Aviena, patiekta su sodriu raudonojo vyno padažu, yra išskirtinis patiekalas, puikiai tinkantis ypatingoms progoms ar norint palepinti save gurmanišku skoniu. Šis receptas sujungia švelnią avienos tekstūrą su giliu, aromatingu padažu, sukuriant nepamirštamą kulinarinę patirtį. Šiame straipsnyje išnagrinėsime visus aspektus, susijusius su šio patiekalo gaminimu, pradedant ingredientų pasirinkimu ir baigiant patarimais, kaip pasiekti tobulą rezultatą.
Avienos pasirinkimas: pagrindiniai aspektai
Norint pagaminti puikų avienos patiekalą, svarbu pasirinkti tinkamą mėsos gabalą. Geriausiai tinka avienos kumpis, mentė arba šonkauliukai. Kumpis yra liesesnis, o mentė ir šonkauliukai turi daugiau riebalų, kurie suteikia patiekalui daugiau skonio ir sultingumo. Atkreipkite dėmesį į mėsos spalvą – ji turėtų būti ryškiai raudona. Venkite mėsos su pilkšvais atspalviais, nes tai gali reikšti, kad mėsa nėra šviežia. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į mėsos marmuringumą – riebalų intarpai tarp raumenų. Kuo daugiau marmuringumo, tuo mėsa bus skanesnė ir minkštesnė.
Raudonojo vyno padažas: skonio pagrindas
Raudonojo vyno padažas yra šio patiekalo širdis. Jis suteikia avienai gilų, sodrų skonį ir aromą. Svarbu pasirinkti tinkamą vyną. Geriausiai tinka sausas raudonasis vynas, pavyzdžiui, Cabernet Sauvignon, Merlot arba Pinot Noir. Venkite saldžių vynų, nes jie gali per daug pasaldinti padažą. Prieš gamindami padažą, leiskite vynui "kvėpuoti" kambario temperatūroje apie 30 minučių – tai padės atsiskleisti jo aromatams.
Ingredientai raudonojo vyno padažui:
- 500 ml sauso raudonojo vyno
- 500 ml avienos arba jautienos sultinio
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos
- 2 šaukštai pomidorų pastos
- 1 šaukštelis džiovinto čiobrelio
- 1 šaukštelis džiovinto rozmarino
- 1 lauro lapas
- Druska ir pipirai pagal skonį
Padažo gaminimo procesas:
- Dideliame puode arba keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų.
- Sudėkite svogūną ir kepkite, kol suminkštės ir taps skaidrus (apie 5-7 minutes).
- Sudėkite česnaką ir kepkite dar 1 minutę, kol pasklis aromatas.
- Įmaišykite pomidorų pastą ir kepkite dar 2 minutes.
- Supilkite raudonąjį vyną ir užvirkite. Leiskite vynui virti, kol sumažės per pusę (apie 10-15 minučių). Tai padės pašalinti alkoholį ir sutelks skonį.
- Supilkite sultinį, įdėkite čiobrelį, rozmariną ir lauro lapą. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Sumažinkite ugnį ir troškinkite padažą apie 30-45 minutes, arba kol jis sutirštės iki norimos konsistencijos. Retkarčiais pamaišykite.
- Prieš patiekdami, išimkite lauro lapą.
Avienos paruošimas ir kepimas
Prieš kepant, avieną reikia tinkamai paruošti. Pašalinkite perteklinį riebalų sluoksnį, bet palikite šiek tiek, kad mėsa būtų sultinga. Pagardinkite avieną druska, pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais. Prieš kepant, leiskite mėsai pastovėti kambario temperatūroje apie 30 minučių – tai padės jai tolygiau iškepti.
Kepimo būdai:
- Keptuvėje: Šis būdas tinka mažesniems avienos gabalams, pavyzdžiui, kepsniams. Įkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus ir apkepkite avieną iš visų pusių, kol ji apskrus. Tada sumažinkite ugnį ir kepkite, kol mėsa pasieks norimą kepimo lygį.
- Orkaitėje: Šis būdas tinka didesniems avienos gabalams, pavyzdžiui, kumpiui arba mentei. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Aptepkite avieną aliejumi, pagardinkite prieskoniais ir kepkite, kol mėsa pasieks norimą kepimo lygį. Kepimo laikas priklauso nuo mėsos dydžio ir norimo kepimo lygio.
- Troškinimas: Šis būdas tinka mažiau vertingiems avienos gabalams, pavyzdžiui, šonkauliukams arba kulninėms. Apkepti avieną keptuvėje, tada sudėti į puodą su raudonojo vyno padažu ir troškinti ant silpnos ugnies, kol mėsa taps labai minkšta (apie 2-3 valandas).
Kepimo lygio nustatymas:
Norint nustatyti avienos kepimo lygį, geriausia naudoti mėsos termometrą. Įdėkite termometrą į storiausią mėsos vietą, vengiant kaulų. Štai rekomenduojamos temperatūros skirtingiems kepimo lygiams:
- Retas (rare): 52°C
- Vidutiniškai retas (medium rare): 55°C
- Vidutinis (medium): 60°C
- Vidutiniškai gerai iškeptas (medium well): 65°C
- Gerai iškeptas (well done): 70°C
Patiekimas ir garnyrai
Iškepusią avieną išimkite iš orkaitės arba keptuvės ir leiskite jai "pailsėti" apie 10-15 minučių prieš pjaustant. Tai padės mėsai išlaikyti sultingumą. Patiekite avieną su raudonojo vyno padažu ir mėgstamais garnyrais. Puikiai tinka keptos bulvės, bulvių košė, daržovės (pavyzdžiui, šparaginės pupelės, morkos arba brokoliai) arba grūdų patiekalai (pavyzdžiui, kuskusas arba quinoa).
Patarimai ir gudrybės:
- Jei padažas per skystas, galite jį sutirštinti įmaišydami šiek tiek kukurūzų krakmolo, sumaišyto su šaltu vandeniu.
- Jei padažas per rūgštus, galite įdėti šiek tiek cukraus arba medaus.
- Norėdami pagilinti padažo skonį, galite įdėti šiek tiek balzamiko acto arba sojos padažo.
- Avieną galite marinuoti prieš kepant. Marinatas padės suminkštinti mėsą ir suteiks jai papildomo skonio.
- Jei naudojate šaldytą avieną, atšildykite ją šaldytuve per naktį. Niekada neatšildykite mėsos kambario temperatūroje.
Variantai ir improvizacijos
Šis receptas yra tik pagrindas, kurį galite pritaikyti pagal savo skonį. Štai keletas variantų ir improvizacijų, kuriuos galite išbandyti:
- Prieskoniai: Eksperimentuokite su skirtingais prieskoniais ir žolelėmis. Pavyzdžiui, galite įdėti šiek tiek kmynų, kalendros arba raudonėlio.
- Daržovės: Į padažą galite įdėti kitų daržovių, pavyzdžiui, morkų, salierų arba grybų.
- Vaisiai: Į padažą galite įdėti šiek tiek vaisių, pavyzdžiui, vyšnių arba slyvų. Tai suteiks padažui saldumo ir rūgštumo.
- Alkoholis: Vietoj raudonojo vyno galite naudoti kitą alkoholinį gėrimą, pavyzdžiui, brendį arba portveiną.
- Padažo tirštikliai: Vietoj kukurūzų krakmolo galite naudoti kitus tirštiklius, pavyzdžiui, miltus arba bulvių krakmolą.
Aviena raudonojo vyno padaže yra puikus patiekalas, kuris nustebins jūsų svečius ir paliks neišdildomą įspūdį. Nebijokite eksperimentuoti ir pritaikyti receptą pagal savo skonį. Skanaus!