Traškūs, kvapnūs ir be jokio papildomo vargo - šie marinuoti agurkai išlieka tobuli net žiemą, kai apie šviežumą belieka tik pasvajoti. Marinuoti agurkai išlieka populiariausi tarp konservuotų daržovių.
Dažna virtuvė šiuo metu kvepia verdamu marinatu agurkams, pomidorams, cukinijoms ir kitoms gėrybėms, kurios sandėliukuose lauks žiemos, kad šaltais vakarais primintų vasaros kaitrą ir skonius.
Agurkų marinavimas yra rentabilus verslas prieinamas net nedideliems ūkiams. Tai gera galimybė agurkų produkciją realizuoti brangiau ir agurkų realizacijos laikotarpį išplėsti net iki kito sezono. Agurkų konservavimui ir paruošimui konservavimui yra įvairios įrangos.
Kaip pasirinkti agurkus marinavimui?
Traškumas nepriklauso vien nuo marinato. Viskas prasideda dar darže ar turguje - nuo to, kokius agurkus pasirenkate. Geriausiai tinka mažesni, standūs, ką tik nuskinti arba švieži. Geriausi agurkai marinavimui yra su didesniais kauburėliais, rudais arba juodais spygliukais. Iš tokių gausis trąškūs marinuoti agurkai.
Daržuose auginami desertiniai (su baltais taškeliais) ir skirti konservavimui agurkai (su juodais taškeliais). Lygių ir su baltais taškeliais agurkų marinavimui geriau nenaudoti.
Agurkai marinavimui turėtų būti gausiai laistomi ir sultingi. Be to gausiai laistomi agurkai neturi kartumo. Nuo agurkų sultingumo labai priklausys jų traškumas. Jei agurkai pirktiniai juos reikėtų palaikyti nuo keletos valandų iki pusdienio šaltame vandenyje. Nors ir savo darže nuskintus agurkus verta kiek palaikyti šaltame vandenyje. Ypač jei trūko laistymo.
Paruošimas konservavimui
Prieš konservuodami agurkus būtina gerai nuplauti ir nupjauti galiukus - būtent ten kaupiasi fermentai, kurie minkština daržovę laikui bėgant. Kitas esminis žingsnis - nuplikymas. Tai greitas, bet svarbus momentas, kuris padeda atsikratyti paviršiuje esančių bakterijų ir ruošia agurkus konservavimui be papildomo sterilizavimo.
Stiklainius naudokite tik švariai išplautus ir iškaitintus orkaitėje ar verdančiame vandenyje. Paruošiame stiklainius, pastaruoju metu einamiausi 0,75 - 1 litro stiklainiai. Agurkai iš trilitrio nesuvalgomi iki jiems pradėjus rūgti. Nors keletą didžiosioms šventėms trilitrių padarom.
Geriausia tara agurkų marinavimui yra 1 litras. Litriniame stiklainyje turėtų sutilpti 0,6 kg agurkų. Sudedame agurkus sluoksniuojant su prieskoniais išskyrus česnakus.
Marinato svarba
Šis marinatas atsirado ne iš knygos ar receptų portalo - jis perduodamas iš rankų į rankas, o išbandę žmonės dažniausiai prie kitų nebegrįžta. Vanduo, actas, druska ir cukrus - klasikinis pagrindas, tačiau ne mažiau svarbūs ir kvapai: česnakas, krapų žiedai, pipirai, lauro lapai.
Marinatą viriname iki pat užvirimo ir supilame į pripildytą stiklanį. Palaikome penketą minučių ir nupilame į puodą. Vėl užviriname ir supilame į stiklainius ir juos užsukame steriliais dangteliais. Padarau keletą trijų litrų stiklainių didelioms šventėms.
Marinatą užvirkite ir pilkite tiesiai ant stiklainiuose jau sudėtų agurkų. Kai marinatas jau burbuliuoja, svarbu veikti greitai ir tvarkingai. Agurkus išdėliokite glaudžiai, bet ne per prievartą - svarbu, kad jie nepradėtų trūkinėti nuo spaudimo.
Užvirintą marinatą pilkite tiesiai ant agurkų - iki pat viršaus, bet palikite porą milimetrų oro tarp skysčio ir dangtelio. Užsukite dangtelius sandariai, bet ne per stipriai - kad nenusisuktų sriegis. Apverskite stiklainius dugnu į viršų ir uždenkite storu rankšluosčiu ar antklode. Kai stiklainiai visiškai atvėsta - perkelkite juos į vėsesnę, tamsesnę vietą.
Marinuoti agurkai populiarūs dėl puikaus skonio. Specialiai savo skaitytojams surinkome geriausius agurkų marinavimo receptus, kad jūsų paruošti agurkėliai žiemai būtų traškūs.Agurkų marinavimo receptuose naudojamas actas, jis pasižymi puikiomis savybėmis, leidžiančiomis ilgai laikyti produktą. Paruošę tokį ruošinį žiemai, galite nesijaudinti dėl jo skonio ir kokybės.
Actas naikina visus ant ingredientų esančius mikrobus ir bakterijas, neleidžia jiems daugintis ir sugadinti produktą. Pagal šį receptą paruoštų agurkų skonį galima pavadinti klasikiniu, jie neturi pašalinio kvapo ir skonio. Saldžiarūgščiai agurkai taps mėgstamiausiu visų pagrindinių patiekalų užkandžiu.
Receptai
Mamos marinuotų agurkų receptas
Žurnalistės, laidų vedėjos Daivos Žeimytės-Bilienės virtuvė - nė išimtis. Jau daug metų marinatą agurkams ji verda pagal mamos receptą: „Taip marinuoti - man patys skaniausi!" Anksti netekusi mamos Daiva vieną vasarą susidūrė su iššūkiu, kad - nori nenori, moki nemoki - bet teks kažkaip imti ir pasiruošti žiemai: „Vieną vasarą, tai buvo kokiais 1999-aisiais, patėvis parvežė ir kieme papylė kokius 25 kg agurkų.
Supratau, kad nieko nebus - teks suruošti juos žiemai. Radau šį mamos ranka rašytą raštelį. Tais laikais nebuvo užsukamų dangtelių, viską reikėjo daryti tuo specialiu įrankiu. Bet puikiai susitvarkiau, nė vienas stiklainis neiššovė! Nuo to laiko agurkus marinuoju tik pagal šį receptą. Tenka išgirsti, kad gal per daug acto, bet man šie yra patys skaniausi!".
„Šiam popierėliui, ko gero, koks 50 metų. Mamos marinuotų agurkų receptas. Jos ranka rašytas. Saugau jį kaip didžiausią brangenybę. Keistas tas gyvenimas - net popierėlis įgauna visai kitokią vertę, kai žmogaus nebėra. Mamos receptas paprastas, bet labai pasiteisinęs. Kiek marinavau, agurkai visada traškūs ir gerai laikosi. Matyt, čia ta amžina taisyklė - visas gėris paprastume. Laikas pasiruošti žiemai!".
Marinato agurkams:
- 1 litras vandens
- 1 šaukštas druskos
- 1 šaukštas cukraus
- 5 šaukštai acto
Į vandenį supilti visus prieskonius, užvirinti marinatą. Agurkėlius sudėti į stiklainius, užpilti marinatu. Palaikyti 20 minučių ir marinatą nupilti. Marinatą vėl užvirinti, užpilti agurkus ir palaikyti 15 minučių. Marinatą Vėl nupilti, užvirinti, užpilti agurkus ir uždaryti stiklainius.
Traškūs marinuoti agurkai - klasikinis receptas
Dalijamės laiko patikrintu receptu, pagal kurį paruošti agurkėliai būna traškūs ir gardūs, o juos paruošti lengva net ir tiems, kurie dar niekad jų nemarinavo. Daugelis šeimininkių sutiks: tai receptas, pasiteisinęs 100 procentų.
Reikės:
- agurkų
- krapų stiebų ir žiedynų
- česnakų
- kvapiųjų pipirų
- lauro lapų
- garstyčių grūdelių
- aitriosios paprikos (nebūtinai)
1 l marinato reikės:
- 1 v. š. druskos (su kaupu)
- 4 v. š. cukraus
- 100 ml acto (9 proc.) arba 150 ml obuolių acto
Kaip gaminti:
- Agurkus nuplaukite ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palaikykite keletą minučių ir nupilkite.
- Į švarius stiklainius dėkite krapų, česnako skiltelių, pipirų, kitų prieskonių. Jei mėgstate - dėkite po nedidelį gabalėlį aitriosios paprikos.
- Sudėkite agurkus.
- Paruoškite marinatą: į vandenį berkite druską ir cukrų, užvirkite.
Marinuoti sterilizuoti agurkai
Ingredientai:
- Šviežias agurkas - 600-700 g;
- Pipirai - 5 vnt.;
- Lauro lapas - 2 vnt.;
- Česnakai - 2 skiltelės;
- Svogūnai - 1-2 vnt.;
- Actas 6% - 3 šaukštai;
- Petražolės, krapai, gvazdikėliai;
- Vanduo - 1 - 1,5 litro;
- Cukrus - 4 šaukštai;
- Druska - 2 šaukštai.
Agurkų marinavimas:
- Paruoškite ir kruopščiai nuplaukite agurkus, nupjaukite jų galus. Konservavimui geriau rinktis mažus agurkus, jie gausis traškūs ir kieti.
- Paruoškite 3 litrų talpos stiklainius. Konservavimui beveik visada reikia sterilumo. Pirmiausia stiklainiai turi būti sterilizuoti. Kruopščiai išplautus stiklainius reikia trumpai palaikyti virš garų, o po to pakaitinti orkaitėje, kaklu žemyn. Dangčiai taip pat turi būti gerai nuplauti.
- Paruoškite visas daržoves ir prieskonius. Nuplaukite žoleles ir prieskonius.
- Pirmiausia į stiklainį dedam - svogūnus, česnakus, žoleles, prieskonius. Tada reikia atsargiai paskirstyti agurkus. Agurkus patogiau sukrauti “stovinčius”, tuomet daugiau jų tilps į stiklainį.
- Sudėjus visas daržoves ir prieskonius, užpilkite gryno, neskiesto acto.
- Į atskirą indą supilkite vandenį, įpilkite cukraus ir druskos. Maišykite sūrymą, kol ingredientai visiškai ištirps, ir virkite 1 minutę. Šį skystį geriau virti ilgiau, apie 15 minučių.
- Agurkus užpilkite verdančiu sūrymu.
- Stiklainių kaklelius uždėkite dangteliais. Supilkite karštą vandenį į metalinį indą ir nuleiskite stiklainius. Įjunkite viryklę ir 9-10 minučių palaikykite ant jos dubenį su stiklainiais.
- Tada išjunkite viryklę ir po vieną išimdami stiklainius, sandariai juos uždarykite. Apverskite karštus stiklainius aukštyn kojomis, suvyniokite šiltai ir palikite tokioje padėtyje, kol visiškai atvės.
Agurkų marinavimas be kaitinimo
Šiandien žinoma daug receptų, leidžiančių be vargo gauti skanių marinuotų agurkų.
Ingredientai:
- Agurkai - 1 - 1,5 kg;
- Česnakai - 4-5 skiltelės;
- Lapiniai krienai - 1 vnt.;
- Krapai - 2 skėčiai su sėklomis;
- Juodųjų pipirų žirniai - 8-9 vnt.;
- Aitrioji raudonoji paprika - 1/2 mažos ankšties;
- Acto esencija - 1 val. šaukštas;
- Druska - 70 g;
- Cukrus - 100 g.
Marinuojam agurkus:
- Parinkite mažus ir vidutinio dydžio, taisyklingos formos agurkėlius ir palikite porai valandų šaltame vandenyje. Kruopščiai nuplaukite kiekvieną agurką.
- Nuvalykite česnaką ir nuplaukite, tą patį padarykite su prieskoniais ir žolelėmis.
- Sterilizuokite 3 litrų talpos stiklainius. Nuplaukite dangčius.
- Agurkus sudėkite į kiaurasamtį ir gerai užpilkite verdančiu vandeniu. Iš karto po to agurkus reikia sudėti į stiklainį. Dedami pabarstykite prieskoniais, įberkite cukraus ir druskos.
- Į agurkų stiklainį supilkite verdantį vandenį ir laikykite vandenį iki tol, kol inde visiškai ištirps birūs ingredientai.
- Tada iš agurkų stiklainio reikia išpilti skystį ir vėl užvirinti, pridedant birių komponentų. Užvirus į agurkus vėl supilkite sūrymą, tada supilkite actą.
- Tada iš karto uždenkite stiklainius dangteliais ir greitai užsukite.
- Stiklainį pastatykite dangteliu į apačią ir gerai suvyniokite. Visiškai atvėsus galite agurkus apversti.
Pridėjus krienų lapų šis produktas įgaus malonų kvapą ir traškumą. Daugelis žmonių mieliau į marinuotus agurkus deda papildomų prieskonių, kurie skonio nė kiek nesugadins. Į agurkų marinavimo receptą galima pridėti gvazdikėlių, peletrūno, petražolių ir kitų prieskonių.
Kiti agurkų marinavimo būdai
- Marinuoti agurkai su garstyčiomis
- Agurkų ir svogūnų salotos žiemai
Yra dvi šio recepto modifikacijos. Tai termiškai neapdorotos agurkų ir svogūnų salotos laikomos šaltai. Jos itin skanios, agurkai traškūs, svogūnai išraiškingi.
Agurkus supjaustome, jei perraugę nulupame odelę ir išimame sėklas. Svogūnai supjaustomi griežinėliais, stambiai supjaustomi česnakai. Suverčiama į puodą, užpilama ir sumaišoma druska, cukrus. Palaikoma vėsiai apie pusdienį, kad išsiskirtų sultys. Supilama actą ir aliejų, išmaišom ir vedrama apie 15 minučių.
Patarimai
Tinkamiausi marinavimui apie 10 - 12 centimetrų agurkai. Nors mažesni būna dar skanesni.
Į stiklainį dedami vienas ar keli krapų stiebai, geriausiai su žiedynu. Keletas česnako skiltelių, gabaliukas krieno šaknelės. Įmetami keli juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirneliai.
Svarbu tiksli ingradientų proporcija marinatui. Kitas svarbus ingradientas stabdantis mikroorganizmų veiklą yra rūgštis.
Skaniausi marinuoti agurkai bus konservuojant šviežius agurkus. Pakanka įdėti papildomą "slaptąjį" prieskonį, kad marinuotų agurkų skonis būtų kitoks.
| Agurkai | Marinato kiekis (1 litrui) | Priedai |
|---|---|---|
| Švieži, nedideli | Druska, cukrus, actas | Krapai, česnakai, pipirai, lauro lapai |
| Peraugę (pjaustyti) | Su garstyčiomis | Svogūnai, krienai (lapai arba šaknelės) |
Paruošti traškūs marinuoti agurkai - puikus užkandis su natūraliu skoniu. Kai lentynoje stovi keli tokie stiklainiai, viskas, ko reikia - šakutė ir laisva minutė. Šie agurkai tinka viskam - prie bulvių, ant sumuštinio, ar net vieni kaip užkandis.
