pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Tinkamai Iškepti Jautieną Orkaitėje - Žingsnis po Žingsnio Gidas

Kaip orkaitėje iškepti pačius skaniausius, sultingus šonkauliukus? Patarimai ir receptai!

Minkštutė, nuo kaulo krentanti mėsa, varvantis padažas ir iš malonumo priverčiantis užsimerkti keptų šonkauliukų aromatas - tikra kiekvieno mėsos mėgėjo svajonė. Dalinamės šonkauliukų marinavimo, kepimo ir prie jų tinkančių padažų ruošimo patarimais. O straipsnio apačioje rasite mūsų pačių mėgstamiausių šonkauliukų receptų, kurie visada sulaukia didžiulio pasisekimo!


Skaniausieji šonkauliukai orkaitėje - tinkamas mėsos pasirinkimas, marinavimas ir ilgas kepimas


Šonkauliai

Šonkauliai įprastai perkertami į dvi dalis - nugarinės dalies šonkauliai yra trumpesni, apvalesni, o gaubiantys krūtinę - ilgesni, plokštesni. Kepimui tinka tiek trumpieji, tiek ilgesnieji šonkauliai. Trumpuosius šonkaulius geriausia kepti nepadalintus, juostomis po 10-13 šonkauliukų (jei šonkauliai mėsingi, šio kiekio turėtų pakakti 2 žmonėms). Ilgesnius šonkaulius patogiau padalinti, supjaustyti po vieną (vienam žmogui turėtų pakakti 3-4 šonkaulių, bet tai taip pat priklauso nuo šonkaulių storio, kiek mėsos ant jų palikta, to ar prie šonkaulių tieksite garnyrą).

Apvirimas

Šonkauliukus prieš kepimą galima apvirti, tai sutrumpina gaminimo laiką, bet ir šiek tiek pakeičia patiekalo skonį.

Šonkauliukus reikėtų užpilti šaltu vandeniu, įberti druskos, kelis pipirų grūdelius, porą lauro lapų. Vandeniui užvirus kaitrą sumažinkite ir virkite apie pusvalandį. Apvirtų šonkauliukų mėsa bus kiek sausesnė, tad juos vertėtų apkepti su skystu padažu ar marinatu.

Apvirtus šonkauliukus sumaišykite su skystu padažu (jo receptų rasite žemiau) ir palikite pasimarinuoti 15 - 20 min. Tuomet kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kepimo pabaigoje šonkauliukus dar kartą aptepkite padažu.

Apvirti rekomenduojama riebesnius, krūtininės dalies šonkauliukus, nes virimo metu dalis riebalų nutirps. Kita vertus, patiekalo skonis bus sodresnis, o mėsa dar minkštesnė, jeigu riebalams leisite nutirpti ilgo kepimo žemesnėje temperatūroje metu.

Marinavimas

Šonkauliukų mėsa yra kietoka, tad ją svarbu gerai išmarinuoti, o po to tinkamai iškepti. Šonkaulius marinuoti galima dviem būdais - įtrinti sausu prieskonių mišiniu arba marinuoti skystame marinate-padaže.

Antrasis būdas patogesnis, nes skysto marinato likučius vėliau galima naudoti šonkaulių glazūravimui, suteikiančiam jiems labai skanų, kvapnų, lipnų „apvalkalą“. Skysto marinato taip pat galima pasiruošti truputį daugiau ir jį patiekti kaip padažą prie jau iškeptų šonkauliukų. O sausas prieskonių mišinys tiks, jei šonkauliukų marinavimui neturite daug laiko, nes jo skonis intensyvesnis.

Jautienos sprandinės kepsnys

Sultinga burnoje tirpstanti mėsytė, daržovės ir fantastiškai skanus padažas – pilnavertė vakarienė viename puode! Įdėję labai nedaug pastangų ant stalo Jūs turėsite efektingai atrodantį kepsnį, dėl kurio nereikės skriausti savo piniginės. Šiam patiekalui naudojama jautienos sprandinė arba mentė. Kepsnio likučius, jeigu tokių bus, puikiai galima atšildyti kitą dieną. Na, o jeigu mėsos liko labai nedaug arba vien tik padažas (jis tikrai per skanus, kad būtų nepanaudotas antrą kartą), išimkite bulves ir supilkite viską ant išvirtų makaronų, pabarstykite tarkuotu parmezanu, kapotom petražolėm ir „voilà” dar viena puiki vakarienė ant Jūsų stalo.

Recepto šaltinis: www.recipetineats.com

Jautienos kepimas orkaiteje

Pagaminti išskirtinio skonio jautienos kepsnį nėra labai paprasta. Teks daug pasipraktikuoti kol pagaminsite tokį jautienos kepsnį kuris nustebins šeimą ir svečius. Rostbifas ( Roastbeef) yra tradicinis britų patiekalas. Tradicinis rostbifas yra iš didelio ir vientiso mėsos gabalo. Populiariausias rostbifui apie 1,5 - 2 kilogramų kumpio išpjovos gabalas. Jis kiek minkštesnis nei kitas kumpis, nors ir ne toks minkštas kaip išpjova. Iš tokio gabalo sunkiau išbėga sultys, todėl rostbifai pasižymi minkštumu ir sultingumu.

Yra keletas skanaus jautienos kepsnio / rostbifo kepimo taisyklių. Prieš kepant mėsa turėtų būti ištraukta keletai valandų iš šaldytuvo ir leidžiama tolygiai prašilti. Rostbifą reikėtų apskrudinti, kad sultys nebėgtų iš jautienos. Iškepus rostbifas palaikomas pusvalandį,kad sultys pasiskirstytų tolygiai po mėsos gabalą.

Jautienos gabalas apipilamas aliejumi ir kiek juo įtrinamas. Pabarstoma druska ir pipirais. Įkaitiname kepimo indą su aliejumi ir jautieną apskrudiname iš visų pusių. Labai praverčia kepimo žnyplės, juo vartomas mėsos gabalas.

Orkaitėje mėsa bus kepama kartu su daržovėmis ir prieskoniais. į kepimo indą stambiai supjaustomas svogūnas, kelios morkos, saliero stiebai, įdedama nelupto česnako galva. Ant daržovių uždedama mėsa. Pastatoma į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę valandai ir 15 minučių. Tai taikoma apie 1,5 kg mėsos gabalui. Laikant 15 minučių mažiau gausis mažiaus prakepęs rostbifas. Mažesni gabalai laikomi trumpiau.

Iškepus mėsai ji palaikoma atvėsti apie 30 - 40 minučių. Vėstant skystis pasiskirsto po visą gabalą.

Jautienos kepsnys pjaustomas apie 1 centimetro gabaliukais.

Patiekiama su pulvių koše. Mėsa puikiai dera su krienų ir majonezo padažu. Apipilama karštu daržovių padažu.

  • Susijusios kategorijos:

Pastabos:

1. Jeigu norite šį kepsnį iškepti didesnei kompanijai: 2 kg. mėsos kepimo laikas pirmam etape (prieš įdedant bulves) - 3 valandos, bet rekomenduoju po 2 valandų patikrinti, nes šis paruošimo būdas labiau sąlygotas gabalo storio negu dydžio. Taip pat, turėkite omeny, kad reikia atitinkamai padidinti daržovių bei sultinio kiekį (mėsa turi būti dalinai apsemta). Iš esmės, visą daržovių kiekį galite reguliuoti pagal save.

2. Jeigu nenorite naudoti vyno, atitinkamai padidinkite jautienos sultinio kiekį, nors 99% alkoholio kepimo metu išgaruos. Vyną rekomenduočiau rinktis sodresnio skonio, puikiai tiks Merlot, Cabernet Sauvignon ar panašūs. Labai brangaus tikrai nereikia, tačiau rinkitės tokį, kurį galėtumėte naudoti ne tik padažui, bet ir įsipilti į taurę.

3. Jautienos sultiniui naudokite ekologišką kubelį, mano nuomone, geras naminis sultinys čia nereikalingas, jį pasilikite sriubai. Skonio padažui užtektinai suteiks mėsa, daržovės bei prieskoniai.

4. Džiovintų prieskonių sąrašas nėra griežtas, jį galite keisti kitais: puikiai tiks raudonėlis, bazilikas ar Provanso žolelių mišinys.