pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Žaliųjų Lęšių Sriuba: Receptas ir Naudingi Patarimai

Lęšiuose gausu organizmui naudingų medžiagų. Pirmiausia tai lengvai virškinami augaliniai baltymai. Lęšiai turėtų pamėgti vegetarinės mitybos šalininkai Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, lęšiuose, avinžirniuose, pupose, žirniuose ir pupelėse galima rasti daug sveikatai palankių augalinių baltymų, tad ankštines daržoves turėtume įtraukti į savo racioną bent kartą savaitėje.

„Lęšiai turtingi augalinės kilmės baltymais, todėl ypač tinka gyvūninės kilmės produktų nevartojantiems asmenims. Jiems paprastai reikia ieškoti kitų baltymų šaltinių, tad ankštinės daržovės, tarp jų ir lęšiai, yra puikus pasirinkimas“, - sako E. Gavelienė. Gydytoja priduria, kad lęšiuose taip pat gausu geležies, kalio, organizmui naudingos folio rūgšties: „Folio rūgštis yra B9 vitaminas, kuris kaip ir kiti B grupės vitaminai yra būtinasis vitaminas, gaunamas iš išorės.

Jis yra labai svarbus mūsų nervų sistemai, kraujodarai. Stokojant folio rūgšties, nukenčia eilė gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų. Lęšių būna įvairių - raudonųjų, žaliųjų, geltonųjų, o jų spalvos lemia skonines savybes. Kai kurios spalvos duoda ir papildomą naudą organizmui, tad aš rekomenduočiau paragavus vieną rūšį, kitą kartą jau ragauti jau kitą: tegul mūsų maistas būna spalvingas ir įvairus.“

Prieš pirkdami atkreipkite dėmesį į lęšių pupeles: jos turi būti vienodos spalvos ir dydžio, be priemaišų ir šiukšlių.

Receptai

Klasikinė Žaliųjų Lęšių Sriuba

Ši vieno puodo lęšių ir daržovių sriuba - tai tobulas pasirinkimas šaltoms dienoms arba tada, kai norisi greitai paruošiamos, sveikos ir šildančios vakarienės.

Ingredientai:

  • Lęšiai: 1 st.
  • Svogūnai: 1 vnt.
  • Morkos: 2 vnt.
  • Salierai
  • Pomidorai: 3 vnt.
  • Daržovių sultinys
  • Alyvuogių aliejus
  • Prieskoniai: druska, pipirai, kmynai, čiobreliai
  • Actas: 1 valg. š.

Gaminimo eiga:

  1. Į didelį puodą įpilkite alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies.
  2. Sudėkite svogūnus, morkas ir salierus. Kepkite apie 5 minutes, kol daržovės suminkštės.
  3. Į puodą suberkite lęšius, supilkite smulkintus pomidorus ir daržovių sultinį.
  4. Įmaišykite česnaką, pomidorus, lęšius, actą, čiobrelius ir sultinį. Uždenkite ir troškinkite 25-30 minučių arba tol, kol lęšiai suminkštės.
  5. Sudėkite žaliojo lapinio kopūsto (Kale) lapus ir virkite 5 minutes arba kol lapai suminkštės.
  6. Kai lęšiai išvirs, į sriubą įmaišykite smulkintus lapinius kopūstus arba špinatus. Virkite dar 5 minutes, kol žalumynai suminkštės.
  7. Išimkite čiobrelių ryšulėlį. Papildomai pagardinkite prieskoniais pagal poreikį.
  8. Šviežios žolelės, prieskoniai bei šlakelis acto šiai lęšių sriubai suteikia įmantraus skonio.

Egzotiška Lęšių Sriuba su Apelsinais

Sriuba tiršta, soti ir aromatinga. Kiek egzotiškai kvepianti apelsinais, prabylančiais su kiekvienu šaukštu - neįkyriai ir švelniai.

Ingredientai:

  • Lęšiai: 1 st.
  • Svogūnai: 1 vnt.
  • Morkos: 1 vnt.
  • Bulvės
  • Apelsinai: 1 vnt.
  • Šalavijai: 1 arbat. š.
  • Ciberžolė
  • Cinamonas: 1 arbat. š.
  • Cukrus: 1 arbat. š.
  • Sviestas: 2 valg. š.
  • Duona: 4 vnt.

Gaminimo eiga:

  1. Puode nesvylančiu dugnu ištirpinkite sviestą.
  2. Sudėkite kubeliais pjaustytas morkas ir bulves ir patroškinkite 5 min.
  3. Daržoves užpilkite sultiniu, sudėkite šalavijų lapelius, įberkite ciberžolės.
  4. Apelsiną nuplikykite karštu vandeniu, nušveiskite šveistuku ir smulkia tarka nutarkuokite žievelę - prireiks vieno kupino šaukšto.
  5. Lęšius perplaukite šaltu vandeniu ir suberkite į puodą.
  6. Išimkite šalavijų lapelius, sriubą sutrinkite rankiniu maišytuvu.
  7. Duonos riekeles iš abiejų pusių sutepkite plonu sviesto sluoksniu, supjaustykite kubeliais.
  8. Sriubą pašildykite - jei atrodytų per tiršta, įpilkite vandens ir leiskite užvirti.

Lęšių Sriuba su Kokosų Pienu ir Špinatais

Ingredientai:

  • Lęšiai: 0.5 st.
  • Svogūnai: 1 vnt.
  • Imbieras: 1 vnt.
  • Česnakas
  • Pomidorai: 5 vnt.
  • Špinatai
  • Jogurtas: 6 valg. š.
  • Kokosų pienas
  • Kario milteliai
  • Kajeno pipirai
  • Aliejus
  • Kokosų drožlės
  • Kalendra

Gaminimo eiga:

  1. Storadugniame puode įkaitinkite aliejų, suberkite svogūno kubelius ir pakepinkite kelias minutes ant vidutinės ugnies, kol kubeliai pakvips ir taps permatomi.
  2. Suberkite ir česnaką bei imbierą ir kepinkite apie 4-5 min., kol česnakas švelniai paruduos.
  3. Suberkite kario miltelius, kajeno pipirus (jei naudojate) ir maišydami trumpai pakaitinkite, kol pakvips.
  4. Supilkite į puodą kokosų pieną, gerai išmaišykite, kad prie puodo dugno galbūt kiek prikibę prieskoniai atkibtų.
  5. Suberkite lęšius ir kokosų drožles, pamaišykite, tada pilkite vandenį, berkite druską.
  6. Užvirkite, dar kiek sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20-25 min., kol lęšiai išvirs, sriuba sutirštės.
  7. Stambiai sukapokite špinatus, kubeliais supjaustykite pomidorus ir viską sudėkite į bebaigiančią virti sriubą.
  8. Pavirkite dar 5-7 min., kol špinatai sukris, o pomidorai apvirs.
  9. Paragaukite, ar netrūksta druskos, prieskonių, nukaiskite ir tiekite su jogurtu, kapotomis kalendromis.

Lęšių Sriuba su Moliūgu

Ingredientai:

  • Lęšiai: 1 st.
  • Svogūnai: 1 vnt.
  • Moliūgas
  • Vištienos sultinys
  • Kokosų pienas
  • Citrinos sultys
  • Alyvuogių aliejus: 7 valg. š.
  • Kalendra
  • Moliūgo sėklos
  • Prieskoniai: druska, pipirai

Gaminimo eiga:

  1. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, berkite svogūnus ir pakepinkite, kol pradės gelsti - apie 4 minutes.
  2. Tada suberkite moliūgo kubelius, pakepkite minutę, suberkite lęšius, supilkite vištienos sultinį ir leiskite ramiai virti apie 25-30 minučių.
  3. Kai moliūgas bus minkštas ir lęšiai išvirę, sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu, pagardinkite kokoso pienu, citrinos sultimis, pipirais, gal dar trupučiu druskos, jei sultinys nebuvo labai sūrus.
  4. Pagardui elektrine trintuve sumalkite kalendrą ir moliūgo sėklas drauge su alyvuogių aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais.
  5. Pilkite sriubą į lėkštes, apšlakstykite pagardu ir mėgaukitės.

Auksinė Lęšių Sriuba

Žiemai įsibėgėjus „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo išsivirti auksaspalvę lęšių sriubą, kuri suteiks energijos, bet neapsunkins: „Lęšiai - universali ankštinė daržovė, iš kurios galima gaminti įvairiausius patiekalus. Neretai jie atsiduria sriubose, troškiniuose, patiekiami kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Sriubos su jomis - sotesnės ir spalvingesnės. Jei norite išsivirti maistingos ir sočios sriubos, ši lęšių sriuba - tobulas pasirinkimas.

Kiti Receptai ir Variantai

  • Lęšių sriubą galima pakeisti ir skaldytais žirniais, o pusę kiekio kokosų gėrimo - mėsos arba daržovių sultiniu, taip pat paskaninti ją šaldytomis ar šviežiomis žolelėmis.
  • Galima pagardinti mėgstamu aliejumi ar žalumynais.

Patarimai

  • Kad lęšiai greičiau išvirtų, 2-3 valandas palaikykite juos vandenyje.
  • Raudonieji lęšiai greičiausiai suminkštėja, todėl labiausiai tinka sriuboms ir košėms gaminti.
  • Troškiniams ir mišrainėms derėtų rinktis žaliuosius arba ruduosius lęšius.
  • Jei sriuba atrodo per tiršta, įpilkite vandens ir leiskite užvirti.

Ankštinės daržovės - pigesnė alternatyva mėsai

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad ankštinės daržovės yra finansiškai naudingesnė alternatyva kiaušiniams ir mėsai, be to, jei jas vartojame gana retai, vertėtų pasidomėti prekybos centrų asortimentu ir nusipirkti anksčiau nevartotų pupelių ar lęšių: „Asortimentas tikrai platus - įvairių spalvų ir dydžių pupelės, taip pat ir su ankštimis, skaldyti ir neskaldyti žirniai bei lęšiai. Be to, apžiūrint ankštinių produktų lentynas, dažnai galima aptikti nuolaidų ir jomis pasinaudoti.

Pravartu šaldiklyje turėti ir šaldytų žirnelių, taip pat, pamačius akcijas, įsigyti konservuotų pupelių su įvairiais padažais, konservuotų žirnių ir avinžirnių, kurie pasižymi ilgesniu galiojimo laiku.“ Ekspertė pastebi, kad norėdami sutaupyti, pirkėjai įprato daugiau gaminti namuose, tad jų krepšeliuose dažniau atsiduria ilgo galiojimo produktai, o konservuotos ar šaldytos ankštinės daržovės išlieka geras pasirinkimas norintiems sutaupyti. „Taip išvengiame maisto švaistymo ir galime bet kada pasigaminti vakarienę iš šaldymo kameroje ar spintelėje esančių produktų“, - teigia O. Suchočeva.