Net maži vaikai žino, kad bulvės fri - ypatingai nesveikas patiekalas: daug blogų riebalų, kalorijų ir kancerogenų. Ką gi daryti, juk jas taip mėgsta vaikai? Kiekvienoje situacijoje yra išeitis. Rinkitės bulvių šiaudelius, keptus orkaitėje, - tai sveikas gruzdintų bulvių šiaudelių (bulvių fri pakaitalas).
Tokiu būdu kepant bulves nesusidaro transriebalinių rūgščių, kalorijų kiekis žymiai mažesnis, pasirinkdami žemesnę kepimo temperatūrą išvengiame akrilamidų (kancerogenų).
Ingredientai
- Bulvės
- Aliejus (gruzdinti)
- Druska
Gaminimo Eiga
- Bulves kruopščiai nuplaukite ir nupjaukite gabaliukus iš visų pusių taip, kad liktų stačiakampis gretasienis. Jį supjaustykite 0,5-0,7 mm storio plokštelėmis, kurias po to supjaustykite 0,5-0,7 cm storio lazdelėmis. Bulvių nuopjovų neišmeskite, iš jų galėsite pasigaminti gardžių patiekalų.
- Bulves perplaukite šaltu vandeniu, užpilkite šviežiu ir palikite 4-5 val. keliskart pakeisdami vandenį į labai šaltą. Bulves pradėkite ruošti likus 4-5 val. prieš patiekimą - tiek laiko reikia bulvėms užmerkti.
- Bulves išimkite, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir dar papildomai paskleiskite ant rankšluosčio, kad dar apdžiūtų.
- Jei ruošiatės kepti orkaitėje, tuomet bulvytes paskleiskite vienu sluoksniu kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Pašlakstykite aliejumi. Nedėkite krūvos bulvių lazdelių, nes oras tarp jų turi laisvai cirkuliuoti.
- Dėkite į įkaitintą iki maksimalios temperatūros orkaitę tol, kol bulvytės pasidarys aukso spalvos. Ištraukite ir leiskite joms „pailsėti“ 10-15 min. Po to vėl dėkite į orkaitę ir baikite kepti, kol bulvytės gražiai apskrus iš visų pusių.
- Jeigu norėsite gruzdinti bulvytes, tuomet sudėkite bulves į įkaitintą aliejų (iki 175 °C), lengvai jas apkepkite 3-4 min. ir išimkite. Padėkite ant popierinių rankšluosčių ir leiskite joms „pailsėti“ 10-15 min. Po to vėl dėkite į įkaitintą aliejų ir baikite kepti, kol bulvytės gražiai apskrus iš visų pusių - dar 2-3 min.
- Bulvytes išimkite ir tik tada pabarstykite druska.
Alfo Patarimai
- Rinkitės vidutinio krakmolingumo bulves. Geriausiai tinka pailgos, lygios, vienodo dydžio.
- Neperkaitinkite aliejaus, jis neturi smilkti.
- Kitoms daržovėms dvigubas apkepimas nepadės tapti traškiomis.
Kitas būdas kepti bulvytes orkaitėje
- Nuskutame bulves, geriausia naudoti dideles. Vasarą, kai bulvės šviežios, jų skusti nereikia, tiesiog gerai nuplauti su šepetėliu. Tokiu būdu šiaudeliai bus idealūs:)
- Supjaustome jas šiaudeliais.
- Dar kartą nuplauname ir nusausiname virtuviniu popieriniu rankšluosčiu.
- Išdėliojame skardoje, ištiestoje pergamentiniu (sviestiniu) popieriumi.
- Bulves pabarstome šviežio čiobrelio šakelėmis (jei neturite - nedideliame kiekyje šilto vandenyje pamirkykite džiovintus), stambia jūros druska, minimaliai apšlakstome šalto spaudimo alyvuogių ar saulėgrąžų aliejumi, tinkamu kepimui. Geriausia, jei turite aliejaus purškiklį (panašus dalykas kokį naudojame gėlių drėkinimui). Aliejaus turi būti tiek mažai, kad jo net nesimato.
- Bulvių šiaudelius pašauname pusvalandžiui į įkaitintą iki 175C orkaitę.
Traškumo Paslaptis
Kokia jų traškumo paslaptis? Ją išdavė Paryžiuje gyvenantis amerikietis šefas, kulinarinių knygų autorius Davidas Lebovitzas. Nusivylęs tuo, kad net Prancūzijos restoranuose ne visur patiekiamos tinkamai iškeptos traškios bulvytės jis ėmė jas kepti namuose. Iš pradžių - gruzdintuvėje, tačiau rezultatu nebuvo patenkintas. Tuomet pabandė jas kepti orkaitėje. Bulvytės buvo puikios!
Tiesa, D.Lebovitzas pritaikė vieną gudrybę, dėl kurios bulvytės buvo dar traškesnės: supjaustytas bulves jis valandą palaikė labai šaltame šiek tiek pasūdytame vandenyje. Po to jas gerai nusausino rankšluosčiu. Subėrė į skardą, apšlakstė aliejumi ir apibarstė druska, prieskoninėmis žolelėmis. Viską sumaišė rankomis ir paskleidė vienu sluoksniu. Skardą dėjo į 200 laipsnių orkaitę ir kepė 45-50 minučių, kartkartėmis bulves pavartydamas. Taip keptos bulvės nebuvo prisigėrusios riebalų, traškios ir gardžios. Išbandykite!
Patarimai, Kaip Iškepti Tobulas Bulvytes Fri Orkaitėje:
- Bulves supjaustyti vienodo storio šiaudeliais, nes kitu atveju jos keps skirtingai.
- Skardoje jos neturi liestis viena prie kitos.
- Bulves išmirkiau šaltame vandenyje. O po to sumaišiau su bulvių krakmolu. Šis metodas tikrai veikia.
- Daug kur teigiama, kad druską reikėtų barstyti ant iškepusių bulvyčių. Tiesa, aš nepastebėjau skirtumo, jeigu druskos užbėriu prieš kepimą.
- Kepti su ventiliatoriaus funkcija.
Saldžių Bulvyčių Fri Receptas
Šios naminės saldžios bulvytės fri orkaitėje visai nenusileidžia pirktinėms. Vis ieškau būdų, kaip iškepti tobulas bulvytes fri orkaitėje. Šis variantas vienas geriausių iš mano bandytų. Tikslas buvo, kad bulvytės fri būtų iš išorės traškios, o iš vidaus - minkštos.
Ingredientai:
- Saldžios bulvės
- Bulvių krakmolas
- Aliejus
- Druska
- Petražolės
Gaminimas:
- Į didelį indą suberti bulves, krakmolą.
- Viską gerai išmaišyti.
- Bulves sudėti ant kepimo popieriumi padengtos skardos.
- Kepti 180 laipsnių temp. su ventiliatoriaus funkcija.
- Po 15 min. bulves apversti su mentele.
- Kepti dar apie 20-25 min.
- Apibarstyti druska, petražolėmis.
Alternatyvūs Prieskoniai Ir Ingredientai
- Bulvės: Galima naudoti tiek paprastas krakmolingas, tiek saldžiąsias bulves (batatus), kurie suteiks saldesnį skonį ir papildomos maistinės vertės.
- Kiaušinių baltymai: Galima pakeisti augaliniu alternatyviniu baltymu ar net augaliniu pienu su šiek tiek krakmolo.
- Druska: Vietoje įprastos galima rinktis jūros druską, Himalajų rožinę druską ar be druskos prieskonių mišinį.
- Pipirai: Galima naudoti baltuosius, žaliuosius arba kvapiuosius pipirus subtiliam skoniui.
- Malta raudonoji paprika: Galima keisti aitriąja paprika, rūkytąja paprika ar net česnakų milteliais.