šaukštelio cukraus
- 1 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
- apie 20-25 g. rupios druskos (ne akmeninės ir ne smulkios stalo; tikslus svoris priklauso nuo druskos sūrumo)
- 1,5 šaukšto alyvuogių aliejaus
- iki 100 ml. vandens
Gaminimo Eiga:
- Kiaulienos sprandinę nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir gerai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi. Mėsą supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir sudėkite į didesnį puodą ar dubenį, kuriame marinuosite.
- Svogūnus nulupkite, nuplaukite, supjaustykite plonais pusžiedžiais (labai plonai nereikia) ir sudėkite į dubenį su mėsa.
- Kalendrą, bazilikus bei petražoles smulkiai sukapokite ir suberkite ant svogūnų.
- Į dubenį sudėkite visus likusius produktus (išskyrus vandenį).
- Dabar prireiks šiek tiek padirbėti. Mėsą su svogūnais ir likusiais ingridientais reikia labai gerai išminkyti (apie 5-7 minutes), kol svogūnai suminkštės ir išleis savo sultis. Jeigu svogūnai labai sultingi ir skysčio dubenyje susidarė pakankamai, kad šiek tiek apsemtų mėsą, papildomai vandens nepilkite. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad taip būna labai retai, todėl šlakelio vandens beveik visuomet prireikia.
- Įpylę vandenį dar kartelį viską išmaišykite ir rankomis stipriai paspauskite mėsą, kad ji būtų truputį apsemta. Ant viršaus uždėkite mažesnio skersmens nei dubuo lėkštę, šiek tiek paspauskite, dubenį apvyniokite maistine plėvele ir nakčiai dėkite į šaldytuvą. Mėsą marinuoti galite ir dvi paras, bet man skaniausia po vienos.
- Pusvalandį prieš kepant šašlykus išimkite iš šaldytuvo, nuimkite maistinę plėvelę su lėkšte ir švelniai išmaišykite. Nuo mėsos nuimkite svogūnus (jeigu vienas kitas pasitaikys - ne problema), verkite ant iešmų, šiek tiek apspausdami ir sustumdami gabalėlius vieną šalia kito.
- Šašlykus retkarčiais pavartydami kepkite apie 20 minučių. Tikslus kepimo laikas labai priklauso nuo kepsninės, žarijų ir kitų faktorių. Todėl norėdami patikrinti ar šašlykai iškepę, įpjaukite viduryje esančius gabalėlius ir patikrinkite.
Kiti Marinatų Receptai
Vyno marinatas (1 kg mėsos)
Dažnai pačiu geriausiu marinatu pavadinamas paprasčiausias baltasis sausas vynas. 1 kg šašlykų užtenka 300 ml vyno.
- Supjaustykite svogūnus žiedeliais ir išklokite jais indo dugną. Tuomet dėkite kubeliais supjaustytą mėsą. Sluoksniuokite viską taip, kad ant viršaus galiausiai būtų svogūnai.
- Vyną sumaišykite su prieskoniais ir užpilkite ant šašlykų. Tuomet dėkite lėkštę ir prislėkite. Laikykite apie parą laiko šaldytuve.
Kulinaro patarimas: vietoj baltojo vyno galite naudoti raudonąjį, tik rinkitės sausą. Įdomų skonį suteiks raudonojo vyno ir džiovintų tamsių slyvų dermė. Tačiau kiekvienas turi atrasti savo skonį.
Acto marinatas (1 kg mėsos)
Ingredientai:
- ½ stikl. acto
- 1 stikl. vandens
- 1 arbat. š. druskos
- keli laurų lapeliai
- ½ arbat. š. cukraus
- pagal skonį maltų ir žirneliais juodųjų pipirų
- Actą sumaišykite su vandeniu ir likusiais prieskoniais.
- Gautą marinatą užpilkite ant šašlykų. Palikite per naktį stovėti vėsiai pridengtus lėkšte ir prislėgtus.
Obuolių acto marinatas (1 kg mėsos)
Ingredientai:
- ½ stikl. obuolių acto
- 1 stikl. vandens
- 2 valg. š. druskos
- keli laurų lapeliai
- ½ arbat. š. gvazdikėlių
- ½ arbat. š. muskato
- 1 arbat. š. šviežių petražolių
- kmynai (pagal skonį)
- Supjaustykite svogūnus žiedeliais, obuolių actą sumaišykite su vandeniu ir prieskoniais.
- Gautą marinatą užpilkite ant šašlykų. Palikite per naktį pridengtus lėkšte ir prislėgtus.
Kefyro marinatas (1 kg mėsos)
Ingredientai:
- 1 l kefyro
- 4 svogūnai
- 1 valg. š. druskos
- 10 g šviežių petražolių
- 10 g šviežių mėtų
- 10 g šviežių bazilikų
- 10 šviežių krapų
- Supjaustykite svogūnus žiedeliais, kefyrą sumaišykite su likusiais prieskoniais.
- Svogūnus ir mėsą sudėkite sluoksniais, o gautą marinatą užpilkite ant mėsos ir gerai sumaišykite. Palikite per naktį šaldytuve pridengtus lėkštute ir prislėgtus.
Jeigu manote, kad marinatui trūksta skonio, galite įdėti smulkintos citrinos arba pagardinti pomidorų sultimis.
Citrinų arba apelsinų marinatas (1 kg mėsos)
Ingredientai:
- 3 citrinos arba 3 apelsinai (puikų skonį suteiks ir žaliosios citrinos)
- keli laurų lapeliai
- 4 svogūnai
- 1 valg. š. šviežios trintos imbiero šaknies (galima ir daugiau)
- 1 valg. š. ciberžolių
- Svogūnus supjaustykite žiedeliais, citrinas ar kitus pasirinktus citrusinius vaisius su žievelėmis sutrinkite ir sumaišykite su likusiais prieskoniais.
- Svogūnus ir mėsą sudėkite sluoksniais, o gautą marinatą užpilkite ant mėsos ir gerai sumaišykite. Palikite per naktį šaldytuve pridengtus lėkštute ir prislėgtus.
Aštrus marinatas (1 kg mėsos)
Ingredientai:
- 200 ml majonezo
- 200 ml mėgstamo pomidorų padažo
- citrina
- 2 arbat. š. garstyčių
- aitrioji paprika
- 2 valg. š. šviežių petražolių
- 5 česnako skiltelės
- Citriną susmulkinkite, česnakus sutrinkite, aitriąją papriką supjaustykite žiedeliais.
- Majonezą sumaišykite su pomidorų padažu, garstyčiomis ir likusiais ingredientais.
- Gautą marinatą užpilkite ant šašlykų ir gerai permaišykite. Palikite pridengtus parai šaldytuve.
Receptas Šašlykų Marinatassu Majonezu Ir Svogūnais
Jums reikės:
- 500 g kiaulienos sprandinės
- 100 g majonezo
- 20 g acto
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- juodieji pipirai
- 1 svogūnas
- iešmų
- šašlykinės
- beržo malkų
Paruošimas:
- Supjaustykite mėsą kubeliais, smulkiai supjaustykite svogūną.
- Ant mėsos užpilkite majonezą, actą, druską, žiupsnelį pipirų, supjaustytą svogūną ir viską išmaišykite.
- Sudėti į sandarų indą ir laikyti šaldytuve apie 1 parą, ar per naktį.
- Susiverti ant iešmų ir pasiruošti šašlykinę.