Senas geras jautienos guliašas su bulvių koše
Šiandien gaminame seną gerą guliašą. Šis patiekalas turbūt senesnis, nei galvojote, – Vengrijoje piemenys jį skanavo jau IX amžiuje! Tuo metu išvirtą ir pagardintą mėsą išdžiovindavo saulėje, supakuodavo avies skrandyje, o, atėjus laikui valgyti, ją tiesiog užpildavo karštu vandeniu. Greita kaip „bomžpakis“!
Daržovėmis ir pagardais čia irgi galima varijuoti. Ar naudosite šviežius pomidorus, ar sukapotus konservuotus, ar pomidorų pastą – tik jūsų reikalas. Patiekalas – gana žiemiškas, tad šviežių, plastiko skonio, pomidorų čia nenaudočiau.
Mėsos troškinius man skaniausia patiekti su bulvių koše, todėl pridėsiu ir šiuo metu mano namuose pamėgtos bulvių košės receptą.
Kiaulienos ir jautienos faršo kotletai su bulvių koše: išbandykite šį puikų receptą!
Nors kotletai gali būti laikomi tiesiog klasikiniu patiekalu, tačiau dėl tam tikrų niuansų jį ne visada pavyksta tinkamai paruošti. Šis mano išbandytas receptas tiesiog pranoko lūkesčius, todėl nusprendžiau juo pasidalinti ir su jumis!
Jums reikės:
Kiaulienos-jautienos faršo mišinio
Svogūnų (kilogramui mėsos reikės 2 svogūnų)
Duonos (kilogramui mėsos reikės 150 g)
Šiek tiek druskos ir pipirų
Kaip gaminti?
Duoną sumalkite mėsmale, įmaišykite į faršą. Įdėkite krakmolo, išmaišykite.
Formuodami kotletus viduje palikite tuščios erdvės – čia susikaups mėsos sultys.
Prieš kepdami apvoliokite kotletus miltuose – tai padės sulaikyti drėgmę, todėl kotletai bus sultingesni.
Į keptuvę pilkite aliejų (jis turėtų apsemti daugiau nei pusę kotleto). Kepkite iš abiejų pusių po 3 minutes, o tuomet įdėkite į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 20 minučių.
Kol kotletai kepa, paruoškite bulvių košę. Nuskustas bulves supjaustykite gabalėliais, suberkite į pasūdytą vandenį. Kai bulvės baigs virti, įpilkite šiek tiek karšto pieno, įdėkite gabalėlį sviesto. Sutrinkite bulves, įmaišykite šiek tiek keptų svogūnų.

Jums reikės:
- 1 kg bulvių;
- Apie 50 ml pieno;
- 50 g sviesto;
- druskos;
- pipirų – dosniai
- kaitintoje keptuvėje ištirpiname sviestą. Jame kelias minutes apkepiname jautienos kubelius. Užbarstome miltų, pamaišome ir pakepiname dar kelias minutes.
- Į jautienos jovalą sudedame svogūnus, česnakus ir morką.
- Sudedame kitas naudojamas daržoves, jei tokių yra (pvz., salieras ar paprika).
- Sudedame pomidorus.
- Viską užpilame sultiniu ir ilgai bei nuobodžiai troškiname žemoje temperatūroje. Kartais pamaišome. Norėjau, kad mėsa tirptų burnoje, bet plėšytos jautienos nenorėjau. Mano pageidaujamas rezultatas troškinosi apie 3 valandas.
- Kol troškinasi jautiena, paruošiame bulvių košę.
- Nuskustas bulves supjaustome vienodomis dalimis ir verdame apie 25 minutes.
- Karštas bulves sutriname kartu su sviestu ir pienu (pašildytu). Įberiame druskos pagal skonį bei daug šviežiai maltų juodųjų pipirų. Seniau naudodavau žymiai daugiau sviesto ir mažiau pipirų, bet dabar pamilau šį paprastą, bet seilę varvinantį, metodą.

Kiaulienos guliasas su bulviu kose
Paskelbta: 2009-08-24
Užvadinau šį patiekalą guliašu, nors gal tiksliau reikėtų pavadinti tiersiog troškinta kiauliena…Bet kaip pavadinsi taip nepagadinsi, svarbiausia, kad buvo skanu
- kiaulienos mentės
- nedidelės morkos
- svogūno
- keletos skitlelių česnako
- pomidorų tyrės
- rozmarino
- druskos
- pipirų
- petražolės pabarstymui
Kiaulieną supjaustome norimo dydžio gabalėliais ir pakepiname kartu su griežinėliais supjaustyta morka, vėliau sudedame kubeliais pjaustytą svogūną, įspauidžiame česnaką, pakepiname ir užpilame stikline vandens (jei turite galite užpilti sultiniu) bei troškiname kol vanduo išgaruoja, patikriname ar jau minkštutė mėsa, jei dar ne, dar užpilame vandeniu ir patroškiname, kol mėsytė bus minkštutė, baigiant troškintis sudedame prieskonius ir užpilame pomidorų tyrę, patroškiname keletą minučių, kol bus tirštokas padažas, išjungiame ir patiekiame su grikių koše bei apibarstome petražolėmis.

Kiaulienos guliasas su bulviu kose
Trys pagrindinės guliašo gaminimo taisyklės:
Čia svarbūs keli dalykai. Pirmiausia, kelis kartus reikia gerai apskrudinti mėsą. Tai troškiniui suteiks gilų skonį. Taip pat svarbu nors truputį pakepinti ir suminkštinti svogūnus. O trečias dalykas, be kurio aš neįsivaizduoju guliašo, yra toks komplektas: kmynai, nemažiau svarbi čia yra ir saldi džiovinta paprika (kaip gi be jos, juk patiekalas iš Paprikų krašto Vengrijos. Tiesa, aš naudoju ispanišką saldžiąją papriką, bet tai visai negadina reikalo. Nebūtina, kad paprika būtų iš Vengrijos specialiu siutinių paštu atsiųsta) ir pomidorų pasta (reikia nevengti jos pačirškinti keptuvėje kartu su svogūnais, kad truputį iš ryškios pomidorinės spalvos pakeistų į plytų).
O toliau – svarbūs veikėjai, be kurių neprasideda dauguma sriubų ir troškinių: svogūnas, salieras ir morka. Saliero galite ir atsisakyti, morka atsakinga už saldumą, jos galima dėti ir daugiau.
Štai ir viskas. Tiesa, galima troškinti su trupučiu vyno, bet ir jautienos ar daržovių sultinys, ar net vanduo puikiai atlieka savo darbą. Taigi, keli maži žingsniai pasiruošti, o paskui jau viską pastatote ant labai silpnos ugnies (arba į orkaitę įdedate visą puodą, tik puodas turi būti be plastmasinių rankenų) ir einate skaityti savaitgalio spaudos. Nors turbūt daugelis turite apsčiai darbų ir savaitgalį, ne tik prie puodų stovėti ar laikraščius skaityti.
Paruošus didesnę porciją galite ir jums labiau simpatingus giminaičius pasikviesti… Pamatysite, visi padėkos už šilto ir klampaus troškinio porciją, kai už lango toks speigas spaudžia.
Guliašo draugai ir neatskiriami bičiuliai:
