pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Paruošti Kalakutienos Kepenėles

Štai kodėl profesionalūs virėjai visada puikiai paruošia kepenėles: triukas, kurio niekada anksčiau nežinojau!

Ar prieš ruošdami vištienos kepenėles nuplaunate jas po šaltu vandeniu? Patarsime, kodėl visada turėtumėte tai daryti karštu arba verdančiu vandeniu. Tai vienas geriausių patarimų, kaip paruošti skanias ir minkštas kepenėles. Šis būdas tinka vištienos, kiaulienos ir net jautienos kepenėlėms, o jums tereikia jas paruošti pagal šiuos patarimus.

Paukštienos kepenėlės yra populiarus patiekalas ne tik todėl, kad jos yra pigios, greitai paruošiamos, bet ir maloniai nuteikia mūsų skonio receptorius.

Keptos vištienos kepenėlės su svogūnais yra klasikinis patiekalas.

Vištienos kepenėlės taip pat yra vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis.

Ši maisto ruošimo eiga labai gerai žinoma ir profesionaliose virtuvėse.

Gaminimo eiga:

Supjaustykite kepenėles mažesniais gabalėliais.

Užpilkite karštu arba verdančiu vandeniu.

Palikite pastovėti 2-3 minutes.

PATARIMAS:

Užpylus kepenėles verdančiu vandeniu, jos taps dar minkštesnės, nei užpylus pienu, atsikratys nemalonaus kvapo, bus minkštos ir švelnios.

Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais ir apkepkite augaliniame aliejuje.

Pabarstykite šiek tiek cukrumi ir žiupsneliu druskos.

Kai svogūnai įgaus auksinę spalvą sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką ir pakepinkite.

Po 30-60 sekundžių sudėkite kepenėles.

Pagal skonį įberkite druskos ir sumažinkite ugnį.

Troškinkite 3 minutes ir uždenkite keptuvę dangčiu.

Paruoškite padažą iš grietinės ir garstyčių – tiesiog sumaišykite abu ingredientus.

Užpilkite ant kepenėlių.

Uždengtas troškinkite 10 minučių.

Galima patiekti su bulvių koše, virtais ryžiais ar kitu mėgstamu garnyru.

Kepenėles taip pat skanu valgyti su paprasta duona.

Nerealusis vištienos kepenėlių troškinys su daržovėmis

Kaip visada, pradedam nuo tėve mūsų: smulkiai supjaustome svogūną, saliero lapkotį, lengvai patroškintame keptuvėje su šaukštu sviesto ir šaukštu aliejaus.

Kai svogūnas suminkštėja, beriame kubeliais ar pusžiedžiais supjaustytas morkas ir toliau leidžiam troškintis.

Į kitą keptuvę įpilam truputį aliejaus ir sviesto, kai riebalai gerai įkaista, pakepiname truputį pasmulkintas kepenėles 5–7 minutes. Neperdžiovinam jų mirtinai.

Reklama41011

Užkaičiame virti grikius.

Tada kepenėles sukrečiam prie daržovių ir beriam prieskonius: čiobrelius, kmynus, pomidorų pastą, garstyčias, užpilam pora šaukštų vandens, užpilam grietinėle, ir leidžiam 7 minutes susidraugauti.

Baigdami troškinti pasūdome, beriame pipirų, pilame šlakelį citrinų sulčių ir beriam smulkiai supjaustytą cukiniją. Pamaišom ir viskas paruošta.

IngredientaiBeata Nicholson

Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!

Reklama41003KomentaraiEvelina parašė:

As is vaikystes pamenu troskintas kepeneles,arba ju kotletus su bulviu kose ir burokeliu salotom. O namie gaminau kotletukus su manu kruopom,zinoma nesitikejau kad vaikai valgys, bet kol as kepiau tai kas iskepta isgaravo kaip kokie sausainiai 😀

agne parašė:norejau paklausti ka daryti su pievagrybiais?Ugnė parašė:

Aš truputį ne į temą, bet ar aš tiesiog nerandu ar šitam bloge nėra „pin it” mygtuko? Gal dar čia nelabai populiaru tas pinterest, bet man bent jau labai patinka visokius dalykėlius (kaip kad šitas troškinukas) šitaip pasižymėti:)) Nereikia paskui per visą internetą ieškoti kur ten buvo tas vienas ar kitas receptukas, kuris taip skaniai atrodė:)

Rasa parašė:

Man darželyje labai patikdavo valgyti agurkinę sriubą.Ir kai pati pradėjau šeimoje „virtuvinę” karjerą, namiškiams pasiūliau šią sriubą. Na,žinote, ten dedama perlinių kruopų,kadangi jos ilgokai verda galima kartu virti ir kokius šonkauliukuss,agurkai geriausia rauginti. Labai skani, soti, žiemiška sriuba.
Ir tavo, Beata, bloge panaši buvo siūloma…:)

ieva parašė:

Mums labai patiko sitas patiekalas, beje vyras ji rinkosi verciau valgyti su bulviu kose, o as su grikiais. Na ir marinuoti burokeliai smagiai prie visko derejo. aciu uz receptuka!

Jadvyga parašė:nepatiko, daugiau negaminsiu, nebent, be garstyčių.Sandra parašė:Labai skanuIndre parašė:Aciu.
puikiai isejo, labaiii lengva pagaminti ir labai skanu.Reda parašė:

Ačiū už puikų receptą. Troškinukas buvo labai labai skanus. Visi patiekalai, gaminti pagal Jūsų receptus, būna nuostabūs. 🙂

Kalakuto krūtinėlė orkaitėje

Savaitgalį užsinorėjome orkaitėje keptos mėsos. Neapsisprendę, ar kepsime kiaulieną, ar vištieną, pagalbos kreipėmes į mamą, kuri davė visai paprastą orkaitėje keptos kalakuto krūtinėlės receptą. Galime pasakyti, kad patarimas buvo labai geras ir skanus. Mėsą valgėme su šviežia duona, garstyčiomis ir spanguolių padažu. Svarbu paminėti, kad šiuo receptu paruošta kepta mėsa gali stovėti šaldytuve 1–2 savaites, tad kalakutienos likučiais dar ir dabar pasimėgaujame karštuose sumuštiniuose ar salotose. Taigi siūlome klausyti mamų!

5 from 4 votesKalakuto krūtinėle orkaitėjePasiruošimas2 hrsKepimo trukmė2 hrs 15 minsAnt stalo per4 hrs 15 mins

Šiuo būdu paruošite ypač sultingą kalakuto krūtinėlę, kurią bus galima valgyti tiek karštą, tiek šaltą.

Pamaitins : 8Energinė vertė : 130 kcalIngredientaiGamybos eiga

Prieš kepimą kalakuto krūtinėlė turi šiek tiek pasisūdyti. Tad į pakankamai didelį indą su šiltu vandeniu, beriame 2 šaukštus druskos ir gerai išmaišome. Maišymui įdedame šiek tiek pastangų, kad druska ištirptų.

Į indą su druskos tirpalu užmerkiame kalakuto krūtinėlę (svarbu, kad ji visa būtų apsemta) ir paliekame šaltai 2 valandoms.

Po dviejų valandų mėsą ištraukiame iš mirkalo ir labai gerai nusausiname.

Prieskonių ir aliejaus mišiniu ištriname mėsą ir, įdėję į kepimo indą/skardą, kepame 250 laipsnių orkaitėje 15 minučių.

Praėjus 15 minučių, orkaitę išjungiame, tačiau mėsos jokiu būdų neištraukiame ir neatidarinėjame durelių. Ją paliekame orkaitėje dar 2 valandoms.

Net ir išjungtoje orkaitėje mėsa nenustos kepti, o po 2 valandų ją jau galima ragauti.

Iškepusią kalakuto krūtinėlę galima laikyti šaldytuve 7-10 dienų ir valgyti su makaronais, sumuštiniuose, salotose ar kituose patiekaluose.

Daugiau orkaitėje keptų skanumynų rasite čia

Vištienos kepenėlės

Po Naujametinių švenčių maratono, kaip žinia, žmonės būna pavargę nuo įmantrių valgių gausos. Dažnai tada, kai jau visi šventiniai likučiai sudoroti, norisi kažko jaukaus ir kasdieniško, naminio ir paprasto. Ir skanaus:)

Manau, kad visi Planetos gyventojai gali būti suskirstyti į dvi dalis: tuos, kurie mėgsta kepenėles, ir tuos, kuriuos jų kvapas tiesiog vimdo. Nepavydžiu tokiems (antriesiems), jei jie dienas turėjo leisti sovietiniame darželyje, mat kepenėlės būdavo gan dažnos vaišės:) Iki šiol prisimenu persikreipusius kai kurių vaikų veidus, kai jiems auklėtojos mėgindavo per prievartą sugrūsti vieną kitą šaukštą pietų…:)

Aš priklausau tai pirmai grupei:) Labai smagu, kad mano vyras, ir vaikai taip pat nespjauna į kepenėlių pusę. Šiuo patiekalu, žinoma, nepiktnaudžiaujam, bet kartais, kai tik akis užkliūna už vištienos kepenėlių parduotuvėje, sugalvoju paruošti žaibišką skanią vakarienę.

Vištienos kepenėlės – tai milžiniškas vitamno A aruodas, tad jei kam šio vitamino trūksta, paskubėkite į mėsos skyrių:)

Keptos vištienos kepenėlės (panašiai kaip darydavo mama, bet mano „pagerintos”:) 2-3 asm.

1/2 kg išvalytų vištienos kepenėlių

1 stiklinė pieno arba vandens

1/2 raudonojo svogūno, supjaustyto plunksnelėmis

1 rudasis svogūnas, suojaustyto plunksnelėmis

1-2 šaukštai raudonojo de xseres acto (arba Porto arba Marsala vyno)

Šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Čiobrelių – papuošimui ir pagardinimui (nebūtina)

Patiekimui: bulvių košė arba kruopos (skanu su perlinėmis, grikių kruopomis) ir karštas garnyras (burokėlių, morkų ar kt).

Kepenėles nuplaukite ir sudėkite į dubenėlį. Užpilkite pienu ir palikite pastovėti, kol paruošite kitus ingredientus.

Supjaustykite svogūnus, susmulkinkite česnakus.

Įkaitinkite didelėje keptuvėje aliejų. Suberkite svogūnus ir kepinkite nuolat maišydami. Kai jie suminkštėja ir truputį apskrusta, suberkite česnakus ir po kelių sekundžių – nukoštas ir nusausintas kepenėles. Kepinkite maišydami, apversdami, apkepindami kepenėles iš visų pusių, kol jos gražiai paruduos, bus minkštos, o pragnybus nesimatys raudoos spalvos. Pabaigoje užberkite druska, cukrumi, viską išmaišykite, ir supilkite actą (arba vyną) bei užberkite šviežiai grūstais pipirais. Viską dar minutę pakaitinkite, kad actas nugaruotų, skoniai susigertų.

Kaip skaniai paruošti kepenėles? Pasakojame ir dalinamės receptais!

Kepenėlės - ypač maistingas, tačiau, deja, primirštas produktas. Dažnas yra girdėjęs apie kepenėlių naudą, tačiau jų privengia, nes nemoka paruošti tikrai skaniai. Dalinamės naudingais patarimais ir siūlome pasigardžiuoti kepenėlėmis, kurias puikiai pagaminti tikrai lengviau, nei manote!

Kepenėlės - paneigiame mitus ir atrandame naudą

Kepenėlės kartais laikomos „nešvariu“ organu, nes jos dalyvauja medžiagų apykaitoje, neutralizuoja ir iš kraujotakos šalina toksinus (pavyzdžiui, vaistus, nuodus, kitas organizmui pavojingas chemines medžiagas). Būgštavimai dėl kepenėlių keliamo pavojaus sveikatai yra nepagrįsti - taip, kepenys iš tiesų yra vienas iš organizmų „filtrų“, tačiau potencialiai žalingos medžiagos jose beveik (išskyrus retus apsinuodijimus sunkiaisiais metalais) nesikaupia. Pagrindinė toksinų „saugykla“ yra riebalai, jie taip pat, tiesa, neilgai cirkuliuoja kraujyje, nedidelė pavojingų medžiagų dalis kaupiasi kauluose ir sąnariuose, limfinėje sistemoje.

Kepenys, savo ruožtu, sukaupia didelius kiekius organizmui ypač naudingų medžiagų: vitaminų A, D, B12, K, PP, folio rūgšties (jos ypač daug paukštienos kepenėlėse), geležies, vario, cinko, natrio. Kepelėse gausu visaverčių baltymų, kaloringumu jos primena jautieną.

Kepenų į savo mitybą turėtų įtraukti anemija sergantieji ar į ją linkę, po ligų ir traumų sveikstantys, ilgai antibiotikus vartoję, toliau nuo pusiaujo (tad ir Lietuvoje) gyvenantys ir vitamino D nuolat stokojantys žmonės, didžiulį folio rūgšties poreikį turinčios nėščiosios (ar pastoti bandančios moterys), žindyvės.

Kepenys gan „koncentruotas“, nemažai cholesterolio turintis produktas, tad jį vartoti reikėtų saikingai (ypač vaikams), ne dažniau, nei kartą per savaitę. Kepenėlių nereikėtų valgyti laikantis dietinės mitybos taisyklių, pavyzdžiui, sergant pankreatitu, podagra.

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

Kepenėlių pasirinkimas ir paruošimas - pažadame, bus skanu

Šviežių kepenėlių pasirinkimas. Pagrindinė sąlyga renkantis skanias ir sveikatai naudingas kepenėles yra gyvulio ar paukščio amžius, jo šėrimas ir gyvenimo sąlygos bei kepenėlių šviežumas.