Mėgstate aštriai? Tada ši čili sriuba jums bus kaip tik! Tikriausiai geriausiai žinomas meksikietiškos virtuvės valgis yra čili sriuba. Taip pat gali būti žinoma kaip chili con carne, iš ispanų kalbos verčiant, tai čili su mėsa. Tiršta, karšta „čili“ sriuba yra meksikiečių virtuvės klasika, kurią tik per 15 minučių moka pagaminti visas pasaulis.
Čili sriuba yra viena iš mėgstamiausių maisto tinklaraščio „Jurgitos receptai“ kūrėjos sriubų - skani, soti, aštri. Mūsų namuose tai 100 % viena skaniausių sriubų - jauki, šildanti, ir tokia pilna skonio. Soti ir jauki - ji ypač tinka, kai oras atvėsta ir norisi kažko, kas šildytų iš vidaus. Čili sriuba gali būti paruošta didesniu kiekiu, ją galima sušaldyti, konservuoti. Atsiradus poreikiui ją galima sumaišyti su sultiniu ir greitai patiekti ant stalo.
Čili sriubos ingredientai
Didelis ingradientų kiekis leidžia ją daryti skirtingą ir niekada nepabostančią. Priklausomai nuo čili sriubos rūšies, dažniausiai yra gaminama iš maltos jautienos, pupelių ir svogūnų, česnakų, pomidorų ir aitriųjų čili pipirų.
- Čili pipiras - 1-2 vnt. (priklausomai kaip aštriai norite).
- Česnako skiltelės - 3-4 vnt.
- Svogūnas - 1 vnt., nedidelis.
- Pomidorų pasta - 150-200 g.
- Saldžioji paprika (raudona) - 1 vnt., nedidelė.
- Konservuoti arba švieži pomidorai - 450-500 g.
- Konservuotos raudonosios pupelės - 400 g.
Taip pat reikės fermentinio sūrio, cukraus, druskos, maltų juodųjų pipirų, raudonėlio, įvairių čili ir jautienos prieskonių.
Pagrindiniai ingredientai:
- Mėsa: Tai yra svarbiausias tradicinės arba klasikinės čili sriubos ingredientas, mėsa turėtų būti sumalta. Šioje sriuboje populiariausia mėsa yra jautienos, bet galima naudoti ir kitas, tai yra kiaulienos arba kiaulienos ir jautienos mišinį. Vasarą kai norisi liesesnės čili sriubos verta faršą daryti iš kumpio.
- Čili pipirai: kadangi čili sriuba turi būti aštri, svarbu įdėti čili pipirų, nes jie suteikia aitrumo. Galima išbandyti kelias pipirų rūšis, todėl galima rinktis didesnio arba mažesnio aitrumo bei skonio ir aromato. Čili aštrumas priklauso nuo čili paprikos aitrumo. Čili aitrumas matuojamas Skovilio vienetais ( SHU). Tai aitrumą suteikiančio kapsicino kiekis. Mūsų mėgiamos jalapeno čili paprikos laikomos vidutinio aštrumo, turi 2500 - 8000 SHU). Kita Lietuvoje auginama Habanero čili paprika jau turi 150000 - 350000 SHU.
- Pupelės: troškiniui pagardinti labai populiaru į čili sriubą dėti raudonąsias pupeles. Populiariausiai naudojamos aštrios konservuotos pupelės.
- Pomidorai: čili sriubos labai svarbus ingredientas. Naudojami konservuoti pomidorai iš skardinės su visu skysčiu arba švieži pomidorai, kuriems reikia nulupti odeles bei juos nuplikyti. Stipresnio skonio suteikimui yra naudojamas pomidorų padažas.
- Kitos daržovės: pirmiausia tai svogūnai bei česnakai, kurie yra labai svarbūs. Taip pat galima dėti raudonąsias paprikas, konservuotus kukurūzus ar kitas daržoves. Taip pat galima dėti ir daržoves pagal norimą skonį, pavyzdžiui morkas.
- Prieskoniai: norint aštresnės čili sriubos, reikėtų rinktis ir aštresnius prieskonius.
- Sultinys: galima naudoti ir sultinį ir vandenį. Sultinys yra kaip papildomo gero skonio suteikimas, jame galima naudoti ir jautienos kaulus. Sultinį verdant iš kokybiškos mėsos, jis gali būti naudingas sveikatai ir pasižymėti gydomosiomis savybėmis, todėl tai naudinga ir skanu. Skaniausias sultinys čili sriubai bus iš jautienos kulninės. Skonį ir aromatą suteiks kulninės mėsa ir kaulų čiulpai.
Čili sriubos gaminimo eiga
- Jautienos faršas pakepinamas su smulkiai pjaustytu svogūnu ir česnaku. Pagardinamas druska, maltais juodaisiais pipirais, jautienos prieskoniais ir suverčiamas į puodą.
- Nuo pomidorų nuimama odelė. Konservuoti pomidorai sutrinami, švieži - supjaustomi ir susmulkinami elektriniu smulkintuvu. Čili pipirai ir paprika smulkiai supjaustomi ir dedami į puodą su jautienos faršu. Ten pat keliauja ir likusieji ingredientai - pomidorų pasta, pupelės, cukrus, prieskoniai.
- Įpilama truputį vandens (priklausomai nuo to, kokio tirštumo sriubos norite) ir troškinama apie 20-25 minutes.
- Pirmiausia, kad liktų šiek tiek gabaliukų, česnako skilteles, pomidorus, čili pipirą, papriką ir reikia sumalti arba sutrinti elektriniu trintuvu. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir tada apkepinti jautienos faršą kartu su smulkiai supjaustytu svogūnu.
- Vėliau Į puodą supilti sumaltą daržovių masę, faršą, konservuotas pupeles ir pomidorų padažą. Jeigu norisi skystesnės sriubos, galima įdėti šiek tiek daugiau pomidorų padažo arba galima įpilti sultinio arba truputį vandens. Suberti prieskonius ir druską ir viską gerai išmaišyti. Ant silpnos ugnies troškinti apie 15 - 20 minučių iki norimo tirštumo.
- Gaminimo eiga pagal kitą receptą: Pomidorus, papriką, svogūnus supjaustome mažais gabaliukais, užpilame vandeniu, suberiame cukrų, druską, pipirus, žoleles, ir verdame, kol daržovės suminkštėja. Tuo metu keptuvėje pakepiname faršą su trupučiu mėgstamų prieskonių. Išvirusias daržoves sutriname blenderiu iki vientisos masės. Sudedame pupeles (mano buvo konservuotos pomidorų padaže, tad supyliau su visu skysčiu), faršą, smulkintą česnaką ir dar apie 10 min. maišydami sriubą paverdame.
Čili sriuba patiekiama apibarstyta tarkuotu fermentiniu sūriu. Patiekiant čili sriubą būtinai reikia daug skanaus tįstančio sūrio. Šiuo tikslu kaip visada naudojau savo itin mėgstamą švelnaus skonio VILVI Gouda sūrį, kuris labai gerai lydosi ir patiekaluose suteikia tą norimą tįstančio sūrio rezultatą. Ir šiaip labai skanus sūris - tiek kasdieniam sumuštiniui, tiek ir patiekalams gardinti.
Tirštumą reguliuokite su sultinio kiekiu - kuo jo daugiau, tuo sriuba skystesnė. Recepto autorė pataria: norint skystesnės čili sriubos - pilkite daugiau vandens. Žiūrint ar tirštesnio troškinio pageidaujama ar ne, galima visą masę pertrinti trintuvu arba palikti taip, kaip yra.
Čili sriubos patiekimas
Čili sriubą galima patiekti įvairiais būdais, su česnakiniu batonu, kukurūzų duona ar juoda duona, tortilijų traškučiais ar susuktomis tortilijomis. Patiekiant dubenelyje užbarstome tarkuoto sūrio. Čili pipirus arba padažą aš patiekiu atskirai, kad kiekvienas sau įsidėtų, kiek reikia - juk ne visi mėgstame vienodą aštrumą.
Čili sriubos rūšys
- Tradicinė čili sriuba - ji yra pagrindinė čili sriubos rūšis, kurios paruošimui yra naudojami pomidorai, pupelės, malta jautiena, čili pipirai ir kiti priedai. Padarykite savo tobulą tradicinę čili. Neklausykit ekai kiti bumbės, kad Jūsų čili sriuba yra netradicinė.
- Vegetariškas čili troškinys (žinomas kaip „chili sin carne") - ši sriuba yra gaminama be mėsos, todėl galima į ją dėti daug skirtingų daržovių variacijų. Dažnai naudojami moliūgai, grybai, tofu, burokėliai ar bulvės. Kai pradėjo augti vegetarizmas, išpopulerėjo ir pats troškinys.
- Baltasis čili troškinys (žinomas kaip „chili blanco") - gaminimui naudojama vištienos arba kalakutienos mėsa ir sultinys, baltosios pupelės ir žalieji čili pipirai. Patiekalas yra skystesnis ir atrodo baltesnis, nėra tirštas troškinys. Patiekiant dažnai pridedamas baltas sūris arba grietinė.
Alternatyvus čili sriubos receptas
Ingredientai:
- ½ mėlynojo svogūno
- 1 skiltelės česnako
- 4 šaukštų alyvuogių aliejaus (kepimui)
- 1-2 KOTANYI laurų lapų
- 1 skardinės MUTTI konservuotų pomidorų
- Žiupsnelio DANSUKKER nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 400 g KĖDAINIŲ KONSERVAI itališko stiliaus padažo su mėsa „Bolognese“
- 300 ml SUKČIUS natūralaus sultinio su jautiena
- Žiupsnelio KOTANYI aitriųjų paprikų dribsnių
- Žiupsnelio KOTANYI maltos kalendros
- ½ skardinės raudonų konservuotų pupelių
- 4-8 GARDĖSIS sumuštinių mini prancūziško batono riekelių
- 50-100 g DŽIUGAS 18 mėn.
Gaminimo eiga:
- Smulkiai sukapokite mėlynąjį svogūną, griežinėliais supjaustykite česnaką.
- Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus, sudėkite daržoves ir KOTANYI laurų lapus. Vis pamaišydami kepkite 2-3 min.
- Sudėkite MUTTI konservuotus pomidorus, berkite DANSUKKER nerafinuoto cukranendrių cukraus.
- Į keptuvę supilkite KĖDAINIŲ KONSERVAI itališko stiliaus padažą su mėsa „Bolognese“ ir SUKČIUS natūralų sultinį su jautiena.
- Berkite KOTANYI aitriųjų paprikų, KOTANYI maltos kalendros, viską gerai išmaišykite. Sudėkite konservuotas pupeles.
- Sriubą keletą minučių palikite pasitroškinti.
- Tuo metu orkaitėje apskrudinkite GARDĖSIO sumuštinių mini prancūziško batono riekeles.
- Ant garuojančios sriubos patarkuokite DŽIUGAS 18 mėn.