Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip orkaitėje iškepti sultingą ir skanią kalakuto krūtinėlę. Šis būdas puikiai tinka tiek kasdieniam patiekalui, tiek šventiniam stalui.
Ingredientai ir paruošimas
Šiam kepsniui rinkitės visą, nepjaustytą kalakutienos krūtinėlę be kaulo ir odos. Kuo gabalas bus didesnis, tuo kepsnys - sultingesnis. Aš ją užsisakau elektroninėje Lietuvos ūkininkų parduotuvėje pilnaspuodas.lt. Šviežut šviežutėlė kalakutiena į šią parduotuvę atkeliauja tiesiai iš Kretingos rajone įsikūrusio Vlado Baltuonio ūkio.
Šioje parduotuvėje galima rasti - šviežios lietuviškos kalakutienos, kiaulienos, jautienos, triušienos, ėrienos, vištienos, veršienos, elnienos, šviežios Lietuvoje užaugintos žuvies: šamo, karpio, upėtakio, ungurių…, bakalėjos prekių ir net šviežių sezoninių daržovių. Kol kas tai vienas patogiausių apsipirkimų būdų, norint užsisakyti įvairių šviežių produktų iš skirtingų Lietuvos ūkių. Jei dar nebandėte, labai rekomenduoju!
Prieš kepimą kalakuto krūtinėlė turi šiek tiek pasisūdyti. Tad į pakankamai didelį indą su šiltu vandeniu, beriame 2 šaukštus druskos ir gerai išmaišome. Maišymui įdedame šiek tiek pastangų, kad druska ištirptų.
Į indą su druskos tirpalu užmerkiame kalakuto krūtinėlę (svarbu, kad ji visa būtų apsemta) ir paliekame šaltai 2 valandoms.
Marinato paruošimas
Tada atskirame inde pasiruošiame prieskonių mišinį: sumaišome alyvuogių aliejų su raudonėliu, paprikos milteliais, druska ir pipirais. Jei norite, galite papildomai įdėti kmynų, česnako ar kitų mėgstamų prieskonių.
Prieskonių ir aliejaus mišiniu ištriname mėsą ir, įdėję į kepimo indą/skardą, kepame 250 laipsnių orkaitėje 15 minučių.
Šešioms-aštuonioms porcijoms reikės: Apie 1,5 kg kalakutienos krūtinėlės be odelės ir kaulų. Marinatui prireiks: 3 šaukštų Dižono garstyčių, 2 šaukštų balzaminio acto, 3 arbatinių šaukštelių džiovintų prieskoninių žolelių, tokių kaip rozmarinas, čiobrelis, raudonėlis (pasirinkite patys tai, kas jums skaniausia), 2 arbatinių šaukštelių česnakų miltelių, 1 arbatinio šaukštelio druskos, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos miltelių, šviežiai maltų pipirų pagal skonį. Gaminimo eiga: Įkaitinkite viryklę iki 180 laipsnių. Gerai nuplaukite ir nudžiovinkite mėsą. Visas marinato sudedamąsias dalis sumaišykite virtuvės kombainu ir ištepkite šiuo padažu kalakuto krūtinėlę. Palikte mėsą marinuotis. Idealu, jei mėsa marinuosis per naktį. Trumpiausias marinavimosi laikas - 1 valanda. Paruoštą mėsą įdėkite į keptuvę ar kepimo indą. Apibarstykite šviežiais rozmarinais. Įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje kepkite krūtinėlę maždaug nuo 45 min. iki 1 val. Jeigu turite mėsos kepimo termometrą, jis, įsmeigtas į iškeptą krūtinėlę, turėtų rodyti 76-80 laipsnių. Iškeptą mėsą palikite kelioms minutėms atvėsti ir supjaustę patiekite.
Kepimo procesas
Šiuo būdu kepta neriebi kalakutienos krūtinėlė neperkepa ir neišsausėja, iškepa ypač skani ir sultinga. Jo kepimas ypatingas, pirma, mėsa kepama labai aukštoje temperatūroje ir tik pusvalandį, o po to ji baigia kepti jau išjungtoje uždarytoje orkaitėje per visą naktį.
Geras būdas taupyti elektros energiją, o kepant mėsą į okaitės dugną dar galite įmesti iškepti ir į foliją suvyniotus burokėlius ar bulves su lupenomis, vienu kepimu iškepsite ir mėsą, ir daržoves.
Žingsnis po žingsnio instrukcija
- Paruoškite sūrymą, kuriame užmerksite mėsą. Į didelį puodą pilkite vandens (mėsa turi būti pilnai apsemta), berkite visą recepte nurodytą druską ir užmerkite mėsą. Puodą su mėsa statykite į šaldytuvą 6 valandoms, kad mėsa įsisūrėtų.
- Praėjus nurodytam laikui mėsą nusausinkite, ištrinkite aliejumi, apibarstykite maltomis saldžiomis, aitriosiomis ir rūkytomis paprikomis gerai rankomis prieskonius įtrinkite į mėsą. Taip paruoštą mėsą galite palikti kelias valandas įsiskonėti.
- Mėsą geriausia kepti iš vakaro. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių karščio. Kepimo skardoje patieskite kepimo popierių padėkite mėsą ir pašaukite į orkaitę kepti 30 minučių. Kaitrą išjunkite, bet neatidarykite orkaitės durelių, o palikite mėsą lėtai kepti auštančioje orkaitėje per visą naktį.
- Ryte mėsa jau bus gerai iškepusi, beliks tik supjaustyti ir paruošti padažą.
Padažo paruošimas
Padažui šviežias spanguoles sutrinkite su cukrumi, kelis šaukštus trintų spanguolių sumaišykite su mėgstamu majonezu proporcijomis 1:3, įspauskite česnako skiltelę, berkite šviežiai maltų pipirų ir užmaišykite rausvos spalvos padažą, kuris bus švelniai saldžiarūgščio skonio.
Patarimai ir gudrybės
- Taip kepta kalakutienos krūtinėlė gali atstoti bet kokį rūkytą ar vytintą pirktinį kumpį prie mėgstamų sumuštinių ar salotų.
- Mėsą iškepti stengiuosi prieš darbo savaitę, tada pusė savaitės nereikia sukti galvos ką skanesnio ir maistingesnio užsidėti ant sumuštinių.
- Toks kalakutienos kepsniukas labai tiks net Kalėdoms, tik paruoškite prie jo šventinį kalėdinį spanguolių padažą.
- Po 20 minučių kepimo, beriame daržoves prie kalakutienos ir kepame viską dar 30 minučių. Cukiniją supjaustome plonais griežinėliais. Paruošiame glajų - į puodą įtarkuojame 1 apelsino žieveles, įspaudžiame jo sultis, dedame medų, actą, garstyčias, druską ir pipirus. Kaitiname ant mažos ugnies apie 5 minutes maišydami, kol padažas sutirštėja. Po dar 30 minučių kepimo dedame cukiniją prie kepančių daržovių, o puse paruošto glajaus aptepame kalakutieną. Kepame viską dar 10 minučių. Bendras kepimo laikas turi atrodyti taip: kalakutiena kepa 1 valandą, bulvės ir morkos 40 minučių, cukinija 10 minučių. Ištraukus iš orkaitės aptepame kalakutieną likusiu glajumi ir prieš pjaustant leidžiame 10 minučių pailsėti kambario temperatūroje. Tuomet supjaustome.
- Praėjus 15 minučių, orkaitę išjungiame, tačiau mėsos jokiu būdų neištraukiame ir neatidarinėjame durelių. Ją paliekame orkaitėje dar 2 valandoms. Net ir išjungtoje orkaitėje mėsa nenustos kepti, o po 2 valandų ją jau galima ragauti.
Kiti receptai ir patiekalai su kalakutiena
Šiame skyriuje pateiksime kelis papildomus receptus, kuriuose galite panaudoti orkaitėje keptą kalakuto krūtinėlę:
- Valgyti su ryžių trapučiu arba pilno grūdo duona. Skaniausias receptas štai toks: pilno grūdo duona, griežinėlis kalakutienos, griežinėlis pomidoro ir šiek tiek pipirų, druskos.
- Panaudoti apkepuose, pvz.
- Iškepusią kalakuto krūtinėlę galima laikyti šaldytuve 7-10 dienų ir valgyti su makaronais, sumuštiniuose, salotose ar kituose patiekaluose.