Varškės užtepėlė - tai universalus, Lietuvoje labai populiarus patiekalas, kuris tinka tiek pusryčiams, tiek užkandžiams, vakarienei ar net ypatingiems susibūrimams. Ši užtepėlė - vienas iš tų tradicinių skonių, kurie nuolat grįžta į mūsų stalą dėl savo paprastumo, švelnaus skonio ir galimybių improvizuoti su ingredientais.
Varškės užtepėlė - tai gardus, maistingas ir nebrangus pasirinkimas, kurio pagaminimui nereikės daug laiko ar sudėtingų produktų. Siūlome išbandyti įvairius receptus, pradedant klasikiniais ir baigiant netikėtais skonių deriniais.
Klasikinė Varškės Užtepėlė
Klasikinė varškės užtepėlė - puiki bazė kūrybai virtuvėje. Ingredientai labai paprasti, pagaminimas taip pat labai paprastas.
Ingredientai:
- 250 g varškės
- 100 g grietinės
- Skiltelė česnako
- Valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
- Pagal skonį druskos ir maltų pipirų
- Šlakelis citrinos sulčių
- Pundelis šviežių žalumynų (krapų, petražolių, laiškinių česnakų ar svogūno laiškų)
Gaminimo eiga:
- Į dubenį dedame varškę, grietinę, nuluptą česnaką ir viską susmulkiname blenderiu.
- Varškės masę pagardiname druska, pipirais, pilame alyvuogių aliejaus, šlakelį citrinos sulčių, dedame smulkintus žalumynus ir viską gerai išmaišome.
- Varškės užtepėlę galima patiekti su skrudinta duona.
Varškės Užtepėlė Su Agurkais Ir Krapais
Man tai labai skani varškės užtepėlė, kurią paruošti itin paprasta. Aš ją gardinu česnakais, graikišku jogurtu, agurkais ir krapais. Skonis gaunasi fantastiškas.
Ingredientai:
- Varškė
- Graikiškas jogurtas
- Agurkai
- Krapai
- Česnakas
Gaminimo eiga:
- Susmulkinkite agurką (pageidautina pašalinti sėklas, kad užtepėlė būtų mažiau vandeninga), svogūno laišką arba krapus ir, jei naudojate, kitus pasirinktus priedus (pvz., ridikėlius, česnaką, sūrį, kiaušinį).
- Į varškę įmaišykite grietinę (arba natūralų jogurtą) - tai suteiks užtepėlei minkštumo ir tolygaus skonio.
- Pagardinkite druska ir šviežiai maltais pipirais.
- Pabaigoje viską dar kartą permaišykite, paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite skonį.
- Švieži žalumynai (krapai, svogūno laiškai, petražolės) suteiks daugiau gaivumo.
Varškės Užtepėlė Su Rūkyta Lašiša
Tai viena mėgstamiausių, o gal ir pati mėgstamiausia mano varškės užtepėlė su rūkyta lašiša. Skonis tikrai nepakartojamas, rekomenduoju pamėginti visiems. Taip pat labai didžiulis pliusas, kad pagaminti nėra sunku.
Lašišos ir varškės užtepėlė su marinuotais agurkėliais - tai tobulas derinys, jungiantis švelnų varškės skonį su išraiškinga lašiša ir gaiviais marinuotais agurkėliais.
Varškės Užtepėlė Su Saulėje Džiovintais Pomidorais Ir Česnaku
Mano šaldytuve jau kurį laiką buvo primiršti saulėje džiovinti pomidorai ir varškės pakelis, todėl nusprendžiau juos panaudoti kilnesniam tikslui - pasigaminti užtepėlę su česnaku.
Ingredientai:
- Saulėje džiovinti pomidorai
- Varškė
- Česnakas
Kitos Idėjos Varškės Užtepėlėms
- Su krabų lazdelėmis: Smulkiai supjaustome krabų lazdeles, agurką (galima viską sutarkuoti burokine tarka), sudedame varškę, pagardiname prieskoniais, česnaku.
- Su avokadu: Avokadus nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus, minkštimą supjaustykite gabalėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, pamaišykite, suplakite tyrę. Sudėkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, naminę rikotą ir dar sykį viską suplakite. Suberkite tarkuotą parmezaną, grūstus riešutus, išmaišykite.
- Su alyvuogėmis ir kaparėliais: Į virtuvės kombainą sudėkite alyvuoges, kaparėlius ir česnaką, maišykite, kol susidarys vientisa masė. Maišydama plona srovele supilkite alyvuogių aliejų. Pagardinkite padažą citrinų sultimis, druska ir pipirais.
- Su kepintais baklažanais: Česnako skilteles nulupkite, sukapokite, pakepinkite šaukšte aliejaus, sumeskite smulkintus baklažanus ir trumpai apkepkite. Ten pat krėskite tepamąjį varškės sūrelį, smulkintą ožkų pieno sūrį, viską išplakite elektriniu plakikliu. Paruoštą užtepėlę atvėsinkite ir tepkite ant skrudintos baltos duonos riekelės.
- Su morkomis ir pomidorų pasta: Morką sutarkuokite burokine tarka, svogūną supjaustykite smulkiai ir pakepinkite ant aliejaus kelias minutes. Įpilkite 1 valg. šaukšt. vandens ir patroškinkite kelias minutes uždengę keptuvę dangčiu. Pasmulkinkite pomidorus ir visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą bei sutrinkite iki vientisos masės. Užtepėlę skanu valgyti su duona ir daržovėmis.
- Su džiovintais grybais ir rūkyta žuvimi: Džiovintus grybus pamirkykite, kol šiek tiek suminkštės. Smulkiai supjaustykite ir apkepkite keptuvėje su smulkintu svogūnu. Rūkytos žuvies mėsą kruopščiai atskirkite nuo kaulų, atidžiai žiūrėkite, kad neliktų jokių ašakų. Žuvį, kepintus grybus ir visus kitus nurodytus produktus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Užtepėlė bus skanesnė, jei bent pusvalandį palaikysite šaldytuve.
Patarimai Ir Gudrybės
Varškės užtepėlė - labai atlaidi improvizacijoms, todėl drąsiai keiskite arba papildykite ingredientus pagal savo skonį ar sezoną.
- Norite sotesnės užtepėlės?
- Varškės užtepėlės yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis, o derinant jas su įvairiais ingredientais, galima sukurti unikalius skonius.
Varškė Ir Vaikai
Varškė - vienas vertingiausių produktų, turintis lengvai įsisavinamų baltymų, mineralinių medžiagų, riebalų, kalcio ir fosforo. Joje daug kepenims po uždegimo padedančių atsigauti amino rūgščių. Varškę valgyti sveika ne tik suaugusiems, tačiau ir vaikams. Vaikams iki 1 metų varškės (pasak PSO) geriau neduoti dėl didelio baltymų kiekio. Kalbama apie gryną varškę. Antraisiais gyvenimo metais varškės, kefyro ir kitų pieno produktų galima duoti kartą per dieną 2-3 kartus per savaitę (iki 3-4 metų).