Šio darbo tikslas yra pateikti makaronų gamybos technologiją, ydas bei jų pašalinimo būdus. Darbo uždaviniai apima pagrindinių žaliavų pateikimą bei makaronų gamybos technologijos, makaronų ydų bei jų koregavimo būdų aprašymą.
Žaliavos ir Jų Paruošimas
Makaronų tešla, skirtingai nuo kitų duonos ir pyrago gaminių, yra nerauginama, neplikoma, jos nereikia dirbtinai išpurenti. Makaronų tešla yra lengvai paruošiama, kadangi jos pagrindinės sudedamosios dalys yra tik miltai ir vanduo.
Makaronų gamybos pradžioje, atliekamos šios operacijos:
- Miltai pašildomi, palaikoma optimali temperatūra.
- Ruošiamas miltų mišinys.
- Miltai sijojami (atskiriamos stambios priemaišos).
Tešlos Maišymas
Tešlos maišymas vyksta dviem etapais:
- Pirmas etapas: Žaliavos atsveriamos (didesnėse įmonėse dozuojamos specialiais dozatoriais) ir sumaišomos. Gauta tešla yra miltelių pavidalo ir netinka formuoti.
- Antras etapas: Biri, trupinėlių pavidalo tešlos masė tankėja, plastifikuojasi ir įgauna reikiamą formavimo struktūrą. Šis maišymo etapas vyksta intensyviai minkant, presuojant arba valcuojant.
Makaronų Tešlos Formavimo Būdai
Yra trys pagrindiniai makaronų tešlos formavimo būdai:
- Presuojama
- Pjaustoma
- Štampuojama
Dažniausiai makaronai formuojami presu. Taip gaminami ilgieji makaronai, vermišeliai. Pjaustomi tik lakštiniai makaronai. Štampavimo būdu specialiais štampais iš valcuose suformuotos tešlos juostos gaminami sudėtingos formos makaronai.
Formavimas Daugiausia makaronai daromi presais - tešla dideliu spaudimu stumiama pro preso matricų angeles.
Pjaustymas
Makaronų ruošinių pjaustymo įranga skirstoma į tokias grupes:
- trumpų makaronų ruošinių pjaustymo įranga;
- ilgų makaronų ruošinių pjaustymo ir išdėstymo įranga.
Džiovinimas ir Aušinimas
Šiame etape makaronai džiovinami ir atvėsinami, kad įgautų tinkamą drėgmės lygį ir būtų tinkami pakavimui.
Makaronų Rūšiavimas ir Fasavimas
Po džiovinimo ir aušinimo makaronai rūšiuojami ir fasuojami. Tai užtikrina, kad į pakuotes patektų tik kokybiški produktai.
Makaronų Ydos
Gamybos metu gali atsirasti įvairių makaronų ydų:
- Baltos dėmės
- Juodos dėmės
- Netinkamas drėgnumas ar sausumas
- Įtrūkimai
Greitai Paruošiamų Makaronų Istorija
Greitai paruošiamus makaronus 1958 m. išrado taivaniečių-japonų verslininkas Momofuku Ando, kuris buvo Japonijos maisto bendrovės „Nissin Foods“ įkūrėjas. Jo išradimas tapo revoliucija kulinarijos pasaulyje ir tais pačiais metais pakrikštytas „Chicken Ramen“ vardu pradėtas pardavinėti. Momofuku Ando pasėjo pasaulyje greitai paruošiamų makaronų sėklą, kuri suvešėjo ir tapo pasauline industrija, pagaminančia daugiau nei 100 milijardų porcijų per metus.
Savo pirmuosius greitai paruošiamus makaronus „Chicken Ramen“ Momofuku Ando sukūrė kuklioje pašiūrėje prie savo namų. Jis išrado greitą makaronų džiovinimo technologiją, kai jie žaibiškai apkepami aliejuje - šis metodas buvo pripažintas greitai paruošiamų makaronų gamybos pagrindu. Momofuku Ando sukūrė ir revoliucija tapusių makaronų plastikiniuose puodeliuose koncepciją, kai plastikinis puodelis tarnauja ir kaip pakuotė, ir kaip patiekalo paruošimo indas, ir kaip dubenėlis, iš kurio galima valgyti.
Prieš mirtį greitai paruošiamų makaronų išradėjas daugiausia laiko skyrė sukūrimui kosminių makaronų, kurie turėjo būti vartojami skrydžių į kosmosą metu. Po griežtų NASA kokybės ir įrangos saugos patikrinimų kosminius greitai paruošiamus makaronus 2005 m., skrisdamas erdvėlaiviu „Space Shuttle Discovery“, pirmasis išbandė japonų astronautas Soichi Noguchi.
Momofuku Ando sukurti greitai paruošiami makaronai užkariavo pasaulį ir tapo populiariu valgiu tiek Rytų, tiek Vakarų kultūrose. Remiantis Pasaulinės greitai paruošiamų makaronų asociacijos duomenimis, šiuo metu daugiausia jų suvartojama Azijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Indijoje. Lyginant 2013-uosius ir 2012-uosius metus, greitai paruošiamų makaronų suvartojimas pasaulyje išaugo 4 proc. ir dabar siekia apie 106 milijardus vienetų per metus.
Apie lietuvių greitai paruošiamų makaronų vartojimo įpročius sutiko papasakoti kompanijos AB „Kauno Grūdai“ rinkodaros direktorius Artūras Skairys. „Šiuo metu gaminame 12 skirtingų rūšių makaronus ir 71 skirtingo skonio sultinių receptūras. Tikrai ne visus pagamintus makaronus parduodame Lietuvoje, 95 proc. produkcijos eksportuojame. Vertinant lietuvių vartojimo įpročius, akivaizdu, kad mūsų tautiečiai mėgsta lietuviškus skonius. Nuo tradicinės vištienos, jautienos ar grybų skonio toli nepabėgsi.
Pasak A. Skairio, greitai paruošiami makaronai vartojami įvairiose situacijose: darbe, namuose, kelionių metu. „Šis produktas praverčia kai reikia skubiai pavalgyti, nėra laiko gaminti ar tiesiog norisi užkąsti šilto maisto.