pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiaulienos Guliašas su Bulvių Koše - Skonis, Kilmė ir Receptas

Senas geras jautienos guliašas su bulvių koše

Šiandien gaminame seną gerą guliašą. Šis patiekalas turbūt senesnis, nei galvojote, – Vengrijoje piemenys jį skanavo jau IX amžiuje! Tuo metu išvirtą ir pagardintą mėsą išdžiovindavo saulėje, supakuodavo avies skrandyje, o, atėjus laikui valgyti, ją tiesiog užpildavo karštu vandeniu. Greita kaip „bomžpakis“!

Daržovėmis ir pagardais čia irgi galima varijuoti. Ar naudosite šviežius pomidorus, ar sukapotus konservuotus, ar pomidorų pastą – tik jūsų reikalas. Patiekalas – gana žiemiškas, tad šviežių, plastiko skonio, pomidorų čia nenaudočiau.

Mėsos troškinius man skaniausia patiekti su bulvių koše, todėl pridėsiu ir šiuo metu mano namuose pamėgtos bulvių košės receptą.

Kiaulienos ir jautienos faršo kotletai su bulvių koše: išbandykite šį puikų receptą!

Nors kotletai gali būti laikomi tiesiog klasikiniu patiekalu, tačiau dėl tam tikrų niuansų jį ne visada pavyksta tinkamai paruošti. Šis mano išbandytas receptas tiesiog pranoko lūkesčius, todėl nusprendžiau juo pasidalinti ir su jumis!

Jums reikės:

Kiaulienos-jautienos faršo mišinio

Svogūnų (kilogramui mėsos reikės 2 svogūnų)

Duonos (kilogramui mėsos reikės 150 g)

Šiek tiek druskos ir pipirų

Kaip gaminti?

Duoną sumalkite mėsmale, įmaišykite į faršą. Įdėkite krakmolo, išmaišykite.

Formuodami kotletus viduje palikite tuščios erdvės – čia susikaups mėsos sultys.

Prieš kepdami apvoliokite kotletus miltuose – tai padės sulaikyti drėgmę, todėl kotletai bus sultingesni.

Į keptuvę pilkite aliejų (jis turėtų apsemti daugiau nei pusę kotleto). Kepkite iš abiejų pusių po 3 minutes, o tuomet įdėkite į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 20 minučių.

Kol kotletai kepa, paruoškite bulvių košę. Nuskustas bulves supjaustykite gabalėliais, suberkite į pasūdytą vandenį. Kai bulvės baigs virti, įpilkite šiek tiek karšto pieno, įdėkite gabalėlį sviesto. Sutrinkite bulves, įmaišykite šiek tiek keptų svogūnų.

Jums reikės:

  • 1 kg bulvių;
  • Apie 50 ml pieno;
  • 50 g sviesto;
  • druskos;
  • pipirų – dosniai
  1. kaitintoje keptuvėje ištirpiname sviestą. Jame kelias minutes apkepiname jautienos kubelius. Užbarstome miltų, pamaišome ir pakepiname dar kelias minutes.
  2. Į jautienos jovalą sudedame svogūnus, česnakus ir morką.
  3. Sudedame kitas naudojamas daržoves, jei tokių yra (pvz., salieras ar paprika).
  4. Sudedame pomidorus.
  5. Viską užpilame sultiniu ir ilgai bei nuobodžiai troškiname žemoje temperatūroje. Kartais pamaišome. Norėjau, kad mėsa tirptų burnoje, bet plėšytos jautienos nenorėjau. Mano pageidaujamas rezultatas troškinosi apie 3 valandas.
  6. Kol troškinasi jautiena, paruošiame bulvių košę.
  7. Nuskustas bulves supjaustome vienodomis dalimis ir verdame apie 25 minutes.
  8. Karštas bulves sutriname kartu su sviestu ir pienu (pašildytu). Įberiame druskos pagal skonį bei daug šviežiai maltų juodųjų pipirų. Seniau naudodavau žymiai daugiau sviesto ir mažiau pipirų, bet dabar pamilau šį paprastą, bet seilę varvinantį, metodą.

Kiaulienos guliasas su bulviu kose

Paskelbta: 2009-08-24

Užvadinau šį patiekalą guliašu, nors gal tiksliau reikėtų pavadinti tiersiog troškinta kiauliena…Bet kaip pavadinsi taip nepagadinsi, svarbiausia, kad buvo skanu

  • kiaulienos mentės
  • nedidelės morkos
  • svogūno
  • keletos skitlelių česnako
  • pomidorų tyrės
  • rozmarino
  • druskos
  • pipirų
  • petražolės pabarstymui

Kiaulieną supjaustome norimo dydžio gabalėliais ir pakepiname kartu su griežinėliais supjaustyta morka, vėliau sudedame kubeliais pjaustytą svogūną, įspauidžiame česnaką, pakepiname ir užpilame stikline vandens (jei turite galite užpilti sultiniu) bei troškiname kol vanduo išgaruoja, patikriname ar jau minkštutė mėsa, jei dar ne, dar užpilame vandeniu ir patroškiname, kol mėsytė bus minkštutė, baigiant troškintis sudedame prieskonius ir užpilame pomidorų tyrę, patroškiname keletą minučių, kol bus tirštokas padažas, išjungiame ir patiekiame su grikių koše bei apibarstome petražolėmis.

Kiaulienos guliasas su bulviu kose

Trys pagrindinės guliašo gaminimo taisyklės:

Čia svarbūs keli dalykai. Pirmiausia, kelis kartus reikia gerai apskrudinti mėsą. Tai troškiniui suteiks gilų skonį. Taip pat svarbu nors truputį pakepinti ir suminkštinti svogūnus. O trečias dalykas, be kurio aš neįsivaizduoju guliašo, yra toks komplektas: kmynai, nemažiau svarbi čia yra ir saldi džiovinta paprika (kaip gi be jos, juk patiekalas iš Paprikų krašto Vengrijos. Tiesa, aš naudoju ispanišką saldžiąją papriką, bet tai visai negadina reikalo. Nebūtina, kad paprika būtų iš Vengrijos specialiu siutinių paštu atsiųsta) ir pomidorų pasta (reikia nevengti jos pačirškinti keptuvėje kartu su svogūnais, kad truputį iš ryškios pomidorinės spalvos pakeistų į plytų).

O toliau – svarbūs veikėjai, be kurių neprasideda dauguma sriubų ir troškinių: svogūnas, salieras ir morka. Saliero galite ir atsisakyti, morka atsakinga už saldumą, jos galima dėti ir daugiau.

Štai ir viskas. Tiesa, galima troškinti su trupučiu vyno, bet ir jautienos ar daržovių sultinys, ar net vanduo puikiai atlieka savo darbą. Taigi, keli maži žingsniai pasiruošti, o paskui jau viską pastatote ant labai silpnos ugnies (arba į orkaitę įdedate visą puodą, tik puodas turi būti be plastmasinių rankenų) ir einate skaityti savaitgalio spaudos. Nors turbūt daugelis turite apsčiai darbų ir savaitgalį, ne tik prie puodų stovėti ar laikraščius skaityti.

Paruošus didesnę porciją galite ir jums labiau simpatingus giminaičius pasikviesti… Pamatysite, visi padėkos už šilto ir klampaus troškinio porciją, kai už lango toks speigas spaudžia.

Guliašo draugai ir neatskiriami bičiuliai:

31 Komentarai

by Dovilyte 2009-08-24 at 11:50

Cia vienas is mano megstamiausiu patiekalu! Guliasa visada darau tik su grikiais, nes kitaip nera dziaugsmo valgant

by admin 2009-08-24 at 14:03Aš irgi guliašą mėgstu su grikiaisby ginta 2009-08-26 at 13:52o galima vietoj pomidoru pastos deti pomidoru padaza?by admin 2009-08-27 at 11:15

Aš naudojų pomidorų tyrę, ne pastą – tyrė yra skysta, o pasta – koncentratas, o pomidorų padažas per viduriuką Aišku galima naudoti tik tada reikia žiūrėti ar nereiks vandens dapilti arba reiks mažiau kaitinti (nes aš dėdama tyrę kaitinu ilgiau, kad padažas redukuotūsi)

by Viktorija 2010-05-15 at 13:14

Internete ieskojau kaip padaryti guliasa, visokiu receptu perskaiciu, bet nei vienas nepatiko… O sitas pasirode man kaip tik! Ir guliasa darysiu butent pagal sita recepta tik vietoj grikiu pas mane bus bulviu kose

by admin 2010-05-16 at 10:05

Dziaugiuosi, kad sis receptas atitiko Tavo skoni Skanaus! Mes irgi dazniausiai valgom su bulviu kose, bet kai pabosta tai pakeiciam i grikius

Paprastas kiaulienos guliašas

Paprastas kiaulienos guliašas – tai ne tik tradicinis patiekalas, bet ir jaukumo bei šilumos simbolis kiekvienuose namuose. Šis patiekalas kilęs iš Vidurio Europos, tačiau jo skonis ir tekstūra pamėgti visoje Lietuvoje. Kiaulienos guliašas puikiai dera su bulvių koše, ryžiais ar grikių garnyru, o jo kreminis ir švelnus padažas dar labiau sustiprina skonį. Patiekalas yra ne tik sotus, bet ir lengvai pritaikomas pagal kiekvieno skonį. Kiauliena, kuri yra pagrindinė guliašo sudedamoji dalis, suteikia daug energijos ir yra puikus baltymų šaltinis, padedantis išlaikyti sotumą ilgą laiką. Guliašo gamyba yra paprasta, todėl šis receptas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms, kai norisi kažko gardaus ir sotus.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos kumpis: galite pakeisti jautienos arba vištienos filė, jei norite lengvesnio varianto.
  • Pomidorų padažas: vietoj jo galima naudoti šviežius arba konservuotus pomidorus, kurie suteiks natūralų skonį ir šiek tiek saldumo.
  • Grietinė: vietoj jos tinka natūralus jogurtas, kad patiekalas būtų mažiau kaloringas.
  • „Šeimininkės“ prieskonių mišinys: galite naudoti baziliką, raudonėlį ir kmynus, jei šio mišinio neturite.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Prieš dedant mėsą į keptuvę, rekomenduojama ją lengvai apkepti, kad išsaugotų sultingumą ir geriau sugertų prieskonius.
  • Troškinant guliašą, vandens kiekį galite reguliuoti pagal norimą padažo tirštumą.
  • Morkas galite supjaustyti plonais griežinėliais, kad jos greičiau suminkštėtų ir išleistų natūralų saldumą į padažą.

Kalorijos

  • Iš viso: apie 1500 kcal
  • Porcijoje: apie 300 kcal