Sušiai - garsiausias japoniškas užkandis, išpopuliarėjęs visame pasaulyje dėl galimų skonių ir gaminimo būdų įvairumo. Tai labai paprastai galite padaryti ir namuose. Universali formulė „ryžiai + įdaras + jūros dumblio lapai“ leidžia eksperimentuoti su ingredientais ir išradinėti naujus skonio derinius.
Pagrindiniai Sušių Ingredientai
Japoniško sušio neparuošite iš turimų produktų. Teks paišlaidauti ir įsigyti keletą būtiniausių ingredientų, kurių turėtų užtekti keliems kartams. Šiuos ingredientus turėtumėte be vargo rasti didžiuosiuose prekybos centruose, sveiko maisto parduotuvėse ar specializuotose Azijos parduotuvėlėse. Dažniausiai jie supakuoti ir paruošti taip, kad gali stovėti mėnesius.
- Japoniški kibūs ryžiai
- Tamsiai žali džiovintų jūros dumblių lakštai - nori
- Saldžiarūgščio skonio ryžių actas
- Vasabi - aitri žalsvos spalvos pasta, gaminama iš maltos japoniško krieno šaknies
Teisingas Ryžių Paruošimas
Kad sušio ritinėliai išlaikytų formą, labai svarbu tinkamai paruošti ryžius. Prieš verdant ryžius, rekomenduojama juos kelis kartus perplauti vandeniu. Sušiui ruošti naudojami trumpagrūdžiai japoniški ryžiai, kurie yra truputį saldesni už įprastus, o išvirę būna kibūs. Iš birių ryžių niekaip nepavyks susukti standaus ritinėlio. Perkant ryžius nereikėtų taupyti, nes nuo jų priklauso galutinis rezultatas.
Ryžių Plovimas ir Virimas
- Suberkite 2 stiklines kibių ryžių į gilų dubenį ir tris kartus perplaukite šaltu vandeniu.
- Suverskite į kiaurasamtį ir palikite nusivarvėti.
- Suberkite ryžius į puodą, įpilkite 2 stiklines vandens, prieš verdant pamirkykite bent pusę valandos, dar geriau - valandą.
- Uždenkite puodą ir užvirinkite ant didelės ugnies.
- Sumažinkite ugnį ir virkite maždaug 15-20 min., kol vanduo beveik išgaruos.
- Nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite pastovėti 10-15 minučių.
Ryžių Marinavimas
Išvirę ryžiai turi būti ganėtinai birūs. Juos sulipina specialus sirupas. Nedideliame puode sumaišykite 2 šaukštus ryžių acto, šaukštą cukraus ir šaukštą jūros druskos, maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol ištirps cukrus ir druska. Gautą sirupą atvėsinkite, supilkite į karštus ryžius ir atsargiai išmaišykite medine mentele. Leiskite ryžiams atvėsti. Ryžiai turi būti nei per šalti, nei per karšti.
Sušių Įdarai ir Derinimas
Ruošiant makizushi į vidų galima dėti sūdytos arba keptos lašišos, tuno, ungurio, krevečių, krabų lazdelių, šviežių agurkų, avokadų, virtų morkų, šparagų, kepto omleto. Visi produktai turi būti geros kokybės ir kuo šviežesni. Prieš sukant į ritinėlius, žuvį ar krevetes būtina nusausinti, pjaustant agurką šiaudeliais reikia pašalinti minkštąją dalį su sėklomis, nes ten yra daugiausia drėgmės.
Jei į vidų dedate minkšto ir švelnaus produkto, pavyzdžiui, lašišos, tai kartu dėkite ko nors traškaus, pavyzdžiui, agurko. Ruošiant sušį labai svarbu išgauti harmoningą skonį.
Sušių Sukimas
Makizushi - tai ryžių ritinėliai, įdaryti daržovėmis arba žuvimi, susukti į jūros dumblių lakštus. Sušiui sukti naudokite specialų bambukinį kilimėlį.
- Ant kilimėlio grublėta puse į viršų patieskite jūros dumblių lakštą, dėkite saują ryžių, pirštų galais paskirstykite ryžius, kad jie uždengtų beveik visą lakšto plotą, o sluoksnis visur būtų vienodo storio.
- Viršuje palikite maždaug 2 cm neuždengto lakšto.
- Ant ryžių išdėliokite juostelėmis pjaustytus ingredientus.
- Naudodama bambukinį kilimėlį suvyniokite standų ritinėlį. Labai stipriai spausti nereikėtų, nes ryžiai iškris per galus.
- Neuždengtą lakšto kraštą suvilgykite vandeniu, baikite sukti ritinėlį.
Sušių Pjaustymas ir Patiekimas
Supjaustykite ritinėlį gerai išgaląstu peiliu. Kad ryžiai neliptų prie peilio, ašmenis sudrėkinkite vandeniu. Japonijoje sušiai tiekiami išdėlioti ant porcelianinių arba medinių padėkliukų. Ruošiant sušį namuose, kuo puikiausiai tiks minimalistinio dizaino kvadratinė ar stačiakampė lėkštė.
Ant sušio uždėkite šiek tiek vasabi pastos, imkite ritinėlį lazdelėmis, pamerkite į sojų padažą ir suvalgykite vienu kąsniu. Didesni sušiai valgomi keliais kąsniais. Gerai susuktas sušis kandant neturėtų subyrėti. Prieš ragaudamos kitokios rūšies ritinėlį užkąskite marinuoto imbiero, kad nesusimaišytų skoniai. Valgant sušius, nevalia skubėti, reikia skanauti.
Alternatyvūs Sušių Variantai
Sušis šioje šalyje gaminamas daugiau negu tūkstantį metų, o ryžiai derinami su įvairiausiais produktais: nuo tuno iki agurko. Svarbiausia, kad produktai būtų švieži, tada jų skonis ir maistinės savybės būna pačios geriausios.
Japonai namuose dažnai valgo suši išvis be žuvies. Bent kartą per savaitę tūla japonų šeima išsiverda kubilą suši ryžių, padeda stalo viduryje šalia nori (jūros dumblių) lapelių ir įvairiausių priedų, tinkamų sukti į vidų. Kiekvienas šeimos narys pats sau susisuka ritinėlį su tais ingredientais, kuriuos pats mėgsta. Belieka tik pamirkyti į sojos padažą - ir į burną! Ypač toks kūrybingas užsiėmimas patinka vaikams.
Sušis Dubenėlyje - Lengvas Ir Greitas Receptas
Ingredientai:
- 1 agurkas
- 2 ridikėliai
- 0,5 avokado
- Svogūnų laiškų
- 2/3 stiklinės ryžių
- 100 gramų sūdytos lašišos
- 3 valg. šaukšt. sojos padažo
- 1,5 valg. šaukšt. ryžių acto
- 0,5 valg. šaukšt. cukraus
- 1 arbat. šaukšt. kepintų sezamų aliejaus
- Žiupsnelis džiovintų česnakų miltelių
Gaminimas:
- Išvirkite ir atvėsinkite ryžius.
- Sudėkite ryžius į dubenėlį, ant viršaus uždėkite lašišos gabalėlius, agurko ir ridikėlių griežinėlius, supjaustytą avokadą, smulkiai supjaustytus svogūno laiškus.
- Sojos padažą sumaišykite su ryžių actu, sezamų aliejumi, cukrumi ir česnakų milteliais. Nieko tokio, jeigu cukrus neištirps. Apšlakstykite šiuo mišiniu patiekalą.
Kepti Sušiai
Įdomi, labai greitai paruošiama sušių interpretacija, kuriai gaminti laiko beveik neskirsite, o ja mėgausitės laiko nė neskaičiuodami. Intriguojantis pasiūlymas Velykų vakarienei, antrai Velykų dienai, kasdienai ir visiems gardiems susitikimams bet kokia proga. Kepti lašišos gabalėliai, jūrų dumblių lapai, ryžiai, truputis padažų ir sušių fiesta paruošta!
Keptų Sušių Receptas (2 asm.)
Gaminimo laikas: apie 15 min.
Reikės:
- 50 ml JADE BRIDGE ryžių acto
- 2 šaukštų DANSUKKER šviesiojo sirupo
- 300 g virtų apvaliagrūdžių ryžių
- 100 g šaldytų žirnelių
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 250 g lašišos filė
- 20 ml KIKKOMAN sojų padažo
- 2 AJI džiovintų jūrų dumblių lapų
- 1 aitriosios paprikos
- 1 avokado
- 125 ml KIKKOMAN terijakio BBQ padažo su medumi
- Šviežių violetinių baziliko lapelių (papuošti)
Gaminimas:
- Į dubenėlį supilkite JADE BRIDGE ryžių actą ir DANSUKKER šviesųjį sirupą. Gautą skystį užpilkite ant išvirtų ryžių, dėkite žaliuosius žirnelius ir gerai išmaišykite. Suformuokite pailgos formos gabalėlius.
- Ryžiams leiskite šiek tiek atvėsti, į keptuvę sudėkite lašišos filė ir lengvai ją apkepinkite po 2 min. iš abiejų pusių, kad viduje dar būtų rausvos spalvos. Iškepusią lašišą apšlakstykite KIKKOMAN sojų padažu.
- Į įkaitintą keptuvę pilkite alyvuogių aliejaus ir kepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus.
- AJI džiovintus jūrų dumblių lapus padalinkite į keturias lygias dalis. Griežinėliais supjaustykite aitriąją papriką, avokadą ir lašišos filė.
- Ant džiovintų jūrų dumblių lapų per vidurį dėkite ryžių gabalėlius, pjaustytą avokadą ir keptą lašišą.
- Patiekite apšlakstę KIKKOMAN terijakio BBQ padažu su medumi ir papuoškite šviežiais violetiniais baziliko lapeliais.