pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kepta marinuota žuvis: receptai ir patarimai

Marinuota žuvis yra labai skanus patiekalas, tinkantis tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Iš jos galima paruošti salotas, sumuštinius ir karštus patiekalus, pavyzdžiui, ant grotelių keptą marinuotą žuvį arba keptą žuvį su kreminiu padažu.

Žuvies tai jau tikrai visada yra, tik, aišku, skirtingą žuvį visi ant stalo deda. Vieni negali be karpio, kiti -be heko. Pas mus visuomet būdavo jūros lydekos paprastai apkeptos, miltuose pavoliotos, ant viršaus uždėta ištroškintų svogūnų pomidorų padaže.

Žuvies apkepimas ir vėliau marinavimas tirpale nėra tikrai naujas dalykas ir, manau, kad šis receptas puikiai puikiausiai tiktų karpiui, nes karpis - riebi žuvis, kuriai papildoma rūgštelė ir prieskoniai tikrai nepakenks. Bet aš dažniausiai taip ruošiu skumbrę… Žuvies filė apkepama lengvai ant keptuvės ir dedama į iš anksto paruoštą marinatą. Valgoma kambario temperatūros…

Aš pagalvoju apie tą žuvį tokią minkštą ir traškias morkas su malonia rūgštele, ir kvapniais prieskoniais, ir man pradeda seilė nevalingai varvėti 🙂 Taip ruošiama žuvis Lotynų Amerikoje ir Ispanijoje, ir Lietuvoje, net neabejoju, apie tokį paruošimą esate girdėję.

Kaip marinuoti žuvį?

Žuvį galite marinuoti šaltų arba karštų būdų. Be to, kiekviename iš jų tikrai bus acto - būtent jis yra pagrindinis marinato ingredientas. Tačiau mes taip pat radome marinavimo būdą nenaudojant acto.

Kad ir kokį būdą pasirinksite, žuvis gausis labai skani ir švelni. Marinuoti galima bet kokią jums patinkančią žuvį, tarkim marinuoti lašišą. Vis dėlto pageidautina, kad joje nebūtų labai daug kaulų, o konsistencija turėtų būti gana riebi ir tanki.

Žuvies paruošimas prieš marinuojant

Jei jūsų žuvis yra mažo dydžio, ją galima marinuoti nepjaustant, kaip visumą, o didelę žuvį reikia išdarinėti, atskirti nuo galvos ir supjaustyti smulkiais gabalėliais.

Galite palikti žuvies odą arba marinuoti be jos. Norėdami palengvinti procesą, galite naudoti jau paruošta filė, padalydami ją į mažus gabalėlius.

Jei naudojate upių žuvis, tada, norėdami atsikratyti būdingo dumblo kvapo, turite gerai ją nuplauti po tekančiu šaltu vandeniu ir palikti bent pusvalandžiui stipriame šaltame druskos tirpale.

Po to, kai žuvis išskrosta, būtinai dar kartą gerai nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu. Nebandykite supjaustyti filė mažais gabalėliais, nes maži gabalėliai marinato įtakoje virsta koše.

Pagrindinės žuvies marinavimo subtilybės

  • Įpilkite acto tiek, kiek nurodyta recepte. Neeksperimentuokite, kitaip žuvis gali pasirodyti per rūgšti.
  • Jei pridedate prieskonių, nepersistenkite, kitaip jie visiškai pakeis subtilios žuvies skonį.
  • Marinuojant žuvį kelis kartus pamaišykite ją, tada patiekalas marinuojasi tolygiai.
  • Marinuotą žuvį laikykite šaldytuve, uždengtose talpyklose arba stikliniuose induose. Taip žuvis neskleis kvapo ant kitu produktu ir bus ilgai laikoma.
  • Neišpilkite marinato iš paruoštos žuvies. Žuvį marinate galima laikyti ilgą laiką, kol ją suvartosite maistui.
  • Kuo ilgiau žuvis guli marinate, tuo ji tampa skanesnė.
  • Marinuotą žuvį laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 4 mėnesius.

Šaltas marinavimo metodas

Taikant šį marinavimo metodą, žuvis nėra termiškai apdorojama, ji paruošiama veikiant actui ir prieskoniams. Šis marinavimo būdas tinka tiems, kurie bijo valgyti termiškai neapdorotos žuvies patiekalus.

Viename gyvenimo etape man teko kurį laiką pagyventi Švedijoje. Tai buvo ganėtinai seniai, ir viskas, ką tuomet mačiau, man buvo keista, nauja ir netikėta. Keistokas Švedijoje tuomet buvo tik maistas. Pats didžiausias netikėtumas man, visgi, buvo saldumas maiste ten, kur visai nesitiki, kad jis būtų:)) Mėsoje, duonoje, ir net… silkėje!:)) Ir štai švediška silkė buvo tai, ką visiems laikams adaptavau savo virtuvėje. Atėjus šventėms mano šeima net neįsivaizduoja stalo be švediškų keptų marinuotų žuvelių - tradicinio patiekalo ant švediško stalo.

Džiūvėsius sumaišome su druska (maždaug 4 šaukštai džiūvėsių ir 1 nubrauktas šaukštas druskos). Nuplautas žuveles išvoliojame džiūvėsių ir druskos mišinyje ir dedame į įkaitintą aliejų. Kepame iš abiejų pusių, kol apskrus. Į stiklinį indą, kad matytųsi visas grožis dedame sluoksniais svogūnus ir žuvį: pradedame svogūnais, ant viršaus guldome sluoksnį žuvų, tada vėl klojame sluoksnį svogūnų ir taip toliau. Actą puode sumaišome su vandeniu, supilame cukrų. Pipirų žirnelius sutraiškome plaktuku arba virtuviniu kombainu (aš sudedu pipirus į celofaninį maišelį ir sutraiškau juos plaktuku mėsai mušti). Pipirus suberiame į marinatą, įmetame lauro lapus. Nukėlus nuo ugnies, iškart verdančiu marinatu užpilame žuvis ir svogūnus. Paslėgiame, kad visas turinys atsirastų marinato skystyje. Tinka valgyti jau kitą dieną. Tačiau skaniausia silkė tuomet, kai pastovi keletą dienų.

Karšto marinavimo metodas

Ant grilio keptą maistą mėgsta daugelis, ypač vasarą. Kai daug laiko praleidžiame gamtoje, kepsninėje ruoštas maistas tampa dar skanesnis. Visgi, įsibėgėjęs grilio sezonas vilioja pasinerti į eksperimentus ir kepti ne tik šašlykus, dešreles ar mėsainius, bet rinktis sūrius, daržoves, vaisius ir žuvį. Ant kepsninės kepta žuvis - tikra palaima ieškantiems lengvesnių skonių ir tiems, kam mėsos patiekalai šiek tiek pabodo.

„Žmonės vasaros laikotarpiu prie kepsninių praleidžia daug laiko. Pastebime, kad lietuviai neapsiriboja vien tik mėsos gaminiais, todėl paruošėme platų įvairiausių produktų, skirtų kepti ant grilio, asortimentą - nuo šamo filė juodajame alaus marinate iki ypatingai paruoštų lašišų filė kepsnių, kepimui skirtų bulvių ir sūrių, kurie sulaukia didelio pirkėjų dėmesio ir dažnai atsiduria jų krepšeliuose“, - teigia V. „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad norint pasiruošti burnoje tirpstančių lašišos ar šamo kepsnių, pirmiausia reikia juos tinkamai išmarinuoti.

„Pats paprasčiausias būdas marinuoti žuvį - užberti žiupsnelį druskos, pipirų, apšlakstyti citrinos sultimis ir leisti pasimarinuoti bent pusvalandį. Tuomet uždėti žuvies pjausnius ant gerai įkaitintų grotelių ir kepti apie 6-10 minučių iš abiejų pusių, priklausomai nuo dydžio. Iškepusią žuvį geriausia patiekti su šviežiomis daržovėmis, ant grilio keptais smidrais, brokoliais ar saldžiosiomis bulvėmis, žiedinių kopūstu koše ar ryžiais“, - pataria V.

Žolelės, svogūnai ir česnakai tinka praktiškai bet kokios žuvies marinavimui. Jais neįmanoma sugadinti nė vieno patiekalo, be to, ant grilio kepamai žuviai šie priedai kaip tik suteiks puikų aromatą. „Vasara dovanoja visą kalną šviežių prieskoninių žolelių. Bazilikai, rozmarinai, čiobreliai, petražolės, kalendra, laiškiniai česnakai ir daugelis kitų taps puikiais priedais jūsų patiekalams. Žinoma, kaip ir visur, svarbu naudoti ne per didelius žolelių kiekius. Priešingu atveju žuvis praras savo skonį, o juk marinato esmė jį dar labiau atskleisti ir pabrėžti, bet ne užgožti“, - sako V.

Prieš renkantis prieskonines žoleles verta atsižvelgti į tai, kokią žuvį planuojate kepti. Pavyzdžiui, prie lašišos puikiai tinka šviežios petražolės ar krapai, o šamą verta pagardinti kalendra, čiobreliais ar rozmarinais.

„Ruošdami marinatą įsitikinkite, ar jo pakaks tolygiai padengti žuvį. Geriausia indą, kuriame marinuojasi žuvis, uždengti folija ir padėti į šaldytuvą. Praėjus pusei marinavimo laiko žuvį reikėtų apversti. Skubant ar neturint laiko, žuvį pakaks pamarinuoti ir 30 minučių, visgi, geriausia marinate ją palaikyti kelias valandas“, - pataria V.

Receptai

Lašiša su citrina ir petražolėmis

Ingredientai:

  • 4 lašišos filė
  • 1 citrinos
  • Druska, pipirai
  • Alyvuogių aliejus
  • Sviestas
  • Maltas česnakas
  • Smulkintos petražolės

Gaminimas:

  1. Lašišų filė sudėkite į didelę lėkštę. Ant lašišų filė užspauskite citrinos sulčių.
  2. Tada lašišą pagardinkite druska ir pipirais, prieskonius gerai įtrinkite iš abiejų pusių. Leiskite lašišai marinuotis bent jau apie pusvalandį.
  3. Kol lašiša marinuojasi, įkaitinkite kepsninę ir jos groteles ištepkite alyvuogių aliejumi, kad lašiša kepdama nepriliptų.
  4. Prieš kepant lašišą, aptepkite ją alyvuogių aliejumi ir uždėkite ant grotelių.
  5. Tuomet pasiruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus ingredientus - sviestą, maltą česnaką, smulkintas petražoles, jei norisi pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
  6. Iškepusią lašišą įdėkite į lėkštę ir patepkite gautu padažu.

Lašiša su terijaki glajumi

Ingredientai:

  • 4 lašišos filė
  • Rudas cukrus
  • Česnakas
  • Imbieras
  • Sojų padažas
  • Raudonųjų pipirų dribsniai
  • Ryžių actas
  • Alyvuogių aliejus
  • Svogūnų laiškai
  • Kukurūzų krakmolas

Gaminimas:

  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite rudąjį cukrų, česnaką, imbierą, pusę sojų padažo, raudonųjų pipirų dribsnius ir ryžių actą.
  2. Tuomet, kai viską sumaišysite į padažą supilkite alyvuogių aliejų ir susmulkintus svogūnų laiškus.
  3. Lašišos filė sudėkite į dubenėlį ir supilkite gautą marinatą.
  4. Kol lašiša marinuojasi pasigaminkite padažą. Dubenėlyje sumaišykite 2 šaukštelius kukurūzų krakmolo su 1 šaukšteliu vandens.
  5. Tuomet Ištirpintą kukurūzų krakmolą supilkite į puodą, įpilkite ½ puodelio sojų padažo ir virkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol pradės tirštėti.
  6. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite kepsninę. Marinuotą lašišų filė kepkite apie 6 minutes iš kiekvienos pusės.
  7. Kai lašiša visiškai iškeps, išimkite ją iš kepsninės ir aptepkite jau pagamintu terijaki glajumi.

Šamas su majonezu ir žolelėmis

Ingredientai:

  • 4 šamo filė
  • Majonezas
  • Česnakas
  • Druska, juodieji pipirai
  • Citrinos žievelė ir sultys
  • Kalendra
  • Čiobreliai
  • Rozmarinas
  • Petražolės

Gaminimas:

  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą, česnaką, druską, juoduosius pipirus, citrinos žievelę, citrinos sultis, kalendrą, čiobrelius ir rozmariną.
  2. Tuomet, popieriniu rankšluosčiu nusausinkite šamų filė ir aptepkite iš abiejų pusių pagamintu mišiniu.
  3. Žuvį uždėkite ant grotelių ir kepkite apie 15-20 minučių.
  4. Kai žuvis iškeps, išimkite iš kepsninės, įdėkite į lėkštę ir apibarstykite šviežiomis petražolėmis.

Šamas su medaus glajumi

Ingredientai:

  • 4 šamo filė
  • Cajun prieskonių mišinys
  • Paprika
  • Česnakų milteliai
  • Čiobreliai
  • Raudonėliai
  • Druska, pipirai
  • Medus
  • Rudas cukrus
  • Citrinos sultys
  • Maltas česnakas
  • Sviestas

Gaminimas:

  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite Cajun prieskonių mišinį, paprikos, česnakų miltelius, čiobrelius, raudonėlius, druską ir pipirus.
  2. Į kitą dubenį įpilkite medaus, rudojo cukraus, citrinų sulčių ir malto česnako, viską gerai išmaišykite.
  3. Paruoškite dar vieną negilų indą ir į jį sudėkite ištirpintą sviestą.
  4. Šamų filė panardinkite į ištirpintą sviestą, o tada pamerkite į su prieskoniais sumaišytą indą ir dėkite ant jau įkaitintos kepsninės.
  5. Kiekvieną pusę kepkite apie 6 minutes.
  6. Kai žuvis iškeps, perkelkite ją ant lėkštės ir apliekite medaus glajumi. Patiekite su šviežiomis arba ant grilio keptomis daržovėmis.