pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Marinavimo būdai ir receptai

Gerai paruoštas marinatas gali pakeisti mėsos skonį ir tekstūrą, suteikdamas jai sultingumo, aromato ir nepakartojamo skonio. Nesvarbu, ar ruošiate vištieną vakarienei, ar planuojate kepti kiaulieną ant grotelių, tinkamai parinktas marinatas garantuos tobulą rezultatą. Marinatai yra puikus būdas ne tik suteikti mėsai skonio, bet ir užtikrinti jos sultingumą.

Pirmiausia svarbu rinktis tinkamus ingredientus, kurie dera su mėsos tipu, ir leisti mėsai marinuotis pakankamai laiko. Šie receptai padės jums paruošti tobulai skanią vištieną ar kiaulieną, kuri patiks tiek šeimos nariams, tiek svečiams.

Kaip marinuoti mėsą?

Visi turime savo mėgiamus ir laiko patikrintus mėsos marinavimo kepimui ant grilio receptus. Keli egzotiniai ingredientai ir prieskoniai ant laužo kepamai mėsai gali suteikti neįprastų skonių, kurie abejingų nepaliks.

„Marinatas yra vienas svarbiausių gardaus grilio patiekalo dedamųjų. Būdų ir receptų, kaip marinuoti kepamą mėsą, žuvį ar jūros gėrybes, yra begalės. Neretai marinatas atskleidžia svečių šalių kulinarinius ypatumus. Vasara yra puikus metas eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių derinių ir atrasti savo slaptąjį ingredientą“.

Pagrindiniai marinato ingredientai:

  • Druska. Druska yra bet kokio marinato pagrindas, užtikrinantis proceso sėkmę.
  • Aliejus. Būtinas kiekvieno marinato ingredientas, nes daugelis prieskonių ir žalumynų savo skonines savybes išskleidžia tik kartu su riebalais.
  • Sojos padažas. Tai puikus druskos pakaitalas. Sojos padaže yra glutamo rūgšties, kuri paryškina mėsos skonį.
  • Žolelės ir prieskoniai. Būtent prieskoniai ir aromatinės žolelės suteikia marinatui savitumo.

Svarbiausios marinavimo taisyklės:

  1. Jei norite pagreitinti marinavimosi procesą, naudokite actą, majonezą, citrinos sultis, mineralinį vandenį ar obuolių sultis.
  2. Pasirinkite tinkamą marinavimo laiką, kuris priklauso nuo mėsos rūšies.
  3. Marinatą reikia gerai įtrinti į mėsą ir pamasažuoti, kad skystis susigertų. Tai pagreitina marinavimosi procesą, o mėsa būna minkštesnė.
  4. Marinatą reikia gerai įtrinti į mėsą ir pamasažuoti, kad skystis susigertų.
  5. Marinatą reikia gerai įtrinti į mėsą ir pamasažuoti, kad skystis susigertų.
  6. Marinatą reikia gerai įtrinti į mėsą ir pamasažuoti, kad skystis susigertų.
  7. Ir svarbiausia - koks bebūtų tobulas marinatas, kepsnio sėkmė priklauso nuo kepsninės temperatūros ir kepimo laiko.

5 marinavimo receptai mėsai, kepamai ant žarijų

Artėja vasara - kepsnių ir šašlykų sezonas, todėl papasakosiu 5 skirtingus marinavimo receptus mėsai, kepamai ant žarijų. Tai gali būti šašlykas, gali būti tiesiog kepsniai. Net ir mėsa gali būti skirtinga, čia jau nutarsite patys kas labiau patiko ir ką naudoti. O kol kas sutarkime, kad naudojame kiaulienos sprandinę. Supjaustom ją gabalais, kokio dydžio juos kepsite.

Tam pasiruoškite maisto dėžutę, ar sandarų polietileninį maišelį. Mūsų tikslas - aplieti paruoštu marinatu mėsą ir palikti marinuotis per naktį. Taip, kad mėsa būtų marinate. Dar sutarkime, kad visiems marinavimo receptams mes naudosime aliejų. Jo nereikia daug - kelis šlakelius. Nereikia, kad mėsa plauktų aliejuje, bet lengva plėvelė turi susidaryti.

Tam yra dvi priežastys. Pirmoji - aliejus yra puikus tarpininkas tarp prieskonių ir mėsos. Antra - aliejumi aptepta mėsa dailiau iškepa, gražiau paskrunda ir viduje lieka sultingesnė. Ir dar kepimo metu praskleidžia sausųjų prieskonių aromatus. Svogūnus nulupame, supjaustome taip, kad tilptų į blenderio indą. Gautą košę nukošiame per sietelį ir turim svogūnų sultis su vandeniu. Ir nebijokite druskos dėti iškart, ji neišsausins mėsos. Tai visuotinai gajus mitas, neturintis praktinio pagrindimo.

1. Marinatas su pomidorų sultimis ir Vorčesterio padažu

Mėsą dedame į maišelį, pašlakstome aliejumi. Užberiame truputį druskos. Ant mėsos užpilame pomidorų sultis (tiks iš pakelio kuo pukiausiai) ir Vorčesterio padažo. Proporcijos: stiklinei sulčių valgomasis šaukštas Vorčesterio.

2. Marinatas su graikišku alyvuogių aliejumi

Supjaustytą mėsą pašlakstome graikišku alyvuogių aliejumi. Užsandarinam, maišom, masažuojam - paruošta.

3. Marinatas su saldžiu čili ir sojų padažais

Supjaustytą mėsą pašlakstome aliejumi. Užpilame saldaus čili padažo (arba saldžiarūgščio padažo, kokį gausite nusipirkti) ir tokį patį kiekį sojos padažo. Papildomai keli žiupsneliai džiovinto česnako granulių. Šis labiau tinka avienai, bet tiks ir kiaulienai ar net jautienai.

4. Klasikinis česnakų ir citrinų marinatas vištienai

Šis marinatas puikiai tinka vištienos krūtinėlei, sparneliams ar šlaunelėms. Sumaišykite visus ingredientus ir užpilkite ant vištienos.

5. Jogurto ir prieskonių marinatas vištienai

Jogurtas minkština mėsą ir suteikia jai nepakartojamo švelnumo. Jogurtą sumaišykite su prieskoniais ir užpilkite ant vištienos.

Štai ir viskas - penki labai paprasti ir greitai paruošiami marinatai šašlykui. Neišsirenkate kuris jums tiks ir patiks labiausiai? Padalinkite mėsą į 5 dalis ir pirmą kartą pasigaminkite visus marinatus po truputį. Užmarinuokite mėsą skirtingai, kepkite ir galėsite palyginti.

Receptai:

Medaus ir garstyčių marinatas kiaulienai

Šis marinatas puikiai tinka kiaulienos šonkauliukams ar sprandinei. Sumaišykite visus ingredientus, užpilkite ant kiaulienos ir palikite marinuotis 6-8 valandas.

Čili ir česnakų marinatas aštriai kiaulienai

Šis marinatas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta aštresnį skonį. Sumaišykite visus ingredientus, užpilkite ant kiaulienos ir marinuokite bent 4 valandas.

Tailandietiškas marinatas su kokoso pienu

„Citrinžolę, aštriuosius raudonuosius pipirus, česnaką bei pundelį šviežios kalendros smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su likusiais ingredientais. Šiame marinate liesą mėsą ir vištieną reiktų marinuoti iki 24 valandų, o žuviai ar jūros gerybėms marinuotis pakanka ir 30 minučių iki kepimo“.

Meksikietiškas citrusinis marinatas

„Džiovintus raudonėlius ir šviežią kalendrą susmulkinkite ir užpilkite apelsino bei žaliosios citrinos sultimis. Ryškų meksikietišką skonį marinatui suteiks aštrieji chipotle pipirai. Šis marinatas puikiai tinka jautienai, kiaulienai, vištienai. Šiame marinate mėsą laikykite šaldytuve pernakt arba parą“.

Japoniškas yakitori marinatas

„Yakitori yra vienas populiariausių mėsos kepimo būdų Japonijoje. Tai - smulkiai supjaustyti mėsos gabaliukai (dažniausiai vištiena), kurie sumauti ant medinio iešmelio ir glazūruoti saldžiarūgščiu marinatu. Šį marinatą pasigaminsite sumaišę sojos padažą, sakę, cukrų ir tarkuotą šviežią imbierą bei česnaką. Mišinį užvirkite kol sutirštės, tuomet ataušinkite ir sudėkite vištienos gabalėlius marinuotis šaldytuve mažiausiai 1 valandai. Kepant vištienos vėrinukus, aptepkite likusiu marinatu“.

Sojos marinatas, pagardintas citrinos sultimis ir žolelėmis

Šis marinatas kepsniui suteikia išraiškinga, stiprų skonį, kuriame dominuoja sojos ir Vorčesterio padažai. Ne mažiau svarbios papildomos skonio natos. Marinatas puikiai tinka kiaulienos kepsniams.

Ingredientai: 1 ½ puodelio alyvuogių aliejaus, ¾ puodelio sojos padažo, ½ puodelio Vorčesterio padažo, ½ puodelio raudono vyno acto, ⅓ puodelio citrinų sulčių, 2 valg.š. garstyčių, 1 arbat.š. druskos, 1 valg.š. juodųjų pipirų, 1 ½ valg.š. šviežių petražolių, 1 kg kiaulienos sprandinės arba mentės.

Gaminimas: Visus ingredientus sumaišykite, pabaigoje sudėkite susmulkintas petražoles. Mėsą supjaustykite norimo dydžio kepsniais, įtrinkite marinatu ir įdėkite į šaldytuvą mažiausiai 8 val. Kepkite ant grotelių apie 15-20 min., kol mėsa gražiai apskrus.

Saldžiarūgščio skonio marinatas su obuolių sultimis

Jei sandėliuke liko praeitos vasaros naminių obuolių sulčių, laikas jas sunaudoti. Svarbu, kad sultys būtų saldžiarūgštės, kurios suminkština mėsą ir suteikia gaivaus skonio.

Ingredientai: 0,5 l obuolių sulčių, 3 vnt. svogūnų, 3 skiltelės česnako, 2 arbat.š. prieskonių mėsai, druskos, pipirų pagal skonį, 2 kg kiaulienos sprandinės.

Gaminimas: Paruoškite marinatą: svogūnus ir česnakus susmulkinkite, sumaišykite su mėsos prieskoniais. Mėsą supjaustykite kepsneliais, įtrinkite paruoštu marinatu ir užpilkite obuolių sultimis. Pamarinuokite mėsą 5-8 valandas. Įkaitinkite grilį ir kepkite mėsą ant grotelių apie 15-20 min.

Balzamiko acto marinatas su džiovintomis žolelėmis

Visus ingredientus rasite savo virtuvės spintelėje, nes tai dažniausiai naudojami prieskoniai ir džiovintos žolelės. Balzamiko actas kepsniui suteikia gurmaniško skonio. Ypač tinka vištienai.

Ingredientai: ¾ puodelio balzamino acto, ½ puodelio vandens, 1 arbat. š. džiovintų svogūnų, ½ arbat. š. raudonosios paprikos miltelių, ½ arbat. š. džiovinto česnako, ¼ arbat. š. druskos, ¼ arbat. š. juodųjų pipirų, ¼ arbat. š. džiovinto rozmarino, ¼ arbat. čili miltelių, ⅛ arbat. š. džiovinto mairūno, 4 vnt. vištienos filė.

Gaminimas: Į balzamino actą įpilkite vandens, sumaišykite su visais sausais prieskoniais. Įtrinkite į vištieną. Marinuokite apie 3-5 val. Kepkite filė ant įkaitinto grilio grotelių apie 10 min.

KOKIE MARINATAI TINKAMIAUSI KIETAI MĖSAI?

Taigi, kad nebūtų tokių liūdnų pasekmių, atskleisime jums keletą gudrybių, kurios padės išvengti kietos mėsos „sindromo“ - galėsite mėgautis sultinga, skania ir, svarbiausia, lengvai sukramtoma įvairia mėsa.

Yra du mėsos suminkštinimo būdai - marinavimas ir mirkymas.

1. Marinavimas vaisiais

Nusipirkote nuostabios jautienos didkepsniams, tačiau širdies kiek virpa, ar mėsa nebus per kieta? Profesionalūs virtuvės šefai pataria 30 min. palaikyti mėsą vaisių marinate, ir ji bus minkštutėlė.

Ko prireiks? 6 jautienos gabalėlių, 2 kivių, 0,5 arbat. š. druskos, šviežiai maltų baltųjų pipirų, žiupsnelio sausų rozmarinų.

Kaip paruošti? Nulupkite kivių žievelę ir sutarkuokite juos stambia tarka. Įberkite druskos ir prieskonių. Gerai pamurkdykite supjaustytą jautieną susidariusiame marinate ir palikite pusvalandžiui. Paskui mėsą ištraukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir kepkite. Pamatysite, negalėsite atsidžiaugti, kaip puikiai kiviai suminkštins jautieną. Beje, vietoj šių vaisių drąsiai galite naudoti žalias papajas, ananasus.

ĮSIDĖMĖKITE! Jei mėsa minkštinama kiviais ar ananasais, būtina atminti keletą dalykų: pirma, mėsą ilgiausiai marinuoti galima iki 2 val., antra, jokiu būdu negalima padauginti šių vaisių. Jei mėsa laikoma per ilgai ir yra pernelyg daug kivių ar ananasų sulčių, ji tiesiog ištęžta.

2. Marinavimas kefyru

Kefyras irgi vienas tų nuostabių produktų, puikiai minkštinančių kietą mėsą. Šis pieno produktas tinka įvairių rūšių mėsai: jautienai, vištų ar kalakutų krūtinėlei, kiaulienos išpjovai ar avienos didkepsniams.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vištiena - mėgstama pirkėjų ir patenka į populiariausių mėsos rūšių trejetuką.

„Nors kiauliena visais metų laikais išlieka lyderė, vištieną lietuviai taip pat labai mėgsta. O populiariausia sveriamos vištienos parduodama dalis - filė“, - teigia V.Budrienė.

„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad norint, jog vištiena stebintų skoniu, reikėtų pasigaminti geriausiai jos skonį atskleisiantį marinatą.

„Ruošdami marinatą įsitikinkite, ar jo pakaks tolygiai padengti mėsą. Geriausia indą, kuriame marinuojasi mėsa, uždengti folija ir padėti į šaldytuvą. Praėjus pusei marinavimo laiko mėsą apverskite. Marinavimo trukmė taip pat priklauso nuo vištienos dalies. Pavyzdžiui, visai vištai pakaks nuo 3 iki 6 valandų, vištienos krūtinėlei, sparneliams ar petukams - vos 30 minučių“.

7 marinatų idėjos:

Citrinos ir pipirų marinatas

Sumaišykite citrinos sultis ir tarkuotą citrinos žievelę, įspauskite kelias skilteles česnako, viską paskaninkite druska, aliejumi, grūstais juodųjų pipirų grūdeliais ir prieš marinuojant vištieną marinatą palikite pastovėti mažiausiai 30 minučių.

Jamaikos įkvėptas marinatas

Indelyje sumaišykite juoduosius pipirus ir Kajeno, aitriąsias paprikas, ciberžoles, tarkuotą imbierą, šiek tiek šviežių čiobrelių, paprikos miltelių, druską ir žiupsnelį cukraus. Galiausiai į gautą mišinį sudėkite supjaustyto svogūno, pasmulkinto česnako ir įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus.

Terijakio marinatas

Sumaišykite sojų padažą ir baltojo vyno actą, kelis šaukštelius medaus, sezamų aliejų, kmynų miltelius, susmulkintą imbierą bei česnaką. Padažą prieš dedant ant vištienos šiek tiek palaikykite šaldytuve.

Medaus ir Dižono garstyčių marinatas

Medų ir susmulkintą česnaką sumaišykite su obuolių actu, Dižono garstyčiomis ir alyvuogių aliejumi. Šis marinatas ne tik suteiks vištienai ypatingo skonio, bet ir paminkštins mėsą.

Pesto marinatas

Į trintuvą pridėti bazilikų, kelias skilteles česnako, alyvuogių aliejaus, kietojo sūrio ir kedro riešutų. Galiausiai viską sutrinti iki vientisos masės ir dėti ant vištienos.

„Tandoori“ marinatas

Jogurtas sumaišomas su smulkintu imbieru, „garam masala“ prieskoniais, kmynais, druska, pipirais, šviežiomis susmulkintomis kalendromis, žiupsneliu cinamono, paprikos milteliais ir Kajeno paprikomis. Galiausiai į marinatą dedama susmulkintų svogūnų, česnakų, aliejaus bei citrinos sulčių.

Saldžiarūgštis marinatas su kokosų pienu

Saldžiarūgščio aitriųjų paprikų padažo ir kokosų pieno.

Armėniškas mėsos marinato receptas

Šiam marinatui nereiks nei acto, nei majonezo, nei vyno. Juo mėsa ganėtinai greitai susimarinuoja (tik 40 minučių), marinate tris dienas be laikymo šaldytuvo mėsai viskas bus gerai (svarbiausia yra nelaikyti ant saulės spindulių), ir labai greitai iškepa - pusantro ar du kartus greičiau nei įprastai.

Marinatų idėjos su konservuotais agurkais

Rūgšties, česnako ir druskos turintis sūrymas nuo agurkų taip pat yra puikus pagrindas marinatui šviežiai mėsai, paukštienai ar daržovėms. „Tinkamas marinatas ir tinkamas marinavimo laikas turi labai daug įtakos: tai ne tik gali pakeisti mėsos skonį, ji taps išraiškingesnė ir aromatingesnė, o svarbiausia - daug minkštesnė ir švelnesnė.

Paprastai mėsai marinuoti naudojamas pieno produktas (pvz., jogurtas arba pasukos) arba sūrymas. Tačiau galite naudoti dar geresnį, praktiškai nemokamą, bet dar plačiai nežinomą metodą. Marinatą paruošti yra visai lengva, nes jis bus geras pagrindas įvairioms interpretacijoms, galima naudoti skirtingus prieskonius. Tereikia įtrinti kiaulienos nugarinę, sprandinę, vištienos krūtinėlę ar kitą mėsą mėgstamais prieskoniais ir užpilti konservuotų agurkų vandeniu. Šis skystis yra natūraliai sūrus ir rūgštus, todėl jums nereikės sūdyti mėsos ar dėti rūgščių produktų, pavyzdžiui, acto ar citrinų sulčių.

Paprastasis receptas: Mėsa bus labai skani marinuota agurkų skystyje su garstyčiomis, čiobreliais, maltomis saldžiosiomis paprikomis ir mairūnais. Marinuokite ne mažiau kaip 1 valandą, geriau gerokai ilgiau.

Su sojų padažu: Šis marinatas tiks įvairiai šviežiai mėsai - nuo kiaulienos sprandinės iki švelnios vištienos krūtinėlės ir iešmelių su daržovėmis. „Dideliame dubenyje sumaišykite paruoštus prieskonius su agurkų skysčiu, kad gautųsi vientisas mišinys. Į paruoštą marinatą sudėkite mėsą (galite ją lengvai įpjauti arba subadyti, kad dar geriau įsigertų marinato aromatas) ir palikite uždarytame inde šaldytuve kelioms valandoms“.

Su medumi ir čili milteliais: Norint labiau pikantiško marinato, situaciją bemat pataisys maltų aitriųjų paprikų milteliai ir papildomos česnako skiltelės. Tuo tarpu ryškiaspalvė ciberžolė, kurios dažnam liko nuo Velykų, suteiks egzotiško poskonio. „Mėsą supjaustykite, užpilkite juos agurkų skysčių ir įdėkite išspaustą česnaką. Sandariai uždarykite ir padėkite į šaldytuvą pernakt. Kitą dieną galite tęsti tolesnį paruošimą. Į dubenėlį sudėkite garstyčias, dar šiek tiek agurkų skysčio ir medų, išmaišykite, tuomet sudėkite likusius prieskonius. Mėsą pamirkykite garstyčių marinate ir kepkite orkaitėje ar kepsninėje.

Mėsos marinavimo trukmės priklausomybė nuo mėsos tipo:

Mėsos rūšis Marinavimo trukmė
Visa višta 3-6 valandos
Vištienos krūtinėlė, sparneliai, petukai 30 minučių
Kiauliena (šašlykai iš sprandinės) Nuo 5 valandų iki paros
Jautiena (kepsniai) 30 minučių (vaisiais) arba 2-4 valandos (kefyru)
Žuvis, jūros gėrybės 30 minučių