Man ramybė namuose visų pirma asocijuojasi su nosį kutenančiais kvapais, sklindančiais iš virtuvės. Kad ir ką sakytumėte, mielinių bandelių kvapas dar nei vieno nepaliko abejingu! Dievinu šviežias bandeles… Na nieko su savimi negaliu padaryti - mėginau jų neprikti, mėginau atprasti, mėginau kalti sau į galvą, kad reikia valgyti pilno grūdo miltų kepinius… Bet negaliu. Mėgstu ir tiek! Jau veričiau aš papildomus 5km paskui nubėgsiu, bedegindama kalorijas, bet šviežių mielinių bandelių neatsisakysiu:)
Nesaldus Pyragas su Grybais: Miško Aromatas Jūsų Virtuvėje
Ir dar vienas nesaldus pyragas - su grybais. Namai pakvips lietuviško miško gėrybėmis, jeigu išbandysite pyrago, įdaryto grybais, receptą. Štai kaip galite jį paruošti:
- Pirmas darbas, kurį turėsite atlikti, jei naudosite džiovintus grybus - užmerkti juos kambario temperatūros vandeny. 100g džiovintų baravykų arba 0,5kg šviežių pievagrybių, kreivabudžių ar pan.
- Tešlą pyragui pradėkite ruošti 2-3h iki numatyto kepimo laiko. Pirmiausiai pašildykite pieną, tik vos vos, kad būtų šiltas. Jame mediniu šaukštu sutrinkite mieles.
- Į gilesnį puodą supilkite mieles piene, atvėsusį sviestą, druską, cukrų, kefyrą.
- Tešlą minkykite, kol ji taps elastinga, palikite ją, pridengtą medvilniniu rankšuosčiu, kilti šiltesnėje vietoje.
- Grybus supjaustykite nedideliais gabaliukais, sukapokite svogūnus, smulkiais kubeliais supjaustykite kopūstą.
- Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite daržoves ir, karts nuo karto pamaišant, kepkite apie 15min.
- Tešlą iškočiokite ir išpjaukite kepimo formos dydžio + 5-6cm iš kraštų forma, išklokite ja kepimo indą ir suformuokite bortus.
- Tiekite karštą.
Pyragas su Cukinijomis: Lengvas ir Gaivus Kepinys
Jei cukinijų kalnas namuose niekaip nemažėja, trūksta minčių, ką iš jų gaminti, į pagalbą skuba virtuvės šefas ir vienas iš TV laidos „Gardu Gardu“ vedėjų italas Gian Luca Demarco. Šis kepinys puikiai tik ir pusryčiams, jei tik liks koks gabalėlis iš vakar.
Graikiškas Daržovių Pyragas: Puikus Pasirinkimas Iškyloms
Kas jau kas, o graikai žino, ką gaminti iškyloms ir šeimos šventėms. Nesaldūs pyragai, prikrauti daržovių, yra tikras taip vadinamas „crowd pleaser“ (arba pulko žmonių džiugintojas). Puikiu receptu dalinasi su projektu „auGalingas pirmadienis“, propaguojančiu veganišką mitybą, bendradarbiaujanti Eglė Bartkutė.
Tarta su Rūkytų Varškės Sūriu: Pikantiškas Skonis Gurmanams
Išbandykite netradicinį, pikantišką kepinį, kurio receptu dalinasi virtuvės šefas, TV laidų vedėjas Gian Luca Demarco. Ši tarta su rūkytu varškės sūriu - puiki! Vos su vienu ingredientu gavome labai daug skonio - ir dūmo, ir varškės, ir česnako. Kadangi sūris yra sūrus, įdarui net druskos nereikėjo. Išbandykite ir jūs!
Mielinis Vainikas su Spanguolėmis: Žiemos Pasaka Ant Jūsų Stalo
Aromatingas lyg saldi žiemos pasaka, purus lyg ką tik iškritęs sniegas. Mielinė tešla, pagardinta apelsinų žievelėmis ir cinamonu, tokia minkšta, kad žodžiai „tirpsta burnoje“ įgaus visai naują prasmę. Ką jau bekalbėti apie įdarą - švelnus kreminis sūris ir šildančiais prieskoniais pagardintas naminis spanguolių džemas.
Receptą paruošiau su „Dr. Oetker Lietuva“ produkcija - jų mielės dar nėkart manęs neapvylė, o cinamoninis cukrus idealiai tinka žiemos kepiniams pasaldinti ir pagardinti.
Paruošimo laikas: 30 min. + 2 val.
Ingredientai:
Mielinei tešlai:
- 1 pakuotės (7 g) „Dr. Oetker“ sausų mielių
- 2 pakuočių (40 g) „Dr. Oetker“ vanilinio cukraus
- ½ arb. š. „Dr. Oetker“ citrinos žievelės
- ½ arb. š. „Dr. Oetker“ apelsino žievelės
- 1 valg. š. cinamoninio cukraus
- 2 valg. š. cukraus
- 3 valg. š. aliejaus
- 3 valg. š. pieno
- 1 kiaušinis
Spanguolių įdarui:
- 1 valg. š. citrinos sulčių
- 1 arb. š. cinamono
- ½ arb. š. maltų gvazdikėlių
- ¼ arb. š. maltų kardamonų
- 1 arb. š. „Dr. Oetker“ vanilinio cukraus
Kreminiam sūrio įdarui:
- 1 valg. š. miltelinio cukraus
Gaminimo eiga:
- Visus spanguolių įdarui skirtus ingredientus sudėkite į vidutinio dydžio puodą. Spanguolėms sutirštėjus, nuimkite nuo ugnies, perdėkite į dubenį ir palikite, kol visiškai atvės.
- Nedideliame dubenėlyje kreminį sūrį sumaišykite su milteliniu cukrumi.
- Pieną pašildykite, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps.
- Supilkite į dubenį mielių mišinį ir įmuškite kiaušinius. Išmaišykite, sudėkite kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir išminkykite. Jei matote, kad tešla per skysta, įberkite šiek tiek miltų papildomai. Minkykite apie 7-10 minučių, kol tešla bus vientisa, minkšta ir glotni.
- Didelį dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus.
- Pakilusią tešlą šiek tiek paminkykite ir padalinkite į dvi lygias dalis.
- Pradėdami ilgąja kraštine, susukite tešlos stačiakampius į tvirtus ritinėlius.
- Iš šaldytuvo išimtus ritinėlius aštriu peiliu įpjaukite išilgai per beveik visą ilgį iki maždaug ritinėlio centro. Dviejų ritinėlių galus sujunkite, paspausdami tešlą, ir ritinėlius persukite vieną su kitu, lyg pindami „kasą“.
- Kepimo popieriumi išklokite ir gabalėliu sviesto ištepkite apvalią kepimo skardą (28 cm skersmens). Atsargiai į ją įkelkite tešlą, suformuodami apvalų vainiką. Tešlos galus gražiai sujunkite.
- Dubenėlyje išplakite kiaušinį su pienu.
- Kepkite vainiką įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 minučių, kol gražiai apskrus ir bus iškepusi. Jei paviršius pradės ruduoti per greitai, uždenkite folija ir kepkite toliau, o foliją nuimkite prieš baigiant kepti.
- Išjunkite orkaitę ir palikite mielinį vainiką pastovėti kepimo inde apie 10 minučių. Tuomet perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.